obiective vedere piata michelangelo turistice Florenta 13

Orașul bijuterie al Renașterii: TOP 10 obiective turistice Florenta

Europa Florența Italia TOPURI Toscana

Florența, una dintre bijuteriile Europei și-a câștigat pe deplin renumele de capitală artistică europeană. Orasul geme pur și simplu de picturi, sculpturi și alte lucrări din strălucitoarea Renaștere, care și-a pus puternic amprenta asupra orașului. Am putea sta aici si o saptamana si nu ne-am plictisi, avand de vizitat 72 de muzee! Asa ca am pregatit un Top 10 obiective turistice Florenta, care pot fi vizitate toate intr-o zi.

Doar daca va faceti din timp rezervarile (dau câteva sugestii bune mai jos) si nu stati la cozi si mai ales, daca nu stati mai mult de o ora, o ora si jumatate in Uffizi, Pitti, Medici Riccardi, Dom. Insa ideal ar fi ca pentru cele de jos sa alocati macar doua zile, sa le vizitati pe indelete si mai ales, sa aveti timp sa stati la cate o terasa, sa luati o cina in stil italian, mai pe scurt, sa va bucurati de oras.

Obiective turistice Florenta: statui peste tot
obiective turistice Florenta cumparaturi
La cumparaturi prin Florenta

Orașul bijuterie al Renașterii: TOP 10 obiective turistice Florenta

Cu ce m-a cucerit Florența?

Este un oraș muzeu viu! Oamenii își trăiesc viața în ritm trepidant sau mai calm în acest decor de poveste, încărcat de istorie. A fost unul dintre primele orașe din străinătate pe care le-am vizitat și poate de aceea a lăsat o asemenea amprentă în inima mea, dar m-am întors și am regăsit aceeași frumusețe de poveste.
Toată Florența, mă voi referi numai la orașul vechi, UNESCO heritage este o poveste, de vizitat, revizitat, cutreierat la nesfârșit, de admirat. Și pentru că totuși mereu ai locuri care se lipesc de tine mai mult, iată topul meu 10 Florența:

1 Domul Santa Maria del Fiore

În stil gotic-roman din sec XII – XIV este Catedrala mea favorită din toate cele pe care le-am văzut, cel puțin pe dinafară. Mă trec fiorii numai când sunt în preajma clădirii, am stat de multe ori în piață la câte o terasă admirându-l de fapt bucurându-mă că sunt acolo. Florența mi-a dat sentimentul că sunt acasă, că am mai umblat pe aceste străzi, de mult și Domul cel mai tare. Sau poate este numai frumusețea și unicitatea lui.

Este cea de-a patra catedrală a Europei, din punct de vedere al dimensiunilor sale, construcția sa începând în 1296, fiind terminată în 1436. Cupola este magnifică, opera lui Filippo Brunelleschi și impresionantă ca dimensiuni. În fața catedralei se află Baptiseriul, cea mai veche clădire a Florenței cu faimoasele Porți ale Paradisului.

obiectiveDomul turistice Florenta 11
Domul din Florenta

2 Galeriile Uffizi

Galeriile Uffizi sunt în topul topurilor galeriilor universale, nu cred că mai are nevoie de vreo introducere. Aici vei admira cele mai frumoase lucrări ale Renașterii, dar și din alte epoci, poți admira opere ale tuturor marilor pictori italieni și nu numai. Rafael, Botticelli, Tiziano, Leonardo, Michalangelo, Caravaggio, Rembrandt, Van Dyk, Rubens, etc

Eu am fost în iulie prima oară și am renunțat să stau la coada de 2 ore, dar am ajuns pe la mijlocul lunii noiembrie și am intrat fără să stau la nicio coadă.
Atenție: galeriile sunt închise lunea.

Ca cineva care a ratat muzeul la prima vizită în Florența, vă recomand călduros să rezervați înainte biletul cu intrare prioritară, dacă vizitați Florența în sezon (aprilie-octombrie cred, dar mai ales mai-septembrie).

3 Palatul Medici-Ricardi

Îmi place pentru că….. mă fascinează istoria familiei Medici, precum și alte familii care au condus de-a lungul istoriei destinele multor națiuni. Familia Medici a dat omenirii Papi, regine și regi Franței, au ridicat și condus acest oraș timp de peste 3 secole. Și aici a început ascensiunea acestei familii, de la îmbogățirea ei, palatul fiind construit între 1444 – 1462 pentru Cosimo de Medici. După atâtea secole zidurile groase, simplitatea maiestuoasă, dură, tot impresionează, se simte încă forța și puterea imprimate în fiecare locușor de aici.
Iar Capela Magilor, cu minunatele fresce se cere neapărat admirată, mai ales că din procesiune se pot distinge membri ai familiei, Lorenzo Magnificul, Cosimo, Giuliano – fratele lui Lorenzo.
Este pus în umbră de Pitti, dar mie tot îmi place.

obiective palat turistice Florenta 6
In Palatul Medici-Riccardi

4 Palatul Pitti Palazzo Pitti – și colecțiile lui de artă

Frumos, maiestuos și faimoasele grădini Boboli. În acest palat, reședință a familiei de Medici din 1540, de pe vremea lui Cosimo 1 s-a născut în 1575 Maria de Medici, regină și regentă a Franței, soție a lui Henric IV și mama lui Ludovic al XIII-lea.
Multe picturi de Rafael (mă cuprinde optimismul și serenitatea mereu când admir operele acestui mare artist) Tizian, Rubens, Tintoretto și Caravaggio, pe care îl iubesc atât de mult pentru realismul lui.

palatul pitti obiective turistice Florenta 2
Obiective turistice Florenta: Palatul Pitti

5 Podul Vechi – Ponte Vecchio

Unul dintre simbolurile Florenței, romantic, cu un farmec nealterat de multe veacuri. Actualul pod datează din 1345, dar până la el au fost multe altele, încă din timpul etruscilor, exact în acest loc, care este cel mai îngust de pe râul Arno care traversează orașul. Încă din 1345 au fost instalate magazine, la început ale negustorilor de pește, măcelari, tăbăcari, iar din 1593 numai bijutieri, care și azi se dedică aceluiași meșteșug, o tradiție foarte îndelungată. Benvenuto Cellini este numai unul dintre marii aurari florentini. Se subînțelege că totul aici este foarte foarte scump.

Podul vechi obiective turistice Florenta 9
Obiective turistice Florenta: Podul vechi
obiective pe ponte vecchio turistice Florenta 3
Pe Podul Vechi: intr-o zi de iulie

6 Piazza della Signoria și Palatul Vechi

Poți bea o cafea la Rivoire, o cafenea cunoscută și foarte apreciată, face cumpărături, admira statuile din fața Palatului Vechi, lua pulsul orașului, mai ales pe seară, este o forfotă continuă aici, în orice anotimp.

Palatul vechi a fost timp de șapte secole sediul administrației orașului și încă servește ca sediu al consiliului orașului, dar poate fi și vizitat.

obiective signoria palat turistice Florenta 4
Obiective turistice Florenta: Palatul vechi si Piata Signoriei

7 Farmacia Familiei de Medici – Santa Maria Novella

Sunt pur și simplu leșinată după aromele produselor de îngrijire naturale, produse artizanal, după uleiurile esențiale, ambalaje stilizate, care arată ca acum câteva sute de ani, așa că această farmacie renumită în toată lumea datorită calității produselor m-a cucerit de tot, merită vizitată. Dacă nu pentru arome măcar pentru a vedea tejghelele neschimbate de peste 400 de ani, locație care a fost folosită ca decor în filme precum Hannibal cu Antony Hopkins și Casyno Royale.

Caterina de Medici și Officina Profumo Farmaceutica di Santa Maria Novella S. P. A.

Numele oficial se traduce Atelierul de parfumerie şi farmacia Santa Maria Novella și este locul de unde își procura infama Caterina de Medici faimoasele flacoane care se pare că au scăpat-o de multi incomozi.
Deși a sarbatorit de curând 400 de ani de existență, istoria farmaciei este mult mai veche, legată de călugării dominicani, care au început să prepare diferite poțiuni de prin 1221, au devenit renumiți, iar în 1612 a fost deschisă către public, sub patronajul familiei de Medici.
Poți achiziționa parfumuri, ceaiuri, bomboane mentolate, lichioruri, șampoane, creme, ape de flori, săpunuri, cam orice legat de arome și de îngrijire și de răsfăț.
Se află lângă stația centrală Santa Maria Novella, mai multe detalii pe websiteul companiei, aici

8 Basilica San Lorenzo și Biblioteca Laurenziana

Cea mai veche biserică a Florenței, datează din 393, forma actuală datând din sec XV, când familia di Medici a transformat-o complet. A fost mult timp catedrala orașului și conține multe lucrari ale lui Donatello, care este înmormântat în basilică. De aici ajungi imediat la Biblioteca Medicea Laurenziana, fondată de Papa Clement al VII-lea, din familia de Medici, bibliotecă ce găzduiește peste 15000 de manuscrise care au aparținut familiei. Are program cu publicul, trebuie consultat în prealabil, se schimbă destul de des.

9 Bisericile Santa Maria Novella și Santa Croce

Santa Maria Novella și Santa Croce – sunt vecine, ambele capodopere ale stilului gotic

Santa Maria Novella

Biserica călugărilor dominicani, construcția fiind începută în 1246 și terminată în mai mult de un secol. Asta înseamnă viziune în timp, este desigur situația majorității locașurilor din vremurile de demult, astfel încât cei care începeau construcțiile nu ajungeau să le și vadă terminate, uneori nici chiar nepoții lor și totuși asta nu descuraja pe nimeni, mi se pare cel mai puțin egoist lucru, într-un secol în care acum este cuvântul de ordine. Și tocmai aceste capodopere rezistă, unele de milenii (Santa Sofia de exemplu).
Aici trebuie să vii dacă dorești puțină liniște și dacă dorești să admiri frescele care rezistă de peste 600 de ani.

Santa Croce

Biserică a călugărilor franciscani, planul ei reproduce o cruce egipteană, este magnifică, împodobită cu fresce realizate de Giotto, aici se odihnesc mulți dintre fii iubiți ai orașului, precum Galileo Galilei, Michelangelo dar și Niccolo Machiavelli. Este cea mai mare biserica franciscana din lume.

obiective turistice Florenta santa croce
Obiective turistice Florenta: Biserica Santa Croce

10 Piața Michelangelo Florența

În piață se află o copie a statuii lui David de Michelangelo (originalul se află în Galeriile Academiei, care de asemenea pot fi vizitate). Drumul până sus este bine să fie făcut pe jos, este deosebit.
Această piață oferă cele mai frumoase vederi asupra Florenței, te dezlipești cu greu de peisaj.

obiective vedere piata michelangelo turistice Florenta 13
Florenta, vedere de sus
obiective David statuie turistice Florenta 12
Obiective turistice Florenta: in Piata Michelangelo
obiective turistice piata michelangelo Florenta 14
Ce zi frumoasa si era mijlocul lunii noiembrie

Pe listă ar mai fi de inclus și Orsanmichele, Muzeul Național Bargello, Galleria dell’Accademia și multe, multe altele, doar suntem în Florența, dar Topul e Top.

Când să vizitezi Florența?

Dacă dorești să intri la Uffizi fără să stai la coadă DELOC la sfârșit de octombrie sau chiar în noiembrie, vremea este în general frumoasă, sau în mai. Începând cu luna iunie devine foarte cald iar locul este efectiv ÎMPÂNZIT de turiști, grupuri, grupuri.

obiective vedere de sus turistice Florenta 7
Obiective turistice Florenta: Piata Michelangelo

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.