Dacă viața este complicată: Simplify! Cu Simona Neață despre #MandrudeROMANIA, mult zâmbet și oameni dragi

Interviuri
10999173_10203768485637072_566065572_o
Simona Neata #MandrudeROMANIA

Precum știți, din când în când postez interviuri cu oameni care mă inspiră, oameni pozitivi, care încearcă și reușesc să își trăiască visele, pe lângă diferite alte postări pozitive, menite să aducă inspirație și imboldul de a ne bucura, împreună, de fiecare moment. Ce scriu mă influențează desigur și pe mine.


Am întâlnit-o pe Simona numai de câteva luni, dar încă de la început am dorit să o cunosc mai bine, să aflu mai multe despre ce și mai ales cum face, deoarece cunoașteam diferite proiecte în care era implicată și o admiram. Îmi plac oamenii energici, pozitivi, care pun lumea în mișcare și alături de care nu poți sta pe loc, te iau în vârtej cu ei.

11004500_10203768491037207_229423760_n

Așa am perceput-o pe Simona de la început și până acum tot la fel o văd, peste tot zâmbitoare, energică, tot cu telefonul în mână punând la punct diferite detalii chiar și în excursia offroad din Munții Baiului. În tot ceea ce face își pune amprenta personală iar mai jos vă invit să citiți mai multe despre cum vede viața și lucrurile Simona Neață, mă bucur că mi-a răspuns la întrebări cu aceeași deschidere cu care vorbește cu un prieten, la un ceai – neapărat – cu miere.

Cum și când ai știut ce doresti să faci, de ce vrei să te ocupi?
Povestea mea nu are nimic deosebit față de a celorlalti. Eu, comparat cu ceilalți, am tragedii mult mai mici. Am bucurii și amintiri care însă, așa cum le-am trăit, cum le-am simțit, deschid în mine drumuri pe care merg fără hartă. Sunt călător prin viață, încerc sa cunosc oamenii, să râd împreună cu ei. De ma întrebai în copilărie ce vreau să fac îți spuneam că țin să merg în lumea largă, să fiu jurnalist. La 33 de ani, călătoresc, sunt jurnalist. 100 de ani dacă trăiesc și tot nu mi-ar ajuge să descoper lumea și să scriu despre ea.

De ce simplify?
Când am momente de oboseală cruntă, când zilele sunt dificile și lucrurile o iau razna, îmi zic mereu așa – Dacă viața este complicată / grea, simplifică ( If you think life is hard, simplify!) De aici și numele. Este felul în care îmi amintesc mereu că întotdeauna există o parte frumoasă a vieții, chiar dacă o mai pierzi din vedere uneori.

Ce proiect realizat de tine ți s-a lipit cel mai tare de suflet? De ce?
De suflet mi se lipesc majoritatea proiectelor din care fac parte sau pe care le organizez. Dacă nu cred într-o acțiune, în motivația din spatele proiectului, aleg să nu îl fac. Este atat de prețios timpul pe care îl avem la dispoziție încât nu are rost să îl irosesti făcând ceva care să nu-ți aducă bucurie. Cel mai tare m-am implicat în campanii umanitare sau în cele de promovare a oamenilor și a tradițiilor. Pentru 2015 organizez campaniile de promovare a României – “ #MandrudeROMANIA” – punând acentul pe vechile obiceiuri și pe meșterii populari. Sunt proiecte de suflet mai ales că există un pericol real de a pierde multe din meștesugurile românești. Prea puțini dintre noi mai știm astăzi să țesem la război, să toarcem lâna, să cioplim în lemn, să purtam cu mândrie portul tradițional. În plus, din octombrie 2014 și până în octombrie anul acesta, derulez Campania Să Păstrăm România Curată – Spuneți NU PET-urilor. Încercăm astfel să impiedicăm abandonarea pet-urilor în siturile turistice și în natură.

Cum vezi călătoria ideală?
Cu mult zâmbet și oameni dragi.

Știu că ai mai multe proiecte în derulare care presupun încurajarea turismului în România, ce ai învățat de când te ocupi de acest proiect?
Proiectele de promovare a României sub umbrela Simplify includ anul acesta infotripuri de presă în țară, expozitii foto în București în spațiile publice, campanii de social media, o campanie în școli și licee de conștientizare și educare a elevilor în ceea ce privește parcurile și rezervațiile naturale ale României și organizarea unui târg de produse Made in România. Că avem o țară frumoasă este puțin spus. Acum, depinde de cel care o privește să îi vadă adevarata valoare. Călătorind lunar am privilegiul de a cunoște oameni uimitori, de a vedea cât de talentați și creativi sunt românii. Ce moștenire culturală imensă avem de protejat. Prin ceea ce fac încerc să le arăt acest lucru și celor din jur. Așa a apărut anul trecut proiectul excursiilor tematice de o zi Hormia. Este un experiment de a vedea cum reacționează oamenii atunci când, pe parcursul unei zile, au parte de vizite la obiective turistice, sesiuni de olărit, vizite la atelierele mestesugarilor, toate în doar 12 ore. Este o realizare incredibilă să vezi cât de bucuroși sunt după o astfel de zi, cum încep să privească cu alți ochi această țară.

Ai multi prieteni și ești mereu în viteză, cum reușești să te organizezi? Agende, remidere?
Am zile când reușesc și altele când o las baltă, nici nu are rost să încerc. De cele mai multe ori respir adânc și îmi spun: câte un lucru pe rând. Când rămân fără energie, trișez și îmi sun prietenii. Au mereu capacitatea de a mă repune pe picioare. Asta și un ceai verde cu miere.

Ce alte pasiuni mai ai pe lângă muncă, jurnalism, scris?
Pictez. Merg pe munte. Fotografiez. Îmi fac planuri de călătorie, nu mă pot abține.

Care sunt destinațiile tale favorite?
Din tot ce am văzut până acum, ca țări, aleg Portugalia, Spania, Italia, Malta, Iordania, România. Ca orașe: Lisabona, Roma, Istanbul, Brugge, Paris. Încă nu am ajuns în Asia așa că lista rămâne deschisă.

Unde te-ai întoarce, unde ai dori să mergi?
De întors m-aș întoarce oricând în România, indiferent în care colț al lumii mă poartă viața. Cât despre unde aș vrea să merg, în următorii 2 ani mi-am planificat o călătorie de 6 luni prin lumea largă, începand cu Thailanda și ajungând în Japonia.

Dacă nu te-ai ocupa de turism ce ai face?
Aș continua să fac evenimente, festivaluri și campanii publice – marketing & PR. Să trăiesc viața cunoscând cât mai multe. Nimic nu se compară cu experiența oferită de interacțiunea cu oamenii din jur, cu mentățitati, religii și tradiții diferite.

O zi frumoasă vă doresc, eu azi voi bea un ceai verde cu mentă și miere și voi visa un pic la viitoarele destinații de vacanță! Voi unde doriți să mergeți în anul acesta, în țară sau în străinătate și cât de mândri sunteți de România?

4 thoughts on “Dacă viața este complicată: Simplify! Cu Simona Neață despre #MandrudeROMANIA, mult zâmbet și oameni dragi

  1. Anul acesta as vrea sa merg intr-o excursie in tara in zona Maramures.Si da, sunt mandra de Romania,pentru ca aici m-am nascut,am crescut,aici imi am” radacinile”si aici ma simt cel mai bine.

    1. Si pe mine ma trage ata la Maramu Ligia! astept impresii, eu le voi scrie aici pe ale mele 🙂
      Inteleg partea cu radacinile, cat am stat departe ma tragea ata aici…

    1. Suna frumos tare! In Italia eu doresc macar o data pe an sa ajung, este una dintre cele mai frumoase tari si fiecare coltisor ceva unic! vacante frumoase si multumesc de raspuns!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *