Iulie Ramadan in Dubai 1

În luna iulie de Ramadan în Dubai

Dubai Emirate
dubai 082
Dubai Mall

Mă bucur că am reuşit să ajung de Ramadan în Dubai, orașul este deosebit. Acum mai ales, în iulie, este înfiorător de cald dar tot mi-a plăcut mult şi mi-a părut rău să plec. Căldura face parte din poveste, deşert, arşită şi zgârie nori, curăţenie, totul are un farmec aparte. A fost ca Nisa, nu mă trăgea aţa în direcţia asta dar nu aş mai fi vrut să plec.

Căldură mare, mon cher…

Este foarte cald, chiar ÎNFIORĂTOR de cald, atât de cald încât pe stradă nici nu transpiri, doar te arde pilelea excact ca în saună, dar este o senzaţie ciudată, dacă accepţi căldura nu mai este atât de rău. Înt-adevăr cotează mult minte. Efectiv nu trebuie să te împotrivești,  pentru că va fi cu atât mai rău dacă te gândești obsesiv la cât este de cald.

Aşa că nu mai contează că ai pe tine ceva să acopere umerii şi braţele că şi fără ele tot foarte cald este. Mereu mă întrebam cum este să fii îmbrăcat pe aşa o temperatură ridicată dar am înţeles, hainele chiar te protejează! Şi oricum nu mergi mult că intri într-un mall sau la metrou, unde este o chiar răcoare, dar foarte plăcută.

dubai 061
Imagine din Metrou

Voi reveni în Dubai, clar pe o temperatură mai normală şi cu un buget mai mare, să mă bucur de oraş şi de tot ce oferă în linişte, acum a fost doar o escală.
Vineri, ziua mea plină în Dubai a debutat cu piscină şi internet cafe, am postat articolul despre Azore că în cameră nu îmi mergea netul pe notebook.

În timpul zilei totul este închis de Ramadan în Dubai!

Totul este închis. Vineri, 18 iulie (nu ştiu de ce dar o să aflu) nici măcar metrourile nu funcţionau până la ora 14:00, de aceea am reuşit să lucrez şi să fac o baie în piscină. Bine că am fost pregătită cu fructe, apă şi altele de acasă, ştiind că vin în Ramadan, că altfel mă uscam de tot.

Cum este de Ramadan

Păi până la ora 12-14 în funcţie de locaţie este închis, după, unele vând produse, dar nu ai voie să le şi consumi, doar să iei acasă.
Asta până la iftar – momentul care marchează terminarea postului zilnic, de obicei în companie, se adună mai multă lume pentru a sărbători.

Deci până la Iftar – în jur de 19:00 seara, nu se mănâncă sau bea nimic în public. În  hotel sau la toaletă mulţi non musulmani o fac. Nimeni nu se aşteaptă ca un non musulman să ţină post de Ramadan, dar trebuie să arate respect pentru sărbătoare şi să nu o facă în public.

Nici măcar o gură de apă. Deloc. Fără discuţii, mi se pare normal, dincolo de considerente personale, consider că trebuie respectate tradiţiile, obiceiurile şi regulile fiecărui popor, mai ales la ei acasă.

Ramadan: nu în fiecare an este în aceeași perioadă

Anul acesta (2018) Ramadanul este între 17 mai 2018 și 14 iunie. În 2019 se pare că va fi între 5 mai și 4 iunie. Se tot decalează. vedeți aici când va fi Ramadanul în următorii ani. 

În Dubai și în Abu Dhabi sunt restaurante care sunt deschise toată ziua, am primit informația recent. Însă trebuie să le căutați.

Mall Dubai

Eu am stat mult în Mallul Dubai, cel mai mare, care este lângă Burj Kalifa multă lume, cumpărături, restaurantele, barurile goale, eventual unii mai stăteau să se odihnească dar nu mâncau sau beau nimic. Food court-urile arătau ciudat aşa, goale. Un alt fel de foame. Pentru mine a fost o imagine total neobişnuită. Nu anunţuri în Mall, nu muzică, o linişte totală.

M-am tot preumblat, era să intru o dată la toaleta bărbaţilor…. toată lumea mă oprea după să îmi arate unde trebuia de fapt să mă duc, nu am intrat, că m-a luminat cel de sus la timp, dar pornisem hotărâtă.
Era tot aşa să intru de mai multe ori la camera de rugaciune, pentru femei în loc de toaletă, chiar am intrat de câteva ori, dar aici nu a fost bai.

dubai 081
Racoare….
Iulie Ramadan in Dubai 3
Ramadan in Dubai: la acvariul din Mall
dubai 122
La Cascada
In Mall Dubai este si un sat
Iulie Ramadan in Dubai
In asteptarea orei 19:00
Iulie Ramadan in Dubai 1
Ramadan in Dubai: pana la Iftar
20140718_173804
Cafenelele pustii
20140718_173837
Oare?

Ora 19:00 şi iftarul a venit

Trebuie să vedeţi asta încă de dinainte toate scaunele şi mesele şi barurile, restaurantele pline, ocupate, oamenii aşteptau. Când s-a dat startul, nu pot să descriu ce nebunie a fost, nebunie care a durat vreo oră şi jumătate.

Şi mie mi se lungiseră urechile de foame aşa că am luat ceva de la un restaurant indian până la urmă şi după am dscoperit supermarketul de la subsol, dacă ştiam…. am luat fructe, lapte de capră 100% natural, apă. Supermarket fără raion de băuturi. Mă întreb foştii mei colegi de pe aceste categorii ce ar face aici. O să le trimit nişte poze.

Deci ora 19 00 musulmani, creştini, toate naţiile şi culorile erau îngrămădiţi la mesele din Food Court claie peste grămadă, cozi enorme la Mc Donalds, Burger King, etc. Plus restaurantele mai cu ştaif, totul plin. Este ceva unic, pentru că Iftarul tradițional, spartul postului se face cu mulți alții, laolaltă, nu singur. Nebunia de acolo era ceva care m-a lăsat fără cuvinte.

Logic că pierdusem starul că nu știam cum stau ucrurile, ideal este să ocupi o masă înainte. Și să te pui la coadă din timp.

Fântânile din Dubai 

Vedeți aici un film scurt cu spectacolul de la fântânile arteziane cântătoare. Este magnific!

După masă m-am mai plimbat pe afară, mi s-a părut chiar magică atmosfera din zonă, Centrul Souk Market şi Burj Kalifa, Plus că la ora 22 30 un puhoi enorm de lume s-a adunat afară să privească spectacolul dat la fântânile muzicale. A fost cel mai frumos spectacol pe care l-am văzut vreodată. L-am filmat şi îl voi încărca imediat ce găsec un net foarte rapid pe youtube. Postez linkul pe Facebook şi aici, în curând.

În Burj Kalifa nu am urcat, că urcarea era 125 Dirhami – cam 125 de lei şi cum am spus, a fost o escală, nu o excursie plus că mi-ar place să fiu cu cineva când merg, să nu mă bucur singură de moment, poate cu Ani?

Iulie Ramadan in Dubai 2
Intrarea in Souck Ramadan in Dubai: seara

20140718_215336

Călătorie cu metroul: 1 dolar 1 zonă 1 călătorie, aproape 2 dolari 2 zone 2 călătorii, transportul este extrem de bine organizat.

Insistați să mergeți în Dubai în luna iulie?

Puteți avea diferite activități, uitați aici o listă frumoasă. Nu știu cu Jeep Safari însă, dar restul pot fi aplicate.

Ramandan Kareem!

20140718_220633

3 thoughts on “În luna iulie de Ramadan în Dubai

  1. intr adevar..este o experienta sa mergi in perioada Ramadanului..bineinteles ca vom admira privelistea din Burj Kalifa!! stii bine ca imi doresc sa merg in Dubai deci..poti conta pe mine :* sanatoase sa fim

    1. Stiu stiu de aceea m-am gandit la tine dar intr-o perioada mai racoroasa fara Ramadan ca da mi-a placut mult dar si sa te bucuri de o cafea relaxat nu dupa iftar cand e nebunie 🙂 sanatoase sa fim ai dreptate te pup

  2. Când iubitul tău sa despărțit de tine, există un doctor care să contacteze pentru ajutor și poate să-ți aducă înapoi pe iubitul tău, iubitul meu sa despărțit cu mine acum șase luni și i-am contactat pe Dr.Sacre pentru ajutor și a făcut vraja pe care am iubit-o eu si acum el mi-a iubit mai mult decat inainte, asa ca daca ai nevoie este ajutor sa-l contactezi la adresa de e-mail sacretempleofpower@gmail.com apel sau WhatsApp: +2348159768201 pentru ajutor

    Eu sunt Agrapina Serghei din limba română

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *