Corpus Domini, Festivalul Florilor în Monterosso Al Mare, Cinque Terre

Cinque Terre Europa Italia Tradiții și obiceiuri

Corpus Domini, Festivalul Florilor

Sau Corpus Christi, Festivalul Florilor, este una dintre cele mai frumoase tradiții din Monterosso al Mare, care se celebrează în toată Italia anual, în cea de-a doua duminică după Rusalii.
În timpul zilei străzile și aleile din centrul istoric din Monterosso sunt decorate cu desene realizate din mii de petale de flori, din nisip colorat, pietriș, etc., iar seara trece o procesiune pe tot traseul.
Monterosso Al Mare a fost cel de al patrulea sat din Cinque Terre în care am ajuns, în cel mai bun mod din zonă, adica pe jos, pe traseul din Vernazza. După ce am admirat vederea am intrat în centrul istoric, în căutare de o cafea, apă și prânz, că eram cam hămesită.


Chiar de la intrare am fost întâmpinată de un mozaic creat pe asfalt, la care încă se lucra, peisaj care se tot repeta.
Primul desen precum spuneam m-a uimit, dar pe măsură ce înaintam tot mai mult a devenit clar că este vorba despre ceva important, datorită numărului mare de localnici participanți și a seriozității, a implicării lor. 

DSC07919
Corpus Domini a fost primul mozaic pe care l-am văzut în Monterosso al Mare

DSC07921

DSC07920DSC07922DSC07923

DSC07942

DSC07938
Florile sunt culese de pe dealuri și păstrate până în ziua în care se construiesc mozaicurile

DSC07940

DSC07936

DSC07933

DSC07934

DSC07926
Turiștii din Cinque Terre pășesc cu grijă să nu strice frumusețea desenelor din flori

Am mai avut ocazia să văd pregătiri pentru Festivaluri Religioase catolice, pentru procesiuni și este același spirit: toți se implică, gravi, serioși, în decorarea, realizarea de opere trecătoare, cu multe flori, chit că sunt pe jos sau este vorba despre alte creații, mereu sunt implicate și multe flori!

DSC07925

DSC07929
Și fântânile sunt acoperite cu flori în timpul Festivalului Corpus Domini, în Monterosso al Mare

DSC07932

DSC07943
Biserica San Giovanni Battista, Monterosso al Mare, Cinque Terre

DSC07947

DSC07945

Despre Festival:

  • Festivalul are o tradiție lungă, se celebrează credința catolică că prescura și vinul care se iau în timpul slujbei este trupul și sângele lui Cristos și bucuria că Isus Cristos este prezent acesta este prezent la împărtășanie.
  • Alte surse plasează originea festivalului în Roma, în Evul Mediu, fiind felul în care artiștii își exprimau devotamentul față de Cristos.
  • Fiecare se implică în crearea de mozaicuri incredibil de detaliate și frumoase.
  • Familiile își dau toată silința să realizeze cele mai frumoase desene, cred că se împart temele care trebuie abordate, oare cu cât timp înainte și cum s-a stabilit cine ce face?
  • Vârsta nu conteaza aici: tineri, bătrâni, copii, artiști, totți colaborează strâns pentru a definitiva aceste piese de artă, comunitatea este ceea ce contează!

Monterosso al Mare

Monterosso este cel mai mare dintre cele 5 pământuri care alcătuiesc parcul Cinque Terre, cu cea mai mare plajă. Cel mai ușor mod de a ajunge aici este cu trenul, din La Spezia sau Genova, sau chiar din Roma, Milan, alte orașe mari din Italia. Se poate ajunge și cu mașina, bineînțeles, dar nu este chiar ușor drumul, fiind conectat la autostradă, dar se merge mult până la ea pe drumuri de țară. Frumos totuși. Festivalul Florilor, Corpus Domini, este una dintre cele mai frumoase tradiții ale acestui ținut, o destinație care cu siguranță încântă turiștii de orice vârstă.

Tot despre Cinque Terre:

http://extravita.ro/2013/12/15/cinque-terre-5-pamanturi-marea-liguria-spezia/

http://extravita.ro/2013/12/16/riomaggiore-cinque-terre-un-sat-pescaresc-de-un-farmec-aparte/

3 thoughts on “Corpus Domini, Festivalul Florilor în Monterosso Al Mare, Cinque Terre

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.