concediu sivota plaja bella vraka 1

7 Motive pentru o vacanta in Sivota și plaja Bella Vraka

Grecia Grecia continentală

Sivota este un sat fermecător și cosmopolit pe coasta mării Ionice în regiunea Epir. Pe lângă portul frumos, tavernele excelente și siturile antice din apropiere, din Sivota se ajunge imediat la câteva plaje spectaculoase. Inclusiv la celebra Lagună Albastră, aflată la o aruncătură de băț. Vedeți în articolul de mai jos care sunt motivele pentru care o vacanta in Sivota poate fi o alegere excepțională.

Satul Sivota este liniștit și molcom. Deși sunt câteva cluburi, nu este un loc ideal pentru amatorii de petreceri și nici pentru cei care caută o destinație cu multă forfotă. Sivota este la ani lumină de atmosfera din Paralia Katerini.

Aici este totul așezat, calm, dar nu cu farmecul rural al satelor grecești micuțe. Sivota este un sat înstărit, cu case construite din piatră, elegante, cu vedere la mare. Clădirile se armonizează frumos cu natura. Guy La Roche, familia Stella Artois si familia Minos Records au case aici.

În plus, în sat sunt și rezervații naturale protejate, mini rezervații și poți vedea păsări rare.  Chiar pe stradă. Asa ca vacanta in Sivota îți poate aduce o mulțime de surprize.

concediu sivota plaja bella vraka 5
Sivota are un port mic si foarte cochet

7 Motive pentru o vacanta in Sivota și plaja Bella Vraka

1. Plajele din Sivota sunt de vis

În Sivota sau în apropiere, sunt câteva plaje uluitoare. Pentru cei comozi există plaja Plataria, chiar în sat, cu pietriș și apă curată. În apropiere sunt multe alte plaje, însă favorita mea este plaja Bella Vraka.

Plaja Bella Vraka Sivota

Adică frumoasa Vraka. Pentru a ajunge aici trebuie să treceți peste deal, din port ajungeți în aproximativ 12 minute. Datorită faptului că nisipul (pietrișul de fapt) este aglomerat într-o porțiune, se trece pe jos către insulița Mourtemeno.

De la depărate ai impresia că oamenii merg pe apă, dar o fac deoarece apa nu are decât 50 de centimetri adâncime aici. Plajele de pe insula Mourtemeno sunt frumoase de tot! La fel pădurea de pini.

placa bella varia vacanta in sivota
Un cosmo este mereu bine venit
vacanta in Sivota și plaja Bella Vraka am fost acolo 3
Plaja  in Sivota

concediu sivota plaja bella vraka

2. Poți practica tot felul de sporturi acvatice

Și învăța unele noi. Golful de la plaja Bella Vrakka este ideal pentru a practica stand-up paddling. Sau să mergeți cu un caiac. Dar și pentru snorkelling sau scufundări. Și multe altele. Coasta din calcar moale a creat adevărate labirinturi subterane și tot felul de formațiuni spectaculoase. Snorkelling, snorkelling, snorkelling!

vacanta in Sivota și plaja Bella Vraka am fost acolo 2
Vacanta in Sivota și plaja Bella Vraka si cu cei mici
vacanta in Sivota și plaja Bella Vraka am fost acolo 9
Copii adora sa se plimbe cu caiacul si este un loc foarte sigur, cu apa linistita

3. Sunt câteva resorturi extraordinare

În Sivota poți alege dintre mai multe tipuri de cazare. Varianta cea mai de răsfăț este cea la unul dintre cele două resorturi de cinci stele, All Inclussive, excelente pentru familiile cu copii dar nu numai:

Sivota Diamond SPA Resort și Domotel Agios Nikolaos Suites Resort.

Dar nu numai resorturi, există mai multe aparthoteluri, cu vedere spectaculoasă. Efectiv spectaculoasă, ca de exemplu Sivota Gold.

resort hotel sivota bella vraka

vacanta in Sivota și plaja Bella Vraka am fost acolo 11
Sivota cu vederi spectaculoase
concediu sivota plaja bella vraka 12
Vacanta in Sivota și insula Mourtemeno
sivota bella vraka vacanta
Arata ca un lac de sus, dar este deschidere la mare

4. Poți închiria o barcă cu motor sau lua un taxi barcă și ajunge la Laguna Albastră

Laguna Albastră* face parte din complexul Sivota: localitatea și insulițele: Mavro Oros, Agios Nikolaos, Mourtemeno, Moudros. Laguna Albastră este chiar pe insula Agios Nikolaos, adică Muntele Negru.

Deoarece Laguna este atat de aproape de Sivota, de aici poți închira o barcă cu motor (cred că nici nu este necesar să aveți permis special) și merge la Laguna Albastră. Nu se poate să faci lucrul acesta din Corfu sau din Paxos de exemplu, poți ajunge numai cu bărci de navigație.

Cu bărcile mici însă poți merge în apropierea țărmului, să descoperi plaje ascunse și minunate. Dacă nu dorești să te întorci iar și iar la Laguna Albastră. Dacă nu vrei să închiriezi o barcă, sunt multe bărci/taxi care te vor duce acolo.

*Nu este ”acea” Lagună Albastră din filmul cu același nume. Niciuna din Grecia nu este, s-a filmat în Caraibe. Multe pliante ale diferitelor agenții locale afirmă că ar fi celebra lagună, grecii știu să facă comerț, dar nu este. Însă este un loc magnific de făcut plajă și baie în mare.

Sunt mulți mulți pești, apa clară, nisipul fin pe plaja mărginită de stânci spectaculoase și multă vegetație. Iar aproape de Laguna Albastră este și o grotă uriașă!

vacanta in Sivota și plaja Bella Vraka am fost acolo 5
Grota de la Laguna Albastra Sivota

concediu sivota plaja bella vraka 8

concediu sivota plaja bella vraka 9
Laguna Abastra din Sivota de pe insula Muntele Negru
concediu sivota plaja bella vraka 7
Am sarit de mai multe ori in Laguna Albastra

5. Ești pe continent, deci totul este mai ieftin

Sivota are farmecul insulator, dar este pe partea continentală a Greciei. Asta înseamnă că totul este cu mult mai ieftin decât în insule. Înghețată de la 1 euro cupa, gyros bun de tot cu  2 euro și așa mai departe.

Totul este mai ieftin, inclusiv practicarea diferitelor sporturi.

6. Mâncarea delicioasă

În Sivota sunt multe restaurante și taverne cu preparate delicioase. Găsești cam tot ce dorești (în materie de mâncături specifice Greciei) și totul este foarte proaspăt.

7. Poți face foarte multe excursii de o zi 

Fie că optezi pentru o excursie opțională, fie că preferi să explorezi independent regiunea, cu mașina sau cu transportul local. Există nenumărate oportunități de a evada din Sivota, dacă nu vrei o vacanță numai cu soare, plajă și mâncare bună.

Oracolul lui Zeus din Dodona (lângă Ioannina), orașul Parga, sau Nekromanteion anticul templu dedicat lui Hades și Perseponei. Conform legendei aici este poarta spre lumea de jos. În anticul oraș Ephyra. Și multe altele.

Alte excursii: Paxos, Antipaxos, Corfu, pe mare.

Cum ajungi în Sivota:

Sivota este la câțiva kilometri de Igoumenitsa.

Cu mașina: Din Bucuresti 1000 și un pic de kiometri, sunt trei rute posibile pe Via Michelin aici. Pe Egnatia Odos este cel mai bine. Sugestie: oprește-te la Meteora și dormi în Ioanina o seară cel puțin, să vizitezi și orașul. Este superb și plin de istorie.

Poți achiziționa transport de la una dintre agențiile care au chartere, ca de exemplu Europa Travel. Sau o excursie cu totul, dar ai posibilitatea de a cumpăra și doar un loc în autocar. Te va lăsa în Igoumenitsa iar de acolo poți ajunge și cu un autobiz în Sivota. 15 minute și mai puțin de 5 euro!

Dacă vii din UK, sau Italia, Germania etc: aeroportul Aktion din Preveza sau cel din Ioannina sunt la 65, respectiv 60 de kilometri depărtare.

Mini Galerie foto și câteva ”basics” pentru o vacanță în Sivota mai jos:

Alte articole:

Ioannina, o comoară citadină din regiunea Epir, Grecia

Excursie la Meteora cu oprire la biserica Sfânta Paraschevi din Pounta, în drum spre Corfu

Excursie Sivota Laguna Albastra din insula Corfu: o zi de neuitat

Excursie din Corfu la Grotele Albastre Paxos si Antipaxos cu nava Svendoni și căpitanul Dimitris

De împachetat:

Cremă, cremă cu protecție solară cât mai mare, eu m-am bronzat mult cu 50!

Costume de baie: sunt reduceri acum și aici și aici . 

Pălărie: găsești acolo o mare varietate și prețuri mici, dar dacă vrei, cumpără și de la noi, mai spre vară, acum nu am văzut multe oferte bune.

Prosop de plajă: poți lua unul fistichiu de acasă, sau din Grecia, sunt ieftine (6,7 – 10 euro etc) și vei avea o amintire frumoasă.

Aparat foto: un aparat mirrorless este ideal! Este mic, face fotografii uimitoare, filmează bine, eu am Nikon în acest moment. Sau un Go Pro neaparat dacă ești împătimit sau împătimită a sporturilor de apă.

concediu sivota plaja bella vraka 6
Vacanta in Sivota

vacanta in Sivota și plaja Bella Vraka am fost acolo 4

vacanta in Sivota și plaja Bella Vraka am fost acolo 10
Vedeți și mici bărci de navigație, în dreapta
vacanta in Sivota și plaja Bella Vraka am fost acolo
In padurea de pini de pe insula Agios Nikolaos
concediu sivota plaja bella vraka 11
Portul din Sivota
concediu sivota plaja bella vraka 1
Vacanta in Sivota și plaja Bella Vraka imi place enorm acest loc!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *