traseu drumetie satul Schönenbach Bregenzerwald Vorarlberg Austria atractii turistice1 27

Țări care au pus deja limită la certificatele de vaccinare: în viitorul sezon trebuie să fim atenți și la acest aspect

Coronavirus Noutăți

Anul trecut, pe măsură ce vaccinurile au fost disponibile pe scară din ce în ce mai largă, s-au introdus relaxări pentru cei care au efectuat vaccinul. Însă noile variante au schimbat lucrurile și acum vedem că unele țări europene au început să pună limită pentru valabilitatea certificatelor de vaccinare.

Patru țări au introdus deja limite pentru certificatele de vaccinare

Vietnam

Vietnam a pus o limită de 12 luni de valabilitate pentru certificatele de vaccinare dar și pentru cele de recuperare după COVID. Au anunțat acest lucru în comunicatul prin care au dezvăluit că vor deschide insula Phu Quoc pentru turiști internaționali:

Vietnam va primi turiști străini începând cu luna octombrie, pe insula Phu Quoc

 

Israel: șase luni de la vaccinarea completă, sau de la a treia doză

Începând cu data de 19 septembrie a.c., Israel va începe să primească grupuri de turiști (între 5-30 de persoane) fără limită de număr de grupuri, cum era anterior. Vor permite accesul turiștilor din țări clasificate pe listele galbene sau portocalii. Sistemul lor semafor presupune tot trei culori, dar fără culoarea verde: semafor galben, portocaliu, roșu.

Deocamdată nu vor fi acceptați cei care au fost vaccinați în alte țări decât Israelul, însă s-a anunțat că după sărbători se vor accepta și certificate de vaccinare eliberate în alte state, cu același regim precum cel aplicat celor vaccinați în Israel:

Șase luni de la vaccinarea cu a doua doză, sau șase luni după cea de-a treia doză, sau certificat de recuperare șase luni sau certificat recuperare + o doză tot șase luni. În schimb, cei care sunt vaccinați în alte țări vor trebui să facă un test serologic care să ateste prezența anticorpilor, pe lângă testele PCR solicitate.

Sursa. Jerusalem Post

Din tot ce am citit despre ce se întâmplă în Israel, am înțeles două lucruri:

Că deocamdată va fi foarte greu să se reia grupurile de turiști acolo, mai dificil pentru turiștii individuali, dacă nu sunt OLIM caz în care pot obține permisul de vizitare.

Până la finalul pandemiei, cei care vor să viziteze Israelul va trebui să se supună acelorași măsuri valabile pentru cetățenii din Israel + test serologic. În acest moment, este regula de șase luni de la imunizare. Și toate acestea numai după ce se vor mai relaxa măsurile și vor accepta și turiști vaccinați în alte părți.

În articolul de mai jos am scris despre regulile de intrare în Israel și am pus și linkuri către sursele lor oficiale, au toate informațiile adunate foarte clar și transparent, nu ne ”prindem urechile” încercând să înțelegem ce vor să spună. Dacă doriți să vizitați Israelul, salvați acele linkuri și consultați-le înainte de a programa vizita.

Green Pass-ul din Israel va expira la 6 luni de la ultima doză, a treia doză aprobată pentru toți cei de peste 12 ani

Austria și Croația: limită la certificatele de vaccinare

Austria: 270 de zile

Încă de acum câteva luni, Austria a anunțat că nu vor mai solicita teste călătorilor care dețin certificate de vaccinare, dar numai 270 de zile de la efectuarea ”vaccinării complete”. Vaccinarea completă era cea stabilită de European Medicine Agency, respectiv unele vaccinuri cu două doze, altele J&J una singură. După trecerea perioadei de 270 de zile, cei care au efectuat vaccinul vor trebui să prezinte teste.

Sunt și alte excepții: cei care au trecut prin infecția COVID pot intra cu acea dovadă, sau dovada + o singură doză de vaccin. Informația apare pe siteul austriac și seamănă cu ce am văzut la Israel: infectare prealabilă + doar o doză de vaccin.

Dacă nu există certificat de vaccinare, se cere test PCR. Mai sunt și alte excepții, le vedeți pe linkurile de mai jos.

Informațiile apar pe siteul MAE,dar și pe websiteul oficial austriac, le postez pe ambele mai jos.

MAE restricții Austria

Site Austria informații intrare și restricții

Croația: 270 sau 210 zile? 

Croația aplică și ea cerința legată de 270 de zile de la efectuarea vaccinării. Se poate intra cu testul PCR, sau alte teste, sau dovezi de trecere prin boală. Cei exceptați pe baza dovezii vaccinării sunt exceptați pentru 270 de zile.

”adeverință de vaccinare împotriva COVID-19, eliberată în ultimele 270 zile anterior intrării în Republica Croația, prin care se demonstrează vaccinarea cu două doze, în cazul vaccinurilor agreate de UE (Pfizer, Moderna, Astra Zeneca, Gamaleya, Sinopharm) sau cu doza unică, în cazul vaccinurilor care se administrează într-o singură doză (Janssen/Johnson&Johnson)”. – MAE

Mi se pare ciudat că apar ca autorizate UE și vaccinurile Gamaleya și Sinopharm. Nu știam că au fost autorizate la nivel UE, probabil că nu, dar unele state recunosc mai multe vaccinuri: Austria, Grecia, Cipru se pare că și Croația și mai sunt și alte state (San Marino de exemplu).

Croația la fel are specificarea legată de certificat recuperare + o singură doză.

Sursa: MAE Croația și siteul oficial croat cu informații despre intrarea în Croația. 

De ce am scris sau 210? Pentru că de curând a apărut un articol pe siteul schenghenvisa: ”Croația este PRIMA țară europeană care pune limită de valabilitate certificatului de vaccinare. Și spune că limita va fi de 210 zile. Din câte știu Austria a fost prima țară, cu 270 de zile, 9 luni și am scris despre acest lucru cu mai multe luni în urmă, deci nu poate fi Croația prima țară. Însă despre 210 zile nu știu. Este însă posibil să apară în curând și oficial, să fi distribuit informația înainte să devină oficială. Deocamdată oficial în Croația este 270 de zile.

Ce au comun cele trei: acceptă și doar o doză pentru cei recuperați. O să fie și alte schimbări în viitor, posibil să se accepte ca dovadă recuperare un test serologic care să ateste prezența anticorpilor. Este în discuții, însă nu este musai să se și aprobe, sau să se aprobe în următoarele luni. Oricum o dăm, până ce nu se termină pandemia, liniște nu o să avem, sau siguranță în planificarea excursiilor.

Date fiind ultimele informații, este posibil ca regulile referitoare la Pașapoartele Europene să se schimbe într-un viitor mai mult sau mai puțin apropiat, în funcție de evoluția pandemiei

Așa că vă recomand să vă informați din câteva surse oficiale, înainte de fiecare vizită. Regulile se pot schimba și informațiile neplăcute (legate de perioadele maxime de valabilitate ale pașapoartelor) nu prea apar ca titluri în online-ul de la noi. Știu, este neplăcut, da. Dar este la fel de neplăcut să ne programăm o vizită peste câteva luni, știind că avem certificatul, pentru a afla înainte de plecare că trebuie să facem teste, sau că nu putem intra în vreo țară. În Austria merg multe persoane la schi, de exemplu. Și începând cu luna în curs, încep să expire certificatele după regulile austriece.

Am observat că se favorizează informațiile despre restricții aplicate celor care nu au efectuat vaccinul, sau a relaxărilor pentru cei care au efectuat vaccinul. Celelalte se omit cel puțin din titluri, se pun ca note de subsol eventual și este GREȘIT. De ce? Pentru că duc la stricarea unor vacanțe. Nu face bine nimănui politica asta. Sunt în general ”Gică-contra” cu multe. Măcar de dragul echilibrului, că sunt balanță. Nu știu, parcă am așa un viermișor care nu mă lasă să mă conformez – îmi aduce și belele, dar pe de altă parte nu am ce face, așa sunt.

Exemplu: Sri Lanka avea regula cu teste pentru persoane vaccinate și nevaccinate. La un moment dat în luna aprilie, au ridicat obligativitatea de efectuare a testelor pentru persoanele vaccinate. A apărut informația peste tot. Ei, după vreo 10 zile, au scos această exceptare, însă nu a mai scris nimeni. Urmarea a fost că 17 turiști din România au stat 5 zile în carantină la destinație, pentru că un cetățean român dublu vaccinat și care trecuse prin boală, a ieșit pozitiv la testarea de la destinație, care se reintrodusese:

Un domn care a avut boala, care are test de anticorpi, care este vaccinat, aici a ieșit pozitiv. Și toți, celălalt grup, suntem practic blocați în hotel”, a declarat pentru Digi24 Mircea Ducu, unul dintre românii ajunși în Sri Lanka. „Condițiile sunt: o cameră normală de hotel. Mâncarea se servește la ușă, curățenia nu există, nu poți să ieși, nu poți să îți cumperi nimic”, a relatat românul… „Știam de faptul că trebuie să facem trei teste aici, dar singra chestie pe care n-o știam, care s-a modificat în ultima secundă și nu am fost anunțați era faptul că și cei dublu vaccinați, din data de 25 aprilie, se supun regulilor carantinei din Sri Lanka. Agenția care s-a ocupat de grupul de turiști a transmis, pentru Digi24, că face eforturi pentru a-i ajuta să scape de măsura impusă de autoritățile din Sri Lanka. Sursa: Digi 24 aici  Rezolvare: după cinci zile de carantină și intervenția MAE, turiștii care au fost retestați și au avut rezultat negativ au putut să plece în Maldive, turistul depistat pozitiv a rămas în carantină. Sursa – DC news, comunicare MAE. 

Așadar, este bine să citim știrile și eu le citesc pe toate, sau multe dintre ele, însă în situația actuală trebuie să ne bazăm și pe noi. Nimeni nu poate ține pasul chiar dacă dorește cu tot ce se întâmplă peste tot și tot ce se schimbă foarte rapid

Trebuie să verificăm singuri, atât cu câteva zile înainte cât și cu o zi înainte de plecare condițiile. Și nu doar pe siteul MAE, ci și pe siteurile oficiale ale țărilor în care ajungem. Uneori există un decalaj pe websiteul MAE și este normal: informația se transmite prin ambasade, prin note, este un lanț de informare până ce este publicat ceva. MAE actualizează după ce primește notele oficiale.

Fiecare țară întâi actualizează informația pe sursele oficiale proprii, după fac notele oficiale, după transmit etc. MAE nu poate publica precum noi, bloggerii, după ce citesc un comunicat sau primesc informația de la prietenii de la destinație și o găsesc și oficial acolo. Trebuie să urmeze procedura stabilită inclusiv fluxul de informație aprobat și informarea oficială. Totodată am remarcat că în ultimul timp au apărut pe siteul MAE linkuri către sursele oficiale din țările de destinație, tocmai pentru a încuraja informarea corectă și în timp util.

Sunt câteva direcții, știm cam la ce să ne așteptăm de la anumite țări/tipuri de excursii. Voi reveni cu materiale în acest sens.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *