M-am îndrăgostit de satele din Thassos: Kallirachi, Sotiros, Rachoni, Maries, Kazaviti

Grecia Thassos

Și când crezi că nimic nu te mai poate surprinde la insula Thassos… descoperi satele cocoțate. Aici regăsești farmecul grecesc pur, mai mult decât în stațiunile de la malul mării, în ”Skale”. Am vizitat Kallirachi, Sotiros, Rachoni, Maries, Kazaviti, Agios Georgios și uite de ce trebuie să le vizitezi și tu în următoarea vacanță din Thassos. Sau să le revizitezi.

Pentru a se feri de pirați și de alți năvălitori, locuitorii insulei Thassos s-au retras în munți. Aici au construit sate și fiecare sat avea câte o Skală la malul mării, o mică așezare pentru pescuit. Aceste așezări au devenit stațiunile cunoscute astăzi, cu mult mai dezvoltate și mai vizitate decât satele cu același nume. Cu câteva excepții.

Skala Panagia a devenit Golden Beach, numele comercial. Iar Panagia este și astăzi o atracție majoră a insulei Thassos, un sat foarte turistic și foarte frumos.

8 Motive grozave să vizitezi satul Panagia insula Thassos

Potos este Skala Theologos. Locuitorii Potosului (mulți dintre ei) sunt destul de nefericiți cu numele de Potos și desigur ar dori întoarcerea la origini. Theologos este foarte cosmopolit, a fost și capitala insulei și are un farmec medieval aparte.

Satul Theologos Thassos Ghid de călătorie

Însă pe lângă cele două sate vedete mai sunt câteva, nu atât de strălucitoare, sau de vizitate, dar cu atât mai fermecătoare. Mă refer la Kallirachi, Sotiros, Rachoni, Maries, Kazaviti, Agios Georgios.

Este o părere personală și dacă îți place plaja chiar nu îți recomand să te cazezi la câțiva kilometri depărtare, mai ales că aici nu prea sunt pensiuni. Doar cazări particulare. Sunt multe case derăpănate și unele sate sunt aproape părăsite.

Dar în ultimul timp a început să crească interesul pentru aceste locuri și am văzut că unele au devenit aproape mici șantiere. Mie mi-au plăcut toate satele și Sotiros cel mai mult, cu toate că era cel mai în paragină, într-un fel.

Chiar și clima este alta aici. Aerul este proaspăt, de munte. Priveliștea… minunată. Este liniște, este calm, este deosebit de plăcut. Vizitând satul Sotiros, am simțit că mi-ar plăcea nespus să am o căsuță cocoțată cu vedere la mare. Și cu mulți pomi roditori. În toate aceste sate este o abundență de smochine, nuci, rodii. Este plăcut. Uite cum arată fiecare loc și nu rata o cină la Maries, sau în Kazaviti.

Satul Sotiras Thassos

M-am îndrăgostit de satul Sotiras. Aici aș sta să scriu, să pictez, să privesc marea de la depărtare. Este destul de părăginit, însă se construia, semn bun. Are o tavernă mare în mijloc și cam atât. Mulți nuci și multe multe smochine.

SAtele Thassos Sotiras 5

SAtele Thassos Sotiras

SAtele Thassos Sotiras 1

SAtele Thassos Sotiras 4

SAtele Thassos Sotiras 3

SAtele Thassos Sotiras 2

Satul Rachoni Thassos

Satul Rachoni este simpatic, însă parcă nu are nimic aparte. Este mai mare decât alt sate din munți și are o tavernă uriașă și încă două mai micuțe, dar nu m-a atras foarte tare, îl trec la categoria ”de bifat” doar, dacă ai timp de omorât.

satele din Thassos Rachoni 2

satele din Thassos Rachoni 1
satul rachoni insula thassos

satele din Thassos Rachoni
Rachoni
satele din Thassos Rachoni 3
Satele din Thassos: in Rachoni
satele din Thassos Rachoni 4
Taverna Drossia Rachoni Thassos

Satul Agios Georgios Thassos

Foarte aproape de Rachoni, Agios Georgios este mic micuț. Aici poți vizita biserica Agios Georgios, pivnițele cu vin și lua masa la taverna satului. Tavernă care este destul de măricică. Foarte bună calitate, pentru cunoscători, ca și celelalte de altfel.

Satul Agios Georgios Thassos

Satul Agios Georgios Thassos 2

Satul Agios Georgios Thassos 3

Satul Agios Georgios Thassos 1

Satul Maries Thassos

Maries este un sat faimos. Pe aici se trece pentru a ajunge pe vârful Ypsarion, aici există un mic depozit ”în poartă” cu ulei de măsline, de aici se ajunge repede la cascadele (neimpresionante) de pe insule și tot aici se poate vizita Mănăstirea Panagouda. Care este de vizitat, am scris în articolul despre excursia pe vârful Ypsarion de ce trebuie vizitată și cum arată.

Dar locul meu preferat în Maries este Taverna Petsas, cunoscută și ca Taverna din Maries. Aici, în fiecare seară este muzică de bouzouki și acel farmec grecesc autentic. Nimic nu a alterat simplitatea și farmecul acestui loc. Efectiv când ajungi aici simți nevoia să stai. Și să mai stai. Și să mai stai un pic. Mai este o tavernă (cel puțin) în Maries, chiar pe drumul principal, nu știu cum este, aceasta mai ascunsă este ”cu suflet”. Taverna se deschide la amiiază și imediat încep să ăși facă apariția mușterii, iar seara este plin ochi. Aici este locul preferat al grecilor din Thassos.

Jeep Safari Thassos varful Ypsarion – un peisaj care îți taie respirația

Satul Maries Thassos

Satul Maries Thassos 1

Taverna Maries Thassos 2 sat
Taverna Maries este una dintre cele mai frumoase tarevre de e insulă

Taverna Maries Thassos 1

Taverna Maries Thassos

Satul Kallirachi Thassos

Satul Kallirachi mi-a adus aminte mult de tot de Panagia. Față de multe dintre satele de mai sus, este dezvoltat, înnoit. Sunt mai mulți locuitori, este mai prosper. Și este deosebit de plăcut să te plimbi pe aici. Am fost oprită de un bătrânel care mi-a dat o rodie din copac. Nu știa engleza, dar ne-am descurcat prin semne. Există și un muzeu al costumelor populare și o tavernă minunată, dar atenție: să nu ajungi la ora siestei, este închis și nici o apă nu ai de unde să îți cumperi. Este și o biserică mare și foarte frumoasă, Sfântul Dimitrie.

Satul Kallirachi Thassos16 5

Satul Kallirachi Thassos16 1

Satul Kallirachi Thassos16 3

Satul Kallirachi Thassos16 7

Satul Kallirachi Thassos16 6

Satul Kallirachi Thassos16
Agios Dimitrios Kallirachi

Satul Kallirachi Thassos16 8

Satul Kallirachi Thassos16 9

Satul Kallirachi Thassos16 2

Satul Kazaviti Thassos

Satul Kazaviti este o bijuterie! Chiar o bijuterie cu străduțe înguste pietruite și întortocheate, cu căsuțe pietruite și cochete în simplitatea lor și cu băncuțe așezate strategic în locurile cu vedere la marea infinită. Taverna din mijlocul sătucului cu iz medieval este absolut de vis, nu trebuie ratată cu niciun preț, la fel ca cea din satul Maries.

Satul Kazaviti Thassos6 6
Satul Kazaviti Thassos6 2

Satul Kazaviti Thassos6 4


Satul Kazaviti Thassos6 3

Satul Kazaviti Thassos6 kazaviti sat 3

Sat Kazaviti Thassos 2

Kazaviti sat thassos

Sper că ți-a plăcut această incursiune în Thassosul mai puțin cunoscut. Nu am scris despre Kastro deoarece nu îmi place în mod special. Este un sat părăsit, într-adevăr, fără vedere la mare, bisericuța este interesantă, dar nu ceva de neratat, taverna însă este plăcută datorită proprietarului, care este un grec foarte bonom. Am vizitat satul mai demult, nu anul acesta pentru că nu m-a impresionat așa tare. Și nu găsesc pozele de atunci, dacă dau de ele fac o actualizare la articol. Însă aș da oricând Kastro pe Maries, sau pe Kazaviti sau Kallirachi. Sau oricare de mai sus. Degustibus.

Dacă mă voi întoarce în Thassos, voi petrece cât mai mult timp pe cărările nebătătorite din satele amintite și nu știu de ce dar nu îmi iese Sotiras din cap.

sate thassos

Călătorii frumoase!

2 thoughts on “M-am îndrăgostit de satele din Thassos: Kallirachi, Sotiros, Rachoni, Maries, Kazaviti

    1. Multumesc mult si eu! Da, imi pare rau ca nu am ”explorat” mai mult atmosfera din sate, o Grecie autentica, frumoasa, simpla, ospitaliera. Iubesc satele din Thassos!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *