12 experiențe pentru Iordania #listadedorinte

Iordania
Wadi Run Jordan
Credit Foto: FB Visit Jordan

Am pierdut Egiptul (nu de tot, dar nu prea mă trage ața acolo) Damascul – asta este chiar dureros, mi-am dorit mult să îl văd, așa că nu aș vrea să pierd și Iordania. De ce mă atrage această țară micuță și aridă? Frumusețea reliefului, legenda lui Lawrence al Arabiei, peisajul șerpuit al drumului regelui, Petra, o călătorie cu balonul și câte și mai câte. Despre ele în articolul de mai jos.

1. Să petrec măcar 2 zile în Wadi Rum

Mă atrage Iordania din același motiv pentru care m-a fascinat romanul Dune. Nu aș ști să explic de ce dar deșertul mă cheamă, cred că este fascinant să înoptezi în Wadi Rum, sub un cer plin de stele, admirând formațiunile stâncoase spectaculoase, ascultând poveștile beduinilor. Știu că acum este o poliție turistică, că nu poți fi chiar de capul tău, însă tot mă atrage.

Wadi Rum Jordan (2)
Credit Foto: FB Visit Jordan
Wadi Rum Jordan (1)
Credit Foto: FB Visit Jordan

2. O noapte la Petra – una dintre cele 7 minuni ale lumii

Capitala nabateenilor, cucerită de romanii în anul 106 și sculptată într-un canion. Nu are nevoie de nicio introducere, doar de fotografii spectaculoase și desigur trebuie văzută, trăită.

Petra
Credit Foto: FB Visit Jordan

3. O mini cură de răsfăț la Marea Moartă

410 m sub nivelul mării – Marea Moartă este cel mai jos loc de pe Tera. O pluta în mare, câteva tratamente cu nămol, proprietățile uimitoare ale sale, cu 21 de minerale rare fac desigur minuni pentru piele.
Da, vreau ritualul complet Hammam, am tot citit despre el: cu scrum, masaj, nămol, etc. Și un tratament facial, sunt curioasă tare, dacă este atât de bun pe cât se spune.

4. Să ajung în locurile de pelerinaj

Iordania suferă din cazua lipsei apei, fiind una dintre cele mai sărace țări din lume din această privință, dar compensează mult la alte aspecte, având bogății neprețuite: muntele Nebo, de unde Moise a privit spre țara făgăduinței și unde se crede că a fost înmormântat, locul unde a fost botezat Isus Crisos, locul unde a fost capturat îngerul lui Dumnezeu,sau unde Sfântul Ilie s-a ridicat la cer într-un car de foc și multe alte locuri încărated e mitologie.

5. Mozaicuri de secol 6

Am admirat mozaicurile bizantine din Ravenna și le-am găsit fascinante, doresc să aprofundez și să admir și lucrările din orașul Madaba, faimos pentru mozaicurile sale, care se găsesc din abundență în case și biserici.

6. Explorat siturile antice din Amman

Ammanul, orașul care se desfășoară pe 19 dealuri, frumoasa capitală mă atrage atât cu vechiul: Citadela: Templul lui Hercule, palatul Umayyad, amfiteatrul roman, etc. sau mai moderne: Moscheea Regelui Hussein, etc

Amman Moscheea Hussein

7. Incursiune în viața de noapte din Amman

Am auzit că în Amman este o viață de noapte foarte efervescentă, desigur sunt urioasă, aș merge în câteva cluburi, precum: Seven Heavens, G Club, Flow, etc.

8. Lecții de gătit

Aș vrea să învăț să gătesc o masă tradițională iordaniană, cu 3 feluri, mulți vizitatori descriu ca una dintre cele mai bune experiențe din Aman ursulș de gătit de la restaurantul Beit Sitti.

Sursa foto: pagina de FB a restaurantului
Sursa foto: pagina de FB a restaurantului Beit Sitti

9. Să mă plimb pe urmele lui Alexandru cel Mare în Jerash

Oraș fondat de către Alexandru cel Mare, spectaculos, măreț, se spune că seamănă cu orașul Palmyra din Siria – unde nu știu când se va mai putea merge în siguranță.

10. Aqaba și fortul mamelucilor

View_of_Aqaba_1
Sursa foto: Makeandtoss, Wikipedia, aici

11. Castelană în Iordania?

Da, la castelul Ajlun, Qal’at Ar-Rabad, construit în 1184 de către un general al lui Saladin.

Și desigur, nu în ultimul rând, nu poți părăsi Iordania fără:

12. O excursie cu balonul deasupra Wadi Rum

Și un ceai în deșert, de sfârșit:

ceai
Sursa foto: FB Visit Jordan

0 thoughts on “12 experiențe pentru Iordania #listadedorinte

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *