Sexy balamuc la Techirghiol: terapie cu nămol pentru orice buzunar

Dosarele frumusetii Eforie Nord LifeStyle Recomandări Românești România Terapii în vacanțe

Azi vă vorbesc despre rețeta străbunicii Lina de la Tecuci de Teleorman, care făcea această cură cu sfințenie, an de an. Îți trebuie multă ambiție pentru a ține ”ca din bătrâni” această terapie de vindecare, eu nici măcar nu încerc, ci fac o variantă cu mult mai blândă, pe care o pot tolera. Foarte benefică și aceasta. Și foarte la îndemână.

Cine nu a auzit despre Techirghiol, despre nămolul de la Techirghiol și despre beneficiile unei terapii cu nămol? Netul este plin de sfaturi bune, de informații, de indicații și recomandări de diferite clinici unde se aplică aceste proceduri. Cu siguranță sunt foarte bune și un răsfăț suplimentar, dar ce facem dacă nu dorim un astfel de pachet? Sau nu ni-l permitem?

Ne ducem la Băile Reci sau și mai și: pe malul lacului Techirghiol, la liber și ne dăm cu: NĂMOL

Namol Techirghiol cura traditionala13

Terapia cu nămol, rețeta străbunicei

Străbunica mea venea an de an la copii la Eforie și pe lângă treabă, stat cu nepoții, alte lucruri domestice – nu știu cum, dar oamenii de la țară sunt ca un titirez, muncesc zi lumină – era pentru ea perioada de SPA, răsfățul maxim pe care și-l oferea, totul pentru sănătate însă. În ce constă cura:

  • Se merge la ghiol în fiecare zi, timp de 18 zile.
  • Se dă o singură dată cu nămol, nu de două ori, nu se fac două vizite/zi.
  • Se face o baie prelungită în apa ghiolului.
  • Pièce de résistance: nu trebuie să faci duș toată perioada efectuării curei, pentru ca sarea să acționeze și beneficiile pentru sănătate să fie maxime. Deci te dai cu nămol în fiecare zi peste sarea rămasă de la baia din ziua precedentă.

Aceasta este cura, vă închipuiți, o bunică care venea singură cu trenurile vechi, dintr-un mic sat teleormănean tocmai în Eforie, încărcată cu desagi cu diferite merinde de la țară, printre care și găini și plecând la muncă înapoi, activă până în utlima clipă a vieții. Și asta era un lux, pentru că avea ce aduce, erau vremuri grele înainte, noi suntem de fapt foarte răsfățați.

Acum interpretarea:

Pentru a avea efect, desigur trebuie să se facă o terapie, se recomandă cel puțin două săptămâni, iar din bătrâni se știe de 18 zile fix. Toată lumea din Eforie așa știe.

O singură dată, nu de două ori pe zi: după o ședință de nămol trebuie să te odihnești, ești epuizat, toropit după tratament. Mineralele se absorb în piele, organismul se detoxifiază puternic, chiar dacă procedeul este benefic, reprezintă totuși un stres pentru corpul nostru, este nevoie să facem pauză pentru ca acesta să se refacă înainte de o nouă procedură.

Baie în apa giolului: nu numai nămolul per se este benefic, ci împachetarea cu nămol în combinație cu baia în apa sărată a ghiolului. Conform legendei, Techir, bătrânul care s-a vindecat primul aici și de la care vine numele stațiunii a făcut baie, nu s-a dat cu nămol. Apele sunt la fel de binefăcătoare și amplifică efectul nămolului.

Pont: stați un pic în apă înainte de a începe să dați nămolul jos, se înmoaie și este mult mai ușor să ne curățăm.

Fără duș pe perioada curei. Yeeee, nici bunica mea nu reușea, nu știu cum mama ei putea. Chiar nu îmi dau seama. Mulți oameni din Eforie și din împrejurimi știu această teorie, că pentru a te vindeca trebuie să stai cât mai mult cu sarea pe tine. Mulți stau până seara târziu, fac duș numai înainte de culcare, sau stau cât de mult pot.

Cât stâm cu sarea pe noi?

În ceea ce mă privește nu rezist nici până acasă. Imediat ce ies din apă mă curăț cu apă dulce de sare, altfel mă mănâncă teribil pielea, îmi vine să mă jupoi și mă înroșesc tare. Nu tolerez deloc multe substanțe, sau diferite creme, ci produse blânde, sau uleiuri, unturi naturale și ph neutru ș.a.m.d.

Deci voi știți ce și cum, în medicina modernă, la clinici nici vorbă de așa ceva, nu mă pot pronunța asupra a cât/cum trebuie să stăm cu sarea pe noi, eu nu pot și pace.

Deja mă străduiesc mult să suport nămolul, nu îmi place nici să îl ating, am rămas cu o repulsie din copilărie, când bunica mă ducea la ghiol cu promisiunea că îmi cumpără diferite lucruri, dulciuri, jucării (și îmi lua) dar mă și alerga până ce mă nămolea bine. Nu se lăsa.

Am urât nămolul cu pasiune în verile copilăriei mele, deci și iată că acum mă bag singură în gura lupului.

Țin minte că mai demult nămolul avea o textură cu mult mai vâscoasă decât acum, mirosea mai puternic și apa ghiolului era mai plină de viermișori. Anul trecut erau chiar puțini, anul acesta am observat o creștere. Poate că este numai un efect temporar, din cauza izvoarelor de apă dulce care se revărsau în lac și care au afectat ecosistemul. Din fericire a fost rezolvată problema, dar daune sunt.

Unde facem ghiol?

Pe lac, la Băile Reci sau pe mal, la liber, cum spuneam la începututl articolului. Vă rog nu la mare. Pe lângă efectul estetic neplăcut, la fel mirosul (mulți nu îl tolerează) nămolul fără apa de la Techirghiol nu este atât de eficient.

Avantaje la Băile Reci din Eforie Nord: este nisip fin, sunt dușuri, nămolul este la liber, acolo. Se plătește o taxă de intare de 15 lei. Este separat pentru doamne și pentru domni, mult femei fac nudism. Este destul de liber, curat, calm,   nu stai cu frica bagajelor.

Avantaje la liber, pe lac, în campingul dintre Eforie Nord și Techirghiol: este și pentru familii, se vine ca la plajă, este și un bar. poți veni cu nămolul tău, poți cumpăra nămol de la fața locului cu 5 lei borcanul. Într-o parte se face și nudism, destul de departe însă de locul unde stă majoritatea.

Dezavantajul este că e aglomerat, nu e plajă, ci este adus nisip și așternut în strat destul de fin, sunt multe buruieni. Acum dacă vii aici să te dai cu nămol, să intri în apă și să pleci este în regulă. Eu nici nu aștept să mă usuc, că nu vreau să stau atâta în soare, dar oricum m-am bronzat destul de mult.

Oamenii se comportă civilizat, este totul simplu, ca la țară, este reconfortant într-un fel. Este o normalitate pe care nu o mai regăsim peste tot, nimeni nu epatează, variația aceasta îmi place, este o altfel de senzație. Aici am făcut poze, dar în partea celalată evident nu aveam cum.

Însă, de gunoaie nu scăpăm nici aici, unii aruncă te miri ce pe te miri unde. Însă imainea a 4 bărbați dați cu nămol și cu berea în mână jucând table pe o navetă de plastic răsturnată este neprețuită.

Nu este ceva select, ba chiar departe, iar în jur auzi discuții despre spondiloză, oase care trosnesc, dar și despre Bali!

Namol Techirghiol cura traditionala8

Efectele terapiei cu nămol

Terapia cu nămol are efecte antiinflamatoare, este benefică pentru cei care suferă de acnee, reumatism, artrită, dureri ale ligamentelor, încheieturilor, stres.

Terapia cu namol tratează reumatismul cronic, osteoartritele, artrita, ameliorează durerile ligamentelor, durerile musculare, suferințe ale încheieturilor, eczeme, psoriazisul, boli neuro-dermatice. Benefic pentru cei care suferă de dureri de cap, nevralgii, stres, insomnie.

Nămol pentru piele

Terapia cu namol curăță în profunzime pielea, reduce ridurile, celulita, catifelează pielea. Așa că este recomandată și dacă nu suferiți de ceva. Eu fac terapia pentru beneficiile asupra pielii și pentru că accelerează metabolismul și crește imunitatea. 18 zile!

Și deja apar efectele: inițial toate impuritățile sunt aduse la suprafața pielii, ies coșuri (și arăți mai rău dacă nu te abții să le ataci), dar ulterior toate se usucă și fața arată foarte bine. La fel știu că este și la tratamentul cu argilă. Îmi place cum arată tenul după ce îl curăț și răcoresc. Aliatul de nădejde: apa termală la doză, pulverizez pe față după duș și de mai multe ori ulterior și abia seara folosesc o cremă.

Namol Techirghiol cura traditionala2

Nămolul de la Techirghiol este unul dintre cele mai calitative din Europa, din punct de vedere a proprietăților și al eficienței în terapii.

Iar de curând am auzit că niște investitori din Dubai ar fi interesați de nămolul din Techirghiol, interes manifestat la un evenimet internațional. Și nu de a veni și investi într-o clinică, sau un hotel pe aici. Ci de a exploata nămolul, a deschide o clinică acolo, sau a fi exportat într-o clinică acolo.

Și nici nu este de mirare: nămolul de la Techirghiol este faimos peste hotare, pentru calitățile sale este: în 2011 a fost recunoscut de Federația Mondială de Hidroterapie și Climatoterapie drept cel mai bun nămol din lume.

Deci să profităm cât putem de acest elixir natural, la care avem acces destul de ușor dacă suntem pe litoral, nu este el prea bine mirositor, mie nu îmi place deloc, dar beneficiile merită cu prisosință.

Și dacă nu vă surâde ideea de a merge la ghiol, puteți face terapia la una dintre clinicile din Techirghiol sau din Eforie Nord, unde se fac și împachetări calde, masaje și alte proceduri. Opțiuni sunt.

Și de ascultat 😀 Nămol

4 thoughts on “Sexy balamuc la Techirghiol: terapie cu nămol pentru orice buzunar

  1. Super bun acest articol despre techirghiol,despre cura cu nămol de la techirghiol.O sa vin și eu anul acesta cred sa mai scap de durerile de spate.Dar spune-mi te rog cât cost intrarea ei dacă prețul nămolului este separat.Multumesc.

    1. Buna, multumesc pentru apreciere! La Șincai este intrarea libera si namolul 5 lei. La Baile Reci, intarea este 10 lei cred ca anul acesta, cu namolul la liber. Merita!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.