5 orașe mici europene fermecătoare

TOPURI

Iubesc natura dar nu mă văd stând în altă parte decât într-un oraș mare, dar cu toate acestea am întâlnit locuri mici atât de încântătoare încât le-am îndrăgit nespus. Vorbesc despre acele orașe pe care le parcurgi ușor la pas într-o oră, dar în care nu te plictisești să te învârtești pe străduțe la nesfârșit. Și care au pe lângă frumusețe un grad ridicat de siguranță, restaurante bune și o bucătărie care îi încântă chiar și pe gurmanzii pretențioși, baruri frumoase, localnici ospitalieri, orașe în care te poți relaxa cu adevărat. Dar și posibilități de a merge în drumeții, de a vizita multe locuri, în imediata vecinătate.

Angra do Heroismo, insulele Azore, Portugalia

Se spune că Angra do Heroismo este cel mai frumos oraș din Insulele Azore. Este cu siguranță foarte colorat dar are și un farmec aparte. Clădiri frumoase cu balcoane încântătoare, orașul strălucește de curățenie în fiecare colțișor al său. Rețeaua de străduțe din centru și centrul întreg este de pus în ramă, de altfel este și protejat UNESCO după un mare cutremur din 1980 și reconstrucția orașului.

Aici există una dintre cele mai importante librării și arhive publice din Portugalia, precum colecții particulare de artă importante. Tot orașul este o lume în miniatură: are parcuri frumoase, un port pitoresc, multe monumente, biserici maiestuoase, plajă. Și desigur hoteluri, magazine, dar și cafenele și restaurante care servesc mâncare de o savoare deosebită, bucătăria insulelor Azore câștigând din ce în ce mai mulți admiratori.

Și peste toate o istorie bogată, presărată de lupte pentru păstrarea independenței, o mare mândrie națională a locuitorilor și o tradiție unică: luptele cu tauri care se desfășoară pe străzi, cu o frevență foarte mare, câteva pe săptămână – animalele nu sunt omorâte, doar întărâtate, victime sunt mai degrabă dintre localnici. Ca o mențiune, deși Angra este cel mai frumos oraș din Azore, de stat mai mult aș sta în Ponte Delgada din insula Sao Miguel, care nu este atât de încântător, nu este un oraș bijuterie, dar am simțit că mi se potrivește mai tare. Mai multe despre Angra do Heroismo în articolul dedicat, aici.

Terceira ziua 2 si 1 mig 015

Terceira ziua 2 si 1 mig 101

Terceira ziua 2 si 1 mig 213

Terceira ziua 2 si 1 mig 196

Terceira ziua 2 si 1 mig 251

Orașul Skiathos, insula Skiathos, Grecia

Încă am o strângere de inimă când mă gândesc la acest oraș, capitala insulei cu același nume, l-am îndrăgit nespus și mi-aș dori tare să stau mai mult aici, adică o vară întreagă nu m-aș sătura.
Orașul Skiathos este ca o poezie grecească: clădiri pitorești, străduțe înguste, scări vopsite în alb, ferestre albastre cu flori pe pervaz.

Și desigur un port frumos, vast, care adăpostește nave de toate dimensiunile. Și care înconjoară orașul, la fel ca și promenada plină de terase și restaurante. O plimbare prin labirintul încântător de străduțe lasă turistul uimit la fiecare pas: aici o privire în bucătăria unei familii, unde femeile gătesc de zor, dincolo o doamnă în vârstă trebăluiește ceva, câte un cățel răsfățat cere atenție și peste tot frumusețea aceea pură a unui oraș grecesc de la mare.

Cred că cea mai potrivită perioadă pentru a ne bucura de oraș este în afara sezonului, dar când este totuși cald: început de mai, septembrie, în rest este probabil foarte aglomerat.
Știați că: Primul steag al Greciei a fost creat și realizat aici în 1807, Skiathos jucând un rol important în Războiul de Independență împotriva turcilor.

DSCF2621

orasul Skiathos Elisabeth Cruises16

la plimbare prin Skiathos
la plimbare prin Skiathos

orasul Skiathos Elisabeth Cruises9

 

Vernazza, Cinque Terre, Italia

Vernazza, stațiune cunoscută ca unul dintre minunatele sate care alcătuiescc paradisul Cinque Terre are de fapt statut de oraș, figurând așa în înscrisuri încă din anul 1080, când era menționat ca oraș fortificat, iar din 1997 este inclus în patrimoniul UNESO. Are o istorie lungă legată de mare, de bătălii navale, de pescuit, iar în istoria recentă și-a câștigat un loc aparte în inima tuturor vizitatorilor, uimiți de frumusețea ”doamnei mării” așa cum mai este cunoscută Vernazza.
Nu are trafic auto, dar are trafic marin, un port fermecător, desigur, străduțe înguste, clădiri cu aspect venețian, colorate, o mică plajă, o fortăreață care veghează semeață întinderile marine și multă vegetație. Dar ceea ce face frumusețea acestui oraș este și viața calmă de aici, localnicii ospitalieri, plăcerea de a sta pur și simplu și de a admira…. totul! Ca și în cazul celorlalte două orașe, aici nimic nu trebuie băgat sub preș, orașul nu are nimic de ascuns, chiar și gara, situată în mijlocul orașului dacă nu încântă nici nu deranjează ochiul privitorului cu ceva. Mai multe despre Vernazza în articolul dedicat, aici. 

Vernazza, vedere de pe traseul costier
Vernazza, vedere de pe traseul costier
La plimbare pe faleza din Vernazza
La plimbare pe faleza din Vernazza

Vernazza07819

Vernazza07816
Privind la mare
Vernazza08011
Vernazza Cinque Terre

Faro, Algarve, Portugalia

Faro este o mică exepție, în sensul în care este un oraș ceva mai mare decât cele descrise anterior, dar tot cu aspect de oraș mic. Clădiri joase, străduțe pietruite, multe artere închise circulației autovehiculelor. Orașul are un aspect amorțit de stațiune de vacanță, un aer leneș cel puțin ziua, care te îndeamnă să te relaxezi. Fiind situat în laguna Ria Formosa are nenumărate atracții, plaje minunate și desigur de aici poți merge cu feriboatul în toată regiunea, către insule nisipoase absolut încântătoare și total pietonale.
Portul orașului este absolut superb, faleza plină de localuri se animă seară de seară, ca în orice localitate portugheză. Centrul Istoric este încântător, nu cred că m-aș sătura de plimbarea pe străduțele vechi, mi se pare un oraș pentru pictori și artiști moderni, parcă stimulează creativitatea, este o poezie în aer care trebuie trăită, mai puțin povestită. Mai multe despre insulele din Algarve aici. 

DSC06353

DSC06358

DSC06360

DSC06361

DSC06375

Grasse, Franța

Am adorat acest mic oraș medieval, capitala parfumurilor. Plus tot cadrul natural, care este divin: verdeață, munte, sate răzlețite, lanuri cu lavandă, mimoze, în fiecare anotimp aproape aici este ceva unic și deosebit. Plus acel je ne sais quoi franțuzesc foarte pregnant aici: pară simți prezența cavalerilor, de demult, ca o adiere, pe străzi sau în catedrala orașului, care totodată adăpostește 3 superbe picturi Rubens. Citez din impresiile la cald pe care mi le-a dat acest oraș: ”Grasse îți pune frană: te găsești într-o dispoziție de parcă te-ai mișca cu încetinitorul, ca în filmările slow motion și cumva încerci să treci neobservat, să admiri și să te miști în așa fel încât să nu strici cu nimic decorul. Eu cel puțin așa m-am simțit, totul foarte curat, peste tot parfumuri și săpunuri, geluri de duș artizanale, realizate de multele case și ateliere existente în oraș, iar parfumul plutește în aer peste tot, suav, îmbrăcând localnicii și turiștii deopotrivă.”. Nu l-aș putea descrie mai bine. Mai multe despre Grasse în articolul dedicat, aici. 

DSC08194

DSC08196

Place de la Poissonnerie
Place de la Poissonnerie
Fragonard
Fragonard
Plimbarea continuă
Plimbarea continuă

Uitându-mă la lista de mai sus, toate orașele – în afară de Grasse – au ceva în comun: sunt la mare. Cu siguranță este o alegere subiectivă, deoarece iubesc foarte mult marea și orașul ideal pentru mine trebuie să aibă deschidere la apă, să văd albastrul nemărginit, așa cum făceam când eram mică și contemplam apele Mării Negre, încercând să îi pătrund misterul. Deci fac ce fac și tot la mare, la plajă, la soare ajung, indiferent cu ce încep. Și totodată orașele sunt în partea latină a Europei, în partea caldă. Oricât de tare mi-ar plăcea Scoția, Germania, etc, pentru ca un loc să mi se lipească total de suflet trebuie să fie călduros. În rest îmi place să văd, să vizitez, dar cu porția, dar rezonez cu locurile însorite. 

Care sunt orașele voastre mici preferate?

0 thoughts on “5 orașe mici europene fermecătoare

    1. Nu am ajuns inca in Croatia, am auzit ca trebuie mers cu masina, tocmai pentru a-i cuprinde toata frumusetea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *