București ca în Vamă, relaxare la Eden via Palatul Știrbei

București Diverse Românești România

DSC_3458

Când vreau să mă relaxez total, să simt că nu sunt în București – deși mie chiar îmi place acest oraș dar o pauză tot merge – fac o oprire la Eden, loc de care am devenit un pic dependentă de la descoperirea lui, pentru care îi mulțumeasc Laurei.

Grădina Eden este situată exact în spatele Palatului Știrbei de pe Calea Victoriei, nu cel de la Buftea în trecut aici fiind un parc amenajat cu cascade și grote, loc de întâlnire pentru mondenii vremii. Asta era odată.


Acum categoric nu mai este nimic din splendoarea de altă dată, dar este calm, frumos, grădina fiind amenajată cu hamace, cu un bar de genul celor care se găsesc la cluburile de surf de pe plaje, multă verdeață, ce mai, timpul stă pe loc aici, este locul meu preferat de lâncezire din București. Mă încarc pozitiv. Singura tristețe este imaginea în paragină a Palatului.

DSC_3486
Către terasă

DSC_3460

Loc pentru hipsteri?

Așa este promovată locația în mediul online cel puțin, deși nu l-aș caracteriza exclusiv. Aici vin și mulți oameni cu copii, mulți străini, liber-profesioniști etc. Răcoare, verdeață, net bun, este locul perfect de muncă în mijlocul naturii, mai ales într-o capitală europeană destul de populată.
Până și mamei i-a plăcut aici și are și de ce, este atâta liniște și calm, mai de fiecare dată și copii care se joacă și se bucură de hamace și alte decoruri din peisaj.
Sigur o să vedeți și masculi cu băuturi roz și alte limonade colorate, un pic fără armonie, nu că bărbații nu au voie să ia porții sănătoase de fructe făcute piure cu alte ingrediente sănătoase și gustoase, dar lor parcă le-aș servi acestea în pahare nu transparente, ci opace, sau aș face un ambalaj mai masculin. Adică James Bond bea whisky nu ”strawberry/banana smoothie” și toate cam suspinăm după el :).

Calea Victoriei 107 – Palatul Știrbei

Este trist să vezi cum a decăzut Palatul Știrbei, care odată era unul dintre cele mai șic locuri din București, locul unde elegantele vremii își expuneau ținutele de garden party și nu numai. Acum… grafitti, asta nu îmi place pe o asemenea clădire, dar cadrul Clubului Eden, exact în palat, mi-a dat ceva idei de pictorial. Este decadent, sublim totuși chiar și în această stare, dar sper că se vor schimba lucrurile.

Mi-ar place bineînțeles ca tuturor să văd palatul renovat, frumos, are un potențial uimitor clădirea, dar nici mall nu aș vrea să văd aici, cum se pare că se va întâmpla. De ce? Pentru că avem prea puține spații verzi în București, în comparație cu toate celelalte capitale europene și am văzut că alte municipalități cumpără parcele de teren și dezvoltă spații verzi (am scris despre Nisa verde aici) iar la noi dacă mai este vreun spațiu verde șo pe el să îl valorificăm cu încă un mall, bloc, etc. Am auzit din mai multe surse că din cauza poluării orașului mulți dintre noi și mai ales copii crescuți în București au diferite forme de astm sau alte probleme la aparatul respirator, așa că….. să fie verde, avem nevoie.

Palatul Știrbei de pe calea Victoriei – Mall?

A fost vreme de peste 100 de ani reședința familiei Știrbei, din 1835 – 1948, când a fost confiscat de către stat. Din 1954 a găzduit Muzeu de Artă al Republicii Socialiste România, până la Revoluție. În 2005 a fost cumpărat de un investitor care acum (moștenitorul lui) dorește să construiască un mare mall și locuințe de lux.

DSC_3501
Intrarea în Palatul Știrbei
DSC_3502
Scara interioară din Palat
DSC_3503
Fațada Palatului are cariatide

Mie mi-ar place să văd măcar ce a rămas în picioare din clădirile vechi ale Bucureștiului renovate, redate circuitului turistic, sau făcute muzee, sau locații pentru evenimente (cu anumite reglementari) dar să ne bucurăm de ele.

Ce îmi place la Palat acum este că fiecare are șansa de a umbla prin el, nestingherit.

DSC_3494
Intrare la Club Eden, în Palat

DSC_3495

DSC_3498

Ce îmi place la terasa Eden: tot!

Îmi plac și barmanii și barmanițele – nu există serviciu la mese, dar zona este destul de mare și nu prea se poate controla, plus că sigur ar strica frumusețea și calmul locului câțiva chelneri care ori te ignoră ori te înrteabă din 5 în 5 minute dacă mai vrei ceva, ca în multe locuri…. nu este pentru aici, aici fiecare are spațiul personal în care se afundă… unii cu o carte, cu netul, cu telefonul inteligente sau cu laptopul, fiecare cum se simte bine.

Este un loc unde puteți merge să vă relaxați, să vă simțiți oriunde numai nu în București, la malul mării sau undeva unde timpul s-a oprit și doar să vă bucurați de soare, de natură, de net 🙂 de preparate (au limonade și alte coktailuri de fructe foarte bune) sau de o bere rece.

DSC_3485
Grădina este mare și împărțită în câteva zone
DSC_3488
În partea aceasta de grădină nu am stat niciodată
20140608_165318
Mi-am făcut un selfie, să nu deranjesz pe cineva să îmi facă poze, precum se vede sunt foarte relaxată 🙂

Și mai îmi place că nu este ca în localurile acelea în care toți îi studiază pe ceilalți, majoritatea își vede de relaxarea/activitatea proprie, sau așa mi se pare mie, lumea respectă intimitatea celorlalți (sper că nu am stresat pe cineva când am făcut poze, nu am luat cadre cu fețele oamenilor).

DSC_3462

DSC_3464

Sigur locul nu este pe toate gusturile, nici nu își propune să fie, de aceea este deosebit, dar dacă vă place atmosfera din Vama Veche de exemplu o să vă placă și acest loc, are ceva din relaxarea de la barurile de pe plaja de acolo, dar nu este musai să fiți fani Vamă pentru a îndrăgi acest loc.

Update mai 2015: atmosfera este un pic schimbata fata de anul trecut, nu mai este chiar atat de boema. La fel meniul de la bar, au urcat preturile, s-au schimbat produsele. Este in continuare dragut, dar imi placea mai mult anul trecut.

DSC_3472

1

5 thoughts on “București ca în Vamă, relaxare la Eden via Palatul Știrbei

  1. Super. Nu am fost in Vama dar la voi trebuie sa vin. Tin sa mentionez ca eram putin in dubi cu aceasta terasa la inceput, acum ma bucur ca am gasit acest articol in care cred ca mi-a regasit baru’ in care pot respira verde dupa o zii aglomerata in oras

    1. Multumesc!
      Anul trecut era chiar mai izolat locul dar tot este frumos si mai ales central! O sa mai caut locuri racoroase 😀 in Bucuresti, plec in recunoastere!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.