După lista pentru Asia de Sud-Est, a venit rândul Europei: care sunt cele mai prietenoase orașe pentru un backpackeri, sau pentru a merge cu buget redus din cele pe care le-am vizitat? În Europa cel mai mult se cheltuiește pe ieșitul în oraș și am văzut backpackeri care deși sunt chibzuiți la bugetul pentru alimente cheltuiesc sume enorme pentru distracție în cluburi, concerte, baruri, etc. Unde merg de regulă în aceleași ținute pe care le-ar folosi să meargă la plajă. Și nu se supără nimeni.
Cele trei orașe despre care vă vorbesc sunt acele orașe în care atmosfera este de vacanță, plutește în aer spiritul ei, localnicii deși își urmează viața obișnuită mers la birou etc sunt ori boemi și ei ori relaxați, de exemplu nu aș vedea prea bine pe cineva în maieu, flip-flops și pantaloni scurți, plus păr în dezordine în Roma, dar în Barcelona vara este o imagine obișnuită. Doar este vacanță.
Așa că da, sunt orașe în care se poate merge cu buget redus dar cum spuneam mai sus backpack nu este numai despre o limita minimă care se poate cheltui, sunt orașe ieftine dar care parcă nu sunt niciodată în vacanță, nu au spiritul acela de hai să spunem Vama-Veche aproape pe nicăieri.
Deci am ales acele orașe în care oricine se poate simți bine și cu un buget limitat, dar unde se poate și petrece și asta fără să achiziționezi o ținută specială, orașe care sunt în general relaxate iar locuitorii nu sunt prea distanți. În general aceleași criterii ca și la articolul despre Asia de Sud-Est.
Lisabona
Capitala Portugaliei este un oraș ideal pentru backpackeri, pentru boemi, pentru vacante relaxate indiferent de buget. La fel și Porto de altfel, dar este o alta poveste. Portugalia în general este o altă poveste, toată țara este ideală pentru o vacanță incredibilă. Și încă una. Cu copii, cu rucsac, cu troller cu ce o fi. Dar cum nu pot face o lista cu 3 orașe din Europa toate din aceeași țară m-am oprit la capitală.
De ce este Lisabona un oraș perfect pentru backpackeri?
Australienii, regii backpackingului și ai călătoriilor pe termen lung adoră țara întreagă: aici peste tot un backpacker poate întâlni o gașcă pusă pe distracție, este imposibil să nu îți faci noi prieteni aici, doar în cazul în care nu vrei.
În Portugalia sunt cele mai frumoase și mai curate hosteluri din lume, la prețuri mici cel puțin pentru Europa, iar Lisabona nu face excepție.
Dacă nu stai la un hostel și totuși dorești să cunoști ușor alți călători, cea mai bună idee este să te duci într-unul dintre tururile gratuite ale orașului. Nu uita să lași totuși cel puțin 5 euro pentru cel care conduce turul. Sau poți să te duci la un hostel cunoscut în lobby și să alegi una dintre nenumăratele activități organizate, toate tocmai bune pentru a-ți face noi prieteni. Aici găsești informații inclusiv despre tururile gratuite, care sunt totuși accesibile și online.
Transportul public este ieftin și eficient, sunt nenumărate locuri unde poți servi masa la prețuri mici și totodată poți face ușor un picnic în unul din nenumăratele spații verzi ale orașului. Sau bea o bere de la supermarket în parc. Mulți tineri portughezi și turiști fac același lucru. La fel și seara, te poți simți bine atât dacă ai buget să ieși în oraș cât și dacă nu. Totul este atât de frumos încât pur și simplu te simți bine.
Atmosfera este plăcută în Portugalia, oamenii sunt modești, se îmbracă într-un fel în care să nu epateze, tinerii vorbesc limba engleză și sunt foarte calzi. Este o trăsătură comună a portughezilor, care sunt foarte primitori.
Și nu în ultimul rând, în Lisabona foarte multe atracții sunt gratuite: biserici frumoase, piețe, panorame. Nu te poți plictisi.
Nisa
Mulți nu se așteaptă ca Nisa sau orice oraș de pe Coasta de Azur să fie recomandat pentru backpackeri, sau pentru calatorii cu buget limitat, dar Nisa este un oraș de care se poate bucura oricine în vacanță, indiferent de buiget. Precum am scris pe larg în articolul despre 3 tipuri de bugete și ce poți face cu ele în Nisa, cele mai bune lucruri în viață sunt gratuite: peisajele, plimbările, atmosfera generală este cel mai frumos luctu pe Coasta de Azur.
Datorită municipalității, numeroase autobuze conectează Nisa cu aproape toate destinațiile de pe coastă la prețuri subvenționate: 1 euro până în Grasse, Vence, Menton, Cannes, Monaco, etc.
Plajele au porțiuni publice generoase, parcurile numeroase îmbie la o relaxare plăcută, sau la un picnic. În Frața și mai ales aici pe Coastă este foarte șic să faci un picnic și se practică peste tot: pe stânci, în locurile cu vedere frumoasă, pe plaje, în parcuri, până și în cel din fața faimosului cazino Monte Carlo. Acolo o să ai și o companie selectă: foarte mulți locuitori îmbrăcați la 4 ace, în costum. Bucurându-se de o salată sau altceva în pauza de prânz.
Deci transport ieftin, mâncare ieftină, nu neapărat în restaurante, deși sunt destule și ieftine, dar peste tot sunt faimoasele magazine Monoprix, aprovizionate cu tot ce trebuie. Plus piețe, plus tonete cu bunătăți precum faimoasa socca.
Atmosfera este de vacanță, un amalgam, chiar dacă sunt mulți ”la ținută” oricine se poate simți excelent în flip flops sau cu o ținută relaxată în nenumărate localuri, pub-uri, prin oraș.
Nu în ultimul rând, este un oraș cu multe hosteluri și deci vizitat de foarte mulți backpackeri. Am dat la un moment dat și peste o broșură în care erau enumerate toate lucrurile pe care poate să le facă un turist cu buget limitat în Nisa.
Barcelona
Nu am auzit pe cineva care să nu se fi îndrăgositi de acest oraș, unde totul este la superlativ. Este unic și are absolut de toate.
Ca și în Lisabona sunt foarte multe tururi de oaș gratuite, precum și multe alte activități care se pot face cu sau fără bani: plajă, plimbare pe străzi, distracție la terasa unui hostel, cu restul turiștilor. Intrările la Muzee sunt scumpe, dar nu chiar exagerat și până la urmă nu este chiar musai să fie vizitate.
O seară perfectă? Picnic la Castelul Montjuic, 5 euro pentru film. O seară minunată.
Și mai sunt nenumărate alte posibilități de a petrece timpul frumos și necostisitor.
Poți să te îmbraci oricum dorești, aici atmosfera este de vacanță și euforia din jur împrăștie bună dispoziție.
La orice oră din zi și din noapte sunt oameni care petrec pe străzi, mai ales vara. Este orașul european care îmi aduce cel mai mult aminte de Bangkok, cu toate că sunt deosebiri uriașe.
Ca și acolo și aici este un amalgam de de toate. Piețe volante pestrițe, emigranți de toate naționalitățile, mulți turiști, magazine peste tot.
Hosteluri sunt foarte multe, nu tocmai ieftine, mai ales cele centrale, dar este Europa. Mancare ieftină, transport public bine pus la punct.
Dar ce mi-a plăcut cel mai mult la Barcelona este atmosfera de sărbătoare, faptul că acest oraș nu doarme niciodată și este orașul european în care m-aș muta și mâine dacă nu aș fi atât de îndrăgostită de București :).
Multe călătorii frumoase vă doresc, cu rucsac sau fără 🙂
După o carieră de 8 ani ca Head of Media în cadrul uneia dintre cele mai mari companii de retail din România, Mirela și-a luat lumea în cap. La propriu. Ulterior s-a dedicat freelancingului, călătoriilor și scrisului pe blogurile personale. Cu scopul declarat de a vizita toată lumea, dar încet, de patru ani de zile îi inspiră și pe alții să își urmeze visurile și totodată să se bucure de călătorii, aducând ponturi și sfaturi practice din toate destinațiile.
N-a durat mult pan-a aparut articolul promis 🙂
Interesante alegerile facute. Nu m-as fi gandit sa pui Cote d’Azur pe lista de calatorii ieftine si cu rucsacul in spate. Lisabona si Barcelona, da, astea sunt alegeri minunate, orase in care te simti relaxat si bine. In Barcelona am fost si pot confirma, oamenii-s prietenosi, orasu-i senzational si pe aproape gasesti alte puncte de atractie precum Costa Brava sau Montserrat de Ministrol. Plus marele parc de distractii de la Tibidabo. Undeva pe Montjuic era un grup mare de pustani veseli si aproape ca ne-au adoptat… dar era Noaptea Muzeelor si aveam alte planuri. Cea mai faina noapte a muzeelor ever!
Despre Lisabona am tot citit, e sus pe lista mea, dar nu am gasit transport ieftin.
Ups! Am pomenit de transport… Cand am fost la Barcelona am fost cu WizzAir cu 190 lei dus-intors; acum e undeva pe la 400+. Pentru Lisabona greu gasesti ceva sub 150 euro, iar pentru Nisa, de asemenea. Mie-mi plac turele ieftine si asta-i principiul celor ca mine, care-s tineri si vor sa calatoreasca. Uite, in Polonia am fost o saptamana si am scos toata tura la un cost total sub 1200 lei. Tot, tot…
Eu as fi facut o lista cam asa:
1. Oras din Italia (Roma, Venezia, Milano, Bologna). Romania cu Italia este bine legata pe calea aerului si gasesti destule oferte de-a ajunge ieftin. Apropo, toate turele mi le concep plecand de la costul transportului dus-intors, iar apoi iau in calcul costul cazarii. Atmosfera in Italia este faina, mancarea e buna, indiferent unde te vei duce ai pe aproape ceva frumos de vazut la care poti ajunge ieftin (trenurile regionale prin Italia circula bine si sunt relativ ieftine). Oamenii-s latini si te poti simti foarte bine, eu n-am avut nicio neplacere legata de faptul c-as fi roman. Orasele italiene sunt asa de faine de zici ca-s opere de arta, iar peisajele de vis: combinatii de dealuri, munti, rauri, mare, viaducte, localitati construite pe stanci s.a.m.d.
2. Praga. In Praga ai ce face, este ieftin si atmosfera este placuta. Berea este foarte buna, mancarea e buna, fetele sunt prietenoase si poti ajunge ieftin si confortabil in toata Cehia cu autocarele galbene Student Agency; circula si foarte bine.
Eu as face tot cum am facut deja, iei avion de la Targu-Mures la Budapesta si de la Budapesta iei un autobuz OrangeWays pana in Praga. Targu-Mures – Praga si retur, 300 lei. De la Brasov la Targu-Mures mai adaug 70 lei la microbuz, 35 pe segment. Sub 400 lei pana la Praga si ai ocazia sa petreci putin si prin Budapesta care-i faina si ea.
3. Daca consideram Istanbulul/Turcia in Europa, atunci trebuie sa zic ca-i o destinatie foarte faina. Bine, pentru femei pot fi cateva reguli in plus precum acoperirea corpului cand intra in moschei sau faptul ca turcii le considera usuratice pe femeile occidentale si le abordeaza pe cele care nu sunt insotite (bine, in Istanbul, mai putin… in restul Turciei, mai mult; celebra diferenta intre educatia celor din orasele mari fata de a celor din orasele mai mici sau mai putin turistice) etc. Dar turcii sunt prietenosi – sa nu te surprinda daca vei gasi destui care sa stie propozitii in limba romana -, mai toti cauta sa-ti vanda ceva, le place sa stea si sa negocieze si trebuie sa negociezi… poti ajunge pana la 40% din valoarea ceruta initial. Am fost in Istanbul in 2010 cand era Avrupa Kültür Başkenti si atmosfera era de vis. Mi-ar fi greu sa scot Istanbulul dintr-un top 3 personal. Mirosurile de mancare, muzica peste tot, forfota orasului, Bosforul si serile sale, oamenii guralivi, clima placuta… a fost fain, recomand.
Si Barcelona are locul ei special si as fi inclus-o cu placere, dar am vrut sa fac alte alegeri.
Corneliu multumesc pentru mesaj! Sa stii ca de aceea am si bagat viteza cu articolul, ca apucasem sa spun ca il public saptamana aceasta :).
In alta ordine de idei imi place raspunsul tau si analiza, este la fel o buna alegere. De aceea nu am facut top ci doar am enumerat 3 orase pe care le vad super pentru backpackeri dupa criteriile anuntate la inceputul articolului si cel mai mic pret nu este printre ele de ce: multi tineri australieni, nemti, olandezi, care calatoresc cu rucsacul, stau la hosteluri si care sunt chibzuiti la unele cheltuieli o sa arunce multi bani pe distractie, surprinzator pentru noi, obisnuiti in majoritate sa alocam buget in Europa pe cazare, muzee si eventual ceva cumparaturi decat cluburi si concerte.
Dar cel mai important este ca oamenii sa calatoreasca, indiferent cum le place sa isi petreaca timpul sau ce fel de calatori sunt 🙂
Asa ca am ales in primul rand acele orase lejere, unde da, se pot face multe cu buget redus – inclusv Coasta de Azur: in foarte multe sate superbe din Proventa se ajunge cu 1 euro si acolo poti face un pcinic intr-un peisaj care iti taie respiratia, sunt multe obiective care se pot vizita gratuit iar seara plaja din Nisa este plina de grupuri care petrec, veniti cu chitari, cu cantece, etc. Si bautura de acasa, este un mediu boem, desi la doi pasi sunt cluburi foarte scumpe. La fel in Barcelona. Atmosfera aceasta nu este in marile orase italiene, nici in Istanbul, desi se pot vizita cu buget redus, de fapt orice oras din Europa se poate vizita cu buget redus.
Acum Italia: o ador, orice excursie acolo este un balsam pentru sufletul meu, ador arta, muzeele, bisericile, sa ma plimb pe strazi. Dar acolo simt nevoia sa ma imbrac mai elegant, nu m-as simti bine cu adidasi si pantaloni scurti pe strazi, nu ca nu sunt multi asa, dar acestia sar in ochi. Italia imi place sa o savurez, sa ma integrez in peisaj. Nu este obligatoriu sa simti asa, dar am recomandat cu caldura tuturor fetelor care m-au intrebat sa isi ia haine frumoase in marile orase italiene si mi-au multumit. Mereu este o reprezentatie de opera intr-o biserica – acustica este minunata, iar statul la o terasa este altfel cu o rochita frumoasa, balerini si geanta sau o tinuta smart-casual decat ceva foarte sport si rucsac. Te simti mai bine. Nu asa vad toti lucrurile dar nici nu trebuie, toti suntem diferiti. Asta este motivul pentru care nu am inclus orase italiene :). Este un punct de vedere. Cate bordeie atatea obicee cum se spune.
Cat despre Praga, cred ca sunt destule de spus si daca vei avea timp mi-ar face mare placere sa iti trimit cateva intrebari si sa facem un mini interviu, pentru a impartasi cate ceva din experienta ta.
A si am gasit si bilete de 80-90 euro in Nisa, dus-intors, cu Blue Air. Chiar mai putin in unele promotii, o sa le anunt macar pe pagina de Facebook, am mai scris despre ele. Si din aeroport Nisa in oras este un drum foarte scurt si se parcurge cu transportul in comun. Ieftin :).
Multumesc inca o data pentru mesaj!