Mâncare și băutură în Cuba

Caraibe Cayo Levisa Cuba Havana Trinidad Vinales

Cuba nu este faimoasă pentru mâncare

Dimpotrivă, mulți turiști se plâng de marile hoteluri, care nu trebuie comparate din acest punct de vedere cu hotelurile similare europene. Se știe faptul că în Cuba nu vii pentru mâncare, vii pentru plaje, pentru muzică, dans, climă, etc, da, dar NU PENTRU MÂNCARE, în sensul gourmet.
Acestea fiind spuse, nici de foame nu moare nimeni, dimpotrivă! Cubanezii mănâncă destul de mult și nu neapărat bine, asta se reflectă și în siluetele lor: alimentele light, cu puține calorii, etc, nu prea fac parte din viața marii majorități a populației, sau cel puțin asta am văzut eu în cele două săptămâni și un pic petrecute acolo, în care am luat masa atât în hoteluri, restaurante, paladares, etc cât și pe stradă, în case particulare, sau la localnici.

DSC04111
Meniul zilei!
DSC03595
Paladares iîn Vinales
DSC04068
Local fast food în Habana Centro, Bulevardul Rafaelo

Varietăți culinare în Cuba: nu prea

În general la mic dejun se mănâncă fructe, ouă, pâine, mezeluri, etc, iar la prânz și cină comida criolla (bucătărie tradițională, gustoasă, dar nu prea variată): orez fiert + fasole roșie + cartofi prăjiți + pâine + carne (pui sau porc, rar altceva, pregătit condimentat și în ulei) uneori pește dar nu prea des și dacă este tot prăjit, salată anemică (a se citi foarte puțină cantitativ, 3 rondele de castravete și 5 de roșie!) și dulciuri. Diferă modul de preparare a cărnii și condimentele folosite.

DSC_1154
Meniu la Bodeguita del Medio, un local faimos și foarte apreciat din Havana Veche

DSC_1157

DSC_1155

Sigur, sunt și excepții, restaurante mai bune, am fost la un restaurant unde am mâncat carne de crocodil de exemplu, DAR! Tot era preparat ca peste tot, avea gust de pui făcut în ulei la tavă!Există localuri care servesc pizza și paste, dar cam fade, cu puține ingrediente. Acestea, plus supe, se mai găsesc și la hoteluri și alte restaurante. Acestea în general sunt proaspete, așa că decât să iei ceva de care nu ești sigur de la bufetul suedez, mai bine keep safe cu paste/pizza, măcar nu faci alergii (De multe ori la hoteluri/restaurante din țară, de stat, se reciclează mâncarea de la o masă la alta și poți avea surprize neplăcute).
În localurile de peste tot de prin țară, sau popasurile turistice, sau la Casa dela Muzica din Trinidad:) sandviciuri cu brânză și suncă, hamburgeri, hot dogs, omletă, salate (mici!).
Dulciuri puțin variate: biscuiți, gogoși, prăjiturele mici, cremă de zahăr ars, churro (asta am văzut numai în Havana).

Înghețata este desertul preferat de cubanezi

Cea mai bună înghețată din Cuba am mâncat-o la un local mai de lux din Habana Vieja – Havana Veche și bună la cornet pe stradă, tot în Habana.
Am ajuns și la foarte renumitul salon de înghețată Coppelia, se pare cel mai mare din lume, servește 30 000 de oameni zilnic, nu știu ce să spun, am fost acolo, am intrat, m-am uitat dar nu am putut să și iau ceva, poate greșesc dar nu mi s-a părut curat, cupele în care se servea erau refolosibile și nu arătau bine, ceva m-a deranjat și dacă am o senzație de nu și mă forțez să mănânc ceva mi se face rău așa că am zis pas. Teoretic… atâta lume mănâncă acolo, cu poftă și fără probleme, dar impresia mea afost: arată ca un circ al foamei comunist, trist, nu prea curat, învechit, URIAȘ, neatrăgător, dacă nu ești cazat în Vedado, nu are rost să bați drumul până aici numai pentru acest salon.

Unde mănânci în Cuba:

Restaurante: majoritatea sunt de stat și servesc comida criollo. În anumite zone, cele turistice cu hoteluri din marile lanțuri internaționale mai sunt și alte specialități, dar din nou, nu se poate compara cu ce o să servească un resort din Antalia. De ce insist pe acest aspect: când căutam informații despre Cuba, am găsit o grămadă de reviewuri negative în ceea ce privește mâncarea, la localuri cu pretenții, că homarul nu este așa de bun, că pizza nu este ca în Italia, etc, etc… În Cuba nu te duci pentru mâncare, este o țară săracă, sub embargou, care se evită pe ici, pe colo, dar dacă ești gurmand, poate nu este cea mai bună idee de vacanță.
Paladares, restaurante particulare, de familie, mici, supuse multor restricții, de exemplu nu au voie să servească homar și langustă – dar majoritatea o fac!
Case particulare
Dacă stai la case particulare, ai posibilitatea de a servi micul dejun și cina, contra cost, bineînțeles. Micul dejun: 4,5 CUC, cina 8,9 CUC. Este de obicei cea mai bună soluție, deoarece toul este proaspăt pregăti. Ți se oferă în general mai multe variante de meniu, suficientă mâncare și gazdele tale se bucură dacă reușesc să mai câștige ceva.
Cel mai bine am mâncat la casa particulară din Trinidad, Cecilia y Miguel – Miguel este bucătar la un paladares și mi-a gătit așa cum doream eu, a înțeles ce înseamnă fără ulei!: mâncare ușoară grill, pește, langustă, creveți, salată multă, etc. Nu prea găsești așa ceva în Cuba, sau nu la prețul de 8 (sau9?) CUC: convertibele pesos = 1 $ pentru o cină pe o terasă frumoasă, cu multe plante.
Street food în Cuba
În orașele mari sunt foarte multe prăvălii de tot felul cu pizza, în general fadă, adică mai multă cocă, ceva bulion și puțină brânză, sățioasă este cuvântul, plăcinte, chiar și hot dog. Sunt în general ieftine, se cumpără în moneda națională și fac vânzare mare, cubanezii mănâncă destul de mult, am mai luat și eu și nu puteam să mănânc ceva pe stradă fără ca aproape toți oamenii întâlniți să nu îmi spună: disfrutas la pizza? disfruta la pizza, bien, disfrutas la pizza ….. ce sa disfrut că nu prea are gust în sensul cu care suntem obișnuiți, e bună doar să țină de foame!

DSC03403
Mic dejun la casa particulară Tati Lopez din Habana Centro

DSC03404 DSC03405

cuba 035
Comida criolla casa particulară în Vinales – în deplasare la niște prieteni 
DSC03882
Cina la casa particulară Cecilia y Miguel, Trinidad
DSC03865
Miguel a gătit langusta perfectă: FĂRĂ ULEI!

DSC03866

Băuturi în Cuba

  • apă: numai îmbuteliată, sau fiartă și filtrată (eu am băut o singură dată fiartă și filtrată că rămăsesem la lecțiile de salsa fără apă și nu mi-a plăcut la gust) 0,50 – 1 CUC
  • DSC03735NEAPĂRAT această regulă și la cuburile de gheață, deși cam așa se fac, cu apă fiartă și filtrată
  • băuturi carbogazoase: varianta locală de cola, fanta/mirinda, sprite, atât la doză cât și la pet 0,80 – 1,50 CUC
  • bere: cristal și bucanera, între 1 și 2 CUC
  • alcoolice: în general cocktailuri, că sunt buuuune, foarte bune: favoritele mele: pina colada și mojito 2,3 CUC, la Floridita 6!!!! dar în rest atât, peste tot!
  • bineînțeles, rom,cuba libre, variații, începând cu 1, CUC, depinde de tip, sticla întreagă de rom este de la 5 CUC în sus, Havana Club, care este cel mai bun brand.

Eu nu pun atâta preț pe mâncare mai ales în vacanță, am grijă în schimb mereu să am nutrienții necesari, așa că dacă am salată, fructe (în Cuba sunt bune rău!) ceva pește grill, leguminoase, chiar și pizza mai fadă, sau hot dogs cubano sunt OK. Adică nu mă plâng de ceva gourmet, dar nici nu duc dorul, așa că nu am simțit nicio lipsă aici. La fel și cu băuturile: apă, cocktailuri, deci tot ce ai nevoie (ar fi mers și un fresh din când în când, dar nu-i bai). Vinuri deosebite nu am văzut, dar nici nu m-am uitat după ele, cine bea vin în Cuba?

salsa

DSC03856

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.