Cadou de noul an, dau din casă… despre cum obții o cazare sponsorizată, sau un tarif preferențial. Munca de blogger presupune și să cauți colaborări de toate felurile, iar primul pas pentru bloggerii de travel este să obțină cazări sponsorizate. Cele de mai jos sunt valabile și pentru orice altă colaborare, logic.
Am ajuns de la a sta o noapte, la două, la câteva nopți cu multe alte beneficii. După care am ajuns la a sta cu prietenii și a avea servicii sponsorizate pentru toți la mai mult și alte tipuri de colaborări. Și să am programe realizate special pentru mine, pas cu pas și din aproape în aproape. Așa că azi doresc să vă împărtășesc cum trebuie să procedați pentru a beneficia de cazări sponsorizate, fie că sunteți blggeri de călătorii, fotografi sau Social Media influenceri.
Acutualizare articol: de doi ani și jumătate am renunțat la a trimite propuneri de colaborare la hoteluri. Asta pentru că având multe colaborări nu prea mai îmi plăceau călătoriile :D. Așa că în excursia lungă din Egipt, în Georgia, Armenia, Azerbaijan etc am mers fără nicio colaborare. Nu am dorit să mai am ceva de făcut că este musai. Ci doar să fac ce mă taie capul în fiecare moment, stilul meu preferat de a călători. Totodată, am avut alte proiecte care presupuneau și călătorii, dar nu legate de blog. Pentru blog am avut mai puține colaborări, numai pasive, adică la propunerea unor companii, nu proactive. Iar cu criza actuală… m-aș gândi de 10 ori înainte să trimit cuiva o propunere. Și înainte existau persoane care vedeau negativ acest aspect. Însă depinde de abordarea cuiva. Până la urmă, oricine are orice fel de afacere, trimite zeci, sute de propuneri. La fel și în blogging. Numai că în vremurile actuale, se vor redefini multe, inclusiv utilitatea colaborărilor cu bloggeri, instagrammeri, asta pentru că foarte mulți nu au livrat chiar ce se aștepta, iar cu Instagramul și Facebook, foștii clienți au devenit ei înșiși ambasadori foarte eficienți ai unităților de cazare. Și a destinațiilor.
Cine este vizat: bloggerii de călătorii, youtuberii, instagrammerii, influencerii de pe Facebook. Cei care le au pe toate sau părți din ele. Fotografii. Redactorii, jurnaliștii etc.
Cum să obții cazari sponsorizate la hoteluri ca blogger de travel
Mă bucur să scriu acest articol atât pentru bloggerii care sunt interesați de subiect cât și pentru cititorii care sunt curioși despre cum se întâmplă unele lucruri. O să descoperiți că lucrurile sunt chiar complicate și că trebuie investit mult timp pentru a crește un blog, sau cont de Social Media, a face propuneri. Și după urmează vizita în locul respectiv și munca de documentare, fotografiile, filmările. Iar când ajungi acasă urmază scrierea postărilor, postarea de la fața locului, selectarea și editarea de fotografii, montarea unui video. Diverse.
La început, am alocat atâta timp pentru a ajunge să am câte o cazare sponsorizată, că de fapt a fost o mare pierdere și de bani. Pentru că timpul investit, folosit pentru a scrie de exemplu pentru alte companii, ghost writer, sau pentru a face alte joburi de freelancer mi-ar fi adus cu mult mai mulți bani, cu care îmi puteam plăti lejer cazarea respectivă. Însă ținta a fost de a aloca cât mai mult timp pentru blog, pentru a crește ca blogger, nu pentru a câștiga cât mai mulți bani. Acum știu multe lucruri și desigur abordez anumite companii pentru a avea colaborări unde beneficiul nu poate fi acoperit de câteva zile de lucru. Dar mai am mult de lucru până ce voi ajunge acolo unde doresc și nu este ceva rău: mulți bloggeri internaționali apreciați și care călătoresc aproape tot timpul tot scriu pentru diferite companii ca ”ghst writer”, țin pagini de facebook și altele. Am ajuns să știu ce trebuie să fac, acum aplic pas cu pas și continui să mă dezvolt. Și dacă vă tentează cele spuse, citiți cu mare atenție articolul și încercați, faceți greșeli, învățați ce funcționează pentru voi.
Am colaborat direct cu hoteluri de vis din țară, din Europa și din afara ei. Am ajuns în locuri superbe și în Info Tripuri, sau în programe diverse derulate împreună cu oficii de turism, dar nu acestea sunt obiectul articolului de azi, ci acele colaborări directe, unde am ajuns abordând eu respectivele unități prin mail sau Facebook, fără să cunosc pe nimeni anterior. Vă invit la trainingul de vânzări pentru bloggerii de travel, Modulului Cum obținem cazări gratuite la hoteluri.
Cazările gratuite pentru bloggeri, instagrameri și alți influenceri intră pe bugetul de marketing. La fel reducerile, așa numitele journalist or blogger rates. Fiecare hotel are politica lui referitoare la influeneri. De multe ori sunt și campanii plătite când un nou oprerator intră pe piață, sau cu ocazii de tot felul, dar nu despre campanii vorbim acum, ci despre cazări efectiv.
1. Cum alegi hotelul potrivit
Sunt trei factori care vor influența rata de succes (să obții un ”da”) :
Unu: să fie un hotel care este deschis pentru colaborarea cu bloggerii. Doi: să fie dintr-o țară vizitată de audiența ta (naționalitate). Și trei: ca specificul blogului să se potrivească cu unitatea de cazare unde dorești să ajungi. Să le luăm pe rând!
1.1. Cu cât hotelul este mai deschis pentru colaborarea cu bloggerii, cu atât vei avea mai mult succes
Sunt hoteluri care au un anumit număr de nopți de cazare alocate pentru bloggeri, jurnaliști, instagrammeri etc. Aceștia o să răspundă mereu solicitărilor, fie că este vorba de a trimite un refuz (că au terminat bugetul, sau că nu ai audiența pe care o caută ei, sau că în plin sezon nu au colaborări) fie de a propune alternative de tot felul. La polul opus sunt cei cre nu pun mare preț pe online, care în mare măsură nici nu vor răspunde mailului.
Deși este posibil să colaborezi și cu hoteluri care nu au neapărat o strategie în privința online-ului, din experiența proprie am observat că dacă hotelul nu are un website modern, o pagină de Facebook, sau Instagram de care se ocupă, nu prea o să fie înclinați nici pentru a colabora cu mediul online, până la urmă, dacă nu cred în Social Media și în bloguri, nu înțeleg importanța mediului, de ce ar investi în așa ceva?
Așa că acesta este în general primul aspect pe care îl verific și țintesc acele locuri care colaborează cu bloggeri. Pentru că la fel ca orice inițiativă și cea online trebuie să fie continuă și multe companii mari au înțeles deja importanța online-ului.
Așa că dacă vei ajunge la cei care trebuie, vei avea o rată mai mare de succes. Până la urmă este total ineficient să trimiți 50 de solicitări în locuri unde posibilitatea de a avea succes este de 1 la câteva mii. Dar dacă ai timp, poți să faci asta, desigur. Poți încerca așa ”la plezneală” și poți fi plăcut surprins. Dar nu îți pune toate speranțele, sau face strategia pe baza providenței. Este ca la Loto atunci când nu ai toate atuurile.
Targetare Targetare Targetare
În funcție de tipul tău de blog și de unde sunt majoritatea cititorilor tăi
1.2. Targetarea după naționalitatea cititorilor
Audiența targetată. Adică: degeaba ai peste 35 000 de cititori unici pe lună din România, dacă un anume hotel nu are interesul să atragă turiști de aici, ci se concentrează pe alte piețe. La fel cu Oficiile de turism.
O să ai succes acolo unde turiștii din țara ta sunt o prioritate. Pentru că degeaba află x oameni dintr-un loc despre cât de minunat este un hotel, dacă turiștii din țara ta nu se duc acolo. O să fie preferați bloggerii cu mai puțini cititori, sau cu mai puțin reach în Social Media, dar care au cititori și urmăritori din țările de unde vin mulți turiști.
1.3. Audiența și poziționarea ta, tipul de blog de călătorii
Vei avea succes în primul rând la acele unități de cazare care se potrivesc cu tipul blogului tău și cu felul tău de a călători. Ai un blog despre vacanțe cu familia, sau despre croaziere, sau despre diferite lucruri: trimite cu precădere propuneri hotelurilor care sunt similare cu cele în care ai stat sau care sunt potrivite pentru familiile cu copii etc.
Ai blog despre Workaway, couchsurfing, hosteluri: trimite solicitări unor super hosteluri sau pensiuni, sau BB. Este frumos să mergi la un hotel luxos și este super dacă reușești să ai o colaborare (și deși puțin probabil nu este imposibil) dar… chiar dorești ca pe blogul tău să fie postări despre un resort de cinci stele când tu ești citit pentru că îi ajuți pe oameni să facă vacanțe cât mai ieftine, sau să nu plătească cazarea?
Adică ce spun cititorii când dintr-o dată se trezesc cu un articol despre un hotel de cinci stele? Știu, știu, sunt bloggeri care stau și nu mai postează și articolul, postează doar în Social Media, sau nu îndeplinesc ceea ce promit. Ceea ce este chiar mai rău și se întâmplă. Dar nu va aduce material de calitate pentru blog, deci aici nu va fi util, doar ca experiență personală.
Vice-Președintele de Relații Publice al companiei Ritz-Carlton* Allison Sitch spune: ”Dacă au o audiență de lux și o pasiune pentru călătoriile luxoase, precum și interacțiunea, acest lucru este mai important pentru noi decât numărul de fani. Nu dorim să avem 100 de milioane de fani despre care nu vom auzi niciodată”. Mai multe despre context, este despre cazări sponsorizate, aici.
Desigur, la noi foarte puțini înțeleg ce înseamnă să aplici principiul targetării de marketing și în online, mulți încă iau decizii numai pe bază de numere, sau mai rău, notorietate într-o bulă. Dar ușor, ușor se schimbă lucrurile și aici.
Însă dacă doriți colaborări externe, trebuie să înțelegeți targetarea. Nu contează cât de frumos este ceva, cât de multe likeuri, dacă nu este targetul dorit de companiile la care doriță să ajungeți. Nimic nu este însă bătut în cuie, doar că rata de succes este cea mai mare atunci când potrivirea între ceea ce ai și ce ceri este mare!
Dacă ai un blog cu multe experiențe dintr-o anumită țară și mai ales ai scris despre unitățile de cazare, este foarte posibil ca tot acolo să obții multe colaborări frumoase.
Audiența contează enorm! Înaintea cifrelor, înaintea a orice! Nu lasati sa treaca timpul pentru ca nu aveti cifre uriase, incercati!
2. Cum trimiți solicitarea:
2.1. Identifici în atenția cui trebuie să trimiți solicitarea
După ce te hotărăști unde vrei să ajungi: mă refer la țară. regiune și hotel/hoteluri, pasul următor este să trimiți efectiv propunerea. Pentru acest lucru, afli adresa de mail, sau persoana căreia trebuie să i te adresezi. Ai la dispoziție: Google, Linked In, Facebook, Instagram. Cererea se poate trimite ori în Social Media, ori pe mail. În general eu trimit în ambele părți.
Uneori am trimis cererile direct pe adresa de mail a hotelului, sau pe sales, dar când am reușit să identific exact persoana care se ocupă de digital și de online totul a fost mult mai ușor.
2.2. Ce scrii în mail:
a) Te prezinți, pe tine, ceea ce reprezinți și motivul pentru care le scrii.
Bună ziua, mă numesc x, am blogul x de călătorii și doresc să vă prezint o propunere de colaborare ….
b) Scrii un paragraf și despre de ce crezi că ești o alegere potrivită pentru a colabora cu respectivul hotel:
Blogul meu este despre …. și expereințe … de ce tip …. și îmi plce hotelul dvs pentru că…. și pentru că…
c) Cifre: eu atașez și link către Media Kit și câteva informații despre câți cititori am pe bloguri, de unde, câți fani au paginile de Facebook, profilul de Instagram, canalul de Yutube.
d) Propunerea: ce anume ceri concret și ce oferi. Câte postări în Social Media, câte articole (dacă sunt) mențiuni etc. Nu trebuie să faci articole separate, de tip recenzie, poți propune cîteva postări în Social Media și menționarea cazării în ghidul despre destinație. Fiecare știe ce dorește și ce poate oferi în funcție de strategia proprie. Se discută în funcție de experiența fiecăruia, de cifre, de toți factorii care contează în orice tip de promovare.
e) Poți da câteva exemple de colaborări, sau articole similare.
f) Menționează și în cât timp ai avea nevoie să primești un răspuns.
Altele:
Dacă faci fotografii extraordinare, dar nu ai cifre mari de tot, poți obține multe dacă te oferi să cedezi drepturile de a folosi fotografiile realizate (spui câte anume vei face cu ce și cum și stabileși clar ce vei face și ce fel de drepturi are hotelul și ce drepturi ai tu etc). Dacă ai câteva exemple de colaborări bune, succesul este aproape garantat.
Dacă lucrezi și la alte publicații, de mare succes și poți pune articole acolo, le incluzi în mail. Chiar dacă siteul tău este mai puțin accesat, sau în Social Media cifrele nu sunt mari, faptul că poți pune un articol în Huffington Post, sau în Elle, sau nu știu, oriunde altundeva îți va aduce un avantaj suplimentar. Se practică pe scară largă.
3. De ce să mai ții cont
3.1. Trimite cu ceva timp înainte propunerea, nu în ultimul moment.
3.2. Stabilește în scris toți termenii colaborării. Nu presupune că dacă unii fac într-un fel toți trebuie să facă așa, nu te baza pe regulile nescrise aici, dacă vrei să eviți anumite încurcături.
3.3. Sunt orașe care doresc să reducă numărul de turiști. Acestea este puțin posibil să răspundă pozitiv (Oficiile de turism). La fel, sunt hoteluri cu un grad de ocupare uriaș și costuri astronomice. La acestea nu vei fi probabil cazat în plin sezon. Sau deloc. Un hotel nou, un oficiu de turism care dorește să atragă turiști din România o să fie mereu mai ușor de abordat, deoarece au și pot aloca resurse pentru lucrul acesta.
3.4. Fă ceea ce spui că faci!
Oricât de neplăcut, lipsit de chef, sau de inspirație sau nemulțumit de ce ai pozat/filmat ai fi la un moment dat, fă ceea ce ai promis. Asumă-ți că nu ieșit fabulos dar că asta ai putut face la momentul respectiv. În timp, vei deveni din ce în ce mai bun. Și vei avea un pachet pentu a arăta altora ceea ce poți face. După o perioadă, va fi din ce în ce mai ușor.
Dacă nu livrezi ceea ce ai promis, cum poți cere altundeva? În plus, mailurile de mulțumiri și invitația de a mai veni să vizitezi respectivul loc te vor recomanda în viitor.
3.5. Trimite la final un mail cu mulțumiri și tot ceea ce ai făcut
De fiecare dată trimit un mail în care inserez toate articolele, mențiunile în alte articole, postările din Social Media. Am un model de raport pe care îl completez și reacția a fost mereu extraordinară. În plus, de multe ori am primit invitația de a mă întoarce în respectivul loc.
3.6. Alege un hotel despre care crezi că îți va face plăcere să scrii
Având în vedere că tu promiți că vei face o recenzie, trebuie să o faci. Dacă ajungi într-un loc care te dezamăgește, ești într-o situție foarte delicată, pentu că totuși, tu ai obținut ceva și poți pune într-o situație foarte neplăcută persoana care a hotărât să colaboreze cu tine.
De scris de bine dacă nu a fost este cea mai proastă idee, pentu că în timp îți vei dezamăgi cititorii și efectiv nu are niciun sens. Poți discuta să nu scrii eventual, pe baza experienței neplăcute, pentru că nici nu poți scrie ceva foarte negativ având ceva gratuit totuși. Deci te poți afla între ciocan și nicovală. De aceea, recomandarea mea este să fii foarte selectiv, să citești comentariile de pe booking, de pe TripAdvisor, de pe google și să alegi un loc cu care vrei să colaborezi.
Iar dacă vedeți că un anume hotel are un scor de sub 7 trebuie să fie pentru lucruri de genul: nu are lift, mic dejunul nu este super diversificat, camera nu este uriașă, lucruri care nu sunt vitale și informații care se regăsesc în descrierea hotelurilor. Dar nu trebuie ca un loc să aibă rating mic pentru mizerie, ploșnițe, personal dezinteresat, sau că nu merg instalațiile și tremuri de frig, furturi din camere sau altele de acest tip. Deci faceți-vă temele cât mai bine!
Lecția cea mai importantă învățată: nu există discriminare, există doar targetare și audiența dorită
Când am spus prima oară că doresc să colaborez direct cu resorturi de cinci stele din străinătate, mi s-a spus: ei, o să se uite x la tine, discriminează românii etc. Despre discriminare sunt multe de spus, dar din experiența mea, în călătorii hotelierii și oficiile de turism iau decizii bazate numai pe business, deloc legate de factorul personal. Nu trebuie nici măcar să te placă prea mult.
Am avut tratament de VIP în resorturi și destinații unde turiștii majoritari sunt din Germania, Austria, Elveția. O cameristă de la Aqualux, un resort wellness italian mi-a spus că a fost foarte încântată când i s-a spus că vine ”una giornaliste da Romania” pentru că deși vin mulți bloggeri și jurnaliști, este prima oară când vine cineva din țară. Colaborarea respectivă am avut-o și datorită blogului meu din limba engleză, dar ideea este că atunci când oferi ceea ce trebuie, nu mai contează ce naționalitate ești. Și dacă ești refuzat nu ești refuzat că ești român, sau că ești româncă blondă (majoritatea colaborărilor le-am obținut discutând cu doamne și domnișoare) ci că nu ai audiența dorită, fie că nu te potrivești ca tip de blog fie ca naționalitate a cititorilor, fie că nu știi cum să îți scoți în evidență punctele forte, acelea pentru care respectivul hotel ar colabora cu tine. Pentu că nu ești concurentul lor, nu le iei locurile de muncă, nu le ameninți cu nimic poziția dacă îți faci treaba și îi ajuți. Nu spun că nu poți fi discriminat, dar este o excepție și excepții sunt în orice, nu este regula.
Sunt multe lucruri de luat în considerare, nu? Se demonstrează încă o dată că nimic nu este gratuit în viață și că pentru tot trebuie să depui efort. Am pomenit despre targetare, despre branding de blog, despre diverse alte aspecte. Sper că și dacă nu sunteți bloggeri vă dau un avânt să alergați după lucrurile pe care le doriți, care vă pasionează. Și cum mă tot gândesc ce și cum să organizez anul acesta, m-am gândit să vă cer părerea.
Așa că: doriți să aflați mai multe informații, sau să influențați viitoarele evenimente ExTraViTa? Mă puteți ajuta să construiesc lucruri utile și frumoase, completând formularul Google Docs. Pe baza răspunsurilor voastre, voi realiza următoarele evenimente, fie că este vorba despre workshopuri, evenimente dedicate călătoriilor, tabere sau alte idei. Informațiile timise sunt confidențiale, desigur și nu va fi folosit nimic decât în scopul de a trimite informațiile specificate (despre evenimentele care vă interesează și atât). Mai mult, veți avea prioritate în înscrierea pentru evenimente, acestea fiind trimise către voi cu câteva zile înainte de a fi publicate.
Completați formularul Google Docs aici

După o carieră de 8 ani ca Head of Media în cadrul uneia dintre cele mai mari companii de retail din România, Mirela și-a luat lumea în cap. La propriu. Ulterior s-a dedicat freelancingului, călătoriilor și scrisului pe blogurile personale. Cu scopul declarat de a vizita toată lumea, dar încet, de patru ani de zile îi inspiră și pe alții să își urmeze visurile și totodată să se bucure de călătorii, aducând ponturi și sfaturi practice din toate destinațiile.
De multă vreme așteptam un astfel de articol și mă bucur tare mult că a venit de la tine😀! Îți mulțumesc tare mult pentru sfaturi și ponturi, sunt convinsă că-mi vor fi de mare ajutor atunci când va veni momentul potrivit să încep și eu astfel de colaborări! Mai am mult de muncă, deși nu am atâția cititori câți ar trebui să fie, încât să pot atrage atenția unui viitor posibil colaborator, sper ca în viitorul nu foarte îndepărtat să reușesc să-mi dezvolt blogul mult mai mult.
De multe ori m-am întrebat care este modalitatea de abordare, cum ar trebui să trimit o propunere de colaborare, unde/cum ar trebui să caut și mai ales cum ar trebui să pun problema. În mare parte ai reușit să faci lumină printre gândurile mele, iar acolo unde n-am reușit să găsesc vreun răspuns, voi îndrăzni cândva să te abordez pentru eventuale lămuriri. Dar toate vin la timpul lor, nu-i așa?
Îți doresc mult succes în continuare, faci o treabă tare bună și de ce nu, trebuie să recunosc asta, ești un model pentru mine! Mulțumesc! 🤗
Multumesc Angela, ma bucur ca ti-a placut articolul, am pus toate informatiile esentiale, unele pentru care pana cand mi-am dat seama cum stau lucrurile am lucrat mult de tot. Mult succes iti doresc si cand vei simti tu ca a venit timpul te astept.
Nu conteaza numai cifrele, ci si cum scrii mailul, ce reach ai in Sociqal Media si audienta: daca un hotel se bazeaza pe wellness si tu ai un blog despre wellness chiar daca ai mai utini cititori, la tine trebuie sa fie in primul rand informatia, deci audienta audienta audienta inaintea cifrelor. Nu astepta, trimite propuneri, poti avea succes si cu cifre mici, daca faci lucrurile frumos si daca ai audienta potrivita!
Foarte interesant articolul tau, si mai ales, sincer 🙂
Care e site-ul tau in engleza?
Multumesc, Denisa, pai am schimbat Corporate-ul cu bloggingul pentru a face lucrurile asa cum simt, trebuie sa imi asum totul, altfel nu ar avea sens, uite blogul meu: http://www.trolleypacker.com
Excelent articol, Mirela, eu iti multumesc mult! Intr-o lume unde lumea cere bani pentru un curs de trei pagini sau da informatia prin sita, un astfel de articol de la tine pentru noi, care suntem la inceput de drum, este mana cereasca. Esti un exemplu, te voi urmari si pe blogul in engleza, nu stiam ca il ai. Multumesc si multe colaborari de vis in 2018!
Multumesc si eu pentru apreciere :). Si mult succes pe viitor, adica multa determinare ca restul vine de la sine. Ma bucur mult cand ceea ce fac este util si transparent, mult spor si multe calatorii si experiente minunate in 2018 cu familia ta frumoasa!
Am citit articolul tau pe partea de colaborare a bloggerilor pe domeniul tau. Eu am un blog in prezent si mi-as dori sa incerc si eu aceasta nisa. As mai avea nevoie de cateva informatii.
Atunci cand trimit trimit o solicitare de colaborare cum fac cu mentionarea perioadei in care eu mi-as dori sa se incheie colaborarea. O mentionez in mailul trimis sau aceasta se stabileste de comun acord cu firma colaboratoare dupa ce sunt acceptata. Imi poti da un model de colaborare?
Buna, eu am procedat și și. În general menționz o perioadă și spun că sunt flexibilă (dacă este cazul). Am dat și cu date fixe și am trimis pur și simplu către foarte mulți și am avut succes în două părți. În general dacă sunt hotelieri care colaborează cu bloggeri îți vor da o altenativă.
Eu scriu cam așa: Plănuiesc să vizitez Atena în perioada, sau am bilet de avion în perioada …. DAR: ideal este să trimiți înainte: plănuiesc să vizitez orașul și mi-ar plăcea să colaborăm. În general, vei primi propunerea lor când te pot găzdui și ce pot oferi.
Succes!
Viața mea a fost atât de pozitivă de când te-am cunoscut. Aproape că mă gândeam că nu există nicio speranță să mă reîntâlnesc cu soția mea. Dar am citit aceste recenzii bune despre munca ta și am cumpărat încă o vrajă. Am pus toată credința mea în tine și am urmat indicațiile tale către scrisoare. Suntem mai fericiți acum ca niciodată. Totul pare perfect și atât de natural! Asta iubesc cu vraja ta. Vă mulțumim pentru ajutorul dumneavoastră, dr. Ilekhojie pentru timpul acordat, pentru grija dvs. și pentru inima voastră frumoasă. Dacă aveți nevoie de ajutor similar, vă rugăm să contactați WhatsApp Dr Ilekhojie Dr Ilekhojie la +2348147400259