Ce am învățat într-o lună de zile despre Kerala, India

India Kerala Kerala Blog Express 3

ExTraViTa in India

Kerala este India și totuși este atât de diferită. Am plecat la drum curioasă, deși am primit nenumărate sfaturi despre cum este India și mai ales diferite avertismente de călătorie, cele negative de la oameni care nu vizitaseră niciodată acest stat indian.
După ce am petrecut aproape o lună aici tot simt că nu am văzut suficient, că nu am explorat suficient, dar am văzut destul cât să îmi dau seama că ce se spune despre Kerala (de către cei care au vizitat-o, desigur) este adevărat: este partea frumoasă, luminoasă a Indiei, îți aduce bucurie sufletească, este India și totuși altfel, India pentru începători, cum a numit-o un blogger participant la prima ediție #KeralaBlogExpress. Și are atâtea de oferit!

Indexul Dezvoltării Umane este 0,790, cel mai mare din India – nici noi nu suntem departe, 0,793, pe locul 52

Comparativ, India pe ansamblu are un indice de 0,609, locul 130, deci vă dați seama cam cum stau lucrurile în Kerala față de restul țării. Vedeți aici situația globală. 
Modelul economic din Kerala este renumit, fiind chiar obiect de studiu.

Trebuie să pleci odihnit în călătorie când diferența de temperatură este mare

Diferit de alte dăți, când am respectat acest lucru, acum am pornit la drum foarte foarte obosită, cu minus mare la capitolul somn. Greșit. În Februarie acolo sunt peste 30 de grade și foarte multă umiditate. Efectiv am resimți destul de puternic diferența de temperatură. Și mi-au fost necesare aproape 3 zile să mă adaptez. Asta nu se întâmplă când ești odihnit. Dar așa, ești efectiv sleit.

India te obligă să te relaxezi

Da, India are ritmul ei, tipicul ei, oamenii se mișcă după regulile societății lor și în limitele ei, a ceea ce se poate face. Pentru a te bucura de șederea în India trebuie să te relaxezi, să lași controlul deoparte și să îți amintești că ești în vacanță, că pentru a te bucura de un loc trebuie să te adaptezi tu la ce întâlnești.
Cu siguranță India este o binecuvântare după ce lași în urmă ce trebuie să faci și nu îți mai pasă de targete, deadlineuri, de nimic decât de a savura momentul prezent, altfel poți ajunge la nebuni.
Poți să ajungi chiar să te amuzi la glumele despre ”Indian Stretchable Time”, incredibil, dar adevărat.

Indian Stretchable Time

Ora 8 înseamnă 10:20, o întâlnire stabilită pentru ora 19:00 înseamnă de fapt de la 20:30 încolo, trenurile au întârzieri uneori foarte mari. IST este o reală problemă în India, în mediul de afaceri și nu numai. Asta mai ales când este vorba despre multiculturalitate, deoarece dacă indienii știu cumva regulile nescrise despre cum se calculează timpul la ei, nu același lucru se poate spune despre alții, care o iau ca pe o ofensă, ca pe o lipsă de respect pentru timpul lor. Și pentru ei, în general. Ceea ce nu este cazul. Este doar IST.
Uneori IST te calcă tare pe nervi: aveam tren la o 3:15 dimineața, taxi comandat pentru ora 1:45, iar la 2:30 mi-a răspuns compania, atunci se pregătea să pornească spre mine șoferul. Din fericire m-au dus cu mașina personală cei de la hotel, după peripeții și trezit oameni din somn la 2 noaptea.
Am văzut totuși că în cazul în care totul depindea de Management școlit prin Europa sau America, timpul se respecta cu sfințenie.

Nu ești păcălit, încărcat mai mult la preț la transportul public

Îmi tot vin în minte scenele cu taxatorii dotați cu device-uri care arată precum cele pentru carduri, care îți eliberează chitanța fiscală, cu traseul și prețul inscripționat. Bravo lor. 
Biletul de tren costă și de 10 ori mai mult cumpărat online, versus cumpărat direct din stație. De ce ești sfătuit să cumperi online? Pentru a evita cozi și/sau pericolul de a nu găsi loc. Nu a fost cazul.
Există în aeroporturi, stații feroviare și alte puncte de interes taxiuri preplătite – pentru a evita să fii încărcat la cost, se eliberează chitanțe cu numărul tuk-tuk-ului sau al taxiului și distanța + prețul cursei.

Am învățat să descifrez ce este cu yes yes și scuturatul capului: când este da, când poate, când sperăm, când nu prea cred

Oamenii se mișcă așa cum le este felul, iar asta ne poate scoate efectiv din sărite uneori, mai ales că de fiecare dată ești asigurat că se rezolvă orice cu scuturatul tipic de cap și yes madam, yes madam. Plus zâmbetul de rigoare. Iar de făcut ioc. Sau ești lăsat să aștepți prea mult, fără lămuriri, sau o mie de alte lucruri.
Ideea este că indienii au o problemă în a refuza, sau doresc să evite conflictul cu orice preț, așa că ți se spune yes yes, ei chiar încearcă de cele mai multe ori. Uneori ți se spune da numai în scopul de a scăpa de insistențele tale, fără vreo intenție de a rezolva ceva.
Ei bine, după o perioadă, începi să îți dai seama care scuturat de cap înseamnă da, care vom încerca tot ce este posibil, care porobabil, care încerc dar nu prea cred și care nu din start. Desigur în timp ce verbal ești asigurat că yes, yes.
Ba la un moment dat începi să clatini și tu uneori din cap. Empatie.

Kerala este o destinație ideală pentru a petrece la căldură indiferent de sezonul nostru

34 de grade media anuală, hmmm.
În noiembrie, decembrie, ianuarie, februarie, este plin sezon în Kerala. Temperaturi de peste 30 de grade, zile însorite, apa mării caldă, festivaluri, spa-uri, centre ayurvedice, drumeții. Posibilități multiple de relaxare, peisaje incredibile, multe excursii opționale.
Și nici măcar nu este atât de departe de noi. Am zburat cu QATAR AIRWAYS, București – Doha 4 ore și ceva, Doha- Trivandrum (sau Kochin, se zboară pe ambele aeroporturi) 4 ore și jumătate. Escală 2 ore la dus, 6 la întoarcere.

Este un ținut de o frumusețe incredibilă

Kerala are de toate: 590 de km de coastă, cu plaje incredibil de frumoase, munte, deltă, orașe cu o bogată moștenire, resorturi în ținuturi de vis, sute de mii de cocotieri, sate pitorești, oameni minunați. Nu degeaba i se spune cu afecțiune God’s Own Country, Țara lui Dumnezeu, pentru frumusețile sale.

Oamenii din Kerala sunt cei mai binevoitori localnici pe care i-am întâlnit vreodată

Oamenii sunt foarte curioși, extrem de amabili majoritatea lor, modești, timizi. Zâmbesc mult, turiștilor aproape mereu, doresc să interacționeze cu tine, doresc să li se facă poze. Chiar îți mulțumesc pentru asta.

Sunt mulți tineri emancipați

Femei care lucrează chiar dacă sunt căsătorite, care se îmbracă modern, care se comportă ca orice european la masă și multe altele. Tinerii cu aspirații moderne se luptă cu sistemul și rudele uneori, se ascund de rude alteori (am cunocut o fată care locuia cu prietenul australian și familia ei nu știa, desigur, nefiind căsătoriți) dar sunt mulți care fac lucrurile altfel.
Încă se aranjează majoritatea căsătoriilor, indiferent de gradul de educație și unde se realizează aceasta, sau cât de umblați sunt tinerii.

Regulile nu sunt la fel pentru toți. Și se acceptă cu seninătate uneori

Sistemul castelor există, deși nu la vedere, dar cumva fiecare îți știe locul său.
Mulți suferă crunt din cauza nedreptății, mi s-a mărturisit la un moment dat când am întrebat cum se știe din ce castă cine și cum că cei din castele superioare își scriu pe cărțile de vizită și peste tot numele castei, în primul rând. După îți dai seama după multe, după degajare, după expresia detașată, fără griji.
Sunt mulți oameni ajunși pe poziții înalte, plecând din castele inferioare, dar nu au seninătatea aristocraților, cumva se vede. Îți dai seama.

Oamenii sunt oameni, asemănători peste tot

Tinerii indieni au aceleași idealuri ca toți din orice parte a lumii, au speranțe, doresc să călătorească, să învețe, să dezvolte afaceri, să cunoască. Să își întemeieze o familie.

Sunt multe ashramuri în Kerala, sunt multe turiste care vin an de an pentru câte un sejur într-un asemenea loc, pentru încărcarea bateriilor și sănătate.

Moderni și totuși atașați de tradiții

Chiar și în rândul celor moderni, am observat că sunt mulți care continuă să mănânce cu mâinile oriunde se află, aproape toți preferă muzica lor, tuturor le place să urmărească filmele indiene.
Chiar nu înțelegeau de ce filmele de la Bolywood nu iau niciodată Oscarul.

Tinerii indieni nu se distrează în cluburi

Cel puțin cei din Kerala, nici măcar cei din Kochin, ci se întâlnesc acasă la unul sau altul, se duc la film, ascultă muzică etc. Totuși nu prea cred să nu fie excepții, poate sunt cluburi pentru străini unde merg și localnicii foarte înstăriți – revin după încă o vizită, dar așa, pe scară largă, tinerii nu merg în cluburi.

Perspectivă diferită

Am fost duși cu mare mândrie și ceremonial la cîteva obiective turistice foarte modestre, care indienilor li se păreau fenomenale, ceva mirific. Cădeau în admirație. Erau unele drăguțe de privit din afară, dar înăuntru efectiv nimic impresionant, da, unele sunt interesante din perspectiva celor care vor să învețe mai multe despre trecut, dar uneori am fi preferat să vedem alte lucruri care ne interesau mai tare. Multe obiective de ale lor le-am considerat la unison pierdere de timp. Dar asta pentru că noi avem monumentele europene, palate și catedrale magnifice ca punct de comparație.

obiceiuri locale
Biserica catolica, obiceiuri indiene: papucii afara. Din exterior era mareata, inauntru nimic deosebit

În Kerala este cea mai mare rată de alfabetizare din toată India.
Se acordă o deosebită importanță educării femeilor.
Kerala este primul stat din lume în care guvernul comunist a ajuns la putere prin alegeri democratice, nu prin revoluții.

Soluțiile împotriva țânțarilor cumpărate la fața locului sunt foarte eficiente.

Kerala este unul dintre statele fără malarie, deși desigur situația poate fluctua în timp, verificați mereu.

Nu aș mânca de pe stradă de acolo

Deși în multe țări asiatice nu am avut absolut nicio problemă în acest sens, dimpotrivă, în India nu aș mânca mâncare de pe stradă. Asta pentru că nu se prepară în fața ta, ci în bucătării uneori foarte mizere. Și cum se păstrează, efectiv am simțit un sentiment puternic de respingere.

Poți veni aici la detox: mâncarea este incredibil de bună și BIO la multe resorturi

Preparată curat: la multe dintre hotelurile și resorturile unde am stat. Sunt și restaurante curate în orașele mari. Am mâncat absolut toate preparatele pe care le mînânc de obicei acasă, dar varianta îmbunătățită: pește și fructe de mare foarte proaspete, mereu altele, sucuri proaspete delicioase, mereu, de sezon la ei, nuci de cocos proaspete. Poți avea un sejur de detox aici, de altfel mulți vin în Kerala pentru o cură de sănătate, cu sesiuni de masaje și yoga.

Dacă totuși nu doriți să stați sau să luați masa la resorturi sau restaurante luxoase, nu muriți de foame. Sunt incredibil de multe fructe și legume proaspete, multe piețe și multe magazine universale cu absolut orice. Oriunde găsiți biscuiți, cipsuri și alte alimente ambalate, în orice gară sau cătun. Și mereu aveți nucile de cocos. Desigur, mulți turiști încearcă restaurantele locale, am încercat și noi dar cumpărat pește proaspăt și gătit acola gril, pe loc.

????????????????
A fost un pranz delicios, in Kochin

Excepție Varkala – noua Goa, unde sunt multe restaurante boeme excelente. Dar efectiv excelente. Revin cu un articol despre Varkala, este un rai al străinilor, mulți backpackeri.

Cremele și măștile de față sunt extraordinare, recomand să vă faceți stoc. Sunt foarte ieftine, multe organice, raportul calitate preț foarte foarte avantajos.

Un sari este cu mult mai confortabil de purtat decât ne gândim la o primă vedere

Societatea indiană este împărțită și sunt mari dispute în legătură cu statutul elefanților

Mulți consideră elefanții animale de companie și se servesc de argumentul câinilor, că așa cum unii au căței ca animale de companie, în India sunt elefanții. Dar nu, câinii în mod natural caută compania oamenilor, câinii sunt fericiți în compania oamenilor, pe când elefanților trebuie să le fie spartă voința, pentru a accepta să fie călăriți, sunt ținuți în lanțuri, au uneori răbufniri de violență sau intră în depresii și oicum în captivitate sunt foarte triști.
Am fost într-un sanctuar unde sunt îngrijiți bine, dar folosiți pentru procesiuni și ținuți cu lanțuri și mulți erau cu probleme, cauzate de captivitate.
Am întâlnit indieni care militează foarte puternic împotriva folosirii lor ca animale de companie, chiar și la festivaluri, dar alții consideră exploatarea lor ca pe un drept. Disputa este aprinsă, până atunci, vă invit să vizionați acest documentar despre cum este break an elephant, procesul prin care i se distruge voința, înainte de a vă bucura de o plimbare pe elefant. Pur și simplu este tentant, dar atunci când știi, când ești informat vezi lucrurile cu alți ochi. De altfel am pe listă să ajung într-un sanctuar unde sunt îngrijiți elefanți salvați și la momentul respectiv o să raportez mai multe.

elefant

Multiculturalitate și toleranță

În multe orașe, Moscheea, Biserica, Templul Hindus și Sinegoga sunt situate foarte aproape unele de altele, uneori chiar vezi monumentele vecine peste stradă. În Kerala sunt foarte foarte mult biserici catolice și câteva ortodoxe. Pe lângă celelalte culte.

Maimuțele intră în camere la furat

În Wayanad am stat într-un resort aflat în mijlocul naturii. Am primit indicații clare să închid bine ușile, ba chiar și o notă pe masa din sufragerie. Nu am făcut asta și m-am trezit cu maimuțele în cameră, care mi-au furat toată mâncarea, platourile cu fructe și cu fursecuri. Am avut vreo 30 de maimuțe pe balcon și prin copacii de lângă, care salivau încercând să se uite în cameră, ce or mai găsi. Uitați filmulețul cu dialogul meu cu simpaticele maimuțele aici.

Nu suntem regii claxoanelor

Bine că am ajuns în India, altfel credeam că nu sunt alții mai mândrii ca noi. Dar nu, indienii ne depășesc. Este efectiv foarte obositor, mai ales în orașe. În Trivandrum la plimbare m-am simțit foarte agresată de claxoane, căldură mare, umezeală, praf și 30-40 de mașini și tuk-tukuri claxonând în apropiere în fiecare secundă. Toate deodată. Este greu să le ignori. În rest nu a fost atât de grav, în restul orașelor, numai în Trivandrum m-a agasat tare.

Aș putea continua la nesfârșit, dar deja m-am întins prea tare. Promit că voi lucra serios la scurtarea articolelor, să le împart, este o prioritate deja.

Și aș vrea să știu și ce spuneți voi despre Kerala

????????????????
gustare proaspata

0 thoughts on “Ce am învățat într-o lună de zile despre Kerala, India

  1. Noi nu avem cuvinte. Ce am putea spune cand te citim cu atata interes. Mi-a placut povestea si filmuletul cu maimutele. Iti sta foarte bine imbracata in sari. Nici o ora de meditatie, de yoga, de orice mistic din Kerala?

    1. Buna, multumesc mult, Adriana. Ai dreptate, multi vin in Kerala pentru yoga si meditatie, toate resorturile au locuri pentru sesiuni, unele cu priveliste incredibila, in mijlocul naturii. Am mers intr-o dimineata un pic, in rest nu prea am avut timp, noi ne-am tot mutat de colo-colo.
      De aceea vreau sa revin in India, fara program, sa stau poate si intr-un ashram cateva zile, sa experimentez tot. O sa scriu despre masajele ayurvedice, am facut mai multe si sunt de vis. Am mai mers in cateva temple hinduse, o sa scriu si despre aceste experiente, separat, cum am facut-o cu Borobudur si Prambanan din Indonezia 🙂

  2. Mi-a placut mult de tot articolul! Asa cum o descrii, Kerala pare o destinatie care ar rivaliza cu succes Thailanda, Bali sau Indonezia. Cine stie, poate intr-o buna zi voi ajunge si pe acolo!

    Super articolul!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *