Impresii Iordania 11

Impresii Iordania: informații de călătorie #minighid

Iordania

Am mers deja de câteva ori în Iordania: am ajuns cu autocarul din Israel și înapoi, am mers câteva zile zburând cu Ryanair, o săptămână într-o excursie de grup cu Paralela 45. Și nu m-am oprit aici: am petrecut Crăciunul și revelionul tot în Iordania, în total petrecând peste o lună în 2018 în această destinație. Iordania m-a impresionat de fiecare dată și mereu am aflat câte ceva nou despre Regatul Hașemit. 

Însă până când mă întorc… o scurtă privire asupra Iordaniei ca destinație turistică, cât de sigură este, cum sunt hotelurile, cum este transportul. Și cum stă treaba cu alcoolul, cu bacșișul, cu  prețurile, cu ținuta recomandată dar și alte informații despre Iordania. 

Impresii Iordania: informații de călătorie #minighid

Iordania este o destinație complexă, cu atracții diverse

Impresii Iordania 10
În Wadi Rum
Impresii Iordania 16
Citadela din Amman
Impresii Iordania 13
Resort la Mare Moartă
Impresii Iordania 6
Unul dintre teatrele din Jerash

În primul și în primul rând, în Iordania te simți bine. Oamenii sunt foarte ospitalieri, clima este blândă. Vizitezi câteva locuri magice: Wadi Rum, Petra. Sau situri precum Citadela din Amman, sau Jerash care este într-adevăr uimitor. 

Soukurile sunt pline de culoare și de zumzet, o altă lume, la fel ca în Maroc. Preparatele culinare sunt delicioase. Mai ai parte și de câte o păcăleală (cu prețurile umflate pentru turiști) dar și asta face parte din experiență. Nu ratați un ritual hammam, sau ”turkish bath” și mai ales nu uitați să vă faceți provizii de produse cosmetice cu minerale de la Marea Moartă. 

Și desigur, nu ratați o oprire la Marea Moartă, la unul dintre resorturile frumoase de aici.

În Iordania poți face plajă și la Marea Roșie, unde poți alege între plajele publice, unde sunt mulți localnici care se cam holbează când stai în costum de baie și nu poți bea alcool în public.

Sau poți merge la o plajă privată, unde nu ai nicio restricție și ai parte de tot confortul. În ambele situații, cadrul este format din nisip fin, vegetație abundentă, mulți palmieri, azuriul mării roșii și corali. Nu uitați masca de snorkelling!

Iordania este o țară care primește românii cu mult drag

Am călătorit în multe țări. Sun țări în care sunt puțini călători din România, altele în care vin milioane și altele unde sunt câțiva turiști, dar nu de ordinul milioanelor a sutelor de mii. Iordania este o astfel de țară. Cu toate acestea, românii sunt nu numai bine primiți, nu numai că nu există niciun fel de discriminare a noastră din partea nimănui, ci dimpotrivă, suntem primiți cu mare bucurie, având în vedere că în trecut mulți iordanieni făceau facultatea aici, că sunt multe românce căsătorite cu iordanieni etc. Suntem percepuți ca un popor aproape de tradițiile lor,  veseli, muncitori, că familia este importantă pentru noi, la fel ca pentru ei.

Mai mult, Ministerul de Turism include în programele lor și mulți jurnaliști, bloggeri etc din România. Știu că lucrul acesta nu este important pentru turistul obișnuit, dar când sunt țări în care merg milioane de turiști din România și ei ignoră total această categorie pentru că sunt din România transmit un mesaj că de fapt piața din România nu este atât de importantă pentru ei. Iordania, în schimb, nu face aceste discriminări. Pentru nicio categorie de potențial vizitatori. Suntem cu toții bineveniți și este un motiv pentru care îmi place mult această țară.  

Din punct de vedere religios, Iordania este o țară foarte tolerantă 

Iordanienii sunt toleranți cu cei care au alte religii. Majoritatea iordanienilor sunt musulmani suniţi – 92 %, creştini sunt 6 % și alte religii 2 %.

Pentru toți musulmanii, atâta timp cât ai un Dumnezeu, este bine. În Coran scrie că nu trebuie prejudiciați cei care ”au cărți mai vechi decât Coranul” – adică Biblia de exemplu. Însă, trebuie să știți că este considerat păcat să fii ateu sau să te închini la idoli. Așa se specifică și în Coran de fapt.

Toleranță există cu oricine, însă celor care nu îl cunosc pe Dumnezeu, trebuie să le fie făcut cunoscut cuvântul Domnului. Nu prin forță, însă. Asta se întâmplă în cazul fanaticilor, dar nu este cazul în Iordania, sau în Indonezia, Malaysia, Maroc și în multe alte țări. Este toleranță și este ”haram”, adică păcat, interzis să îi cauzezi cuiva un prejudiciu pe motivul religiei. 

Iordanienii își iubesc mult Regele

Familia Regală Hașemită este foarte iubită. Regele, care este urmaș pe linie directă a Profetului Mohamed, are puterea de a dizolva Parlamentul și a făcut-o atunci când a fost cazul. În Iordania Regele aprobă toate legile, după ce trec de Parlament, Guvern. 

Regele și Regina fac multe pentru popor și pentru țară, Regina Rania contribuind major la schimbarea în bine a statutului femeii în Iordania.

Cu toate acestea, de când cu problema din Siria, nivelul de trai al iordanienilor a scăzut. Mulți sirieni bogați s-au refugiat aici, au cumpărat proprietăți, a crescut prețul locuințelor, taxele ca urmare al ajutorului dat sirienilor care au avut nevoie.

Sunt multe Universități în Iordania, spitalele sunt bune, multe foarte moderne. Cetățenii care au nevoie de ajutor (de exemplu nu au bani de operație) se pot adresa Casei Regale. Primesc ajutor mereu. Un ghid pe care l-am avut mi-a spus că atunci când nu a mai putut susține cheltuielile de învățământ (Universitar) pentru toate fetele, a primit ajutor pentru cea mică de la Casa Regală. Putea susține continuarea studiilor numai pentru fetele mai mari, însă pentru a plăti și pentru cea mică a primit ajutor de la Rege. 

Nu sunt oameni fără locuință în Iordania. Toți cei care nu au unde să stea stau în case de stat (care aparțin Regelui). Furtul este pedepsit aspru, dar nu dacă în timpul investigației se descoperă că cineva a furat mâncare pentru că avea nevoie. 

Iordanienii nu plătesc intrare la majoritatea obiectivelor

Un alt lucru pe care îl face statul pentru cetățeni este acela că majoritatea atracțiilor turistice sunt gratuite pentru iordanieni. Sau dacă este o taxă de plătit, aceea este modică. De exemplu, la Petra un iordanian va plăti 1 dinar, în timp ce vizitatrii din străinătate plătesc 50! Adică 70 de dolari. Sunt foarte puține locuri unde iordanienii plătesc intrare, dar nu mai mult de 3 dinari, oricum, peste 90% dintre atracții, muzee și situri arheologice sunt gratuite pentru ei. 

Salariul mediu în Iordania este mai ridicat decât pretind iordanienii

Salariul mediu în Iordania este de 640 de euro pe lună, după taxe, deci salariul net. Cu toate acestea, de multe ori auzim că de fapt veniturile sunt mai mici. Și că șomajul este de 18%. Însă: toată lumea face ceva. În hotelurile din Iordania (în special în Aqaba, Marea Moartă) personalul este în mare majoritate din Filipine. Asta pentru că iordanienii nu prea sunt interesați de aceste joburi. de ce, cum, care sunt toate dedesubturile nu știu, dar realitatea este cumva alta decât cea prezentată. 

Turiștii au parte de multă hărțuire în locurile turistice

În Aqaba, dacă te plimbi singură pe stradă, auzi la tot pasul pupături, sau primești propuneri de genul ”ai nevoie de companie noatea aceasta”. Nu contează ce vârstă ai sau cum ești îmbrăcată, am vorbit cu multe doamne și domnișoare, toate au avut aceeași experiență. Este neplăcut. 

În Petra, turiștii sunt hărțuiți de către beduini să cumpere una și alta, să se suie pe măgăruși, cai etc. Ba mulți ghizi au fost bătuți că nu încurajează turiștii să se suie pe măgăruși, cămile, cai. La Little Petra nu există intrare și totuși multor turiști li se cere taxă de intrare, ghiciți: tot de către beduini. Călătoria cu calul este inclusă în bilet și totuși beduinii pretind bacșișuri, uneori uriașe de la turiști. Și așa mai departe. 

Surprinzător, în Amman turiștii sunt lăsați în pace. Nu tu hărțuială, nu tu strigăte după doamne și domnișoare. Asta și pentru că Ammanul nu este atât de turistic. Însă, cu cât un loc este mai turistic, cu atât experiența este mai intensă. Din punct de vedere al hărțuirii. 

 Beduinii sunt foarte bogați 

Impresii Iordania 12

Impresii Iordania 8
Am petrecut atta timp în Petra că am început să mă simt acasă – și voi mai sta aici două zile anul acesta!

Beduinii din Petra sunt foarte bogați. Fiecare are cel puțin 250 000 de euro. După ce Petra a devenit o destinație atât de cunoscută și vizitată, au început să acumuleze capital, pentru că ei au monopolul de comerț în Petra. Mulți au hoteluri, restaurante, afaceri. Au mașini foarte bune. Cu toate acestea, continuă să locuiască la fel ca în trecut, să se îmbrace la fel, să trăiască la fel. Dar investesc. Revin cu un articol despre ei. 

Ghizii în Iordania

În Iordania ai ghid local și însoțitor de grup dacă mergi într-o excursie organizată. Pentru grupuri este obligatoriu. Dar și recomandat. Contează și ca însoțitorul de grup să cunoască destinația, sau să aibă experiență, pentru că altfel depinde totul de ghid. Și vă spun că aproape toți, la fel ca în Israel, sau Egipt etc pun interesul propriu mai presus de orice.

Toți ghizii pe care i-am avut au fost super ca oameni, super cu oamenii, i-am văzut dând bani și altele de poamnă. Față de unii din alte destinații, nu au o poziție de forță cu turiștii, se poartă foarte bine. Au mare grijă de grup. Însă cultura locală este cultura locală, așa sunt lucrurile în Iordania, poate că și ei trebuie să oprească în unele locuri și nu este tocmai alegerea lor. Nu știu, dar știu că fără ghizi, experiența poate fi nu tocmai roz. De fiecare dată am avut o excursie reușită în Iordania și datorită ghizilor, dar când mai este cineva care cunoaște destinația și ce anume așteaptă turiștii români, e mai bine.

Nu toți ghizii iordanieni sunt super ok, sau foarte bine pregătiți și nu există uniformitate. Auzi de fiecare dată altă poveste și mereu unele lucruri se bat cap în cap. Mai mult, ghizii câștigă foarte, foarte bine. Cei de tur au salariul în jur de 100 de dolari pe zi, comisioane și așteaptă și bacșișuri astronomice. Nu este opțional bacșișu, la fel ca în multe alte țări. Vedem asta și dacă ne uităm pe un site de excursii, de tipul Get Your Guide

La tururile din diferite țări, inclusiv România, nu apare informația că bacșișul pentru ghizi și șoferi nu este inclus. Ei bine, în tururile din Iordania aceasta este prima informație la ce nu este inclus.  

În mini marketuri la fel prețurile se umflă ”din ochi” pentru turiști. Aici chiar mai bine este să fii cu ghidul local, altfel, cum prețurile nu prea sunt afișate, ți se cere dublu. Sunt însă și supermarketuri unde ai totul afișat. Cu toate acestea, dacă știi prețurile și le spui, chiar la un magazin local, plătești prețul corect. Sau pe acolo. Însă… sunt multe excepții, o să întâlnești multe locuri unde din start primești prețul corect și uneori și câte ceva pe deasupra. Cum am spus, totul este relativ.

Trebuie să te adaptezi la o destinație, să îi îmbrățișezi obiceiurile și să încerci să înțelegi mai mult locul. Altfel… te enervezi, te frustrezi inutil, îți strici vacanța și nici nu înțelegi prea multe despre oamenii din țara pe care ai vizitat-o.

Șoferii cu care am mers au fost toți excepționali. Foarte profesioniști, au condus excelent. Foarte calmi, foarte discreți. 

Este sigură Iordania ca destinație turistică?

Impresii Iordania 14
În Iorania se sărbătorește Crăciunul

 

Cred că în momentul de față Iordania este una dintre cele mai sigure destinații turistice dintre țările musulmane. Turismul este o prioritate de stat, o prioritate a Monarhiei.

Cu toate acestea nu aș recomanda aventurarea în afara circuitului turistic pe cont propriu. Personal nu aș face asta, dar sunt mulți care o fac, desigur. Și nu pățesc nimic. Dar totuși, cred că cel mai frumos este când o vizitezi în circuitul turistic, chiar dacă pe cont propriu.

Nu discutați politică, sau prea mult despre Israel

În Iordania trăiesc mulți palestinieni. Mulți iordanieni au câte un bunic, sau un părinte din Palestina. Indiferent ce opinii aveți despre subiect, mai bine ascultați și țineți-vă opiniile (dacă sunt diferite de cele ale localnicilor) pentru voi. Nu intrați în general în polemici pe subiecte police, sau religioase. Nu uitați: mereu cel câștigat este cel care ascultă, pentru că dacă vorbește spune ceva ce știe deja. 

Afecțiunea în public

Impresii Iordania 11
Citadela din Amman

În Iordania este de preferat să nu vă manifestați afecțiunea în public: deci nu ținut de mână, nu sărutări sau alte PDA (public display of affection). Cu toate acestea, este obișnuit în cultura locală ca atât bărbații cât și femeile să se salute sărutându-se pe obraji.

Homosexualitatea este încă tabu, deși a fost legalizată încă din anul 1951. 

Hoteluri, mâncare, alcool, fumat 

Hotelurile în Iordania

Impresii Iordania
Cameră cu vedere, Aqaba
Impresii Iordania 9
Sun City Camp Wadi Rum
Impresii Iordania 15
Hotelul de care m-am îndrăgostit

Clasificarea după numărul de stele este relativă. Diferența o face prețul. Adică: există hoteluri de 4 stele foarte bune, curate, care au camere frumoase și micul dejun și cina excepționale. Există hoteluri de 4 stele murdare, cu mobilier vechi. Hotelurile de 5 stele sunt și ele unele excepționale, altele ok. Verificați înainte notele de pe Booking și de pe Tripadvisor. 

Cu o mențiune: niciun hotel din Petra (centru) nu este excepțional. Sunt ok unele, curate, dar nu până peste poate. Între hotelul Movenpick din Petra și cel de la Marea Moartă este o diferență de cel puțin o stea și jumătate în favoarea celui de la marea Moartă. Sunt câteva în construcție mai sus pe deal, un Movenpick (Nabateean) și este deschis și un Marriott am înțeles că acesta este suparb, dar este departe de centru. Movenpick-ul de lângă centrul turistic din Petra are cea mai bună poziție, am stat aici, revin cu o recenzie, la fel pentru Sella Hotel, 4 stele, care a fost foarte bun. 

În Wadi Rum am stat în tabăra Sun City Camp, a fost superb, dar nu vă gândiți la luxul de pe lume. Însă sunt campuri fără încălzire, destul de murdare, aveți grijă unde rezervați. După ce am stat în Maroc într-un cort basic (ieftin) și am fost pișcată de tot ce se putea, inclusiv ploșnițe și am făcut o alergie atât de violentă că a trebuit să fac injecții cu hidrocortizon 3 zile, am zis că nu mai încerc variante riscante. 

Nu vreau să mă gândesc cum sunt hotelurile de 2 sau de 3 stele, deși dacă sunt curate nu ar trebui să fie probleme

Atenție: uneori, în anumite hoteluri (chiar de 5 stele) se fură din camere. Nu hoți aterizați de mai știu eu unde pe ferestre, ci personalul mai pune mâna pe câte ceva. Și nu acolo unde sunt musulmani, ci acolo unde sunt angajați filipinezi. Unui cunoscut i s-au furat: o pereche de pantaloni Guess, un tricou Diesel și o cămașă Lacoste dintr-un hotel de 5 stele. Pe înregistrarea de la camera de supraveghere de pe hol nu s-a văzut decât cum angajatul filipinez ieșea cu cearșafurile. Probabil în ele erau obiectele pentru că hainele au dispărut undeva între ora 13:00 și 16:00, exact când s-a făcut curățenie în camere. Soției nu i-a dispărut nimic. Așa că: închideți-vă valizele. Furtul din camere este obișnuit în multe hoteluri din lume. 

Alcoolul în Iordania

Este scump. Și nu se găsește peste tot. Sunt liqueur shopuri, duty free-uri și în unele hoteluri și restaurante. Aici sunt pe două paliere de preț: în jur de 5 dinari berea sau în jur de 10 dinari berea. Nu glumesc, am plătit 10,75 dinari la un hoel pe o bere Amstel de 6 dinari – preț afișat la Mini Bar. După taxe: 10,75. 

Pentru că în unele locuri taxele se adaugă peste prețul de listă. Așa că întrebați înainte. La Liqueur Shopuri prețurile sunt ok, deși mai mari decât la noi. Prețul pentru o bere de 0,500 ml pornesc de la 1,50 dinari. În Duty Free cea mai ieftină bere la 0,330 ml costă 1 dinar. Există și vin și tot felul de băuturi tari, prețurile sunt bune.

Mâncarea în Iordania

Impresii Iordania 1
Primele aperitive…
Impresii Iordania 2
Miel, mâncare Zarb

Preparatele iordaniene sunt foarte gustoase. Aperitive de tot felul, salate proaspete și delicioase (ador salata de vinete cu rodii), humusul, mâncărurile diverse de legume. Nu ocoliți felurile tradiționale: Mansaf (miel cu orez și un sos delicios, cu multe mirodenii), Maqluba (pui cu orez și mirodenii preparate într-un mod special), Zarb (carne de mai multe tipuri gătite încet), ficăței, Manakish (pizza arabă). Și multe altele. Nu uitați să încercați deserturile absolut delicioase, precum Knafeh: o plăcintă delicioasă, din cataif și brânză de capră. 

Mit: în Iordnia este politicos să refuzi mâncarea de câteva ori. Am întrebat foarte mulți iordanieni și toți mi-au spus același lucru: este nepoliticos să refuzi o invitație la masă, un ceai, o cafea, orice. Îi ofensezi dacă îi refuzi. Cu o excepție: atunci când cineva care nu are bani te invită (de exemplu este rândul cuiva din familie sau din cercul de prieteni să ofere o masă) și știi că va face sacrificii mari pentru a pregăti o masă, este politicos să găsești o scuză să refuzi, pentru a nu-l pune pe celălalt în situația de a se împrumuta. 

Apa de la robinet nu este potabilă!

Iordania este un rai pentru fumători

Fumatul nu a fost interzis în spațiile publice. Majoritatea hotelurilor au camere pentru fumători și spații comune dedicate acestora, dar foarte bine aerisite. Sunt multe restaurante în care se fumează, dar nu sunt pline de fum. Nu știu cum fac iordanienii, dar reușesc să împace și capra și varza perfect. 

Prețuri, bani, bacșiș

Iordania este scumpă

Impresii Iordania 4
Magazinul meu prefeita din Jordânia și Auni, unul dintre proprietari

Da, este surprinzător când ajungi să descoperi cam cât de scumpă este Iordania. Să vă dau câteva exemple:

Intrare Petra: 50 dinari iordanieni. Adică… 70 de dolari. O bere în hotel de 5 stele: 10,75 dinari! Da, pentru că taxele se adaugă peste prețul afișat. 

Suvenirurile sunt scumpe, o masă în oraș costă mult, totul este scump. 

Prețurile sunt relative în Iordania

Poți să plătești pe același lucru: 3 dinari, 5 dinari, 10 dinari. Și așa mai departe. Nu ai cum să câștigi în lupta aceasta, asumă-ți că o să mai cumperi și la suprapreț.

În principal: dacă îți place mult ceva și prețul este bun (la standardele noastre, cât ar costa așa ceva la noi) , cumpără. Este posibil să nu mai găsești lucrul respectiv și să regreți.

Gluma Info Tripului Ryanair a fost: 

Costă 12, negociezi la 10 și plătești 15!

De ce? Păi așa i s-a întâmplat unui băiat. A ales dintr-o prăvălie câteva produse, a întrebat cât costă, i s-a spus 12 (dinari). A negociat la 10 și când a plătit cu dolari, a plătit echivalentul a 15 dinari. Dar asta a realizat la ceva timp după ce plecasem din respectivul magazin. Așa că… ”face 12, negociezi 10 și plătești 15”. Atenție! 

Ce valută este bine să folosim în Iordania?

Dinarul! Pentru că totul este mult mai simplu. Multe magazine, restaurante și baruri primesc fără rezerve dolari americani. Majoritatea primesc și euro, deși mi s-a întâmplat la câteva mini marketuri să mi se spună că primesc numai dinari sau dolari. 

Cu toate acestea, nu este un capăt de țară să folosești dolari. Însă este de preferat ca o excepție, în rest schimbați la casele de schimb, sau scoateți de la bancomat dinari. Cu o mențiune: cursul de la casele de schimb din aeroport nu este bun, mai bine plătiți cu dolari decât să schimbați acolo. 

Un dinar este echivalentul a 1,4 dolari americani. Uneori, se pune semnul egal între dolar și euro. Se poate întâmpla să se pună semnul egal, sau să ieși mai bine și dacă plătești cu euro, dar foarte, foarte rar. Per total, cel mai bine este să folosești dinari. 

Bacșișul în Iordania

În Iordania bacșișul nu prea este opțional. Face parte din cultura locală. Nu este cerut agresiv, dar toți așteaptă. De ce nu ai aloca un buget pentru asta? Cred că de unde dai de acolo primești așa că mai bine puneți deoparte o sumă de aproximativ 50 de dolari americani pentru o săptămână pentru bacșișuri. Pentru ghid, șofer, bagajiștii de la hoteluri, cameriste, bellboy, hammam, toalete etc. 

Utile: vremea, garderoba, prize

Cum este vremea în Iordania?

Iordania este o destinație turistică pentru toate anotimpurile. Cu toate acestea, vara este foarte foarte, foarte cald. Însă aici poți în aceeași zi să treci de la vară la toamnă târzie. Între Amman (850 m deasupra nivelului mării) și Marea Moartă (420 de metri sub nivelul mării)  este o diferență de temperatură de 10 grade, desigur în Amman fiind mai frig. 

La Petra (1100 m altitudine) este o temperatură plăcută aproape tot timpul anului. Însă în lunile de toamnă și de iarnă, chiar și de primăvară, seara este foarte frig. Uneori iarna ninge. La fel în Wadi Rum. 

În Aqaba în schimb temperatura este mereu plăcută. A se citi că se poate face plajă mereu, cu cu mici excepții, dacă plouă. Însă vara… căldură mare, Mon Cher!

Ce haine să purtăm în Iorania?

Aveți nevoie de haine răcoroase, de vară între lunile mai și septembrie. Însă nu uitați să aveți o ținută cel puțin mai călduroasă pentru Wadi Rum. În lunile de toamnă aveți nevoie atât de haine de vară cât și de haine mai groase, să spunem ca pentru o toamnă blândă la noi, dar cu o jechetă călduroasă pentru Wadi Rum și eventual încălțăminte rezistentă la apă. Și o jachetă pentru vânt și ploaie. 

Iarna mai adăugați un pulover, un pantalon mai gros, dar nu uitați costumul de baie!

Fiind o țară musulmană, este de preferat să purtați ținute nu foarte decoltate, deși nu veți păți nimic dacă mergeți la  plimbare în pantaloni scurți, însă așteptați-vă la multă atenție și urale, mai ales dacă nu sunteți cu un grup. În resorturi însă puteți sta cum vreți.

Adaptor prize

În Iordania ai nevoie să aduci un adaptor pentru priză. Deși în multe hoteluri poți folosi prizele lor fără adaptor, am observat că în cele renovate recent nu pot introduce ștecherele din România, nu intră. 

Noile prize au sistem de pornire/oprire cu întrerupător. Dacă nu merg, vedeți să fie pornite. Cred că tendința este să se schimbe toate prizele, așa că mai bine aveți un adaptor măcar. La un hotel am avut noroc că Mac Bookul meu are ștecherul potrivit, folosesc un adaptor pentru România de fapt. Așa că am scos adaptorul, am pus laptopul în priză și am încărcat și telefonul la el. Asta în Aqaba, la un hotel nou, City Tower.

La celelalte hoteluri, puteam folosi jumătate din prize și norocul este că sunt multe, dar cred că pe măsură ce le înlocuiesc pe cele vechi, va fi din ce în ce mai greu să găsim una potrivită. Așa că mai bine avem un adaptor universal cu noi. 

Utile: internetul

În Iordania ai de multe ori surpriza neplăcută să nu meargă netul. Am avut de două ori acastă neplăcere, deși încărcasem cartela și aveam mult net în afara SEE. Acum am aflat că la Vodafone nu merge decât dacă ai încărcat cu 35 euro, nu cu 15 de exemplu. Am încercat să iau o cartelă locală, nu a mers, am plătit și degeaba. Trebuia să încerc în alt telefon. Revin când încerc lucrul acesta, data viitoare. A costat 10 dinari, pentru 40 de GB.

Însă: WiFI-ul merge xcelent în toate hotelurile. Cel puțin în cele în care am fost eu. În restaurante, baruri, există WiFi gratuit, bun. Am avut de asemenea și în autocar, mereu și a funcționat excelent. 

Uitle: viză, transport

Viza în Iordania

Impresii Iordania 5

Viza pentru Iordania se obține direct la punctul de frontieră și costă 40 de dinari iordanieni. Pentru excursiile de grup, dacă partenerul este o agenție locală, viza este gratuită. Există și o taxă de ieșire din țară, de 15 dinari, care se aplică dacă mergeți în Israel. Dacă luați Jordan Pass, aveți viza gratuită!

Este de preferat să nu mergeți cu pașaport temporar, deși oficial este acceptat. Ca parte dintr-un grup puteți intra cu pașaport temporar (dar nu garantat) însă pe cont propriu posibil nu, oricum este de preferat să nu călătoriți cu pașaport temporar. Citiți mai multe despre călătoria în Iordania pe siteul MAE.

Jordan Pass

Jordan Pass  vă scutește de o mulțime de cheltuieli dacă sunteți într-o excursie individuală. Nu numai că aveți viza gratuită, dar aveți inclusă și intrarea la Petra. Pentru a avea viza inclusă trebuie să cumpărați înainte de vizita în Iordania acest card. 

Transportul în Iordania

Taxiurile sunt ieftine în Iordania. Și negotiable. Pentru aceeași distanță poți plăti oriunde între 5 și 15 dinari de examplu. Vorbesc despre Aqaba, sau Amman. 

În rest, există autocare care fac conexiunea între anumite puncte de atracție turistică, ca de examplu între Amman și Petra. Personal am călătorit mereu în grup organizat, fie cu autocar mare, fie cu un mini bus. Am avut mereu ghid pe toată perioada excursiei și același șofer. A fost excelent.

Închiriere mașini: neapărat luați asigurare. Știu că se poate să mergeți câteva zile pe șoselele din Iordania și să nu vedeți niciun accident. Asta este valabil și pentru șoselele din România și totuși câte accidente nu sunt? Am văzut multe accidente în Iordania, în special atunci când plouă. Cel mai mare văzut a fost când pe o surafață de 200 de metri, pe trei coloane din sensul nostru erau mașini ciocnite în lanț. Din fericire iordanienii nu gonesc, merg relativ încet, dar nu sunt obișnuiți să circule în anumite condiții. Așa că în acest accident mare nu erau victime, nu erau mașini lovite grav. Dar am văzut și altele, cu mașini avariate mai mult. Părerea mea este că mai bine nu ne hazardăm. Dacă nu ne permitem să plătim asigurarea totală, nu ne permitem să închiriem mașina.

Mai bine luăm autocarele. Compania JETT Bus are autocare moderne și conectează toate orașele importante. Și multe altele. Dar ajungeți cu ei în toate locurile turistice. 

Zboruri spre Iordania

Spre Iordania sunt zboruri directe cu Ryanair sau cu Tarom. Tarom are zbor de noapte, în timp ce Ryanair în mijlocul zilei. Cel puțin în momentul de față. 

Citește și:

Impresii Iordania: informații de călătorie #minighid

Cât costă o excursie de grup în Iordania: prețul mai mic afișat ajunge de fapt mai mare

Jordan Pass – viză gratuită în Iordania și 40 de obiective turistice incluse

Traseu Iordania trei zile: ce poți vizita într-un weekend prelungit în Regatul Hașemit

Zbor Ryanair Bucuresti Amman Iordania: la ce să vă așteptați #RyanairIordania

 

6 thoughts on “Impresii Iordania: informații de călătorie #minighid

 1. Iordania este o destinație neatinsă de mine, până acum și mă bucur că ai scris un articol atât de complex. Le aștept și pe următoarele cu mult interes. Multe dintre situații le asociez cu cele din Egipt, deh… aici am tot fost 😉 Când o să mă hotărăsc să vizitez Iordania, știu, la tine o să mă documentez.
  O întrebare: la restaurante se poate consuma alcool? Mă refer la restaurantele din oraș, unele obișnuite, nu la cele din hoteluri.
  Călătorii fantastice să ai Mirela!

  1. Da, Egiptul trebuie sa il vizitez si eu si sa ma informez de la tine … Și da, în unele restaurante se poate consuma alcool, dar destul de scump: 5 dinari berea, 18 dinari cea mai ieftina sticla de vin sau mai mult si tot asa. Multumesc, calatorii frumoase si tie!

  1. Am dat link in articol 🙂 costa 70 de dinari iordanieni (100 de dolari) si include intrarea la Petra, Jerash, Wadi Rum, alte aproape 40 de atractii, viza turistica (daca este cumparat inainte de a ajunge in Iordania). Cred ca pentru un calator independent este un must. Se cumpara online, se plateste cu cardul. Este un produs al Ministerului de Turism al Iordaniei, deci este sigur

 2. Bună! Cum e cu apa,potabilă sau nu? Autocarele despre care vorbeşti sunt foarte devreme sau circulă la ore rezonabile? Mă gândesc la un circuit pe cont propriu: Amman-Petra-Wadi-Amman, ce părere ai, îmi sunt necesare mai mult de 5 zile? Articolul tău e cel mai bun şi mai plauzibil dintre toate şi conţine toate informaţiile necesare, mai ale fiind de dată recentă. Mulţumesc!

  1. Cu drag! Apa nu este potabila. Adica nu te imbolnavesti daca te speli pe dinti, sau chiar bei de urgenta, dar se recomanda sa cumparam pentru consum apa. Autocarele sunt la diferite ore, am lasat in articol link, se poate vedea orarul. Da, este fezabil 5 zile: O zi Aman, a doua zi pe la pranz transfer spre Petra, o noapte in Petra, a doua zi de dimineata si toata ziua Petra, seara tot in Petra, dupa Little Petra eventual, Wadi Rum acolo cazare. Ziua urmatoare spre Amman si ultima noapte tot in Amman. Asa as spune. Sau invers: intai Wadi Rum, ca Petra este mai aproape de Amman. Si astfel Little Petra in dupa amiaza primei zile din Petra. Calatorie frumoasa!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *