Federația Rusă a cerut retragerea din Organizația Mondială a Turismului (UNWTO), înainte de votul pentru suspendarea sa. Cele 99 de țări prezente la întâlnirea de la Madrid au votat ulterior suspendarea Federației Ruse, cu efect imediat. Ce privilegii a pierdut Rusia?
Reuniți pentru prima Adunare Generală extraordinară a UNWTO, membrii au dezbătut suspendarea Rusiei din Organizație, așa cum a decis Consiliul Executiv al UNWTO la reuniunea sa de urgență de luna trecută. Delegația rusă a refuzat să-și apere poziția și, în schimb, și-a anunțat retragerea din UNWTO înainte ca dezbaterea să aibă loc
Adunarea a votat în favoarea suspendării, depășind cu mult majoritatea de două treimi cerută. Decizia intră în vigoare imediat, în timp ce retragerea voluntară intră în vigoare doar la un an după ce un Membru transmite o comunicare oficială prin canalele corespunzătoare.
Pierderea drepturilor și privilegiilor
În total, 99 de țări din 160 care sunt membre UNWTO au fost reprezentate la Madrid. Potrivit Articolului 3 din Statut, toți Membrii se angajează să dezvolte turismul în scopul „de a contribui la dezvoltarea economică, înțelegerea internațională, pacea, prosperitatea și perspectiva universală pentru și respectarea drepturilor omului”.
În vigoare imediat, Federația Rusă nu va putea să-și exercite drepturile sau să se bucure de privilegiile apartenenței la UNWTO.:
Nu va putea primi servicii de la Organizație, inclusiv asistență tehnică.
Federația Rusă nu va putea participa la vreo reuniune sau eveniment UNWTO.
Rusia nu va putea să prezinte candidați pentru a servi în organele statutare ale UNWTO sau să votează la alegerile pentru organele UNWTO.
Nu mai poate propune un candidat pentru funcția de secretar general.
În schimb, Rusia va înceta plata contribuției către UNWTO.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat reporterilor că decizia de a renunța la UNWTO nu va afecta turismul țării.
„Sectorul turismului, în special cel al turismului intern, își va continua dezvoltarea. Direcțiile externe pentru turism sunt și ele deschise, ținând cont de chestiuni de concurență în ceea ce privește calitatea și prețul”, a spus el citat de Indian Times.
La începutul lunii aprilie a.c. Rusia a anunțat reluarea zborurilor cu 52 de țări ”prietene”
Federația Rusă suspendase zborurile către multiple destinații în timpul pandemiei. Cele 52 de state în care se vor putea fi reluate zborurile sunt în principal în Africa, Orientul Mijlociu, Asia și America de Sud și Centrală.
Unele dintre țările care pot zbura către și dinspre Rusia din 9 aprilie includ Brazilia, China, Turcia, Israel, India, Pakistan, Africa de Sud, Coreea de Nord, Seychelles și Arabia Saudită.. Sursa: Simply-Flying
Se poate zbura din și spre Rusia și din țări ”neprietene” dar nu direct, ci cu escale în țări prietene. În principal așadar, viața oamenilor este mai complicată, dar cei care au resurse pot în continuare să zboare peste tot, dacă nu sunt personal pe lista de sancțiuni.
Restricționarea spațiilor aeriene a făcut ca multe zboruri să fie mai lungi și implicit mai scumpe. Probabil că în timp prețurile biletelor de avion vor continua să crească, pe fondul creșterii generale a prețurilor și pe fondul lungirii multor rute.
Cât despre apartenența Rusiei la UNWTO, vedem că în continuare se adâncește ruptura între regiuni. Rusia este din ce în ce mai izolată de lumea vestică în principal. Cetățenii ruși vor călători mai puțin spre deloc în țările vestice și mai mult în alte regiuni.
Probabil că hotelurile luxoase din alte regiuni vor crește prețurile, odată cu creșterea solicitărilor, când situația se va stabiliza. Însă din ce vedem, chiar dacă legăturile și lanțurile de aprovizionare vor fi reluate, din punct de vedere a mobilității maselor, izolarea va continua.
Pe de altă parte, înainte de pandemie erau multe grupuri din România către Rusia și către Ucraina. În special multe de tip pelerinaj. Se vor reorienta către alte piețe: Bulgaria, Grecia, Israel etc.
Practic vedem cum în fața ochilor noștri coboară o nouă cortină de fier.
După o carieră de 8 ani ca Head of Media în cadrul uneia dintre cele mai mari companii de retail din România, Mirela și-a luat lumea în cap. La propriu. Ulterior s-a dedicat freelancingului, călătoriilor și scrisului pe blogurile personale. Cu scopul declarat de a vizita toată lumea, dar încet, de patru ani de zile îi inspiră și pe alții să își urmeze visurile și totodată să se bucure de călătorii, aducând ponturi și sfaturi practice din toate destinațiile.