Hong Kong: prima zi, primele impresii

Asia Hong Kong
Hong Kong 183
Vedere din Parcul Victoria

Şi iată că nu fără câteva emoţii, revin cu detalii, am ajuns şi în HK. Încă de la început am fost plăcut impresionată de modul foarte simplu şi comod în care este semnalizat totul în aeroport, de cât de uşor mi-a fost să mă orientez. Aproape nu m-am învărtit deloc. Am scos bani, luat card Octopus (povestesc pe larg despre el şi toate celelalte costuri într-un articol separat, la cerere, după ce plec de aici, să cuprind tot) luat pliante de la biroul de informaţii pentru turişti şi ajuns la tren în mai puţin de 15 minute de când am luat bagajul, asta da realizare, mai ales pentru un aeroport atât de mare.

IMG-20140720-WA0000

Prima zi în Hong Kong:

Am hotărât să nu încep explorarea ca la carte încă din prima zi, ci să o dedic doar colindatului, până la urmă am 11 zile aici, aşa că am timp destul. Am rămas pe insula Hong Kong, acolo unde şi sunt acasă, să fiu pe aproape. Mai bine spus în partea de nord a insulei, cea cu zgârie nori şi centre de afaceri.

La piaţă

Am cumpărat ceva fructe, portocale şi fructul dragonului (de când aşteptam, cred că o să mănânc zilnic aproape), apă, m-am oprit la un Mc Donalds pentru o cafea MARE – am zis să merg la sigur, am luat apă, postat articolul de Dubi, deci o dimineaţă frumoasă. Lumea în jurul meu se mişca în toate direcţiile, am avut timp să îi observ pe îndelete.

dubai 266
La Piata
IMG_20140721_121902
Am luat fructul Dragonului

Ca şi la noi, Mc este plin, are oferta adaptată la specificul local şi vin oameni de toate vârstele, chiar tătăică pe care nu te-ai aştepta să îi vezi aici, dar…. merg pe tradiţional: supă cu tăieţei şi carne şi ceai marca MC.

20140721_092845
Traditional HK

La autobuz, tramvai, se aşteaptă în linie.

20140721_093813

Şi la drum pe străzi

După mic dejun, brunch ce a fost, dar de relaxare, aveam nevoie după cât am stat pe drumuri în ultimele zine: Bucureşti-Dubai – Hong Kong cu escală mare la Manila, toate în 4 zile, am luat tramvaiul şi am coborât la prima staţie de metrou pe care am văzut-o, Wan Chai, un loc tipic pentru HK.

Hong Kong 009
Am stat la etaj

Wan Chai

Staţia Wan Chai: Până să cobor la metrou am aruncat un ochi: foarte mulţi tineri în zonă, cum mi se făcuse un pic foame am încercat şi eu un fast-food chinezesc unde am văzut că era bătaie. Am ales o supă, cu de toate, deşi cred că mi-ar fi plăcut cea cu legume mai multe, am luat ce mi-ai dat/înţeles, foarte picantă am cerut-o şi am savurat şi eu în zonă ca toţi ceilalţi. 10 HKD, aprox 1 euro, bună.
Este cald aici şi umiditate ridicată – nu se compară cu Dubai, chiar mi-am făcut încălzirea acolo, dar cu supa fierbinte m-au trecut toate apele, curgeau pe mine. Am identificat ceva ciuperci în mai multe variaţii, ceva paste făinoase, pui parcă şi restul pauză. Avea oricum o textură cleioasă. Am mâncat tot şi mi-a prins bine, ce puţin până acum.

Hong Kong 011
Ingredientele
Hong Kong 019
Bun?

Hong Kong 013

De aici am aruncat o privire la centrul tehnologic, de toate pentru toţi. În HK, totul este cu scări rulante: pieţele, centrele tehnologice, pasarelele pentru pietoni, tot.

Hong Kong 028
Centru Tehnologic

Hong Kong 023

Love dogs…Hmmmm, cam ciudat aici acest slogan, poate fi interpretat

Hong Kong 038

Îmbulzeală mare la metrou, peste tot, dar lumea foarte civilizată, nu m-m simţit deloc afară din context, adică mă priveau un pic curios surprinşi, dar foarte puţin, majoritatea îşi vede de telefonul propriu, butonează non stop, în mers, la coadă, la cumpărături, stând pe stradă, etc. Am coborât la Fortress Hill, mi s-a părut mie mai şmecher numele şi am luat-o la picior.

Hong Kong 045
Tocmai ce pierdusem un metrou

Hong Kong 041

M-am plimbat, intrat în clădiri, vedeam că sunt de birouri sau altceva ieşeam, paznicii se uitau după mine, gata să mă asiste dacă aveam nevoie de ceva, dar nu am fost interpelată cu grotescul apăsat: VĂ AJUT CU CEVA, ăla gen ce naiba cauţi aici că era evident că nu vin nici la muncă şi nici să iau vreun copil de la grădiniţă: am nimerit şi într-o astfel de clădire, mare dar centru pentru micuţi, părinţii probabil că îi lasă acolo cât stau la muncă mi-a explicat ceva o mămică şi parcă asta era. Dar eram confuză pentru că aici toate clădirrile au nume frumoase şi intrau mulţi oameni, cea de la copii se numea de exemplu Bedfort Gardens.

Hong Kong 049
AIA – birouri
Hong Kong 061
Da, am facut poza inauntru si nimeni nu s-a uitat urat

Deci m-am simţit bine. Am făcut tot felul de poze, omenii politicoşi, dacă ceream indicaţii cuiva se oprea, încerca să mă ajute, foarte binevoitori şi deloc iritaţi. Oi fi avut eu noroc, sau chiar aşa sunt ei? o să văd în zilele următoare.

Hong Kong 121
Noul si vechiul stau cam la gramada

Mare distracţie la lipitul ăsta de pereţi, era coadă mare se stătea în orice formă: Aici este locul în care fiecare poate fi Spiderman

Hong Kong 057

Ziua oraşul nu este atât de spectaculos precum noaptea: nu toţi zgârie-norii sunt aşa ca la carte, mulţi arată ca nişte blocuri obişnuite, din beton, dar foarte înalte, unele întreţinute bine, altele nu chiar atât de bine. Oricum, nu ştiu dacă trebuia să văd Dubaiul chiar înainte de HK, acolo totul este nou şi străluceşte:). În general cât am văzut Hong Kongul este curat dar nu din cale afară.

Hong Kong 098Hong Kong 097

Hong Kong 137

Paritatea la 10 🙂

Oferta zilei la sushi: meniul zinei, 45 HKD: aprox 4,5 euro (Pentru a simplifica, nu este chiar tanda pe manda dar foarte aproape 0,95 tai un 0 de la HKD şi am preţul în euro).

Hong Kong 111

Hong Kong 109

Medalion vegetal şi chifteluţe suedeze de la IKEA

Bistro IKEA: la fel de aglomerat ca la noi, am luat ceva şi am savurat şi eu că îmi era dor…. nu! Că avem şi noi, dar au fost bune.
Avantaj: în Hong Kong este un mare magazin IKEA, sau poate mai multe, chiar în oraş, dar nu de sine stătător ci la subsolul unui mare centru comercial.

La bistro, adică cel de la ieşirea din magazin se serveau mai multe preparate, şi în afară de muştar şi sos de tomate erau disponibile toate sosurile: cel de dulceaţă pentru chifteluţe, altul pentru hotdog, etc. Preparatele se serveau în mici cutiuţe de mâncare chinezească, am uitat să le pozez, dacă mai trec o fac, că a fost bun :).

Hong Kong 165

Hong Kong 166

Oricând este o vreme bună pentru o şuetă

Hong Kong 128

Am găsit un templu: un pic kich, dar foarte bine întreţinut, erau multe beţişoare arse, se vedea că destul de recent puse. Şi nu este chiar uşor să ajungi în vârf, sunt mai multe scări de urcat. Dar este chia rîn buricul târgului, lângă staţia Quarry Bay, mulţi corporatişti în zonă.

Hong Kong 143

Hong Kong 151

Parcul Victoria

Oferă de toate: piste frumoase, linişte, m-am relaxat un pic alături de localnici şi am întâlnit o australiancă stabilită aici, care era cu copii şi cu bona şi care mi-a făcut această poză fantastică, a fost ideea ei să mă pună să sar. Oamenii aici chiar sunt binevoitori, adică mulţi par absenţi, cu ale lor, nu îmi venea să îi abordez, dar dacă îi întrebi sau soliciţi ceva: o poză, o informaţie, sunt mai mult decăt binevoitori.

Hong Kong 189

Hong Kong 180

Am colindat şi tot colindat pe străzi, am intrat şi în câteva centre comerciale, enorme.

Hong Kong 153

Hong Kong 160

Hong Kong 091
La pescuit in mijlocul orasului

Oraşul este extraordinar de frumos seara

Hong Kong 293

Hong Kong 227

Hong Kong 230

Ce vă face cu ochiul?

Hong Kong 234

Tai chi nocturn

Hong Kong 304

Am mai fost la un loc cu cei mai buni burgheri din oraş, sau aşa se spune, Butchers, a primit 5 stele de la revista Time Out ceea ce nu este puţin lucru, au fost buni, încă o oprire scurtă pe o stradă frumoasă cu multe baruri, Jaffe Road iar la intersecţia cu Luad Road  un Irish Pub, Delaney`s:) şi gata. Am încheiat ziua scriind articolul de faţă 🙂

dubai 245

Hong Kong 275

Şi ador tramvaiele acestea micuţe şi etajate:

dubai 251

10 thoughts on “Hong Kong: prima zi, primele impresii

 1. Foarte frumos si util articolul tau! Acum ma documentez temeinic, pentru ca la începutul anului viitor voi merge in Hong Kong pentru cateva zile, inainte sau dupa vacanta din Filipine sau Thailanda, inca nu m-am decis:)

  1. Ce frumos! Visez inca la Asia! In HK sunt multe de facut, am scris multe articole, am stat 12 zile si am tot bantuit, plajele din sudul insulei HK sunt uimitoare, mai ales Repulse Bay. Ador HK-ul si Thailanda mi-a placut tare desi nu am stat mult. In Filipine sper sa ajung, am intalnit atatia oameni simpatici de acolo, sunt foarte placuti, alatorie frumoasa si daca te pot ajuta cu un sfat, raspund bucuroasa la intrebari!

 2. Interesant! Sunt o veche admiratoare a ta. Am citit cu placere si interes. Intre 7-11 iulie voi fi in HK (practic 8, 9, 10 iulie, pe 11 dimineata am avionul) . O zi ma voi duce in Macao.
  Merg singura. Am vazut ca sunt destul de scumpe cazarile. Unde imi recomanzi sa ma cazez: in insula HK, in peninsula Kowloon…? As dori o cazare decenta , dar si ieftina. Tu unde te-ai cazat, hostel sau hotel (poate imi spui numele cazarii)? A fost acceptabil? Camera single sau pat in dormitor? As dori o zona safe, deoarece imi place sa stau prin oras pana tarziu, imi place sa privesc oamenii, strada … atat ziua, cat si seara tarziu. In camera voi sta strict cat sa dorm. Mi se par cazarile destul de scumpe.

  1. Multumesc si cat ma bucur sa aud! Si eu am fost singura in Hong Kong, aproape doua saptamani si inca am pe lista sa scriu articolul despre cum m-am simtit singura acolo, pe langa experiente.
   Hong Kong este sigur, foarte sigur, desi oriunde se poate intampla ceva, oriunde in lume (matusa mea a fost jefuita in Malta de exemplu).
   Deci: prefer insula Hong Kong decat Kowloon, desi in Kowloon sunt mai multe locuri de cazare. HK este mai curat, mai putini tantari, etc, desi frumos seara este pe promenada din Kowloon, insa transportul este foarte foarte ieftin si cu metroul si mai ales cu feriboatul. In HK sunt de altfel si zone multe cu baruri unde vin expati. Transportul este ieftin intre cateva statii, in HK costa in functie de distanta.
   Am stat cateva zile in insula HK si cateva zile in Kowloon in cladirea Chungking Mansions, unde nu recomadn drept sa iti spun. https://extravita.ro/2014/10/08/chungking-mansions-hong-kong-locul-unde-politia-nu-intra-ca-nu-are-loc-de-turisti/
   Gasisem un super hostel in Causeway Bay dar era full, full. As fi stat acolo, ca aveau o terasa superba si era foarte usor sa interactionezi cu alti calatori, desi si unde am stat eu mi-am facut o gramada de cunoscuti. Am stat in hosteluri, in camere cu multe paturi si a fost super ca nu m-am simtit atat de singura fiind primul oras urias in care am mers, din Asia. Da, cazarile sunt scumpe asa ca mai bine iei la un hostel foarte bun, foarte curat, cu pozitionare buna, decat sa iti iei o camerta cine stie unde si sa pierzi timpul. Ai atatea de facut! Sa tragi de tine sa te misti cat mai mult, imi lipseste enorm orasul! Este safe 🙂

  1. Multumesc mult si la fel si tie, iti doresc din tot sufletul. Hong Kong rules, drum bun! A, eu tot in iulie am ajuns acolo 🙂

 3. Poţi să imi spui numele hostelului din Causeway Bay? Dar al celui in care ai stat tu? Şi eu am citit despre acele hosteluri din Chungking Mansions, de aceea am avut reţineri. Găsisem ceva in Causeway Bay, dar nu ştiam dacă este ok zona. Am găsit şi YHA Mei Ho House Youth Hostel 3 stele, Block 41, Shek Kip Mei Estate, Hong Kong, Hong Kong, nota 8,4 din 2067 comentarii, dar cred ca este departe. Ce părere ai?
  Mi-ar plăcea in insula HK.
  Somn uşor

  1. Buna, acum am vazut si acest comentariu: da, yessin. Nu mi-a placut in Chungking asa ca nu recomand, se asteapta enorm mereu, sa urci si jumatate de ora. Pe scari este exclus, ca ddai de tot felul de ciudati, poate nu mereu, dar eu am incercat o data si mi-a trecut, am vazut unii cu acul in vena. La fel mai sunt cladiri din acestea mari cu hosteluri si se fac cozi uriase la urcare, am vazut si in strada. Nu as sta acolo deloc. Yha Mei este destul de departe, dar nu foarte, adica poate fi o optiune. Yessin cred ca este o alegere foarte buna 😀

 4. Yesinn – Causeway Bay , 2-9/F, Nan Yip Building, 472 Hennessy Road, Causeway Bay, Hong Kong, Hong Kong: acesta este hostelul din Causeway?
  Te rog să mă scuzi pentru insistenţă.

  1. Nu este nicio problema, ma poti intreba cate lucruri doresti J. Da, acesta era, m-am uitat la el. acum nu stiu daca este cea mai buna alegere, dar este central, intr-o zona foarte aglomerata, ajungi usor oriunde. Si pare friendly. Si Kowloon este ok, multi calatori il prefera, dar oricum, orice zona centrala este buna ca Hong Kong nu este un oras compact, are atractiile destul de imprastiate. Si oricum, aici este agitatie pe strazi (in Kowlooon) dar mare agitatie de cand se lasa seara pana pe la 11 noaptea, cand strazile se golesc brusc. Si atunci mai bine te duci undeva unde ai baruri care stau deschise pana tarziu, de exemplu.Mijloace de transport sunt berechet, de toate felurile, transportul este super si civilizat. Tramvaiele merg cu incetinitorul si ocolit, dar metroul si autobuzele foarte bine. Sa iti iei un card de la aeroport, sa il folosesti si sa ajungi in oras si il incarci peste tot s tot asa poti plati si la 7/11 si in multe locuri, foarte simplu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *