Mancarea din Kerala India: alegerile mele

India Kerala Kerala Blog Express 3 Mâncare în jurul globului

Multă lume m-a întrebat ce am mâncat în Kerala, India. Ce se poate mânca. Am încercat atât preparatele mai modeste, cât mai ales delicii din restaurante și resorturi de top. O să le trec în vedere pe toate, fără prea multe explicații, dar cu multe poze :D. Să vă faceți o idee cam ce găsiți și unde. Aveți ce alege, însă, nu vă impacientați.

Restaurante locale:

Restaurant Local, modest: am mâncat în prima zi la un restaurant modest din centrul Kovalamului (deși aveam prânzul asigurat la hotel, ideea este că am vrut să încerc ceva autentic). M-am calmat la primul fir de păr văzut în orez așa că am intrat peste ei în bucătărie să arunc un ochi și nu prea mi-a plăcut ce am văzut acolo. Așa că am plecat și m-am dus la  Catamaran, restaurantul de la Turtle on the Beach și am savurat un prânz delicios, 100% european: salată, fresh de ananas și pește cu sos alb.

Am repetat in schimb experiența cu restaurantele locale, în Trivandrum, de câteva ori dar am ales restaurante unde se putea vedea bucătăria, chiar dacă nu erau locuri foarte elegante. Am supraviețuit.

Prețuri: mici, mici de tot

Mâncare și cafea de pe stradă:

Mâncare nu am încercat de pe stradă, pentru că era deja gătită, ținută în soare și toată lumea pipăia o grămadă de produse înainte de a alege unul. Deci nici nu s-a pus problema să mă aventurez. Nici nu aș fi avut de ce: există foarte mult magazine, supermarketuri moderne dar și mici prăvălii de cartier care au atât produse locale cât și multe preferate de turiști, ambalate, de la companii recunoscute internațional. Deci nimeni nu moare de foame. Și fructele sunt parfumate, proaspete și sănătoase.

Cafea în schimb am băut de multe ori după stradă. Chiar de foarte multe ori și nu am avut nimic. Efectiv nu pot să mă abțin când este vorba de cafea. Vorbesc aici despre perioada petrecută pe cont propriu, nu de aventura Kerala Blog Express.

De reținut: peste tot am plătit aceleași prețuri ca și localnicii, fie că era vorba de a cumpăra fructe de la o prăvălie de pe stradă, sau de a lua cafea, sau a merge la un restaurant local. Fără negocieri, am adorat acest lucru. Am lăsat, desigur, peste tot ceva pentru că mi s-a părut mereu incredibil de ieftin.

Pește și fructe de mare, restaurante locale

Am mâncat fructe de mare și pește proaspăt la restaurante care arătau foarte modest, atât în Varkala cât și în Cochin, cu alți bloggeri la sfârșit de program Kerala Blog Express.

Totul este proaspăt: alegi peștele și celelalte preparate și mergi la un restaurant din apropiere unde ți se gătește ceea ce ai cumpărat, în funcție de preferințele tale. Desigur, poți alege și alte produse și băuturi de la restaurant și vă asigur că totul este extraordinar de bun și de proaspăt. Delicios. Am mâncat în Varkala un ton demențial și la fel preparate delicioase în Cochin. Nu mi-a fost teamă și nici nu aș fi avut de ce. Prețurile sunt destul de mari față de o masă cu specific indian, dar nu exagerat de mari, în jur de 7-8 euro/persoană.

Alte gustări pe drum

Peste tot găsim nuci de cocos, halva (colorată, este un fel de jeleu de fapt am luat cunoștință cu preparatul în Calicut), pepene și alte minuni. Am mâncat din toate cu poftă. Există și magazine cu ciocolată locală, extrem de bună și există și fast fooduri în marile orașe.

Mâncarea din Kerala India nuca de cocos
Prefer nucile de cocos și pentru proprietățile lor

Hoteluri de 4 stele

Am fost în câteva hoteluri de 4 stele, administrate de stat și în câteva private. Desigur, ca peste tot, unele hoteluri aveau o ofertă mai bună, altele mai redusă, prețul face diferența și aici, dar în general toate aveau:

Micul dejun: multe produse indiene, sosuri și pâinici, turte, orez, fructe și meniu internațional reprezentat de omlete, brânzeturi, legume, mezeluri uneori. Aveau și pânie, toast și gemuri. Unele aveau mai mult, dar minim aceste produse se regăseau peste tot. Și cafea, sucuri.

Prânz și cină: două feluri de supă, multe preparate din bucătăria indiană, salate, orez, noodles, cartofi prăjiți, tot felul de cărnuri cu sos, câteva produse prăjite sau grătar, pui, porc, pește, salate, legume la grătar, paste, dulciuri, legume de tot felul. Și fructe.

Există și resorturi foarte bune de 4 stele, precum Greenwoods Resort, unde oferta se apropia de cea de la hotelurile de 5 stele. Nu era atât de variată, dar erau lucruri care te impresionau și totul extrem de curat și de bine pregătit.

Meniu tradițional și pe o căsuță plutitoare

Meniu pentru cinci persoane, cu pește, fructe (servite după mese) și tot felul de sosuri indiene. Am avut și clătite rulate!

Puteți lua și lecții de gătit

Atenție bucătari pricepuți sau amatori: la Lake Song am învățat să fac Marsala cu creveți:

Restaurante elegante

La restaurantele elegante puteți servi orice fel de preparate doriți, meniurile fiind cuprinzătoare și cu preparate din bucătării precum: malay, indoneziană, japoneză, indiană, italiană, frențuzească, internațională și așa mai departe. Prețurile sunt asemănătoare cu cele de la noi.

Hoteluri de 5 stele ayurvedice

În Kerala sunt multe resorturi unde se poate veni și urma un program complet de detoxifiere, refacere, tot tacâmul. Toate aceste resorturi au grădini proprii de legume și fructe organice și totodată multe au și o mini fermă de animale. Toate aceste resorturi au pe lângă produse indiene și preparate din bucătăria internațioală, cu multe alegeri sănătoase.

Indiferent că vorbim de micul dejun, prânz sau cină, regăsim multe semințe și germeni de tot felul, multe tipuri de verdețuri (rucola, spanac, salate, verbină, multe, 7-8 tipuri pe puțin). Și fructe uscate, pește pregătit cum dorești, la fel orice fel de produs posibil. Au desigur și cartofi prăjiți, pizza și paste, peste tot am văzut la prânz și cină.

Mai mult, la Kumarakom Lake Resort de exemplu, exista la micul dejun un bar de …ouă: erau ouă de găină, de rață, gâscă, prepeliță și altele și ți se pregăteau așa cum doreai.

Mâncarea din Kerala India mic dejun
Mic dejun la Kumarakom Lake Resort

Resorturi unde se regăsește această ofertă: Kumarakom Lake Resort, Marari Beach Resort, Spice Village, Windflower resort, Vythiri Village. Citiți despre ele în articolul TOP Hoteluri din Kerala. 

O mențiune specială pentru Holiday Inn Cochin, care este business hotel, dar are o bucătărie de excepție. Are tot ceea ce aveau hotelurile ayurvedice și mult mai mult, adică o ofertă uriașă de prăjituri și salate, înghețată și preparate de absolut orice fel. Asta numai la restaurantul unde se serveau mesele în regim de bufet. Are și restaurant a la carte. Aș mai fi stat aici, toată lumea a spus la unison că aici a fost cea mai bună mâncare din tot periplul prin Kerala, după Xandari, unde totul este gourmet, dar nu atât de mult, adică porții mici, puține locuri, aici era un belșug impresionant.

Xandari Harbour și Xandari Pearl

Top of the top în Kerala. Au grădini și ferme proprii, organice pentru majoritatea preparatelor, peștele provinde din cultura zilei și au și multe produse de import, de exemplu anumite salate și brânzeturi diverse italiene și franțuzești, mezeluri și alte delicatese. Mi-a plăcut că aici ești întrebat despre gusturile tale, ce arome și ingrediente îți plac și în general ce dietă preferi.

Ei inovează, de aceea amestecă preparate tradiționale indiene cu preparate internaționale. Mixul este prezent în toate felurile de mâncare pregătite. Salatele de aici și peștele sunt de vis – eu am cerut pește, deși aveau și berbecuț și pui și vită și fructe de mare – de fapt am mâncat și fructe de mare de toate. Aici am mâncat supă de cocos și supă de fructe de mare și am savurat freshurile și mocktailurile lor bio răcoritoare.

Dacă doriți să știți, într-o drumeție puteți mânca un meniu de hotel de 4 stele, cu tacâmuri de inox și farfurii de ceramică, cu servire și apă curntă, chiar în mijlocul pădurii. Am scris despre acest lucru în articolul Glamping și drumeție în Western Ghats.

Iar dacă vă gândiți la băuturi, în Kerala există o prohibiție a alcoolului. Asta nu însemană că nu există, se poate cumpăra de la magazine specilizate și totodată multe restaurante și hoteluri au licență. Dar există și locuri fără, am scris aici despre alcoolul în Kerala, cum unde și de unde.

Călătorii plpcute vă doresc!

2 thoughts on “Mancarea din Kerala India: alegerile mele

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.