varna winery

Crama Varna Winery – degustare de vinuri, nu departe de litoralul bulgăresc

Bulgaria Noutăți Varna

Bulgaria are multe atracții, însă stă excelent și la capitolul vinuri. Și pe zi ce trece, ”răsar” mai multe podgorii, crame, vinării. Una dintre cramele cele mai apreciate este Varna Winery,

Îmi place să vizitez crame! Pe lângă povești și cunoștințele noi dobândite, sedimentate pe măsură ce vizitez mai multe locuri, oamenii de obicei sunt plăcuți peste tot.

Și ai parte de o degustare cu vinuri foarte bune la un preț excelent! De exemplu, la Varna Winery, cu 32 de lei ai o degustare cu 3 vinuri, 100 ml fiecare, plus gustări care acompaniază licorile. Sunt și alte pachete, bineînțeles.

Una peste alta este o vizită foarte plăcută, o spargere a rutinei de vacanță.

Crama Varna Winery – aproape de litoral, ușor de vizitat!

Crana Varna Winery este situată la mică distanță de litoral. Se află la 10 km de Albena, 20 de km de Nisipurile de Aur și la 25 de km de Varna. Este o cramă elegantă, iar vinurile de aici o să vă facă să uitați de rakia. 

Între noi fie vorba, tot îmi place și rakia. Băutura bulgărească servită la începutul mesei împreună cu salata bulgărească. Și bineînțeles renumitul vin bulgăresc de Melnik. Dar cine spune că nu le putem combina, fiecare băutură la vremea ei în timpul mesei?

Crama Varna Winery a fost modernizată în 2011 cu fonduri europene. Asta se vede în cele mai mici detalii: de la amenajarea spațiului până la aparatura folosită.

Vizită la crama Varna Vinery – turul cramei

Degustare vin varna winery
Varna Winery
Degustare vin varna winery
Varna Winery

Ideea de a vizita o crama într-o zi de vară este una binevenită, ținând cont de atmosfera răcoroasă cu care ne-a întâmpinat.

Strugurii din care se face aici vinul sunt culeși de pe podgoriile proprii, ce se întind pe 45 de hectare. Crama produce o cantitate mică de vin, care este vândut pe piața din Bulgaria.

In medie se produc 200 mii de sticle de vin, în mare parte alb și roze. Regiunea este potrivită pentru astfel de struguri.

Cu aceasta ocazie am aflat și câteva detalii tehnice despre modul în care se produce și păstrează vinul

Deși înainte de fermentare atât sucul de la vinul roșu cât și cel de la vinul alb au aceeași culoare, alba, stoarcerea se face diferit. Pentru vinul alb se extrage numai sucul, pe când cel roșu fermentează cu boaba întreagă – pentru a păstra taninul.

Vinurile albe fermentează la temperaturi de sub 16 grade, iar cele roșii intre 22-28 grade. Scopul este să se păstreze aroma strugurelui alb, iar la cel roșu să se păstreze mai mult taninul, care îi dă și culoarea.

Fiind aproape de mare, umiditatea aerului este crescută. Prin urmare, pentru a împiedica să pătrundă mucegaiul, se folosește un aparat de dezumificare. Acesta extrage 20 l apa din aer în 24 de ore.

O dată pe an se degustă vinul și se analizează în laborator. Iar dacă este nevoie este preluat pentru a fi stabilizat și filtrat.

Cea mai importantă etapă, presupune respectarea a două condiții importante în procesul îmbutelierii: să fie steril și să nu intre aer în sticle când se îmbuteliază

În septembrie toate butoaiele trebuie să fie spălate, sterilizate și pregătite. Vinul este ținut în butoaie din stejar, aduse din Franța, care trebuie permanent reînnoite. Temperatura de păstrare a vinurilor este între 12 până la 19 grade. Vinurile sunt îmbuteliate în sticle mari de 1 l, dar la vânzare găsiți și sticle mici de 500ml. De exemplu, o sticla mica de Sauvignon Blanc era 5,40 leva, iar o sticla mare 11 leva.

Utilajele de îmbuteliere sunt italienești și produc în medie 1500 sticle pe ora. Sticlele intră în depozit unde stau la temperatura de sub 20 grade și înainte de a fi ”obosit” de consumator se odihnește: cel alb/roze – 1 luna, iar cel roșu – 4 luni (sept – dec)

Degustare de vinuri la Varna Winery

Degustare vin varna winery
Varna Winery
Degustare vin varna winery
Locul pentru degustare, dar ne puteam plimba peste tot – Degustare vin Varna Winery
Degustare vin varna winery
Degustare vin Varna Winery

După atâta teorie, am trecut și la practică, partea cea mai plăcută a fiecărei vizite la o cramă, distilerie etc.

Degustarea vinului se face în 3 etape: 1. Admiri culoarea si consistenta vinului, rotind paharul 2. Ii mirosi buchetul 3. Apoi guști

Degustare vinului este menită parcă să iți trezească toate simțurile. Primul simț este cel auditiv când se toarnă vinul în pahar, apoi cel vizual – când privim nuanța, limpezimea, calitatea perlării.

Abia apoi desfătam simțurile olfactivo-gustative.

De aceea în degustare paharul are o mare importanță. Acesta trebuie să fie transparent, din material subțire, fără deformări. Și ușor îngust în partea superioară – pentru vinurile roșii paharul este un pic mai deschis sus – cu piciorul înalt.

Înainte de a degusta, mirosim buchetul vinului. Pentru asta somelierul ne-a spus sa ne băgam efectiv tot nasul în pahar, ca să putem reține mirosul. Apoi gustăm și reținem vinul pentru 3 secunde înainte de a-l înghiți.

Cei care doresc sa facă o degustare de vin la Varna Winery, pot accesa site-ul cramei unde se face o programare și se alege una dintre cele 3 variante de degustare cu 3 vinuri, cu 5 vinuri sau degustare combinata cu masa

Cu 13 leva – aproximativ 32 de lei, aveți un tur de o ora, care include:

– prezentarea Cramelor și multe informații despre cum se produce vinul și ce au ei special in acest loc. Tot ce am scris aici am aflat în timpul vizitei.

– o degustare de 3 vinuri * 100 ml, plus brânzeturi alese care acompaniază perfect licorile degustate.

Acesta este pachetul de baza, sunt și altele mai cuprinzătoare. Aici, pe websiteul companiei, găsiți și toate pachetele propuse.

Grupul maxim pentru care se face degustarea este de 45 de persoane. Dacă este un grup mai mare, atunci se poate împărți grupul în două.

1 thought on “Crama Varna Winery – degustare de vinuri, nu departe de litoralul bulgăresc

  1. Intotdeauna mi placut sa ies din monotonia mersului la plaja! E binevenita ideea de a degusta un vin, in drum spre mare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.