port Excursie-optionala-insula-Corfu-Albania saranda

Excursie optionala insula Corfu Albania, o surpriză foarte plăcută

Albania Corfu

Am avut câteva surprize extrem de plăcute, în excursia de  zi în Albania, începând cu incursiunea în Saranda, un oraș leneș cu palmieri și vile albe și un aer foarte meridional. Am admirat coasta cu ape turcoaz și plaje cu nisip alb și natura uimitoare a Albaniei. Am vizitat situl antic Butrint și am gustat multe preparate delicioase, am făcut cumpărături și am aflat multe informații noi. Uitați cum arată, detaliat, excursia în Albania, alături de informații despre prețuri, acte necesare și accesibilitate.

Excursie optionala insula Corfu Albania, o surpriză foarte plăcută: experiența și prețuri

Vama în Corfu

Locul de plecare spre Albania este portul de feriboturi din orașul Corfu. Punctul de trecere este în căpitănie.

Acte necesare pentru intrarea în Albania

În Albania se poate intra cu pașaport sau carte de identitate/buletin, numai că datele trebuie trimise cu o zi înainte către autoritățile vamale, așa că trebuie să luați excursia în avans. Atenție la procură, dacă mergeți cu minori, pentru cazul în care este necesară.

Îmbarcare din Corfu spre Albania: la ora 9 dimineața

Odată ajunși pe vas, se plătește taxa de vamă și excursia opțională agenției albaneze (mai jos, la capitoul prețuri sunt prezentate detaliat opțiunile). Desigur, excursia aceasta nu este obligatorie, cine dorește, poate sta în Saranda toată ziua, la plajă și la cumpărături.
Spre Albania se merge cu delfinii zburători, șalupe mari de viteză, hydrofoyls. Drumul durează numai 30 de minute.

Excursie-optionala-insula-Corfu-Albania saranda delfin zburator
Excursie Optionala insula Corfu Albania: un delfin albastru in Saranda

Îmbarcarea în autocare

Pentru cei care optează și pentru excursia opțională, îmbarcarea în autocarele companiei Finikas se face chiar de cum se pășește pe pământ albanez. Urmează un tur panoramic al orașului Saranda.

albania corfu excursei finikas lines agentie albaneza
Autocarele agenției abaneze Finikas Lines

Saranda

Numele orașului vine la la cei 40 de sfinți martiri de la Sebaste: Agii Sarande în limba greacă, Santi Quaranda în limba italiană. În timpul stăpânirii turce, orașul avea numele de Aya Sarandi. S-a numit și Porto Edda, numele fiicei celei mai mari a lui Mussolini  Astăzi Saranda este un oraș prosper, capitala estivală albaneză.

Dacă doriți să faceți o vacanță aici, vă spun că cel mai frumos resort din Albania aici este și poartă numele de Santa Quaranta.
Orașul are plaje întinse, multe magazine, o promenadă frumoasă cu palmieri și printre ei și statuia lui Nicolae Iorga.

Orașul Saranda are 300 de zile cu soare pe an!

port Excursie-optionala-insula-Corfu-Albania saranda
Saranda

Cafea și cataif

După turul panoramic urmează o pauză de cafea, la o tersă cu priveliște superbă. Cafeaua este bună de tot, la fel sucul natural de portocale și dulciurile. Preferatul meu este cataiful și nu trebuie ratat, este însă foarte foarte dulce. Ce mi-a plăcut la această terasă este că au și un WiFi foarte bun!

Excursie-optionala-insula-Corfu-Albania saranda aranda restaurant
Excursie Optionala insula Corfu Albania: cataid si cappuccino

Din Saranda către Butrint

Drumul spre Butrint urmează coasta albaneză, prilej pentru a afla foarte multe informații despre Albania, istoria sa, locuitori și obiceiuri. Se trece pe lângă frumosul lac Butrint, lacul zânelor, cu apă sărată și dulce și cu multe ferme de scoici.

Excursie-optionala-insula-Corfu-Albania butrint

Ksamil

Ulterior, se ajunge în orașul Ksamil, una dintre cele mai renumite și mai iubite stațiuni de vacanță din Albania. Insulele Ksamil sunt încântătoare.

În perioada comunistă, locuitorii aveau nevoie de un permis special pentru a-și vizita rudele din acest oraș. Ksamil înseamnă șase mile, aceasta fiind distanța care desparte coasta albaneză de insula Corfu. În trecut, mulți fugeau din țară pe aici, trecând înot în insula Corfu. Desigur, familiile sufereau consecințele, exact ca la noi în comunism.

Vedem măslini, migdali, lămâi și multe agave albastre, planta din care se face tequilla. Totodată, admirăm Canalul Vivari și castelul lui Ali Pașa, unde se poate ajunge numai pe mare.

Excursie Optionala insula Corfu Albania frumoasa

Vizitarea sitului antic Butrint

Situl antic Butrint, aflat în patrimoniul UNESCO a fost la început o așezare elenă, ulterior romană, bizantină și otomană, ultimul ocupant fiind Ali Pașa. Se merge printr-o pădure de eucalipți și dafini, pentru a descoperi vestigiile civilizațiilor apuse.

Există un Forum roman, băi romane, amfiteatru, o acropola, ziduri elene, romane, veți învăța să le deslușiți singuri, dacă veți asculta explicațiile ghizilor. Vedem și ruinele unei biserici bizantine și un baptiseriu uriaș și mozaicuri frumoase, care însă se descoperă numai o dată la patru ani, în rest sunt acoperite cu pietriș. Excepție fac mozaicurile de la fântâna unde a fost gimnasiumul. Totodată puteți vizita muzeul sitului, gratuit.

Citiți articolul dedicat: Situl antic Butrint Albania – de ce trebuie să îl vizitezi

Excursie Optionala insula Corfu Albania situl unesco butrint
Turn bizantin din Butrint
Excursie-optionala-insula-Corfu-Albania butrint 1
Baptiseriul din Butrint

Prânz în Saranda

După ce se vizitează Butrintul ajungem înapoi în Saranda, unde se ia prânzul la același local unde am făcut pauza de dimineață. Prânzul este inclus, mai puțin băuturile, dar sunt foarte ieftine.

Recomand berea locală, pentru că este naturală și veși simți asta cu siguranță. Vinul este și el bun și la fel brandy-ul.
Meniul este format din salată de roșii, castraveți, ardei, brânză, sos tzatziki, friptură, legume la grătar, cartofi la cuptor, chiftele de miel, mere și pâine. Nu este o diversitate extraordinară, dat fiind totul natural, este foarte foarte bun. Și este mult, nimeni nu rămâne flămând cu siguranță!

Excursie-optionala-insula-Corfu-Albania kaon

Ochiul albastru

După prânz, se merge iar cu autocarul pe malul râului Bristrice (citit Bistrița) cam 25 de kilometri, până la izvorul său. Pe drum se admiră relieful Albaniei și cele două hidrocentrale de pe râul Bistrice.
Am scris aici despre Ochiul albastru, unde 14 izvoare ies la suprafață în același loc și este magnific. Peisajul este de basm în zonă, cu vegetație bogată, libelule albastre și cele mai mari frunze de brusture pe care le-am văzut vreodată.
Recomand să serviți o cafea aici, cea mai bună cafea turcească! Și să beți apa de izvor, o apă cum rar avem ocazia să bem, bună de tot!

Excursie Optionala insula Corfu Albania parc national

Excursie Optionala insula Corfu Albania ochiul albastru
Excursie Optionala insula Corfu Albania: cafea turceasca la Ochiul Albastru

Excursie-optionala-insula-Corfu-Albania ochiul albastru

Lekures, castelul lui Suleyman Magnificul

În plin sezon vara, excursia opțională nu mai include ochiul albastru, pentru că drumul este extrem de aglomerat. Se vizitează în schimb castelul Lekures din Saranda, contruit de Suleyman când a dorit să cucerească insula Corfu. Peisajul este minunat, este și un restaurant/cafenea/trasă și totodată aici au loc multe concerte și evenimente.

Excursie Optionala insula Corfu Albania castelul
Pe acoperișul Sarandei!

castelullekures saranda

Cumpărături în Saranda

Înapoi în orașul vechi Saranda, avem timp de cumpărături la magazinul Conad (în euro) și favoritele sunt: brandy-ul Skandenberg, lichiorul de mentă, uleiul de măsline, miere, dulceată de smochine etc. Atenție: lactatele se confiscă la intrarea în Grecia, așa că nu cumpărați.

Totodată, limita de alcool est de 1 litru/persoană. Nu este controlul strict (în Grecia înapoi) dar uneori se mai confiscă. Puteți risca, dacă doriți, cel mai grav vi se pot confisca sticlele, dar dacă le puneți în mai multe genți nu prea.

Se mai poate face o baie în mare, sau sta la o terasă, la Limani, cea mai bună cafenea din partea veche a orașului. Este chiar pe malul mării. Cu surprindere am remarcat că diferența de preț la bere de exemplu, între chioșc și localuri este aproape inexistentă.
Recomandat: înghețata, torturile și mai ales trillece, un desert albanez tadițional, delicios și de neratat. Și iaurtul înghețat este bun și restul torturilor. Însă deserturile sunt foarte foarte dulci!

Excursie-optionala-insula-Corfu-Albania saranda 23
Sunt mulți copii care și cerșesc în Saranda, în spate un vas mare și luxos de croazieră, multe ancorează acum și pe coasta Albaniei!
Excursie-optionala-insula-Corfu-Albania saranda limani saranda
Excursie Optionala insula Corfu Albania: Limani
Excursie-optionala-insula-Corfu-Albania saranda statuie nicolae iorga
Statuia lui Nicolae Iorga din Saranda: textul este in limba romana, engleza si albaneza!
Excursie-optionala-insula-Corfu-Albania saranda limani
Excursie Optionala insula Corfu Albania: terasa Limani
Excursie-optionala-insula-Corfu-Albania saranda limani 1
Excursie Optionala insula Corfu Albania: inghetata la Limani

Înapoi în Corfu

La întoarcere se face vama și se poate pierde destul timp, mai ales că este foarte puțin personal. S-au restructurat unele posturi și uneori efectiv oamenii nu fac față, nu este vina lor, așa este situația. După vamă, urmează transferul la unitatea de cazare și eventual o seară în oraș!

Prețuri

Excursia – transferul+transport în Saranda Albania și înapoi: oriunde între 25-44 euro, în funcție de companie, sezon, alte discounturi.
Preț viză de o zi: 10 euro se achită pe navă.
Preț excursie opțională în Albania: 20 de euro, include prânzul și excursia la Butrint și ochiul albastru.

 Puteți să  achiziționați online , cu toate cele de mai sus incluse și transfer din câteva localități. Nu aveți neapărat ghid de limba română, însoțitor, ceea ce aveți cu anumite agenții.
Feribotul public către Albania dus întors costă peste 40 de euro, mai mult, prima cursă este la ora 14 spre Albania și Albania-Corfu la ora 9 dimineața. Deci teoretic puteți ajunge câteva zile și în Albania, dacă sunteți în vacanță în Corfu, însă nu recomand decât pentru șederile mai lungi.

Există multe companii care oferă această excursie. Totodată, se include transferul de la hotel sau dintr-un anume punct din stațiunea de unde sunteți cazați.

Călătorii frumoase!

2 thoughts on “Excursie optionala insula Corfu Albania, o surpriză foarte plăcută

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *