Varna obiective turistice

10 motive pentru a vizita Varna: un oraș verde ideal pentru un city-break

Bulgaria Noutăți Varna

Varna, cel de-al treilea cel mai mare oraș al Bulgariei este în același timp și o destinație de vacanță minunată, ideală pentru orice anotimp. Nu o să vă plictisiți într-un city-break aici: de la palate, la cartiere istorice frumoase, la muzee minunate, terme romane uriașe, la baruri și restaurante cochete, cluburi, magazine de toate felurile inclusiv multe ale unor artizani locali orașul acesta are de toate. Inclusiv un mare port, un aeroport, multă verdeață și plaja!

Haideți să vedem de ce Varna este un loc în care te vei simți minunat în orice anotimp!

Orașul Varna era în secolul 6 ÎH o înfloritoare colonie grecească, care se numea Odessos. Orașul a fost rând pe rând controlat de traci, persani, romani, făcând la un moment dat parte din Imperiul Bizantin. Varna a fost capturată de otomani în 1399 și la fel ca alte regiuni balcanice a rămas sub stăpânire otomană vreme de 500 de ani.

Știați că: prima cale ferată din Bulgaria a fost cea dintre Varna și Ruschuk (frumosul oraș Ruse de acum), în anul 1866?

Prima oprire: la Oficiul de Informare Turistică

Oficiul Informare turistica Varna
Oficiul de informare turistica din Varna

Prima vizită în orice oraș este la Centrul de Informare Turistică, dacă orașul are desigur un Centru bine pus la punct. Varna are! Este situat în centru, chiar vizavi de Catedrală și este uriaș, nu ai cum să îl ratezi! De aici poți lua hărți gratuite ale orașului, pliante de tot felul și multe idei pentru vacanță.

Mai mult, sunt mereu diferite evenimente, multe dintre ele gratuite și deseori au tot felul de reduceri. De exemplu, vara aceasta, cei care au stat cinci nopți în zona Varna (în toată regiunea inclusiv la Nisipurile de Aur, Albena etc) au avut intrarea gratuită la Termele Romane, iar cei care au stat șapte nopți și la Muzeul de Arheologie, până pe data de 1 septembrie 2021.

Plus că sunt și multe alte reduceri la anumite atracții și primim idei noi despre ce se întâmplă prin oraș, așa că nu ratați acest loc!

PS: Mai este un oficiu turistic și în Stațiunea Sfântul Constantin și Elena!

1. Centrul vechi minunat

Centrul vechi Varna
Prin Varna

Varna este un oraș frumos de luat la pas și bîn primul rând centrul vechi. Cartierul oriental, sau cartierul grecesc -cel mai vechi cartier al orașului. Toate sunt ticsite cu magazine, cafenele, terase și multe clădiri superbe.

Vom descoperi biserici străvechi, moschei și minunata sinagogă Sephardi, centrul vechi din Varna este un loc perfect unde să colinzi fără țintă. Vei găsi ceva frumos, garantat! Și poți ajunge și la mare, la pas.

2. Plaja!

Pala Varna
La plaja in Varna

Iubesc orașele care au și plajă! Pentru că îmi place să vizitez, însă să ”trag o fugă” la plajă, să fac o baie în mare, după să vizitez din nou. Asta când vremea o permite. Când este mai răcoare tot ador să am marea aproape, pentru că îmi dă o stare deosebit de bună să fac o plimbare de măcar o oră pe malul mării, indiferent de vreme. Aerosolii, brija (sau chiar vântul) ne ”curăță” parcă de griji!

Plaja din Varna este mare, în parte amenajată în parte publică, sunt multe terase, restaurante și locuri de joacă pentru copii! Mare parte din plajă este liberă, publică, ceea ce îi dă orașului un aer de libertate – atunci când vezi natura lăsată în plata ei. Desigur sunt plăcute și cluburile de plajă cu șezlonguri, orașul are de toate pentru toți. Desigur se pot face și diferite croaziere și excursii de o zi, sau croaziere la apus, sau diferite sporturi acvatice.

3. Termele Romane și alte vestigii arheologice 

Termele Romane Varna
Termele Romane Varna
Termene romane din Varna sunt cele mai mari din zona aceasta a Europei. Trebuie vizitate în liniște, să avem timp să citim toate panourile (dacă nu avem ghid), să încercăm să descifrăm cum era viața aici pe timpuri și desigur să facem multe fotografii – locul este superb!
De exemplu toaletele nu erau delimitate de pereți despărțitori, oamenii discutau politică, probleme diverse în timp ce le foloseau.
Femeile plăteau un preț mai mare decât bărbații pentru că aveau părul mai lung și necesitau mai multă îngrijire, mai multe produse! Este fascinantă istoria antică și o parte o putem descifra aici!
Prețuri intrare: adulți 5 leva, copii 2 leva, grupuri de 10 persoane: 3 leva/persoană.
Pe tot teritoriul regiunii Varna sunt multe alte situri arheologice fantastice, precum ruinele unei mănăstiri creștine din prima perioadă a creștinismului, pe dealul Djanavara, Basilica străveche a orașului Odessos, fortăreața antică Kastritsi (în drumul spre reședința Evksinograd). Vedeți aici mai multe detalii despre toate acestea.

4. Muzeul de Arheologie și multe alte muzee

Varna obiective turistice 3
Curtea interioara din Muzeul de Arheologie Varna

Varna obiective turistice

Muzeul de Arheologie din Varna este faimos internațional pentru că adăpostește cele mai vechi bijuterii din aur, realizate manual și absolut fantastice! Sunt multe: greutatea în aur a obiectelor se apropie de jumătate din greutatea obiectelor din aur descoperite în Mormintele Egiptene!

Obiectele din aut au fost găsite într-un sit neolitic care datează din mileniul 6 ÎH. Poate că într-adevăr au fost civilizații cu mult mai avansate decât credem? Obiectele sunt magnifice, știu că repet lucrul acesta, dar sunt superbe!

Însă nu vedem numai bijuterii la Muzeul de Arheologie, ci și multe statui, obiecte diverse din diferite perioade, arme, vase de ceramică și de porțelan, ba chiar și o mumie a unui războinic care a trăit pe aceste meleaguri acum mii de ani. Este și un bust cu reconstituirea trăsăturilor sale.

Una peste alta este un Muzeu foarte, foarte frumos, care trebuie explorat în tihnă. Alocați minim două ore dacă sunteți pasionați de istorie!

Preț intrare: 10 leva pentru adulți, 2 leva pentru copii, 5 leva pentru studenți.

În Varna sunt însă și alte muzee frumoase, printre care: Muzeul Etnografic, Muzeul de Istorie, Muzeul de Istorie Naturală, Muzeul Marinei, Muzeul de păpuși și multe altele.

5. Palatul Euxinograd, sau Reşedinţa „Evksinograd”

Palatul Euxinograd 2
Palatul Euxinograd
Palatul Euxinograd Varna
Palatul Euxinograd
Reşedinţa „Evksinograd” este situată la 8 kilometri nord de orașul Varna, foarte aproape de stațiunea „Sf. Constantin și Elena „. Este un domeniu absolut încântător, fostă reședință de vară a monarhilor bulgari Alexander Battenberg, Ferdinand si Boris III.
Palatul cu arhitectură renascentistă este frumos, sunt multe alte clădiri în complex, însă domeniul este cel care impresionează: este uriaș, parcul are 800 de hectare. Are multe grădini precum cea greacă, cea engleză, cea franceză, sere cu plante rare, mulți arbori din diferite părți ale globului, mii de specii de plante și de flori.
Și evident că are și o mică marină și o plajă frumoasă. Dar și o plantație de vițăp de vie și o cramă, vinurile de Evksinovgrad fiind renumite.
Palatul se poate vizita însă numai cu programare, pentru că încă se folosește pentru diferite întâlniri oficiale. Prințul Charles al Marii Britanii a fost aici și mai mulți Șefi de Stat. Vizita ghidată durează o oră și jumătate.
Și în anumite perioade vă puteți și caza aici, având acces la restaurant, grătar și puteți practica diferite sporturi – tenis de masă, tenis mare, baschet, volei, sală fitness, bowling, ski nautic, surfing.
Date de contact:
Tel:. +359 52 393 140
Tel:. +359 52 393 150
e-mail: euxinograde@government.bg

6. Catedrala din Varna

Catedrala Varna
Catedrala Adormirea Maicii Domnului Varna

Catedrala din Varna are Hramul ”Adormirea Maicii Domnului” și este cea mai mare și mai cunoscută Catedrală ortodoxă de pe litoralul bulgăresc și cea de-a doua cea mai mare din Bulgaria.

A fost deschisă credincioșilor în anul 1886 și este minunată. Adăpostește multe icoane străvechi dar și multe moaște primite în dar din diferite alte lăcașuri creștin ortodoxe.

Acum exteriorul se află în renovare, însă tot este spectaculoasă și în afară, dar mai ales înăuntru. Intrarea este liberă și un detaliu: încă se aprind lumânări în interior!

7. Pădurea de Piatră

Stone Forrest Pădurea de Piatra era în trecut sub ape. Este o zona protejată, se afla la 18 km vest de Varna, are 7 km pătrați și 18 grupuri de formațiuni de piatră, cea mai înaltă are 7 metri, cea mai lata 3 metri. Locul arată absolut fabulos, în unele zone m-a dus cu gândul la Stonehenge și la filmul ”Străina” – nu sunt total convinsă că totul este natural, arată de parcă este un sit antic folosit în diferite ritualuri.
Intrarea costa 4 leva pentru Adulți și 2 leva pentru copii.

8. Mănăstirea Aladzha 

Mănăstirea Aladzha 
Mănăstirea Aladzha  Varna

Mănăstirea Aladja este una dintre nenumăratele mănăstiri care au existat în zona litoralului bulgăresc. Aceasta a fost amenajată în galeriile unor peșteri și este unul dintre cele mai vechi lăcașuri de pe teritoriul Bulgariei.

Încăperile pe care le vedem azi datează din secolul 13, în trecut fiind locuită de câțiva călugări care trăiau în cea mai mare parte a timpului în tăcere. Este situată șa 17 kilometri de Varna și la 3 kilometri de Nisipurile de Aur.

Intrare: 5 leva adulți, 2 leva pentru copii.

9. Parcul Istoric

Parcul Istoric Varna

Parcul Istoric Varna

Situat la aproximativ 33 de kilometri de Varna, este cel mai mare din Europa: 50 de hectare!

Aici putem învăța despre toate civilizațiile din trecut, până acum 10 000 de ani. Vedem case străvechi (reconstruite cum erau odată), castele, râuri, lacuri, morminte străvechi, sunt multe ateliere de tot felul pentru a învăța meșteșuguri diverse de la olărit, la pictat, la tras cu arcul sau folosi un cnut.

Sunt cafenele și restaurante unde se pot mânca preparate tradiționale.

În zonă se mai pot face drumeții ghidate, plimbări cu autovehicule 4*4, sau cu cai.

În viitor vor fi aici și hanuri și s-a organizat vara aceasta un mare festival cu participare internațională, intrarea fiind atunci liberă pentru toți participanții.

Pentru vizitare se plătește intrare care include și un tur ghidat, sunt diferite pachete, puteți să vedeți prețurile și ceea ce este inclus aici pe siteul lor. 

10. Parcurile

Parcul 'Primorski
Parcul ‘Primorski
Parcul 'Primorski
Parcul ‘Primorski – o reprezentare a bazinului Mării Negre

Parcul ”Primorski” este cel mai renumit din Varna, fiind cel mai mare și mai frumos, Grădina Mării. Aici putem vedea și tot felul de nave de război, inclusiv un submarin, pentru că aici este și Muzeul Maritim, însă multe exponate sunt în parc, pot fi admirate ”la liber”. Tot aici este și Acvariul aflat într-o clădire istorică superbă.

Parcul Natural „Zlatni Pyasatsi” – cel mai mic parc natural din Bulgaria, parte a rețelei europene Natura 2000. Flora, fauna, peisajul, toate sunt încântătoare. Este aproape de Nisipurile de Aur și este o bijuterie, puteți face drumeții aici!

Grădina Botanică – colecția de plante include mai mult de 300 de specii de arbori exotici și arbuști și mai mult de 100 de plante erbacee. Plus 250 de variații de iriși! Și multe, multe alte specii de plante și de flori.

Și multe altele, precum Parcul Asparuhovo, sau Parcul Vazrazhdane.

Ce mai, nu te plictisești în orașul Varna și împrejurimi! Mai sunt multe Galerii de Artă, teatre, statui, sculpturi în zonele publice. Fiecare locușor cu istoria sa!

Orașul Varna este foarte prietenos cu turiștii:

WiFI gratuit în multe parcuri și zone din oraș! Aflați aici mai multe informații despre această inițiativă.

Puteți explora orașul Varna într-un tur virtual, 360°!

Transport public:

Bine pus la punct, sunt nenumărate modalități de a explora regiunea, sau alte locuri din Bulgaria. Aici puteți afla detalii la zi despre toate acestea! Da, există transport public între stațiuni și Varna și este foarte convenabil!

Mâncare

Bună, știm! Bună de tot în Bulgaria iar Varna fiind un oraș mare nu face excepție. De la terase, la restaurante pe malul mării, la restaurante cu bucătării internaționale sau specifice asiatice, italiene, de tot felul de fapt, la gherete cu delicii locale. Gust bun, prospețime, raport calitate/preț excelent. Și da, au și restaurante Happy! Și fast food-uri și de toate.

Cazare

Multe hoteluri, pensiuni, pentru toate bugetele. Atunci când plănuiesc să stau undeva și doar să dorm, în rest să vizitez cât mai mult, aleg cazări cât mai ieftine, dar care să fie curate, să aibă poziție bună și să fie apă caldă. Sau și parcare, dacă sunt venită cu mașina, în rest sunt multe hoteluri de tot felul. Găsiți ceva în varna, sau în regiune.

Anul acesta ( 2021) Varna a împlinit 100 de ani de când este destinație turistică!

Și au făcut multe evenimente diverse, la care au invitat toți turiștii să participe. Totodată, ceea ce m-a impresionat cel mai tare a fost cât de bine sunt organizați cu pliante, informații, cât de bine sunt semnalizate atracțiile, tot.

Websiteul VisitVarna oferă informații la zi despre toate atracțiile, despre orar, prețuri, reduceri, tot ce aveți nevoie pentru a vă organiza vizita în oraș.

La secțiunea ”Ce să vezi” – da, siteul are și categorie în limba română – puteți vedea pe categorii: situri arheologice, muzee, atracții de tot felul, la fiecare sunt informații despre loc, despre modalitatea de a ajunge, despre prețuri, tot.

Varna
In fata unor piscine publice olimpice sau semi-olimpice – mi-au placut mult dragonii acestia!

Notă: am fost de data aceasta în Varna la invitația Oficiului de Promovare turistică, însă în trecut am cunoscut ”altfel” orașul: prin prisma scenei de petrecere, am bătut cluburile acum mai mulți ani de zile, mi-a plăcut mult și doream să văd și locurile istorice. Încă vreau să le văd, Varna este un oraș în care aș putea locui fericită, fiind vesel, efervescent, cu multă istorie și are și plajă, condiție esențială să stau mult într-un loc, orice loc. Am crescut lângă mare și nu pot sta prea mult departe de ea.

2 thoughts on “10 motive pentru a vizita Varna: un oraș verde ideal pentru un city-break

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *