Londra, colindat fără țintă: shopping, pub-uri, viața străzii after 5 o’clock

Anglia Europa Londra

DSC04352

Îmi place să călătoresc, dar dincolo de obiectivele turstice, pe care nu țin să le bifez în totalitate, sau cel puțin nu dintr-un foc, îmi place să iau pulsul, să simt viața unui oraș, să înțeleg dincolo de stereotipuri (chiar dacă își au farmecul și sensul lor) și să îmi creez propria imagine asupra unui oraș.

 Am ajuns în Londra cam din scurt, pentru un assessment pe care l-am avut la un ONG. Nu m-am regăsit acolo, dar cum tot am plătit destul de mult pe biletul de avion (deh din scurt) și pe cazare, din același considerent și chiar în prima jumătate a lunii august am stat până la urmă aproape o săptămână.
Londra asta a însemnat pentru mine pe lângă muzee (sunt gratis aici cele mai interesante și chiar AI ce vedea) colindat pe străzi, oprit la câte un pub din când în când, distracție în Soho seară de seară (eram și la 10 minute de mers pe jos) shopping la talcioc, luat masa în clădiri de birouri, shopping că doar era sezonul reducerilor, plimbat pe strada cu polițiști din trupele de intervenție, etc.

Soho

Cine nu a auzit de Soho? Situat central este cartierul distracției, plin de cluburi, de pub-uri, de magazine, plus câteva supermarketuri Tesco de unde mulți își iau una alta și să înceapă distracția! Ce vezi în Soho? Multă lume de toate felurile, găști, fete în cârduri, frumos îmbrăcate, unele cu coronițe, sau costumate, intră foarte efervescente într-un pub, fac gălăgie, beau, chicotesc și trec mai departe, în alt pub și la un moment dat aterizează într-un club… sau nu:).
Deoarece nu se fumează înăuntru și aici viața de pe stradă rivalizează cu cea dinăuntru. Este amuzant: majoritatea plătește foarte mulți bani pe băutură, pentru a sta afară în picioare și a socializa cu prietenii. Adică la colț la chioșcul blocului este același lucru, dar nu și aceeași atmosferă, în Soho este o vacanță continuă, odată cu terminarea programului de lucru și asta în fiecfare zi.

DSC04283
Soho ziua

DSC04281

DSC04282

DSC04287
Si noaptea, coada la un pub

DSC04296

DSC04290

Londra după five o’clock

Puburile se umplu de englezi de toate condițiile, amestecați, la fel stilul vestimentar, englezii nu se sinchisesc. Unii chiar deloc. Petty talk despre nimic, despre orice, nici măcar despre politic așa cum este la noi pe oriunde, decât din punct de vedere al beneficiilor clasei muncitoare, ale societății, despre: ce poți să cumperi și de unde, despre sistemul de transport în comun care este depășit, trebuie refăcut, asta este convenit unanim (asta eșa și este a fost dezvoltat prin lipire și uneori este mult mai rapid sa o iei pe jos și mai simplu decât să iei transportul, rutele trebuie actualizate).

DSC04625
Este 5 o’clock!

DSC04630

DSC04627

Periculos în Londra?

Eu am fost în Londra în august 2011, exact când au fost răscoalele (riots) și toată lumea din țară mă suna înnebunită pe motiv de ce se vedea la noi la TV. Dar NU AM ÎNTÂLNIT PICIOR DE răsculat. Nici nu știam că s-a întâmplat ceva până ce nu am ajuns în Soho și am fost uimită să văd cam totul era închis și era foarte multă poliție. Inițial am crezut că marți este închis în Soho :)))
Numai în cartierul chinezesc era animație și localurile deschise. Cam sumbru acest cartier, nu pot spune că m-am simțit în largul meu, dar am luat masa, am mai stat puțin și m-am îndreptat spre hotel.
Poliția este extrem de bine organizată, sunt peste tot. Asta în zonele turistice, nu am fost în cartierele mărginașe, fiind un mare oraș cu siguranță că trebuie respectate câteva lucruri: nu seara în anumite zone de unul singur, etc, lucruri la care suntem atenți oriunde. În rest, chiar dacă spre dimineață sunt mulți petrecăreți amețiți aceștia stau în ale lor, nu te deranjează cu nimic.

DSC04397
Strada plina cu masini si echioe de interventie
DSC04413
Lumea se schimba direct pe strada, langa masinil

Alba- Neagra londoneză

Conaționalii fac ce știu ei mai bine. Începusem eu să le fac poze când unul într-o engleză destul de bună îmi spune: Lady, iată ceasul, iată turnul Londrei, acolo e frumos să faci poze 🙂 Am înțeles apropoul discret, subliminal aș spune chiar 🙂 am apreciat abordarea și m-am concentrat pe obiectivele turistice, până la urmă, nu ar fi ofertă fără cerere.

DSC04612
Alba-neagra in Londra

Clădirile de birouri

În multe am văzut la parter câte un supermarket M&S unde sortimentul de mâncare gata preparată și proaspătă este mult mai variat decât în alte zone. Tot ce vrei în materie de salate, creveți, brânzeturi, carpaccio, pește, freshuri, etc tocmai bune de savurat. Totodată am văzut într-o clădire și un champagne bar, gol bineînțeles în timpul zilei. Am avut un sentiment minunat să stau aici la o coadă foarte mare la prânz în haine de weekend alături de toți corporatiștii aceia get-beget, un lux rar să văd așa că aparent toată lumea muncește mai puțin eu 🙂

DSC04379
Champagne bar
DSC04372
Vedere de la o cladire de birouri

DSC04377

DSC04375

Într-o zi m-am simțit bine să mă îmbrac ca pentru serviciu și să iau străzile la colindat

DSC04677

Ce îmi place în Capitala Regatului Unit?

Relaxarea, fiecare este în dunga lui, accentul nu este pus pe conveniențe: vai ce caut eu cu o bere în mână și o țigară în alta pe bulevard? Nimeni nu se sinchisește, dar totul este extrem de civilizat, din dorința de a nu deranja pe alții.

Picnic în parc

Multă lume se relaxează în parcuri, petrece timp de calitae cum spun englezii. Dar nu se lasă și vestigii, fiecare își cară gunoaiele și le aruncă unde trebuie.

DSC04649

Știai că:

– Sunt peste 4500 de puburi și baruri în Londra?
– Localnicii se bucură că nu TREBUIE să fie drăguți cu turiștii
– În Londra găsești orice tip de mâncare poți să îți imaginezi! – Toată lumea merge la o băută mică după muncă 🙂

Prețuri

Este Londra așa că prețurile sunt mari în puburi, cluburi, dar asta nu înseamnă că nu sunt pline! Transportul public mi s-a părut foarte accesibil, am luat de la aeroport (Heathrow) cardul Oyster cu 20 de lire pe el și mi-a ajuns toată săptămâna. La plecare îl poți returna în același loc și lua înapoi garanția.

Cam asta a însemnat Londra pentru mine, dincolo de obiective turistice. Voi ce experiente ati avut aici?

0 thoughts on “Londra, colindat fără țintă: shopping, pub-uri, viața străzii after 5 o’clock

  1. ca sa vezi diferenta intre turist si localnic :-p transportul e scump, e unul dintre cele mai scumpe din lume. sa dai 20 de lire pe sapatamana e ok, cand vii o data pe an, dar sa dai 35 de lire pe abonament in fiecare saptamana…o calatorie zona 1-3 costa si 3,7 lire doar dus. nu mai zic de chirii ca sochez lumea :-p
    aia cu accentul si cu strainii e discutabila. dar da, zona turistica e super vesela, aglomerata, daca ai chef de vorba lunga si goala te duci la pub 🙂
    eu sunt super bucuroasa ca nu se fumeaza pe nicaieri si da, gasesti orice, daca nu exista la Londra …apoi inseamna ca nu exista

    1. Da experienta de turist e una sa stai acolo este alta. Am si eu prieteni care locuiesc si platesc sume uriase sa stea intr-o locuinta micuta in suburbii si se confrunta cu transport etc etc. Pana la urma in Londra se si castiga mai mult decat in alte parti dar nivelul de trai altul ma refer la faptul ca putini isi permit autoturisme in comparatie cu angajati pe aceleasi pozitii in alte capitale europene. Dar ca turist este altceva si oricum este frig!!!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *