10 vacante de incercat într-o viață

Recomandări Uncategorized Utile

Am adunat câteva tipuri de vacanțe de încercat o dată în viață, unele dintre ele pe lista ”de încercat” și la mine, ca de exemplu vacanța cu cortul, sau croaziera. Nici nu știu dacă o să ajung vreodată să le bifez pe toate de mai jos, dar le am în vedere.

Vacanța în care mergi singur – devii mai puternic

Vacanța solitară este tipul de vacanță care trebuie făcută de oricine, măcar o dată în viață. Nu contează când, nu contează unde. Dar cu cât mai departe cu atât mai bine. Într-un mediu necunoscut ai tip să reflectezi, să te dezvolți tu, departe de presiunile cotidiene. Cunoști mulți oameni, devii mai puternic. Am călătorit în 12 țări singură, în total aproape 5 luni. Am scris aici de ce recomand să călătoriți singur, măcar o dată în viață. Și aici despre cum să fiți în siguranță în călătoriile în care mergeți singur/ă.

Vacanța cu mașina – îți cunoști mai bine aproapele

La noi mulți merg cu mașina în vacanță, ca mijloc de transport, nu neapărat ca vacanță în sine, vacanța pe drum. De mult îmi doresc să merg cu mașina în lume, sau măcar în Europa, în mai multe țări. Nu am mers, să conduc eu decât în Sunny Beach și în Belgrad dar câteva zile, așa că nu se pune. Am mai condus în afară, chiar mult în Grecia, dar nu ca un road trip. A și o excursie în Turcia, Kusadasi, Istanbul, Bulgaria, România. Dar nu a fost vorba despre ”acea” vacanță cu mașina. Este un mod ideal să vezi țări precum Italia, Croația, Franța, Germania, Spania, Portugalia, de fapt cred că orice țară mai ales cele europene, unde la fiecare pas este ceva fermecător. Totodată, nu țin minte unde am citit că dacă vrei să vezi cât de bine te potrivești cu cineva, în sensul de a întemeia o familie, să mergi fără prea multe planuri într-o excursie cu mașina. Modul în care reacționați la provocările întâlnire, la oboseală etc, vă va da o idee destul de clară cam cum vor sta lucrurile și în viitor în familia voastră, cât de bine vă potriviți. Uneori totul devine clar chiar și la deplasări scurte. 

Vacanța circuit – înveți să te descurci în orice situație și îți faci mulți prieteni

Mulți merg în acest tip de excursie cu rucsacul, așa numitul backpacking, dar se poate și cu un troller (am întâlnit foarte multe fete în special care călătoreau câte 6-8 luni cu trollerul după ele): este vorba despre acea vacanță în care combini mai multe destinații, mergi dintr-un loc în altul. De exemplu, hop-on, hop-off în Europa.

Am făcut acest tip de excursii de două ori în Europa (o dată în Milano – Porto – Lisabona – Algarve – Barcelona – București a doua oară Pisa – Genova – Cinque Terre – Nisa – La Spezia Centrale – București). Ambele combinații avion- tren. Și Asia: Dubai, Hong-Kong, Malaezia, Indonezia, Singapore, Bangkok, România. Primele două de câte două săptămâni, cea din Asia mai mult de două luni. Dobândești o mare lejeritate de a călători. Devii internațional: întâlnești oameni într-o țară și îți dai întâlnire în alta, sau vă regăsiți întâmplător într-o mare aglomerație din te miri ce colț de lume. 

Vacanța All Inclussive: ca un rege

Da, fiecare trebuie să meargă măcar o dată într-o excursie All-Inclussive. Dar nu AI low-cost, ci unul adevărat, de răsfăț total, cu SPA și tot tacâmul. Am mers dar perioade scurte, nu sejururi lungi și cel mai luxos în câteva team buildinguri. Nu a fost o prioritate pentru mine vacanța All Inclussive, mi se pare că am tot timpul să fac asta, dar nu pentru alte experiențe, de aceea am neglijat acest aspect. Plus că singură la AI cred că este cam plictisitor un sejur întreg. Dar cu siguranță voi mai repeta experiența, chiar în Asia, la modul: câteva zile AI deosebit, câteva zile pe coclauri și case particulare, asta pentru că fiecare experiență are ceva unic pe care nu îl primești în partea cealaltă. Îmi amintesc cât de bine a fost să îmi trag sufletul în Cayo Levisa, o insulă privată cu bungalowuri după agitația din Havana. Divin!

Actualizare: între timp, am fost în vacanță All Inclussive și nu a fost plictisitor deloc, mai ales că am și lucrat la blog între timp.

Vacanța în Croazieră: clasicul mereu la modă

Când mă gândesc la croazieră cel mai tare mă atrag ofertele din destinații îndepărtate, visez la o croazieră în Caraibe de exemplu. Dar nu m-aș supăra nici să merg în Mediterana. Mă tentează toate variantele: cu un vas mare, din acela oraș cu piscine și cazino, sau cu ambarațiuni micuțe, care se opresc în diferite insulițe și sate pentru înnoptat. Îmi place să fiu pe mare. Enorm de mult îmi place. Am mers în croaziere, dar numai de o zi, în Skiathos, Paxos Antipaxos, Trei Insule din AtenaZakynthos. Dar o săptămână pe mare ar fi un răsfăț total.

Actualizare: nu mai visez de ceva timp la o croazieră. Cele de o zi da, sunt altceva, dar cele în care stai săptămâni la bord nu. Pe lângă risipa imensă și impactul asupra mediului, mai este și problema că te poți trezi blocat în carantină pe vas, dacă sunt pasageri bolnavi:

Coronavirusul dă o lovitură grea turismului de croazieră

Vacanța spontană – pentru a depăși zona de confort

Am încerat de mai multe ori, dar nu cum se spune să mă duc cu haine de iarnă și vară în aeroportul din Frankurt și unde s-o nimeri oferta sau să pun degetul pe hartă, ci tot o ruletă: unde am găsit biletele de avion cele mai avantajoase când m-am gândit să călătoresc. Dar de fapt mai mult sau mai puțin toate destinațiile au fost destul de spontane la mine.
În rest ce recomand: nu aranjați nimic pentru vacanță, doar perioada. Când se apropie, luați cea mai bună ofertă și pac! Doar biletele de avion și eventual cazare prima noapte. Cu siguranță va fi o aventură. Așa am ajuns eu în Asia în loc de Jamaica: nu am mai găsit bilete avantajoase într-un loc ci în celălalt. Plecam peste câteva zile când am schimbat macazul și a fost minunat.

Vacanța cu rulota sau la cort: splendoare în natură și libertate

Se spune că trebuie să mergi o dată în viață undeva cu cortul. Să te bucuri de senzația de a vedea răsăritul în natură, de mirosul ierbii, de libertate. Nu am mers niciodată și nu pot spune că mă tentează, deși am auzit multe păreri pozitive, că este frumos, altele de la persoane cu care mă potrivesc că nu ar mai vrea vreodată. Cred că va veni vremea și să încerc, cu siguranță sunt plusuri enorme care compensează neajunsurile, mai ales în unele colțuri de lume. Rulota – la fel ca și campingul, nu m-a tentat deloc și va rămâne neîncercată pe termen nedefinit, mai ales că este și mai puțin la îndemână decât varianta cu cortul.

Actualizare: am făcut glamping în Kerala, India, în munții Western Ghats – a fost super

Vacanța de petrecere: Party!Party!Party!

De făcut măcar o dată în viață pentru a nu avea regrete la un moment dat că nu v-ați distrat destul dar mai ales pentru party animals și pentru cei care uneori au impresia că weekendul este prea scurt și că s-ar mai fi distrat dar ce să vezi, este luni și sună alarma la telefon pentru a merge la serviciu. Fie că alegeți un festival în străinătate, sau o destinație de tip Ibiza, sau de ce nu Vama Veche, ideea este să petreceți cel puțin o săptămână într-o veselie: de la lăsarea serii până dimineață în cluburi iar ziua după puțin somn în cameră să continuați încărcarea bateriilor pe plajă, câte o repriză de somn întreruptă de băi în mare sau mici gustări. După o săptămână abia o să așteptați să reintrați în viața ”normală”. Distracția este obositoare!

Vacanța ca voluntar: dacă iubești să dăruiești

Știți despre ce este vorba: acele programe în care pe termen scurt faceți parte dintr-o comunitate și vă aduceți aportul la dezvoltarea ei. Desigur plătiți pentru asta, nu vorbesc despre programele clasice de voluntariat, ci despre volunturism. Sunt atâtea locuri unde puteți să vă integrați, de la țări îndepărtate până la destinații din Europa, unde puteți începe să vedeți dacă vă regăsiți într-o astfel de experiență. Am scris aici despre Voluntariatul în vacanțe cu referire la Cinque Terre: sunt și programe de 1 zi. De încercat!

Vacanța hobby – cât mai activă

Este o vacanță în care nu stați. Fie că mergeți la scufundări, fie la cățărare, sau la o convenție de fitness, ideea este că trebuie să implice un sport, sau o activitate care vă place în mod deosebit. Foarte mulți au început să meargă în vacanțe pentru maratoane, sau alte evenimente sportive. Dacă vă place un anume sport, puteți să vă faceți ușor prieteni noi și să găsiți acea comunitate care vi se potrivește. Da, unora o să le placă gastronomia: un tur gastronomic este savuros, dar nu prea prietenos cu silueta – puteți eventual să alergați între restaurante să ajungeți la cât mai multe.

Vacanțe frumoase!

ijen 023

5 thoughts on “10 vacante de incercat într-o viață

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.