Castelul ravadinovo

Ravadinovo, castelul îndrăgostit de vânt – un castel de basm devenit realitate

Bulgaria Litoral Bulgaria Noutăți

Cine spune că nu putem să ne transformăm fanteziile în realitate? Ce-i drept, nu îi este oricui la îndemână, însă atunci când acest lucru este posibil, rezultatul este o feerie. Castelul Ravadinovo este deja o atracție iubită de vizitatori din toată lumea, fiind chiar și cea mai vizitată atracție turistică din Bulgaria!

Unde de află Castelul Ravadinovo ?

Pe litoralul Mării Negre, lângă stațiunea Sozopol. Puteți ajunge cu mașina, sau cu un transport public, mai mult detalii despre cum să vă organizați vizita, prețuri și câteva ponturi sunt la finalul articolului.

Castelul Ravadinovo, castelul ”Îndrăgostit de vânt” este un basm plămădit de fantezia unui copil 

Castelul ravadinovo
Castelul Ravadinovo este minunat!
Castelul ravadinovo
Sunt multe lacuri si parauri la castel
Castelul ravadinovo
Castelul Ravadinovo

Castelul „Îndrăgostit de vânt” este visul din copilărie al castelanului, Georgi Kostadinov Tumpalov. El este arhitectul, proiectantul și dezvoltatorul acestui proiect. A dorit să construiască un castel care există numai în fantezie, în basme, dar de care să se bucure generații întregi.

Proiectul a început în 1996. Atunci Dl Georgi a desenat o cruce mare pe teren. El și familia sa au muncit continuu, alături de lucrători din satul apropiat, Ravadinovo. Probabil că de aceea dânsul are încă o legătură foarte apropiată cu locuitorii satului, vă vorbesc mai jos de vizita la birtul de lângă castel, unde am luat o cină câmpenească delicioasă!

20 000 de tone de piatră din munții Strandzha au fost aduse aici. Marmura a fost folosită peste tot: pentru lacul artificial, ziduri, turnuri, capelă, pivniță. Marmura aceasta conține și particule de diamante, de aceea castelul își schimbă culoarea în funcție de lumina pe care o primește și de momentul zilei. Când este lună plină castelul strălucește!

Când am ajuns lângă castel și ni s-a dezvăluit în toată splendoarea sa, în fața castelului erau câțiva cai albi, care pășteau liberi. Însă surprizele erau abia la început. La fiecare pas, domeniul te uimește în mod plăcut.

Ce am adorat în acest loc:

Castelul ravadinovo
Oriunde gasesti un loc sa iti tragi sufletul si sa admiri frumusetea locului
Castelul ravadinovo
Ador statuile de la Castelul Ravadinovo
Castelul ravadinovo
Castelul Ravadinovo, castelul indragostit de vant
Castelul ravadinovo
Castelul indragostit de vant

Natura, florile, vegetația, podurile inundate de vedeață, iazurile pline cu pești uriași colorați.

Materialele folosite, care sunt toate de o calitate excepțională.

Statuile din marmură sunt magnifice, le-am admirat pe îndelete.

Băncile din alabastru, de vis!

Foișorul cu vedere la lac, ciripitul păsărelelor și strigătul păunilor, fiind sezonul de împerechere erau foarte vocali!

Notă: Fiecare vizitator alege cum poate vedea acest loc: ca ”prea mult”, prea de toate, sau ca pe un loc fermecat, de poveste. Am ales să privesc castelul ca pe un loc de basm, mai ales că îndrăgostită de istorie cum sunt, știu că foarte multe capodopere de azi au fost privite de către unii contemporani ca ”prea mult”.

Vă dau câteva exemple diverse, dar sunt multe de tot: Tour Eiffel din Paris, Igreja dos Carmelitas din Porto, considerată o monstruozitate la vremea ei, pentru că avea prea mult aur și prea mult baroc, ”Assunta” lui Tizian, din Chiesa dei Gesuiti, in Frari; Veneția, care a iscat un uriaș scandal în momentul dezvăluirii sale și se punea problema să fie distrusă, air azi este prețuită ca una dintre cele mai mari capodopere și multe foarte multe altele. Să nu uităm că în 1951 statul român prin reprezentanții care se ocupau de cultură au decis să respingă donația lui Constantin Brâncuși, pentru că nu-i așa „Operele lui Brâncuşi sunt nişte opere pe care le-ar putea face orice țăran neinstruit.” Erau 230 de sculpturi, 41 de desene, 1.600 de fotografii, donate ulterior statului francez. Toată povestea și procesul verbal după ședința Academiei Române aici.  Sau operele lui Van Gogh, neapreciate în vremea vieții marelui pictor. Nu, nu pot să privesc un loc prin prisma snobismul omului ”cult care le știe pe toate” pe care îl afișează unii intelectuali care au impresia că părerea lor este literă de lege și că le știu pe toate. 

Nu știm cum va fi privit acest castel de către posteritate, însă este și acum văzut ca o feerie de către foarte mulți vizitatori și datorită materialelor extraordinare folosite, va bucura cu siguranță multe generații viitoare, dacă nu se va întâmpla ceva să distrugă, timpul singur nu va face asta.

Da, o să vedeți armuri de cavaleri medievali pe ici, pe colo. O să vedeți și statuia castelanului, înveșmântat ca un cavaler, cu sabia în mână. Este un loc de poveste!

Castelul ravadinovo
Statuia castelanului

Castelul Ravadinovo devine încet dar sigur unul dintre cele mai iubite și mai admirate castele din Europa

Castelul „Îndrăgostit de vânt” a câștigat nenumărate premii pentru design, dar nu numai. De exemplu, a primit premiul Asociației Internaționale de Mediu, SUA. Castelul a fost declarat cel mai bun complex ecologic, câștigând premiul în cadrul competiției unde au fost aproape 1000 de atracții nominalizate din 100 de țări.

Atracția a fost inclusă în noul traseu turistic european „Destinațiile de basm ale Europei” alături de castelele emblematice ale Franței și Germaniei, precum și situri din Irlanda, Slovenia și Italia. A primit și Premiul Eden în categoria ”Cele mai frumoase castele din Europa”, dar și locul trei în cele mai frumoase castele de pe bătrânul continent, în anul 2018.

Castelul Ravadinovo este prezentat de European Best Destinations drept „cel mai magic loc din Europa”.

Iar în anul 2016 castelul ”Îndrăgostit de vânt” a fost cea mai vizitată atracție turistică din Bulgaria!

Și multe multe alte premii și distincții, unele chiar din China, le puteți urmări pe pagina dedicată a sitului oficial. 

Iar cum castelul este nominalizat pentru ”Oscarurile din turism”. Puteți să îi acordați un vot, informații aici.

Parcul castelului este feeric: lac, fântâni, izvoare, pești, statui impresionante

Castelul ravadinovo
Castelul Ravadinovo
Castelul ravadinovo
Lacul artificial al castelului din Ravadinovo

Capela castelului

Castelul ravadinovo
Castelul Ravadinovo – in fata capelei
Castelul ravadinovo
Capela de la Castelul Ravadinovo

Ce este un castel fără o biserică? Fiecare castel, palat are capela sa, iar acest castel de basm nu putea face excepție. Capela este Creștin Ortodoxă, are o cupolă care vrea să redea cerul plin de milioane de stele, un altar foarte bogat ornamentat și una peste alta uimește, la fel ca întregul domeniu.

Are și statui, lucru pe care nu îl vedem la ortodocși, însă locul este cu atât mai magnific. Statuile sunt afară în schimb.

Apropos: știați că acest castel are formă de cruce? Se vede din pozele efectuate cu drona. Totodată, peste tot în domeniu vom vedea multe reprezentări ale Sfântului Gheorghe.

Colecția de porțelanuri de la Castelul îndrăgostit de vânt

Castelul ravadinovo
Castelul Ravadinovo – colecția de porțelanuri

Organizează vizita la Castelul Ravadinovo:

Castelul este situat la 32 de kilometri de Burgas si la 5 kilometri de Sozopol. Se merge cu mașina spre satul Tavadinovo și fiți fără grijă, veți vedea castelul de pe drum. Însă puteți să îl marcați pe waze, google maps, unde doriți, se găsește ușor.

Parcare este gratuită.

Există autobuz din Sozopol, transport public până la castel. În 10-15 minute sunteți aici din centrul orașului.

Prețuri  vizitare:

Program vizitare: zilnic, între orele 08:00 – 20:00.

Bilet de intrare: 20 leva (prețurile se pot schimba, acum este și o reducere pe siteul lor).

Nu sunt tururi ghidate, deocamdată, însă nici limită de timp, cât poți sta în incintă. Se se vizitează:

– Exteriorul, evident 🙂

– Un lounge cu vedere la lacul artificial, care este funcțional, puteți să vă delectați cu priveliștea și cu o băutură răcoritoare, cafea sau ce mai doriți.

– Pivnița castelului

– Colecția de porțelanuri: magnifică.

– În viitor se vor putea vizita și câteva camere din castel, ba chiar am auzit că vor fi oferite și camere pentru înoptare, însă castelul este încă în proces de finalizare.

Castelul este un decor ideal pentru fotografii de nuntă! Știu că sunt cupluri care în prima vacanță petrecută împreună, nu neapărat în luna de miere, își iau ținutele și fac o ședință foto într-un loc care li s-a lipit de suflet. Iar dacă faceți nunta pe insula Anastasia, din golful Burgas – un loc ideal pentru cei care sunt amatori de astfel de locații – puteți face și o vizită la castel, că este destul de aproape!

Cină lângă castel, sau prânz!

Castelul ravadinovo
Aici am luat cina, langa castel
Castelul ravadinovo
Gratar in curte
Castelul ravadinovo
Salate delicioase
Castelul ravadinovo
Cina langa castel

Un pic mai sus pe deal, la 200 de metri de castel este un fel de crâșmă. Un mini market cu terasă și grătar în curte. De la distanță nu ne spune mare lucru, însă să știți că fac o mâncare absolut delicioasă, iar prețurile sunt foarte accesibile.

Castelanul, Dl Georgi mănâncă deseori aici, alături de alți oameni din sat. Nu este un loc care cere ținută, erau câțiva meseni la bustul gol, la o masă lângă noi, așa că dacă aveți sensibilități și doriți un loc cu ștaif, acesta nu este locul potrivit pentru voi.

Mie mi-a plăcut enorm atmosfera relaxată și preparatele extraordinare. Totul era foarte proaspăt, iar carnea se aducea treptat, pe măsură ce era gata. Recomand acest loc dacă ajungeți prin zonă și găsiți locuri libere.

Totodată, lângă castel este Aquaparcul Neptun. Nu este uriaș, însă dacă dioriți, puteți petrece chiar o zi întreagă în zonă, aveți o reducere de 20% pentru Aquapark, la fiecare bilet cumpărat de la ghișeu pentru Castelul Ravadinovo, reducere care se aplică timp de trei zile pentru o intrare de o zi la Aquapark.

Atracții Sozopol: 12 motive să alegi acest oraș relaxat și fermecător pentru o vacanță minunată

10 Motive pentru a vizita orașul Burgas: are foarte multe atracții

Notă:

Am ajuns la acest hotel la invitația primăriei din Burgas (prin Desi de la Palm Beach) . Am mers acum alături de Ana (AnapediaTravel), Oana (Visător prin lume), Eddie (TukTuk), Cezar (Imperator Travel), Aura (Auracalatoreste).

Transportul a fost asigurat de firma Teddy Kam, una dintre cele mai mari agenții de turism din Bulgaria.

1 thought on “Ravadinovo, castelul îndrăgostit de vânt – un castel de basm devenit realitate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.