10 motive pentru o vizita la Ruse – orașul dincolo de blocurile gri

Bulgaria Evenimente Uncategorized
motive pentru o vizita la Ruse  1
In Ruse, Bulgaria

De multe ori am trecut pe lângă Ruse și nu am văzut mai departe de blocurile gri de la periferie, nici nu știam cum arată centrul dar nici nu îmi puneam întrebarea.

Pur și simplu treceam, Ruse era un punct pe hartă, nu o destinație. Dar sâmbăta aceasta am fost într-o excursie la Ruse și am descoperit un oraș frumos, curat, renovat, liniștit și cu siguranță m-aș întoarce într-o excursie de o zi cu familia. Locuiesc în București, celor aflați mai departe le recomand o oprire de o noapte. Iar motivele sunt mai jos:

10 motive pentru o vizită la Ruse, Perla Dunării din Bulgaria

1. Proximitatea: 14 km de Giurgiu, 75 km de București, se ajunge imediat (acum se pierde puțin timp pe Podul Prieteniei, deoarece se efectuează lucrări de întreținere). Să nu uitați să cumpărați vignetă la intrarea în Bulgaria.

2. Arhitectura: Orașul Ruse este faimos pentru clădirile din secolul 19 – 20, în stil Neo-baroc și Neo-Rococo, datorită căruia orașul mai este cunoscut sub denumirea de Mica Viena. Centrul a fost renovat în 2011 cu ajutorul fondurilor europene.

motive pentru o vizita la Ruse  1 obiective
Ruse – Mica Venetie

3. Plimbare pe malul Dunării: Ruse este cel mai mare port bulgăresc de pe Dunăre și este un oraș liniștit, curat. 

motive pentru o vizita la Ruse  1 obiective
Ruse, pe Dunare
motive pentru o vizita la Ruse  1
Ruse, pe Dunare
ruse bulgaria
Pe aici treci sa ajungi la Dunare, 10 minute de mers pe jos din centru

4. Fortăreața Sexaginta Prista – portul celor 60 de nave. Puteți vizita ruinele fortăreței romane din secolul 1, una dintre cele mai importante fortificații de-a lungul graniței nordice a imperiului roman. Când am mers noi era și o ceremonie de deschidere a Pieței Romane, uneori sunt diferite manifestări de acest gen.

5. Cosmetice: Știm cu toții că bulgarii au produse bune, mai ales cu apă de trandafiri. Pe străzile principale sunt magazine de unde vă puteți face stocul de creme și loțiuni cu apă de trandafiri. Sunt și multe alte produse de foarte bună calitate și la prețuri foarte bune. Multe fete din grupul nostru au ieșit din magazin cu pungi de creme diferite pentru întreaga familie și pentru prietene.
Noi am mers pe strada pietonală Alexandrovska, de la Muzee până în Piața Libertății. Am văzut chiar și un magazin DM, dar nu am apucat să intru, eram curioasă dacă prețurile sunt similare cu cele de la noi sau mai mici, cum sunt în Germania.

6. Restaurantele
Happy Bar & Grill: puteți lua masa la faimosul restaurant Happy, care servește preparate extraordinar de bune din scoici și din fructe de mare. Am mai mers la Happy în Bulgaria și de fieare dată sunt în dilemă între diferitele tipuri de preparate cu scoici, deoarece toate sunt gustoase. Și la fel ca în alte locuri din Bulgaria, prețurile mult mai mici decât la noi.

Mehana Chiflika

Noi am mers la un alt restaurant de data aceasta: Mehana Chiflika, aflat într-o clădire foarte frumoasă, decorat în stil rustic. Mâncarea este extraordinară: noi am luat de toate și până a venit porția mea deja mă săturasem din ce comandaseră vecinii de masă, de abia m-am putut atinge de felul meu – pui cu legume.

Luasem și o supă de pui excelentă. De ce am mâncat pui? Deoarecce toată carnea folosită pentru prepararea mâncărurilor de aici este organică.

În schimb am luat de la vecini salată, mâncare tovărășeasccă – nu credeam că o să îmi placă dar chiar era bună de tot, legume la cuptor – era un platou URIAȘ.

Și am mai văzut la masă pâine cu brânză, foarte bună. Eu nu am luat desert, dar am gustat de la cineva, era foarte bun dar cam dulce după gustul meu (nu prea mănânc zahăr, nu folosesc nici în ceai, cafea, etc).

7. Vedeți un Mamut în mărime naturală – reconstrucție, la Muzeul de Istorie naturală. Este impresionant să te gândești ce animale populau planeta o dată. Sunt și alte exponate, multe animale împăiate, păsări, nu sunt fan pentru că mi se pare că este cam multă moarte pe acolo, dar pentru ei care sunt curioși și pot să treacă peste asta este o oprire frumoasă.
Sunt multe alte muzee care pot fi vizitate: Muzeul de Istorie, Muzeul național de Transport, Muzeul Zahari Stoyanov – revoluționar bulgar, scriitor. Și mutle altele.

8. Piața Svoboda – Piața libertății: o plimbare aici este ideală pentru relaxare. Este și un mare parc unde copii se pot plimba liniștiți, deoarece toată zona este pietonală.

9. Biserica ortodoxă Sfânta Trinitate – cea mai veche biserică din oraș, construită în perioada jugului otoman, așa că a fost construită sub pământ, vizitatorii coboară 4 metri și jumătate pentru a intra în așezământ. Nu am ajuns aici, las pe data viitoare. 

10. Împrejurimile orașului: la 30 de km de oraș sunt ruinele orașului medieval fortificat Cherven. Iar la aproximativ 20 de km Bisericile construite în piatră de la Ivanovo care datează din secolul XII, iar frescele foarte bine conservate din sec XIV și care au fost incluse în UNESCO World Heritage List în anul 1979. Nici aici nu am ajuns, deoarece noi am mers și la evenimentele pentru care am venit. 

Și dacă stați mai mult timp puteți merge în parcul  Rusenski Lom, unul dintre cele 10 parcuri naturale ale Bulgariei și să admirați canionul din mijlocul câmpiei. Și multe altele, revin cu detlii când voi ajunge și eu aici – nu știu însă când se va întâmpla acest lucru.

Eu am ajuns aici la Ziua Internațională a Dunării, cu ocazia căreia se desfășoară Blue Week Festival, o săptămână de evenimente organizate în Bulgaria, România și Serbia.

În timpul festivalului sunt multe degustări de vinuri, expozițiii, activități în aer liber, precum Bike Fest. Bike Fest se va desfășura în România la Drobeta Turnu Severin și în Serbia la Kladovo între 28-29 iunie și este dedicat pasionaților de ciclism care vor să descopere trasee noi.

Blue Week Festival este un eveniment anual, care își propune să promoveze noi atracții pentru turiști și pentru localnici, iar pentru evenimentul din zona Ruse Asociația Travel Focus este partener, fiind organizat sub egida DCC – Danube Competene Center, clusterul din Serbia finanțat de Guvernul federal al Germaniei.

Noi nu am ajuns și în împrejurimi, ci doar la muzee și prin oraș, deoarece am mers la Expoziția Blue & Wine, unde am degustat vinuri din 12 regiuni producătoare din Bulgaria, România și Serbia.

Dacă nu mergeam aici aveam timp de împrejurimi – pentru aceasta însă este nevoie să plecați la drum dimineața devreme din București. Se pot face toate cele 10 într-o zi.

Am mers în Ruse la invitația Asociației Travel Focus, o organizație non-profit, non-guvernamentală, independentă și apolitică ce își propune să promoveze turismul și călătoriile, antreprenoriatul și tinerii, tradițiile, gastronomia și obiceiurile românești, să cultive spiritul antreprenorial și să promoveze educația, să sprijine și promoveze regiunile turistice, stațiunile și orașele din România pentru o mai bună vizibilitate și deschidere către Social Media și mediile de promovare moderne.

Asociația Travel Focus a fost înființată în anul 2014 de către consultantul în marketing turistic Răzvan Pascu, iar în prezent o echipă de 5 persoane dezvoltă proiecte în cadrul asociației.

Ruse Bulgaria obiective vizitat3

8 thoughts on “10 motive pentru o vizita la Ruse – orașul dincolo de blocurile gri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.