plaje aqaba 13

Plajele din Aqaba Iordania: mini ghid

aqaba Iordania

Iordania are numai 27 de kilometri de coastă cu ieșire la Mara Roșie. Și cu toate acestea, Aqaba devine o destinație din ce în ce mai căutată pentru plajă, cu atât mai mult cu cât oferă foarte multe posibilități de destindere. Coralii din Marea Roșie, faptul că tot anul se poate face plajă și baie în mare, mâncarea bună, hotelurile frumoase, toate fac ca o vacanță aici să fie pe placul multor turiști. Mai mult, dacă doriți să faceți o aroganță, puteți să ”săriți” cu feribotul și până în Egipt, pentru câteva zile. Nu faceți decât 45 de minute!

Însă am scris un articol mai cuprinzător (pe care îl voi actualiza în curând), cu ce puteți face în Aqaba. Acum voi vorbi cât pot de succint despre plajele din Aqaba.

Notă: acest articol este gândit/scris ca un ghid pentru cei care ajung în Aqaba și doresc să vadă ce opțiuni au pentru a merge la plajă. Nu este un articol prin care doresc să promovez mersul la plajă în Iordania, deoarece nu este o destinație pentru plajă prin excelență. Are câteva situri de scufundări uimitoare, care cu siguranță sunt pe lista oricărui împătimit pentru scufundări. Și snorkellingul este la fel de minunat în Parcul Marin.

O vacanță la un hotel de cinci stele cu plajă privată a fost descris de mulți turiști ca încântătoare. Dar Aqaba nu este un paradis al plajelor per se. Și da, se face baie tot timpul anului, dar nu toată lumea agreează apa din lunile de iarnă (ianuarie în special). Pentru a stabili care este perioada optimă de a veni în Iordania pentru plajă, citiți și alte articole, cercetați temperaturile. Eu am făcut cursurile de scufundări în luna februarie, în prima parte chiar, a fost foarte frumos. Și erau mulți oameni care făceau baie, dar pot fi și unele zile mai răcoroase. Cercetați și ulterior puteți lua cea mai bună decizie. Însă o oprire pentru o zi, două, dacă tot suntem în Iordania, este oricând o idee bună. Părerea mea.

Plaje publice Aqaba

În Aqaba sunt câteva plaje publice, cea mai cunoscută și mai populată fiind Palm Beach, sau ”city beach”, chiar în centrul orașului. Este cea mai aglomerată plajă, cu nisip fin și neamenajată. Dar cu mulți palmieri. Însă fără corali. Parcul marin este situat mai la sud, spre Arabia Saudită.

Mai departe de centrul stațiunii, spre Arabia Saudită este ”South Beach”, care are o lungime de 12 kilometri. Aici sunt câteva plaje private (vorbesc mai jos de ele), dar și o foarte mare plajă publică, plaja ”Al Yamaniya”.

Al-Yamaniya are șapte kilometri lungime, este mult mai liniștită decât plaja din centrul Aqabei și este foarte, foarte curată. Este situată în parcul marin și tot aici sunt și multe situri cunoscute de scufundări, precum ”Grădina Japoneză” ” Șapte surori”, sau muzeul marin subacvatic. Are și un centru pentru vizitatori și facilități (duș de exemplu, contra cost, 0,50 dinari). În general plaja este destul de goală, dar în vacanțele iordaniene este plină-ochi.

Toate cluburile de scufundări organizează sesiuni și în parcul marin, cu mașina sau cu ambarcațiunile.

plaje aqaba 10

plaje aqaba 13
Coralii sunt aproape de plajă!
plaje aqaba 1
Al-Yamaniya și o echipă la scufundări

Ținuta pe plajele publice din Aqaba

În Aqaba, puteți sta pe plajele publice în costum de baie în două piese, fără nicio problemă. Totuși, nu recomand tanga de exemplu, sau ceva foarte decoltat, de tipul numai sfori. Cu toate că probabil mai sunt turiste care poartă astfel de costume și aici. În schimb femeile musulmane care vin aici la plajă fac baie îmbrăcate cu abaya, sau cu burkini. De obicei, din ce am văzut, sunt zone în care stau localnicii și zone unde sunt mai mulți turiști. Se ”grupează”. Dar și locuri unde se amestecă lucrurile.

Desigur, localnicii uneori se mai holbează atunci când apare o doamnă cu un costum de baie în două piese, mai ales dacă este singură. Însă sunt porțiuni de plajă neaglomerate și mulți turiști se duc în grupuri și se simt bine, nu au nicio problemă. De ce mă refer la doamne și domnișoare: pentru că domnii stau cum vor, în șort, bikini, ei nu se acoperă, indiferent ce credință au.

În schimb nu se bea alcool pe plajele publice, de altfel nicăieri în spațiul public. este interzis. Acum, sunt turiști care o fac și nu au probleme. Am auzit despre cazuri în care li s-a spus că nu mai facă, de către poliție. Dar fără nicio agresiune. Dar nu știm niciodată peste cine dăm. Este de preferat să nu încălcați legea, sau dacă o faceți, să o faceți cu perdea. Însă pe plajele private nu sunt interdicții de acest fel!

Pe plajele publice puteți face și picnic, fără probleme. Cam toată lumea o face, localnicii mi ales.

Nu vreau să vă spun câte minciuni spun UNII ghizi din Iordania. De exemplu unii vă vor spune că vă saltă poliția dacă mergeți pe plajele publice în costume de baie. Este o prostie. Citiți pe Tripadvisor dacă nu mă credeți pe mine. De ce fac asta? Pentru că multe cluburi private (nu hotelurile, din câte știu, de aceea ei recomandă doar cluburi, nu plajele de la hoteluri) DAU COMISION: Da, comision, pentru că cine ajunge acolo nu plătește doar taxa de intrare. Cumpără cafele, sucuri, mâncare. Scumpe. Nu toți ghizii fac asta, dar mulți da. Și da, sunt simpatici, vă câștigă încrederea. Ca să vă ducă numai unde vor ei. Nu toți fac așa, dar mulți da. 

Pe plaja publică, poliția patrulează pentru a se asigura că nu sunt agresiuni, pentru liniște, este un lucru foarte bun

Mulți turiști merg la plajele publice pentru că le place autenticitatea. Sau pentru că nu vor decât să facă baie, sau vor să fie aproape de oraș și să nu plătească o sumă mare. Sau pentru că plaja din centru este foarte aproape de hotel. Alții merg pe plajele din sud pentru că este frumos, liniște, un paradis. Confortul îl regăsim desigur pe plajele hotelurilor de cinci stele sau la anumite beach cluburi.

Eu nu fac plajă. Stau uneori un pic, cât să mă usuc după ce fac baie. Și prefer să stau la umbră. De aceea prefer plajele de la hoteluri, sau plajele din sud, unde am mers la scufundări. Îmi place și reciful de corali de la Berenice, unde am făcut snorkelling, scufundări etc. Și am mers și cu o mini șalupă prin zonă. Îmi place mult de tot și plaja de la Tala Bay.

Iar dacă ghidul vostru vă spune că nu se merge la plaja publică în costume de baie europene, nu vă supărați pe el. Efectiv așa procedează unii. Trebuie să învețe să facă și altfel, sunt prea mulți oameni minunați în Iordania, însă trebuie să știți că peste tot unde oamenii câștigă bani de pe urma turiștilor sunt și multe mici ”păcăleli”. De aceea trebuie să ne informăm înainte, de la oameni care cunosc bine o destinație, sau să citim mai multe păreri. Eu am mers în Iordania de foarte multe ori, este la momentul de față o țară foarte tolerantă cu toate religiile și obiceiurile.

Aqaba plaje private

Sunt trei tipuri de plaje private: unele care aparțin unor hoteluri de cinci stele, unde se poate intra chiar dacă nu sunteți cazați la hotel. Se plătește o taxă, beach cluburi dar și plaja din Tala Bay. Pe plajele private se poate sta fără griji în orice costum de baie și se pot consuma băuturi alcoolice. Toate au baruri de unde puteți cumpăra tot ce doriți. Și în general se oferă și prosoape.

Despre prețuri și avantaje pentru fiecare opțiune:

Plaje private ale hotelurilor

În Aqaba numai hotelurile de cinci stele au plaje private. Câteva permit accesul celor care nu sunt cazați în hotel, în schimbul unei taxe. Puteți avea acces nu numai pe plajă, dar și la piscinele hotelului și desigur primiți și prosoape. Toate hotelurile au și beach-baruri, restaurante etc.

Plaje frumoase au hotelurile Intercontinental, sau Movenpick-ul din centrul Aqabei (mai este unul și la 14 kilometri de centru). Multe hoteluri de patru stele (poate și altele), au contracte cu câte un hotel de cinci stele cu plajă privată. Avantajul este că veți plăti mai puțin decât dacă mergeți direct la hotel. De exemplu: 15 dinari în loc de 30. Așa că întrebați și la hotelul vostru. Plus că veți avea și transport gratuit.

Atenție: recifurile de corali sunt în parcul marin, nu în centrul orașului.

Hoteluri Aqaba: Mövenpick, un resort cu plajă privată, piscine și o grădină superbă în mijlocul orașului

Revelion Iordania Movenpick Aqaba 15
La plaja pe 31 decembire la Movenpick

Plaja de la clubul Berenice

Berenice este un ”beach club” privat, probabil primul de acest fel din Aqaba, situat tot în cadrul ”South Beach”, la aproximativ 12 kilometri de centrul orașului, spre Arabia Saudită. Plaja clubului Berenice este amenajată cu șezlonguri, există un bar, restaurant și un magazin. Punctul forte este în schimb clubul de scufundări PADI, de 5 stele. Tot aici puteți face excursii cu o barcă cu fundul de sticlă, scufundări sau snorkeling. Uneori sunt petreceri, cu muzică și DJ. Puteți face și multe alte sporturi acvatice.

Avantajul major al acestui club este acela că este situat chiar în Parcul Marin. Așa că dacă doriți să vedeți corali, aici este superb! Nici măcar nu trebuie să vă scufundați. Îi vedeți foarte bine făcând snorkeling. Au și echipament de închiriat.

Intrare: 10 dinari. Clubul are și piscine, un mic ponton, magazin, bar și restaurant. Totodată, un centru de scufundări și oferă transport gratuit la anumite ore, din Aqaba, sau din Tala Bay.

plaje aqaba 6
Am mers într-o mini croazieră pe mare cu o ambarcațiune cu fundul de sticlă de la clubul Berenice

plaje aqaba 7

plaje aqaba 8

plaje aqaba 9

plaje aqaba 12

Plajele din cele două oaze artificiale, Tala Bay și Ayla

Plaja din oaza Tala Bay

Am scris despre Tala Bay, o oază superbă, situată la 14 kilometri de centrul orașului Aqaba, spre Arabia Saudită. Aici este și o plajă de doi kilometri lungime, cu nisip fin și câteva beach baruri. Intrarea costă 20 de dinari, pe care îi plătiți la intrare în Tala Bay. Veți mai plăti 10 dinari – un voucher de fapt de 10 dinari, îi puteți cheltui în interiorul oazei Tala Bay. Avantajul este că puteți cumpăra diferite lucruri și băuturi de la Liqueur Shop sau de la mini-market și sunt multe baruri și restaurante frumoase în Tala Bay.

Sunt diferite locuri unde puteți face scufundări, fiind centre în oază. Totodată, puteți practica tot felul de sporturi acvatice. Îmi place mult acest loc. Tot aici este și hotelul Movenpick Tala Bay, puteți plăti intrarea aici, dacă nu doriți în Tala Bay.

tala bay aqaba 36

tala bay aqaba 35

plaje aqaba 5
Ador Tala Bay!

Plaja din oaza Ayla: B12 Beach Club

Ayla este numele vechi arab al orașului Aqaba. Este și numele celui mai luxos cartier din Aqaba, un adevărat paradis. Este o lagună superbă, cu parcuri acvatice, piscine, plaje artificiale și un teren de golf cu 18 găuri. Aici sunt și Palatele Regale. Aqba este destinația favorită de vacanță a familiei regale iordaniene, așa că atât regele cât și masa sa și multe alte rude au palate aici. Și plaje private.

Oaza Ayla este foarte aproape de Eilat, se vede. Tot în Ayla este și hotelul Grand Hyatt. Nu se intră în Ayla, dacă nu stați aici. Însă există o portiță: dacă faceți scufundări, sau croazieră pe Marea Roșie cu Diverse Divers. Aceștia au un yacht superb, Diversity și cei care merg în croazieră pe Marea Roșie cu ei se îmbarcă evident din portul din Ayla și astfel văd și oaza dar și palatele regale.

Posibil să fie și alte portițe, în afară de a merge la B12 sau pe mare cu Diversity, nu neg, dar din ce știu până acum, acestea sunt singurele opțiuni.

10:00 – 19:00, în toate zilele în afară de ziua de luni.
Prețuri: adulți: 20 JD, studenți 15 JD; copii până la 5 ani gratuit, copii sub 5 ani: 10 JD. Intrarea include și jocul acvatic Wibit. Mai multe informații pe pagina lor de Facebook aici. 

Plajă pe yacht: Diversity și Ayla

plaje aqaba 3
Oaza Ayla

plaje aqaba 4

plaje aqaba 14

plaje aqaba 16

plaje aqaba 15
Sasha, cel mai dulce cățel pe care l-am cunoscut! O singură dată a luat-o stăpânul pe yacht și nu a lătrat nici măcar o dată, să nu mai spun că nu se apropia de oamenii pe care îi simțea că au teamă de căței. Un suflețel extraordinar!

Citește și:

TOP 14 atracții Aqaba Iordania și mini ghid

Am facut cursul de scufundări PADI Open Waters Diver în Aqaba Iordania, iată de ce

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.