Cum sa iti protejezi laptopul MacBook in vacante

Cum sa iti protejezi laptopul MacBook in vacante5 13

Once you go Mac… nu prea mai dorești back. Efectiv m-am îndrăgostit de laptopul meu MacBook Air 13 de la Quick Mobile, zi de zi mai mult, pe măsură ce descopăr noi funcții care mă ajută să salvez foarte mult timp. Vă dați seama ce mare a fost supărarea mea când aflată în Thailanda nu am mai reușit să deschid laptopul.

Am stat aproape o lună fără el, pentru că a fost arsă placa de bază. A fost momentul în care am hotărât să achiziționez accesorii care să mă ajute să îl protejez, să activez funcții utile pentru salvarea informației și în general să mă pregătes pentru eventualitatea în care rămân fără laptop când îmi este lumea mai dragă, într-o călătorie la capătul lumii de exemplu.

Cât am stat fără laptop, parcă aveam două mâini stângi! Este atât de ușor să editezi fotografii (un pic de contrast, saturație, nu lucruri majore) cu Mac-ul și atât de simplu, să salvezi fotorafii, să editezi videouri. Să faci orice!

Înțeleg acum de ce mulți bloggeri, atunci când călătoresc pe termen lung, au câte două laptopuri, trei aparate foto, două camere Go Pro și multe multe altele!

Cum sa iti protejezi laptopul MacBook in vacante

Și totodată informațiile prețioase

Salvarea informației

Este important să ai datele salvate. Fotografiile, documentele importante. Sau să salvezi totul și în cloud. Este atât de simplu cu Apple: nu trebuie decât să plătești un abonament lunar, care este foarte convenabil și ai scăpat de grija back-up-ului manual. Având în vedere că și hardurile se strică, mă refer la cele externe, iar timpul consumat să plimbi datele de colo colo este destul de mare, să nu ai această grijă în vacanțe este un adevărat lux! Efectiv salvezi pe un hard (sau pe două) acasă și ai scăpat de griji!

Cum sa iti protejezi laptopul MacBook in vacante5 13
Vital: sa avem mereu totul salvat in cloud

Activează funcția găsește-mi Mac-ul / Find My Mac

Cu ajutorul acestei funcții, poți să găsești Mac-ul tău, cu ajutorul unui iPhone, iPad, computer. Dacă însă Mac-ul tău a fost furat, poți să folosești funcția pentru a șterge toate informațiile de pe computerul tău.

protejezi laptopul Mac Book in vacante
Functia Găsește-mi Mac-ul

Un mesaj personalizat de blocare

Oricine găsește laptopul vede acest mesaj

Poate laptopul tău nu a fost furat, poate l-ai uita undeva și există binevoitori care doresc să ți-l înapoieze. Pentru această eventualitate, trebuie să realizezi un mesaj de întâmpinare, în care să dai câteva informații relevante: o adesă de mail, un număr de contact etc.

Cum setezi acest mesaj:

Deschizi Securitate și Intimitate din Preferințe Sistem. Va fi necesar să introduci parola de utilizator. Ulterior, deschizi Arată un mesaj când ecranul este blocat.

Apeși pe Setează Mesajul de blocare și introdu mesajul dorit.

Poți pune mesajul în mai multe limbi, în funcție de locul în care călătorești.

Fă curățenie și introdu o parolă puternică

Tratează laptopul de călătorie precum dulapul de acasă, sau trollerul. De ce: nu este cazul să stochezi date importante, detalii ale cardurilor bancare, în laptopul cu care călătorești. De altfel nici alte informații/fotografii/etc. Să nu aveți nimic pe care nu sunteți dispuși să împărtășiți cu restul lumii.*

*Mie mi s-a înlocuit placa de bază. Aș fi putut să aleg opțiunea să se șteargă hardul. Dar deoarece nu aveam de ce să mă feresc, am trimis parola de sistem și am primit laptopul cu toate datele intacte, cu tot ce lucrasem.

Cum sa iti protejezi laptopul MacBook in vacante5 21
Cand esti in drumetie si primesti un mail la care este bine sa raspunzi imediat si ai nevoie sa trimiti si cateva date

Aveți grijă la WiFi

Precum știm, dacă ne conectăm la WiFi public, informațiile stocate în device-urile noastre pot fi sustrase cu ușurință.

Soluția: VPS sau antivirus. Pentru telefon și laptop. În Uniunea Europeană, puteți face Hotspot de la telefon, dacă aveți suficient trafic, eu așa procedez.

Cum sa iti protejezi laptopul MacBook in vacante5 23
Atentie la conectarea la Wifi
Cum sa iti protejezi laptopul MacBook in vacante5 15
Biroul tau poate fi oriunde, daca lucrezi online

Asigurare de călătorie

Mai ales atunci când călătorești pe termen mai lung, în destinații aventuroase, este imperios necesar să ai o asigurare bună de călătorie. World Nomads este cea mai bună, recomandată de către National Geographic și Lonely Planet și de către majoritatea călătorilor pe termen lung. Asigurarea include o întreagă paletă de daune și cel mai important: acoperă și accidentele cauzate de către sporturi extreme și altele care de obicei nu sunt incluse în asigurările obișnuite. Și raftingul poate fi considerat sport extrem.

Accesorii Accesorii Accesorii

Deghizează Mac-ul

Mac-ul este un accesoriu dorit și poate fi chiar vânat. Ai grijă că nu atragi prea mult atenția simplu: pui o carcasă și acoperi mărul distinctiv și gata: laptopul tău poate arăta ca unul obișnuit.

Cum sa iti protejezi laptopul MacBook in vacante511
Deghizeaza-ti Mac-ul
Cand trebuie sa lucrezi mult online, chiar trebuie sa o faci oriunde, nu poti calatori ignorand prezenta online, poate doar din cand in cand, sa furi cate o zi. Este chiar recomandat!

Carcasă pentru Mac

Eu folosesc acum o carcasă roz de la Quick Mobile, care ține laptopul departe de zgârieturi.  Am de asemenea și o folie de protecție a tastaturii. De ce este utilă folia: protejează laptopul de praf, frimituri, picături, umiditate etc.

Carcasa roz este preferata mea și chiar acum are o reducere de 30%! La fel și folia de protecție a tastaturii

Cum sa iti protejezi laptopul MacBook in vacante5 4
Carcasa roz este preferata mea
Cum sa iti protejezi laptopul MacBook in vacante5 10
Folie pentru tastatura, utila pentru a feri laptopul de praf. te acomodezi cu ea intr-o secunda

Cum sa iti protejezi laptopul MacBook in vacante5 8

Cum sa iti protejezi laptopul MacBook in vacante5 12
Laptopul este mereu, dar absolut mereu cu mine

Ce doresc: o carcasă subacvatică, să fiu sigură că Mac-ul meu nu ia apă dacă îl iau pe câte o barcă de exemplu, o barcă care se scufundă eventual. Dar am făcut deja un pas important.

Uitați în acest articol cum a funcționat service-ul de la Quick Mobile, care a fost procedura și cum am reintrat în posesia laptopului. 

Cum sa iti protejezi laptopul MacBook in vacante5 11

După o carieră de 8 ani ca Head of Media în cadrul uneia dintre cele mai mari companii de retail din România, Mirela și-a luat lumea în cap. La propriu. Ulterior s-a dedicat freelancingului, călătoriilor și scrisului pe blogurile personale. Cu scopul declarat de a vizita toată lumea, dar încet, de patru ani de zile îi inspiră și pe alții să își urmeze visurile și totodată să se bucure de călătorii, aducând ponturi și sfaturi practice din toate destinațiile.

2 comentarii la „Cum sa iti protejezi laptopul MacBook in vacante”

    1. Toate aceste poze sunt realizate in insula Corfu, unde am stat două luni și jumătate vara aceasta (adică și o parte din primăvară)

Lasă un răspuns