Profil de călător #3: Interviu cu Marian Marcel: electronist, pilot de raliuri și blogger

Interviuri

Secțiunea de interviuri cu oameni a căror viață se învârte în jurul călătoriilor ca după soare aduce de fiecare dată o altă poveste. Un alt mod de a călători, de a trăi pentru călătorii. De data aceasta vă prezint un călător extrem de pasionat în primul rând. Marian Marcel este electronist de meserie, având o firmă de reparații echipamente, este pilot de drift, călător pasionat și blogger din pasiune. Călătorește mult și deja a ajuns în 62 de țări cu rucsacul foarte ușor în spate, cât mai aproape de modul de trăi al majorității localnicilor din țările pe care le vizitează.

Chiar și după 62 de țări în care a călătorit, Marian are de fiecare dată fluturi în stomac când pleacă la drum și iubește atât de mult bucătăria românească încât și-a gătit sarmale și în Bali. A urcat în sandale pe vulcanul Agung (da, vulcanul din Bali care tot erupe de un an de zile) și îi lace să călătorească fără planuri, să îți facă traseul la fața locului.

Momentan este în Sri Lanka, unde a ajuns după ce a trecut prin Germania, Turcia, Egipt Kuwait, Bahrain, Emiratele Arabe Unite, Oman și India. Nu este o excursie scurtă, ci este de aproape două luni pe drumuri.

Poți spune că iubești călătoriile când nu stai niciun weekend acasă. Cu cortul, cu avionul, cu mașina, cu orice, Marian este mereu în mișcare. Uneori căătorește singur, uneori cu prietena cu care împărtășește multe pasiuni.

Iubește călătoriile lungi, în care uită că trebuie să se mai și întoarcă. Le-aș spune călătorii maraton: două luni, 9 țări nu sună rău, nu? Și asta în fiecare an, alături de alte deplasări mai scurte.

Îi urmăresc cu mult interes Pagina de Facebook și canalul de Youtube, pe care le actualizează des cu informații de la fața locului. Călătoria din Luxor de anul acesta m-a convins că vreau să ajung și eu acolo și tot așa, pe cont propriu și fără prea multe planuri.

Interviu cu Marian Marcel: electronist, pilot de raliuri și blogger 4

Interviu cu Marian Marcel: electronist, pilot de raliuri și blogger 24

Interviu cu Marian Marcel: electronist, pilot de raliuri și blogger 22

Interviu cu Marian Marcel: electronist, pilot de raliuri și blogger 26

Interviu cu Marian Marcel: electronist, pilot de raliuri și blogger 23

Interviu cu Marian Marcel: electronist, pilot de raliuri și blogger

1. ExTraViTa: Marian, cât de des călătorești?

M: Pot spune că destul de des. De regulă am o călătorie lungă de două luni, o dată pe an și în funcție de promoțiile companiilor aeriene mai am câteva scurte de tipul city break. Vara pot spune că nu prea ma prinde nici un week-end acasă pentru că plec cu cortul prin țară în natură.

2.E: Care este stilul de a călători preferat?

M: Stilul meu de a călători este unul simplu. Îmi place să ajung în diferite locuri și să mă pierd printre localnici, să-i observ, să încerc să le înțeleg modul de viață. Întotdeauna călătoresc verry low budget. Acesta este un avantaj de a fi aproape de viața locală, de mâncarea locală, de oamenii simplii.

Interviu cu Marian Marcel: electronist, pilot de raliuri și blogger 18

Interviu cu Marian Marcel: electronist, pilot de raliuri și blogger 17

Interviu cu Marian Marcel: electronist, pilot de raliuri și blogger 13

Interviu cu Marian Marcel: electronist, pilot de raliuri și blogger 8

Interviu cu Marian Marcel: electronist, pilot de raliuri și blogger 5

Interviu cu Marian Marcel: electronist, pilot de raliuri și blogger 3

3. E: În câte țări ai călătorit până acum?

M: Până acum am ajuns în 62 de țări. Asta cu număratul țărilor m-a prins și pe mine …deși părerea mea este că nu poți cunoaște o țară mergând doar câteva zile într-un oraș….dar nu văd nimic greșit nici în a le număra.

4. E: Știu că îți place să faci călătorii lungi, combinate. În câte țări vei ajunge în actuala călătorie și pe cât timp se întinde?

M: Da, călătoriile lungi combinate îmi plac cel mai mult. Pentru că acestea oferă experiențe atât de diferite la câteva zile distanță. Dacă mergi într-o țară apoi te întorci acasă și pleci iar în altă țară, nu este același lucru. În călătoria actuală am ajuns în 9 țări până acum, dintre care în 5 noi. Călătoria actuală se întinde pe 2 luni.

5. E: Dar cum a fost călătoria de anul trecut, cea mai mare?

M: Călătoria de anul trecul a fost una dintre cele mai bune. Am petrecut două luni minunate prin Asia, am descoperit culturi noi. Am ajuns la Angkor Wat locul la care visam demult, iar cea mai frumoasa experienta a fost insula Malapasqua din Filipine.

Anul trecul am trecut prin Dubai, Filipine, Tawan, Macao, Hong Kong, Malaysia, Indonezia, Laos, Cambodia, Vietnam.

6. E: Cum îți alegi de obicei itinerariul?

M: De obicei destinația o aleg în funcție de promoțiile la biletele de avion. Prima dată rezerv un zbor mai lung când îl prind la promoție, apoi de acolo încep să țes toată ruta. Clar destinațiile mele sunt în primul rând în funcție de buget.

7. E: Ce îți place cel mai mult la a avea un blog?

M: Hmm….eu încă nu ma consider blogger. Am început să scriu pe blog doar la insistențele unor persoane apropiate….mai mult scriu așa pentru a nu pierde informația…. Blogul este pentru mine o chestie de nu stiu cum să-i spun…câteodată sint nevoia să transmit, să mă exprim. Câteodată pur și simplu nu am chef să scriu. Oricum sunt foarte dezordonat, ceea ce se vede și la blog :).

Și da, îmi place când cineva îmi cere informații despre o anumită destinație în care am fost și ofer cu drag toată informația și experiența mea.

8. E: În câte aeroporturi ai ajuns în actuala călătorie și cu câte companii aeriene ai zburat?

M: Am ajuns în 12 aeroporturi până acum și voi mai ajunge în încă 2 până la finalul călătoriei. Am zburat cu 8 companii aeriene.

Am insistat și am aflat! Aeroporturi: Munchen, Istambul, Hurghada, Luxor, Kuwait, Bahrain,Dubai. Muscat, Delhi, Varanasi, Mumbai, Goa, Cochin, Colombo, va urma iar Dubai și Budapesta.

Companii: Fly Pegasus, Egytair, Klm, FlyDubai, Air India, GoAir, Spicejet, SriLankan. Și o să mai fie Colombo Fubai cu Fly Dubai apoi Dubai Budapesta cu Wizz. Sunt geloasă, ce înseamnă să nu ai deloc grija bagajelor, să se potrivească! (N.R.).

9. E: Ai vreun regret legat de călătorii? Mă refer la o călătorie pe care o puteai face și ai renunțat din varii otive.

M: Singurul regret care îl am este că nu am început să călătoresc mai devreme. Un mic regret pot spune că am și vis a vis de călătoria actuală. Inițial trebuia să merg în prima parte în Iran dar văzând situația de acolo am renunțat în ultimul moment schimbând biletul de avion cu unul spre Egipt. Oricum în Iran trebuie să ajung la un moment dat.

10. E: Ce bucurii îți aduce blogul? Pe lângă pasiune, ai câștigat ceva cu el? Excursii, bani etc?

M: Blogul îmi dă ocazia să mă exprim, să transmit experiența. Când un cititor îmi cere sfaturi sunt foarte fericit. Despre alte beneficii încă nu poate fi vorba, nu am făcut nici un leu nici altceva material. Încă habar nu am cum funcționează treaba asta cu făcutul banilor pe net.

11. E: Care sunt cele mai mari nebunii pe care le-ai făcut în vacanțe?

M: Călătoriile mele sunt în general o nebunie 😉 pentru că merg mult la ghici, merg în locuri mai puțin turistice, nu am niciodată totul stabilit iar de multe ori totul se schimbă de la o oră la alta. Două nebunii care imi vin în minte?

Am închiriat o dată o mașina și am condus prin Cairo, a doua ar fi că am urcat pe Vulcanul Agung din Bali în timp ce toți ghizii montani de pe traseu îmi spuneau să nu o fac, să mă întorc….și asta în sandale.

12. E: Care sunt locurile în care te-ai întoarce?

M: Astea sunt multe…cele mai dorite ar fi Zanzibar, Bali, Malapasqua, Singapore. Și deși am fost de 12 ori, în Egipt mă întorc de fiecare dată cu plăcere.

13. E: Este un loc unde nu ai ajuns și îți dorești mult?

M: Și astea sunt multe….îmi doresc să ajung în America Centrala și de Sud, să strabat Africa și deși nu prea ma împac bine cu frigul să ajung în Everest Base Camp.

14. E: Ai un ritual legat de călătorii, ceva ce faci de fiecare dată? Dar superstiții?

M: Ritual nu am, superstiții nici atât.

15. E: Nu pleci la drum fără: ce te ajuta sa fii fresh pe drum?

M: Când este vorba de plecat nu am nevoie de nimic….cred că aș fi în stare să plec oriunde doar cu hainele de pe mine…;) Întotdeauna am fluturi în stomac când trebuie să plec într-o călătorie.

Interviu cu Marian Marcel: electronist, pilot de raliuri și blogger 12

Interviu cu Marian Marcel: electronist, pilot de raliuri și blogger 11

Interviu cu Marian Marcel: electronist, pilot de raliuri și blogger 15

16. E: Care este cartea preferată de călătorie?

M: Ei bine nu prea citesc cărți de călătorie…de fiecare dată când citeam despre un loc, experiența personală a fost altceva

17. E: Ai un citat de călătorie preferat?

M: “Travel and change of place impart new vigor to the mind.” – Seneca

18. E: Care sunt preparatele culinare preferate?

M: Ei bine cel mai mult si cel mai mult îmi place mâncarea românească…..da aia adevarată, țăranească, cu ingrediente naturale fără gram de chimie indiferent din ce zonă din țară. Din păcate este din ce în ce mai greu de găsit…:(

Din afara țării cel mai mult îmi place bucătaria egipteana și cea turcească, iar în Tunisia am mâncat cel mai bun miel. Nu îmi place mâncarea asiatică și nici cea indiană cu mici excepții. Dar gusturile nu se discută 😉

Acasă gătesc zilnic, așa că și în călătorii o fac de âate ori am ocazia….am făcut sarmale inclusiv în Bali.

Interviu cu Marian Marcel: electronist, pilot de raliuri și blogger 20
Sarmale in Bali

Interviu cu Marian Marcel: electronist, pilot de raliuri și blogger 6

Interviu cu Marian Marcel: electronist, pilot de raliuri și blogger 7

19. E: Ce activități îți place să faci în vacanțâ?

M: Vacanțele mele sunt foarte active. Merg foarte mult pe jos, urc munți, mă plimb în natură, merg mult pe plaje. Ce mi -ar place să învăț? Kite surfing, dar deocamdată nu îmi permit….

20. E: Te-ai gândit să îmbini pasiunile: raliul cu călătoria, să mergi în Paris Dakkar sau în alt raliu?

M: Normal că mi-ar plăcea! Dar fiind un sport foarte foarte scump am slabe șanse…

Oricum tot timpul mă uit după competiții de rally sau drift oriunde ajung, mi-ar plăcea să particip măcar ca și spectator. Știu că o dată m-am întâlnit cu comunitatea drifterilor din Cairo…a fost un moment memorabil.

21. E: Aduci cadouri acasă din fiecare călătorie?

M: Eu călătoresc cu foarte puțin bagaj și toti apropiații știu asta….așa că rareori aduc câte ceva, când aduc aduc lucruri mărunte sau ceaiuri interesante.

22.E: Ce sfat ai pentru alți călători?

M: Să călătoreasca cât mai mult posibil.

23. E: Ce spun prietenii despre călătoriile tale?

M: Multa lume nu poate înțelege ceea ce fac eu… unii ar vrea și ei dar au multe prejudecăți și rețineri, iar unii m-ar interna la Zam (spital de nebuni)….:)))

24. E: Ce ai învățat călătorind?

M: Călătoriile mi-au deschis mintea. Am învățat că lumea în care trăim nu este chiar așa de rea și de ostilă…că oamenii sunt în general buni….că nu ai nevoie de prea multe lucruri materiale pentru a fi fericit.

25. E: Care este locul preferat din România?

M: Astea iar sunt multe….câteva ar fi Munții Retezat, Delta Dunarii, Cheile Nerei, Băile Felix.

26. E: Care este destinatia urmatoare?

M: Cel mai probabil va fi prin Europa, nu am încă nimic rezervat.

27. E: Cum te înțelegi cu localnicii, în ce limbă, semne, aplicații mobile?

M: Mă înțeleg în engleză. Nu vorbesc engleza bine, nu am studiat niciodată limba engleză, dar am în plan. Tot ce am învățat am învățat de nevoie călătorind.

Dar cel mai cel mod de comunicare nu știu să-l explic….pentru că am fost prin oaze egiptene unde nimeni nu știa o vorbă în altă limbă, prin sate în Laos la fel…..în Vietnam la fel, Thailanda la fel, Filipine la fel. Peste tot cumva m-am înțeles cu localnicii și asta nu neaparat dând din mâini.

28. E: Ai călătorit în multe țări musulmane, cum este cu alcoolul?

M: Am fost în multe țări musulmane, o să povestesc despre Egipt pentru că acolo am fost des.

Eu personal nu prea beau mult alcool, dar o bere două așa bine merg câteodată….dar oricâte restricții ar fi dacă vrei să bei tot găsesti alcool.

În Egipt nu îmi vine sa beau….pentru că sunt atâtea sucuri naturale la preț de 1 leu încât nu îmi vine să dau 10 lei pe o bere…;).

Unde îi puteți urmări aventurile lui Marian:

Pe blog: Marian Adventures

Pe youtube: Marcel Marian

Pe Facebook: Marian Marcel

Interviul acesta este un interviu de luat lumea în cap, sau eu cel puțin așa simt acum!

Călătorii Frumoase și cât mai multe!

Interviu cu Marian Marcel: electronist, pilot de raliuri și blogger 26

3 thoughts on “Profil de călător #3: Interviu cu Marian Marcel: electronist, pilot de raliuri și blogger

  1. Felicitari! Si eu il urmaresc pe Marian, ii admir tare mult stilul acela simplu de a calatori. Mi-ar placea sa pot sa plec intr-un loc fara un plan anume. Dar timp e…. cine stie?!

    1. Este timp, mult, mult de tot! Suntem calatori diferiti si tu ai un mod unic si frumos de a calatori, pe care doresc sa il prezint, voi trimite o invitatie la interviu 🙂 sa ne inspiram unii de la altii (calatori)

    2. Așa e, fiecare avem stilul propriu. Tocmai asta face ca fiecare călătorie să fie unică 🙂 Și ce bine că-i așa! Altfel am fi mers ca roboții în șir….. Cu mare drag!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *