Mavromatis: o vizită aromată la fabrica de lichior de kumquat din Palaiokastritsa, insula Corfu

Corfu Grecia Mâncare în jurul globului
Fructele de kumquat, portocala aurie
Fructele de kumquat, portocala aurie

Fabrica Mavromatis din Palaiokastritsa este unul dintre obiectivele faimoase din insula Corfu, fiind și perfect adaptată pentru satisfacerea curiozității turiștilor și mai ales a goanei după cumpărături de vacanță, un produs de aici fiind un bun cadou pentru cei de acasă.

Sau pentru a face câteva provizii pentru acasă, să prelungim cumva savoarea vacanței, savurând un pahar de lichior, la cafea de după-amiază, sau cum preferă fiecare.

Am ajuns după ce am vizitat plajele din Palaiokastritsa și chiar de la început am fost invitați într-un mini cinema să vizionăm un scurt film în care este prezentată fabrica, procesul tehnologic și câteva informații despre fruct în sine.

După proiecție am fost invitați la degustare, loc plasat chiar lângă magazin. Ni s-au mai furnizat câteva informații despre lichior: cel portocaliu, care este preferat de majoritatea este realizat din coaja fructului, sau fructul întreg și cel alb din pulpa lui, am fost invitați desigur să le degustăm pe amândouă și cam atât. Cumpărături.

Mă așteptam să vedem chiar fabrica, utilajele, să ni se explice pe viu cum funcționează acestea, nu știu dacă se realizează acest tip de tururi în sezon, dar nu cred.

Este așadar o oprire plăcută, mai ales pentru cumpărături, deoarece oferta de produse este extrem de variată și prețurile de producător.

Sau așa este specificat pe bannerul mare din strada principală, care direcționează către clădirea Mavromatis. Nu vă speriați, clădirea este foarte aproape de șosea, se vede din stradă de fapt, este simplu de ajuns și dacă sunteți pe cont propriu și aveți o mașină, sau scuter.

Mavromatis lichior KumQuat insula Corfu8

Degustare de lichior de kunquat la fabrica Mavromatis
Doua feluri de lichior
Magazinul de la fabrica Mavromatis
Nu se poate sa pleci de la fabrica Mavromatis fara sa faci cumparaturi

Despre distileria Mavromatis:

Este situată în Paleokastritsa, Corfu, Grecia și datează din 1965.
Pe lângă lichioruri aici se mai produc și alte bunătăți din kumquat: compoturi, fructe confiate, jeleuri, dulcețuri, gem, marmeladă.
Lichiorul are 20% alcool și este probabil cel mai cunoscut produs din insula Corfu, cu atât mai mult cu cât este unicul loc din Grecia unde acesta se produce.
Dulceața de kumquat se poate folosi și pe post de garnitură la carne, iar lichiorul este des folosit ca adaos la înghețată.

Kumquat:

Este un fruct din familia citricelor.
Dimensiunea similară cu cea a prunelor mari românești.

Fructele sunt aduse din China.
Se mănâncă cu coajă cu tot: coaja are un gust dulce, iar pulpa acrișor.
În limba chineză numele înseamnă portocala de aur.
Este un fruct sărac în calorii, 71 pentru 100 g de fruct, dar foarte bogat în fibre, minerale, vitamine și desigur antioxianți. Coaja mai ales este foarte bogată în uleiuri esențiale, antioxidanți și fibre.
Conform informațiilor din wikipedia, care prezintă tabelul complet de vitamine și minerale conținute de acest minunat fruct, cel mai mare aport este cel de vitamina C – 52%, urmat de multe B-uri, vitamina A, calciu, fier, magneziu, mangan, fosfor, potasiu, sodiu, zinc.

*La fabrică se folosea termenul de Koumquat, dar peste tot pe net este kumquat, așa că am folosit termenul universal. 

Un singur lichior, o paletă largă de forme de prezentare: greu de hotărât, toate sticlele sunt frumoase

Distileria Mavromatis
Diferite sticlute
Lichior de Kumquat

Acest articol a fost scris cu ocazia infotripului “#GreekExplorer: Corfu, Evia si Grecia Continentala” organizat de TurismMarket.com in parteneriat cu agentia de turism TrampTravel.ro si cu sprijinul Nikonisti.roTravelWithaSmile.net si Art & Craft.

Fotografiile care însoțesc acest articol au fost realizate cu Fujifilm X-E2 + XF 18-55 de la F64.


0 thoughts on “Mavromatis: o vizită aromată la fabrica de lichior de kumquat din Palaiokastritsa, insula Corfu

    1. Da! Cred ca merge si ca topping la gris cu lapte si la placinte, tot ma gandesc cum sa intrebuintez. Impreuna cu o cafea neagra fara zahar desigur ca lichiorul este destul de dulce aveti dreptate! Dar si o amintire frumoasa:)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *