Dimensiunea reală a țărilor și a continentelor: ceea ce știam nu este real

Noutăți

Care este dimensiunea reală a țărilor și a continentelor? De mult timp doream să abordez acest subiect, de când am aflat prima oară că de fapt harta actuală a lumii nu reflectă dimensiunea reală a unor locuri. Avem o total eronată: cu cât destinațiile sunt mai îndepărtate de ecuador cu atât sunt mai distorsionate.

Așa se explică faptul că unele locuri care apar destul de mici pe hartă sunt uriașe la sol și în primul rând mă gândesc la insula Java, din Indonezia, care nu se mai termină. Și pe hartă nu păra atât de întinsă.

Harta Mercador 2D existentă nu este reală, dar de curând un nou infografic, realizat de Expedia, arată dimensiunea exactă a locurilor. Harta pe care o cunoaștem a fost realizată pentru navigatori, să își păstrze cursul.

Dimensiunea reală a țărilor și a continentelor

SUA și Africa arată destul de apropiate ca dimensiune: în realitate, SUA este de aproape trei ori mai mică decât Africa, conform datelor furnizate de Expedia.

Rusia, deși are 11 fusuri orare și este cea mai mare țară din lume, nu este atât de mare precum pe hartă, este de ”numai” 1,8 ori mai mare decât SUA. 

În majoritatea hărților, Marea Britanie apare cu mult mai mare decât este în realitate. Deși apare egală cu Columbia, în realitate este de 4,3 ori mai mică decât țara sud americană.

Totodată, deși conform hărții 2D Marea Britanie apare să fie mai mare decât Madagascar, în realitate superba insulă este de 2,4 ori mai mare decât Marea Britanie. 

Indonezia este de 4,9 ori mai mare decât Japonia! Germania și Tanzania apar egale, când de fapt Tanzania este de 2,5 ori mai mare. 

Continental african este de fapt de trei ori mai mare decât China! Groenlanda, care pare o țară destul de întinsă, aproape la fel de mare ca America de Sud, este de fapt foar o mică parte din acest continent, care este de 8,2 ori mai mare decât Groenlanda! Nu ai spune pe hartă!

Sursa: Aici, travelblog.expedia.ca

Ce părere aveți?

2 thoughts on “Dimensiunea reală a țărilor și a continentelor: ceea ce știam nu este real

  1. Bună. Am o întrebare legata de rezervarea pe site-ul ryanair. Pe site cere seria de pe buletin, cea din 2 litere și 6 cifre. Am introdus pe site, dar pe bilet nu îmi apar primele 2 cifre. Raspunde – mi, te rog cât mai repede. Mulțumesc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.