Ochiul albastru Albania: o frumusețe primordială

Ochiul albastru Albania 13

Azi am mers înt-o excursie de o zi în Albania, iar bonusul a fost o incursiune într-o lume magică, cu ape turcoaz, libelule azurii, frunze uriașe de brusture și multă, multă verdeață. Plus atracția principală a zonei, ochiul ablastru, o poartă spre adâncuri. Nu se știe cu exactitate cât de mult coboară spre centrul pămâtului acest izvor, deși zona a fost explorată de diferite echipe de scafandri.

Ochiul Albastru Albania

Ochiul albastru este un fenomen natural uimitor: 18 izvoare subterane ies în acest loc la suprafață, aducând cu sine cantități enorme de apă, din adâncuri. Culorile formate sunt hipnotizante, la fel ca și vegetația luxuriantă care înconjoară izvorul. Nu știu de ce, dar gândul m-a purtat spre Avatar, mai ales când am admirat frunzele uriașe de brusture în acest decor.

Localizarea:

Lângă Muzine, districtul Vlore, Albania. Ochiul albastru este principala sursă de apă (18400 litri/secundă) a râului Bistricë (citit Bistrița!). Acesta are 25 de kilometri lungime și se varsă în marea ionică la sud de orașul Sarande. Apa este foarte rece, sub 8 grade. Dar regiunea este mereu verde, în fiecare lună, aici nefiind vrodată temperaturi negative, de exemplu temperatura medie a lunii ianuarie este de 6-8 grade C.

Ochiul albastru se află într-o rzervație naturală deosebit de pitorească și atât de verde!

Dacă aveți timp, savurați o cafea la barul de lângă intrarea la ochiul albastru, peisajul este minunat și produsele excelente. Eu am luat o cafea turcească, una dintre cele mai memorabile pe care le-am servit vreodată și nu am plătit decât 1 euro! Există la această terasă și un izvor cu apă potabilă de izvor, bună bună de tot!

Ochiul albastru Albania 15

Ochiul albastru Albania 13

Ochiul albastru Albania 12

Ochiul albastru Albania 11

Ochiul albastru Albania 10

Ochiul albastru Albania 9

Ochiul albastru Albania 8
Cand iti place sa calatoresti, faci tot posibilul sa iti indeplinesti visurile
Ochiul albastru Albania 6
Cand sunt asemenea peisaje, ramai fara cuvinte, dar cu un zambet mare pe buze – Maria

Ochiul albastru Albania 5

Ochiul albastru Albania 7

Ochiul albastru Albania 4

Ochiul albastru Albania 3

Ochiul albastru Albania 2

Ochiul albastru Albania 1

Cum ajungeți:

În excursia de o zi în Albania (cu Europa Travel). Însă numai în zilele în care transferul Corfu-Saranda este realizat cu Delfinul Zburător, barca de mare viteză, ceea ce scutește mai mult de două ore din timp, revin cu un articol cu toate detaliile.

Ochiul albastru Albania 14

Mirela este autoarea blogului ExTraViTa – Experiențe, Visuri, Călătorii, din pasiune pentru călătorii și aventură. Blogul ExTraViTa este unul dintre cele mai citite din România, subiectele preferate fiind legate de călătorii solo, croaziere, ponturi legate de călătorii, bagaje, modă și frumusețe pe drum.

5 comentarii la „Ochiul albastru Albania: o frumusețe primordială”

Lasă un răspuns