obiective turistice Florenta santa croce

Italia: test pentru toți călătorii din UE, carantină pentru cei nevaccinați

Coronavirus COVID Noutăți

Toți călătorii din Uniunea Europeană trebuie să prezinte un test cu rezultat negativ efectuat înainte de a intra în Italia, indiferent de statutul lor de vaccinare sau de recuperare. Noile măsuri intră în vigoare începând cu data de 16 decembrie a.c. și sunt în vigoare până pe data de 31 ianuarie 2022 în acest moment.

Testul – fie antigen, nu mai vechi de 24 de ore, fie PCR, valabil maxim 48 de ore – devine obligatoriu şi pentru persoanele vaccinate cu schema completă și pentru persoanele care dețin un certificat de recuperare după covid.

Persoanele nevaccinate vor trebui să intre într-o carantină de cinci zile la sosire, în plus faţă de obligaţia de a prezenta un test negativ. Persoanele care sosesc din afara UE erau deja plasate în carantină.

Măsura îi afectează în special pe turiștii vaccinați, având în vedere faptul că cei nevaccinați, din pricina măsurilor interne (super certificat verde pentru accesul în muzee, restaurante etc) renunțaseră la vacanțele în Italia. În schimb turiștii vaccinați trebuie să efectueze teste, ceea ce încarcă mult bugetul de călătorie.
Noile măsuri îi afectează și pe românii din Diasporă care plănuiau să vină în România de sărbători și pe familiile acestora.
Mai mult, dacă vor fi anulări din partea călătorilor, este posibil să fie anulate unele curse aeriene. 
Tocmai din acest motiv, nu recomand să luați cazări ”non refundable” sau să aveți asigurări de călătorie cuprinzătoare, cât va mai dura pandemia. Totodată și asigurări storno, pentru a acoperi riscul de a fi depistați pozitiv la testarea efectuată în vederea călătoriei. 

Noul decret a fost semnat marți, 14 decembrie a.c. de către Roberto Speranza, Minsitrul Sănătății. „Pentru cei care vin și din țările UE, dar nu sunt vaccinați, nu va fi suficient să arate un test negativ pentru a circula în Italia, dar vor suporta obligația de carantină. Nu numai. De asemenea, celor vaccinați li se va cere să arate un rezultat negativ al testului”, a declarat ministrul.

În cadrul ședinței, Consiliul de Miniștri italian a aprobat și un decret-lege privind prelungirea stării de urgență până la 31 martie 2022.

„Consiliul de Miniștri, la propunerea președintelui Mario Draghi și a ministrului Sănătății Roberto Speranza, a aprobat un decret-lege care prevede prelungirea stării de urgență la nivel național și măsuri pentru limitarea epidemiei de COVID-19 până în martie. 31, 2022”, notează Consiliul într-un comunicat de presă emis cu privire la ședință.

Printr-o prevedere a decretului aprobat de Consiliu, s-a prelungit și până pe 31 martie obligația de a deține un super pass verde, care să ateste vaccinarea sau trecerea prin boală. Același lucru trebuia să expire pe 15 ianuarie.

Măsura îi împiedică pe cei nevaccinati sau care nu au trecut prin boală din Italia să frecventeze zone precum restaurante interioare, cinematografe, discoteci și stadioane, pentru încă trei luni.

Datele Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) arată că Italia a înregistrat un total de 119.645 de cazuri noi în ultimele șapte zile și 642 de decese. Mai mult, țara a înregistrat deja 27 de cazuri de noua variantă COVID-19 – Omicron. Numărul total de cazuri Omicron detectate în țările UE și SEE este de 2.127 la 14 decembrie.

Sursa

Mai multe detalii privind modalitatea de implementare a măsurilor (unde se va efectua carantina de exemplu), vor fi publicate pe siteul MAE.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.