Satul Gaios insula Paxos grecia 7

Vacanța în cosmopolitul sat Gaios capitala insulei Paxos

Grecia Paxos

Satul Gaios, din micuța insulă ioniană Paxos are cel mai frumos și mai romantic port pe care vi-l puteți imagina! Și surprinzător de cosmopolit! Gaios este o destinație de vacanță ideală pentru cei care caută farmecul pur autentic grecesc. Este o așezare elegantă, unde puteți practica nenumărate activități și vă relaxa, în mijlocul mării ionice. Uitați câteva motive pentru a merge în vacanță aici și câteva sfaturi de cum să o faceți.

Vacanța în cosmopolitul sat Gaios capitala insulei Paxos

Gaios este capitala și cel mai mare port din insula Paxos. Sat este un cuvânt pe care poate nu l-am fi asociat cu Gaios. A luat numele (conform legendei) de la numele unui discipol al Sfântului Paul, care a adus creștinismul pe insulă.

Satul este construit de-a lungul unui micuț golf, unde sunt și două insulițe fermecătoare: insula Agios Nikolaus și Panagia. Acestea creează un mini fiord, Gaios fiind unul dintre cele mai încântătoare porturi unde poți ajunge. Casele mențin stilul ionian, dar sunt și multe clădiri neoclasice, pe malul apei.

Portul este plin de ambarcațiuni de tot felul: de la bărcuțe mici pescărești la cele mai luxoase yachturi, având în vedere că în Paxos au case de vacanță mulți miliardari, însă nu vă speriați: nimeni nu epatează cu nimic aici. Nici nu știi lângă cine stai la câte o măsuță bucurându-te de o bere rece.

Pe insula Panagia este o mănăstire dedicată Fecioarei Maria. Pe insula Agios Nikolaus – Sfântul Nicolae, este un castel venețian din anul 1423 și aici se poate ajunge numai cu un permis special dat de autorități. Această măsură a fost luată pentru a proteja pădurea de pini de pe insulă.

Satul Gaios insula Paxos grecia
Portul din Gios
Satul Gaios insula Paxos grecia 5
Insula Sfantul Nicolae Gaios

Satul Gaios insula Paxos grecia 1

Satul Gaios insula Paxos grecia 6

Satul Gaios insula Paxos grecia 4

Activități în Gaios:

Plimbări lungi de-a lungul promenadei, dar și pe insulă. Puteți ajunge ușor în multe locuri de pe insulă.

Mergeți la plajă: în Gaios, sau la alte plaje la care se poate ajunge ușor din Gaios: Gianni, Soulanena, Kloni Gouli, Kamini, Kaki Laukada.

Luați un taxi-barcă și mergeți în insula Antipaxos, sau în alt loc de pe insulă sau la plajele izolate!

Scufundări: Paxos este raiul scuba-diving, având adevărate labirinturi subterane, multe grote, ape turcoaz. De multe ori vedeți delfini în zonă, în general viața subacvatică este de explorat!

Snorkelling – nu vă uitați masca de snorkelling pentru zilele în care stați la plajă, aveți ce vedea! Și dacă ați uitat masca, puteți cumpăra una (nu însă neapărat de calitate prea bună) de la unul din magazinele de pe insulă.

Navigați în jurul insulei: sunt foarte multe plaje și golfuri superbe, accesibile numai dinspre mare.

Mergeți cu caiacul pe insulele Panagia și Agios Nikolaus.

Cumpărături: sunt multe magazine cu suveniruri, ulei de măsline, vin bio din Antipaxos.

Ulei de măsline: bio, în Paxos se dau subvenții și măslinii nu se stropesc, uleiul extravirgin este considerat cel mai bun sau al doilea ce mai bun din Grecia (după Kalamata din insula Creta).

Satul Gaios insula Paxos grecia 11

Satul Gaios insula Paxos grecia 10

Satul Gaios insula Paxos grecia 9

Satul Gaios insula Paxos grecia 8

Satul Gaios insula Paxos grecia 7

Satul Gaios insula Paxos grecia 14
Plaja din Gaios

Satul Gaios insula Paxos grecia 12

Satul Gaios insula Paxos grecia 13

Satul Gaios insula Paxos grecia 3

Cum ajungeți în Gaios

Cu feriboatul din insula Corfu sau din Igoumenitsa. Sunt și delfini zburători, ”hydrofoils” – șalupe mari rapide. Nu există aeroport pe insula Paxos și mulți vin aici cu mici bărcuțe, navigând în Marea Ionică.

Pe insulă puteți închiria mașină, dacă nu ați venit cu a voastră din țară, sau lua un taxi-barcă pentru a ajunge în diferite puncte de interes. Insula Paxos are numai 30 de kilometri pătrați și există șosea, dar vă dați seama că în maxim două – trei ore ajungeți cam oriunde sunt drumuri, pe jos.

Cazare

Sunt multe unități de cazare în Gaios, în special pensiuni, dar și câteva hoteluri. Căutați cel mai bun preț și rezervați căt mai rapid!

Mâncare și băutură

Trebuie să spun că mai peste tot în Gaios o să găsiți taverne frumoase, cu vedere la mare și preparate deosebit de gustoase. În special cele din fructe de mare! Dar și cele tradiționale grecești. Deși nu cred că puteți greși în Gaios, taverna mea preferată este Genesis, am scris aici un articol despre ce găsiți la fața locului. Este chiar în fața statuii lui George Anemoyannis!

Nu uitați să beți un ouzo, un cognac sau excepționalul vin bio din Antipaxos. Nu spun că sucul de portocale rece nu este excelent!

Satul Gaios insula Paxos grecia 2

taverna genesis gaios insula paxos mancare 4
Risotto de creveți și creveți proaspeți, un deliciu la taverna Genesis din Gaios

Statuia din insula Paxos – în Gaios, în fața insulei Sfântul Nicolae

George Anemoyiannis – eroul insulei Paxos

George Anemoyiannis, născut în insula Paxos în anul 1798, a murit în Nafpactos în 1821. A fost un erou și martir, a incendiat câteva nave turce, în războiul de independență de sub stăpânirea otomană. El s-a alăturat cauzei, deși insula Paxos, fiind sub ocupație venețiană, la fel ca insula Corfu, nu erau sub stăpânire otomană. A fost prins și tras în țeapă și spânzurat de zidurile castelului Nafpactos ca examplu. O să vedeți la baza statuii o placă de bronz, pe care sunt inscripționate ultimele cuvinte ale eroului:

George Anemoyiannis statuia eroului insulei paxos
Statuia lui George Anemoyiannis

”Libertate tu îi vrei pe frații mei și eu pentru credința mea vreau să mor primul, pentru dulcele nostru pământ, dacă brațul nu va arde”. El are o torță în mână și mi-a plăcut mereu să privesc statuia, îmi aduce aminte câte lucruri au făcut oamenii pentru libertate. Și cât de mult trebuie să o prețuim și cu ea faptul că avem pace, că trăim de fapt vremuri bune, așa cum sunt ele. Sper ca în continuare să fie așa și să ne bucure, să învățăm unii de la alții, să călătorim și să fim recunoscători pentru tot ceea ce avem. Sau am avut.

paxos portul gaios

Călătorii frumoase!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.