Lista de Noul An: cum o facem și cum funcționează pentru a ne atinge visele

Dezvoltare Utile
Cote viata
Cate putin in fiecare zi, deoarece suntem suma actiunilor noastre

Am observat de-a lungul timpului că ce mi-am propus am realizat. Acele lucruri pe care mi le-am dorit foarte și pentru care am muncit. Am observat de altfel lucrul acesta la alții înainte să îl conștientizez la mine. Unii îi spun programare, iar argumentele sunt bune, mai ales când realizezi că atât cât ți-ai propus, sau ce ai cerut atât ai și primit. Iar ce ai vrut vine la pachet și cu câteva minusuri pe care nu le-ai luat în considerare. Parcă vorbele din străbuni, de tipul ”Ai grijă ce îți dorești” au un nou sens.

Am observat, mai ales, că realizez mai multe lucruri de când îmi fac o listă de obiective în fiecare an. Nu le realizez pe toate, ci într-o anumită proproție. Este normal, de fapt….. aici este secretul: în general toată lumea realizează un procent de 60, 70, 80 % din ceea ce își propune. Că este mai puțin sau mai mult, procentul se menține. Același.
Deoarece, dacă ne propunem mai puțin, creierul se raportează la acel puțin, vom face același procent din puțin. Dacă ne propunem mai mult, realizările noastre vor fi mai mari, de aici și think big.
Să nu fim însă irealiști, nu este sustenabil. Deci cum procedăm?

Facem în fiecare an o listă de obiective, de priorități, pe capitole. Și o să vedeți că lucruri care înainte păreau doar vise, ușor, ușor, se materializează.
Eu am un ritual, chiar pe 31 decembrie-1 ianuarie fac lista finală și meditez mult asupra ei.

În momentul în care scriem lucrurile pe care ni le propunem, începem să credem că este real. Atunci creierul începe să caute soluții și vom vedea oportunitățile, ele există mereu în jurul nostru, dar trebuie să fim pe fază, să fim deschiși pentru ele.
Lista se ține undeva în siguranță și se consultă de două ori pe lună. Măcar. Și se fac în funcție de ea adnotări în agendă, desigur.

Cum arată lista mea, capitolele și studiu de caz călătorii în ultimii ani, de când am listă. Desigur, nu vă arăt toată lista, o țin pentru mine, dar ccâteva indicii

Lista de Priorități

Sănătate

De exemplu poate fi slăbitul, lăsatul de fumat (da, este unul dintre lururile realizate în trecut).
Aici intră și activitatea fizică, sportul, alimentația cât mai sănătoasă.
Sau vizite mai dese la stomatolog, să ne facem analizele, să luăm vitamine, etc.
Pentru 2016 o să pun: înapoi în formă, ceea ce înseamnă disciplină, ore regulate de somn, alimentație sănătoasă, etc. Și vitamine, pe care le iau mereu. Plus zilnic sport/mișare.

Familie:

Să vorbiți mai des la telefon cu părinții, să mergeți la ziua mătușii/unchiului, să vizitați rudele o dată la … timp, etc. Lucruri de genul acesta, dar trecute pe hârtie, pentru conștientizare, altfel, fără a face o prioritate din ele, iar trece jumătate de an și nu v-ați văzut cu oameni dragi.
Uneori mă simt prost să refuz diferite întâlniri, că nu merg la unele evenimente, etc, dar chiar este mai important pentru mine să petrec timp cu oamenii pe care îi iubesc, să îmi văd familia o dată pe săptămână măcar și să îmi văd prietenii. Și dacă aș reuși să procrastinez mai puțin, poate aș face mai multe. Dar am nevoie și de timp pentru mine, în care să nu fac nimic, doar să îmi las mintea să zboare, să filozofez, să pun lucrurile cap la cap, etc.

Carieră:

Doriți să avansați ierarhic, sau să participați la un curs de dezvoltare, să schimbați departamentul sau să fiți mai eficienți? Sau totul este perfect și doriți să continuați relația bună cu colegii, etc și să vă concentrați pe alte aspecte ale vieții?
Da, am avut ca obiectiv să devin manager și să primesc și eu o mașină de serviciu în anul în care le-am avut și am acționat până am obținut ce îmi propusesem.
Ăsta este adevărul, dacă vreți ceva, trebuie să fiți perseverenți și mai ales să nu așteptați să vă pice, ci să acționați, în deplină conștiință de cauză, prea puțini au norocul de a primi pe tavă unele lucruri.

Cu siguranță uneori nu le putem împlini pe toate: și carieră și familie, este greu la un punct să nu neglijezi ceva. DAR: Îți asumi niște decizii, nu cred în ideea de sacrificii (în contextul am sacrificat familia pentru carieră, sau pentru a dezvolta o afacere). Este vorba de alegeri, alegeri pe care le facem, iar dacă vrem să fim împăcați cu noi, trebuie să ni le asumăm. Și cum altfel dacă le avem pe listă? Ne ajută să vedem mai limpede. 

PS: dar dacă vedem negru pe alb că nu avem timp și de una și de alta și știm că pentru noi familia este importantă, vom mai scurta din ședințe, sau vom deveni mai eficienți, vom programa mai puține cine de afaceri, etc.  Sau dacă este important să avem mult timp liber, o să ne asumăm că vom echilibra altundeva balanța, că o să lăsăm în altă parte mai puțin. Nu putem avea totul. 

Bani:

Căt doriți să economisiți, ce situație să aveți la sfârșitul anului. Așa am scăpat de un card de credit, la un moment dat, am avut obiectiv să îl închid. Pe hârtie.

Investiții:

Casă, mașină, tehnologie, etc? Sau în voi, cursuri, sau altceva care necesită o cheltuială de care trebuie să țineți cont.

Dezvoltare personală:

Să citiți un număr de cărți/lună, să mergeți la un curs, sau chiar să studiați online, să învățați o limbă străină. Etc.
Mi-am dorit să stau anul acesta să lucrez la mine, să mă dezvolt, să citesc și să învăț, să pregătesc un viitor în care să călătoresc cât mai mult: nu s-a terminat anul și am deja 4 bilete de avion emise, plus alte planuri. În trecut am avut pe listă și să ajung să îmi ascult instinctul, de când am văzut că funcționează. O să trec asta în continuare, uneori poți uita. 

Călătoriile/ Sau pasiunea voastră, dacă este alta, treceți călătoriile la timp liber

Tratez subiectul mai jos, dar trebuie trecute exact obiectivele, cât și unde doriți să mergeți.

Distracție/Plăcere/Timp liber

Să ieșim la film, restaurant, club, etc, alte activități o dată, de două ori sau de câte ori ne propunem pe săptămână. Altfel ajungem să stăm seară de seară în fața televizorului dacă nu tragem un pic de noi. Și timpul ăsta trece atât de repede!

Știam eu că am uitat ceva: puteți trece și lucruri mai de corazon, desigur, ce vă doriți.

Uneori sunt lucruri care ne țin în loc, vicii, obiceiuri care ne împiedică să mergem mai departe. Trebuie să le rezolvăm și pe acelea. Și trebuie să le punem pe hârtie.
La lucruri care ne țin în loc: și decizii pe care trebuie să le luăm. Un lucru asupra căruia tot pendulăm, să îl facem sau nu, sau să ieșim dintr-o relație toxică, poate chiar de muncă nu numai personală, etc, ne blochează, nu putem trece mai departe dacă ne cramponăm de ele.
Dacă observați că un lucru vă consumă prea mult timp, că îl întoarceți pe toate fețele, să fac, să nu fac, să cumpăr, să nu cumpăr, etc, pur și simplu mergeți mai departe și faceți chestia respectivă, așa, bine, rău, o să scăpați de a vă întreba dacă ce și cum. Și o să vă puteți redirecționa energia în alte părți.

Anul trece atât de repede și dacă nu învățăm să ne vedem prioritățile, nu vom reuși să avem un echilibru, nu vom avea senzația că ne controlăm viața. Dacă avem anumite lucruri scrise și le conștientizăm: că trebuie să facem mișcare dacă dorim să fim sănătoși și să ne mișcăm ușor la o vârstă mai înaintată, mai ales dacă avem o activitate de birou, că trebuie să dedicăm timp familiei, părinților, altfel o să avem regrete la un moment dat că i-am tot repezit la telefon, cu senzația că vom avea timp pentru ei, etc. Eu dacă nu îmi trec și utilitățile în agenda de birou uit de ele.

Împărțit pe luni/săptămâni

Iar pentru a face pași în realizarea obiectivelor, trebuie să faceți plan lunar, să treceți în agendă tot ce doriți, de exemplu: dacă vreți să învățați o limbă străină, desigur, aveți o lecție pe săptămână, sau să vedeți filme, să citiți ceva în limba respectivă, sau să învățați zilnic 10 cuvinte.
Cu economiile la fel: pași mici. Și da și telefoanele către prieteni, familie tot în agendă să le treceți. În 2015 am lăsat un pic frâiele, cum spuneam am dorit să iau o pauză de planuri prea stricte, dar gata, nu de alta dar mi-am cam neglijat unele prietene (pe mama nu pot că vorbim zilnic de 3 ori la telefon). Și nici cu sportul nu am reușit, dar pe 2016.

Acesta este secretul, acel secret: planificarea, programarea, să chemăm la noi lucurile pe care ni le dorim. La mine au început să funcționeze lucrurile de când îmi fac listă. 

Cu ajutorul listei ne va fi mai ușor să ne concentrăm pe obiective, să le vedem posibile, să le îndeplinim.

Călătorii, ce am avut pe listă în trecut

 • Să merg o dată pe an în Italia
 • Să văd două noi orașe europene pe an
 • Să am o vacanță mare pe an – 2 săptămâni măcar
 • Să o duc pe mama la Roma o săptămână
 • Să merg în Cuba
 • Să merg într-o excursie de mai mult de 2 săptămână, să stau măcar 2 luni, să uit că trebuie să mă întorc – am făcut și asta dat atât! Dacă îmi propuneam 6 luni cu siguranță așa făceam.
 • După asta a fost: să călătoresc mai mult în România, să văd mai multe locuri din Grecia și să încep să văd din destinațiile europene mai scumpe – așa a fost 2015. Incredibil cum se aranjează lucrurile Spuneam că vreau Maramureș, adică să stau să mă bucur de zonă că de ajuns am ajuns cu munca de multe ori dar avion-hotel-magazin-avion: era să ajung a treia oară anul acesta, ia Maramureș!, dar este obositor și am și alte planuri, cu silueta, în Maramureș nu am văzut frunză de salată.

DONE!

Ideea este că până nu am avut aceste planuri îndrăznețe pe hârtie nu am călătorit atât de mult. Și desigur erau mulți în jurul meu cu mult mai multe posibilități financiare, salarii mai mari, etc, care nu au călătorit atât. Am scris aici despre cum să călătorim mai mult, pe scurt: să facem din asta o prioritate.

Ghid Atena
De ceva timp ma gandesc la Atena, iar azi, cand am iesit un pic am dat peste acest ghid la un chiosc cu ziare, era numai 5 lei (iar cele TOP 10 nu prea le gasesti atat de ieftine) si desigur ca l-am luat, nu puteam rezista. Sa fie un semn? Scrisesem deja articolul, doar l-am revizuit un pic

Ce o să se concretizeze din ce doresc pentru 2016 voi vedea: mereu așa a fost la mine, le-am pus deja pe hârtie dar de vorbit nu vorbesc din superstiție, însă 2016 este PRIMUL an în care am ceva înainte planificat, adică mai multe bilete deja emise, în rest totul a fost spontan, știam ce vreau dar…. plecat în pripă. Deci am făcut un pas mare.

Am toată lumea pe listă, o listă mereu în creștere cu dorințe legate de călătorii și ca prioritate…. va depinde și de oportunități.

Așa că faceți-vă planurile gândiți, socotiți, iar dacă aveți nevoie de ajutor, nu ezitați să mă întrebați, răspund cu plăcere.

Și mai uitați-vă la acest articol: Dacă aș putea să îmi trăiesc viața din nou, Gânduri bune pentru 2015, trebuie să ne amintim mereu că viața este prea scurtă pentru a sta supărați, sau a lăsa lucrurile la întâmplare, sau să amânăm orice.

Pentru că este posibil să ne realizăm visele, doar să avem curaj să vorbim despre ele și:

Să le trecem pe hârtie!

0 thoughts on “Lista de Noul An: cum o facem și cum funcționează pentru a ne atinge visele

 1. Foarte bine spus, Mire! Mama mea are o „filosofie de viata” similara si ne-a incurajat mereu sa ne dorim lucruri mari, ca sa realizam cat mai mult din ele. Eu inca mai trebuie sa imi notez lucrurile pe hartie, lista mea e un draft mental, insa cred ca ar fi bine sa o trec in scris! Imi place mult blogul tau, este plin de inspiratie!

  Craciun fericit iti doresc si sa iti indeplinesti toate obiectivele de pe lista!

  1. Craciun Fericit si Multumesc!
   Mama ta cred ca este o persoana foarte speciala, mai ales ca mai demult nu se punea asa problema cu vise, etc, prea putini parinti gandesc asa.
   Si trebuie scrise, listele mentale nu functioneaza, la mine cel putin, trebuie sa scrii si sa revizuiesti din cand in cand.
   Mult succes in tot!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *