Natură, pictură și salsa în Magné, Niort, Franța

Europa Franța Sud-Vestul Franței
DSC_0543
Magne, Niort, Franta

Magné nu este o destinație foarte cunoscută sau promovată la noi, deși atrage turiști, dar din alte părți ale Europei. Nu este o destinație de tipul celor ”de bifat” dar am descoperit că tocmai aceste destinații, cumva în afara circuitului turistic sunt încântătoare, deoarece te bucuri de ele, savurezi viața de acolo, te relaxezi, fără presiunea de a bifa : muzee, palate, fântâni, etc. pe care o simți într-o destinație de top, când vrei să cuprinzi cât mai multe, dar nu te și relaxezi prea tare.

Magneticii din Magné

Nu este un joc de cuvinte, așa li se spune localnicilor, magnetici.
Magne este oraș mic situat lângă Niort, din districtul Poitou-Charentes, cu aproape 3000 de locuitori, majoritatea având afaceri, munca în Niort. (capitala franceză a asigurărilor mutuale și bănci, cu sediile a multor companii din domeniu. Niort este unul dintre principalele centre financiare ale Franței, după Paris, Lyon și Lille).
Francezii adoră traiul cât mai relaxat, iar aici este un mic rai al traiului idilic, casele sunt foarte frumoase, dar cu grădini mari, cu plopi și salcii în curți, cu ieșire la râu multe dintre ele, cu piscine altele și mai ales multă siguranță.

DSC_0541
Strada in Magne
DSC_0492
În curtea casei

DSC_0537

Ce poți face în Magné ?

Canoe, kayak, drumeții, fiind pe cursul râului Sèvre Niortaise. Mulți turiști vin aici pentru natură, existând posibilități de cazare, vezi aici, precum și un camping.

Concert Sonora Trinitaria direct din Trinidad, Cuba

Cea mai frumoasă seară pe care am petrecut-o în această parte a Franței a fost la concertul Sonora Trinitaria din Magne, în piața centrală, cu Biserica Sainte-Catherine în fundal.

Primarul a introdus trupa, în aplauzele mulțimii.

DSC_0644DSC_0645
Pe lângă concert, care a fost de vis mi-a plăcut toată seara, practic s-a adunat tot orașul, cu mic, cu mare, în așteptare la o bârfă mică, socializare cu vecinii, sau cu noii prieteni, iar după, toată lumea a dansat, s-a bucurat, a încurajat. Copii zburdau printre perechile de dans (care îi fereau maxim, bineînțeles). O atmosferă perfectă, dans, dans, o noapte magică.

DSC_0654

DSC_0726
Sonora Trinitaria în concert la Magne Niort Franta

DSC_0770

DSC_0774
o noapte magica, salsa cat cuprinde
DSC_0776
Sonora Trinitaria în Magne
DSC_0813
toata lumea danseaza

DSC_0814

Biserica Sainte-Catherine

Ridicată în 1521 sub acest nume sub patronajul Catherinei de Coetivy, soția seniorului de Magné, pe locul unde fusese situat un edificiu foarte vechi (din 936, Saint-Germanin d’Auxerre), distrus de normanzi.

DSC_0369
Sainte-Catherine Magne
DSC_0371
Piata principala din Magne, unde este situata si biserica Sainte-Catherine

Festivalul de pictură din Magné : la cea de-a 26-a ediție

Magne nu este un mic orășel necunoscut: Aici se ține cel mai faimos Festival de Pictură din Franța, în fiecare lună iulie, anul acesta fiind programat pentru 19-20 iulie 2014.
Cadrul natural frumos, casele parcă din piatră și cu obloane turcuaz inspiră sau temă de lucru celor aproximativ 300 de pictori care poposesc aici anual. Pentru mai multe detalii consultați websiteul festivalului aici.
pa

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.