Am făcut un curs de gatit mancare thailandeza in Chiang Mai! Am avut desigur stația mea de gătit, la fel ca și ceilalți participanți. Nu știam prea multe despre această activitate și m-a luat prin surprindere într-un mod foarte plăcut. M-a relaxat și m-a bucurat enorm! Am reușit să pregătesc patru feluri de mâncare (inclusiv supă și Pad Thai) și au fost cele mai delicioase mâncate vreodată.
În afară de Pad Thai-ul din Ao Nang care nu este cinstit să fie atât de bun! Dar supa cu lapte de cocos a fost excelentă. Totul a fost simplu și amuzant, fiind foarte bine organizat. Am condimentat felurile de mâncare în funcție de preferințele personale și am excelat cu toții la bucătăreală. Dsigur, totul datorită bucătăresei șefe, Ae, care a orchestrat totul ca cel mai priceput dirijor.
Nu credeam că este at de simplu să gătești EXCEPȚIONAL aș spune, mâncare thailandeză. Da, sunt foarte mândră de rezultatul forturilor mele, așa că am simțit nevoia să mă laud un pic. Ce mai, excelez la gătit supă cu lapte de cocos, pad thai, curry verde cu pui și orez lipicios cu mango.
Dar este și un secret, vi-l dezvălui imediat, alături de descrierea experienței. Pentru a ști la ce vă puteți aștepta dacă vă veți încumeta să vă suflecați mâinile și să munciți pentru cina voastră thailandeză.
Unde? Curs de gatit mancare thailandeza in Chiang Mai
În Chiang Mai, se află micuța și cocheta fermă Thai Cooking Farm. Un nume destul de sugestiv, de altfel pentru ce se întâmplă. Aici puteți lua lecții de gătit cu o maestră: Ae.
Ae stăpnește excepțional limba engleză și explică bine fiecare etapă a gătitului. Practic a fost o plăcere să gătim. Nimic nu a fost prea mult sau prea puțin. Deloc plictisitor. A fost superb și exact atât cât trebuie. Am avut și timp să ne bucurăm de ce am gătit și să socializăm între noi.
Curs de gatit mancare thailandeza in Chiang Mai: am mancat ce am preparat
Dar înainte de a ne apuca de treabă, am făcut un tur de fermă, unde am văzut plantele și am învățat câte ceva despre ele.
Primul pas: am făcut pasta de curry verde sau roșu
Curry verde sau roșu. Fiecare am ales una din două. Eu am vrut curry verde. Am zdrobit mai multe ingrediente în mojar, după ordinea arătată de Ae, care stătea în capul mesei. Ea ne-a explicat despre fiecare ingredient, dar deloc plictisitor.
Baza pentru curry a fost aceeași, cu diferența că cei cu curry roșu au avut ardei iuți roșii și cei cu curry verde verzi, desigur. Și a mai fost încă un ingredient diferit.
Am muncit ceva să sfărâmâm totul, chiar acolo, afară pe terasă. Am obținut o pastă maronie-verde pentru că am ”scăpat” și doi ardei roșii, ups. Am pus cinci, deși de la trei încolo era super picant sosul. Însă nu mi-a luat deloc gura foc.
Însă am lăsat pasta de curry deoparte și am trecut în bucătărie, la stația de gătit pentru supă!
Pasul doi: supa cu lapte de cocos și pui: Tom Kaa Gai
Pentru supă, am ales între a prepara supa Tom Yam sau supa cu lapte de cocos. Ambele erau cu pui, dar se pot prepara și cu creveți. Am ales cu lapte de cocos, după care mă dau în vânt.
Ne-am mutat cum vă spuneam înăuntru, unde am preparat foarte ușor supa. Am primit fiecare platoul cu ingrediente, am dat drumul la foc după indicații și am vărsat: laptele de cocos sau apa, frunzele etc.
Când ai ingredientele potrivite, cantitățile potrivite și pe cineva să te îndrume, este extraordinar de simplu să faci aceste supe! Am pus și sos de pește și ulei și puțin zahăr în supă. De altfel, se pare că orice fel de mâncare din Thailanda conține aceste ingrediente. Mai puțin deserturile, desigur.
Am mâncat supa pe terasă, yuhuu delicioasă!
Pasul trei: am pregăti curry-ul
La fel ca la supă, am primit ingredientele fiecare, dar de data aceasta am urmărit-o cu toții pe Ae cum a pregătit, ulterior repetând procesul fiecare la aragazul propriu. După ce am gătit, am lăsat deoparte afară curry-ul, acoperit să nu intre insectele.
Pasul patru: am gătit Pad Thai!
Ura, Pad Thai, Pad Thai! Îmi place enorm Pad Thai-ul, așa că am fost foarte entuziasmată de posibilitatea de a găti acest preparat. Am primit (iar) fiecare platoul cu ingrediente și îndemnul de a o urmări pe Ae în acțiune.
După care am reprodus fiecare procesul și am gătit Pad Thai-ul cu creveți atât de iute pe cât am dorit. L-am ornat cu limetă, plante, zahăr brun, alune zdrobite și ardei iuți mărunțiți. Mulți la mine.
La masă:
Am mâncat Pad Thai și curry cu orez cu iasomie
Nu toată lumea a reușit să termine, eu da Pad Thai-ul, ba am mai luat și de la alții. Și am mâncat tot curry-ul. A fost delicios.
Pasul cinci: am gătit orez lipicios cu mango
Desertul preferat din Thailanda: orezul lipicios cu mango bine copt. Este foarte simplu de preparat, dacă ai reușit să faci orezul lipicios. Cu o floare albastră, care este comestibilă. Am uitat cum se numește, dar cred că am filmat procesul, poate reușesc să o identific. O vedeți însă în fotografii.
Orezul lipicios odată preparat se amestecă cu laptele de cocos, cu zahăr de palmier și cu puțină sare până se adună din nou. Adică devinde din nou lipicios. După care se ornează, folosind inclusiv semințe de susan.
Am savurat și desertul și experiența noastră la fermă a ajuns la final
Dar nu înainte de a primi fiecare câte o cărticică cu rețetele și cu toate plantele folosite. Avm inclusiv metoda de a face oreș lipicios, sau orez cu iasomie. Și cu o dedicație frumoasă de la Ae. Ce mai, totul a fost perfect organizat!
Prețuri Curs de gatit mancare thailandeza in Chiang Mai
Experiența este de o zi, cu șase feluri de mâncare. Sunt maxim 10-11 participanți și costă 1500 de Baht – aproximativ 40 de euro de persoană. De la 8:30 până la 16:30, 17:00.
Prețul include transferul la fermă dacă stați în apropierea centrului vechi din Chiang Mai, sau de la biroul din Chiang Mai. Include și toate ingredientele și apă plus ceai. Dacă vreți bere sau alte băuturi trebuie să le aduceți, dar recomand să întrebați înainte. Veți vizita și o piață dimineața, înainte de a merge să gătiți.
Noi am gătit patru feluri de mâncare în aproximativ patru ore. Însă a fost o excepție, pentru că noi eram într-un Press Trip organizat de TAT Thailand (Turism Authority of Thailand) împreună cu Qatar Airways și am avut și alte activități în ziua respectivă. Am venit la fermă singuri, cu transferul propriu după ce au plecat cursanții, am avut o tură de seară adică. Se vede de altfel că ne-a prins seara la fermă.
Recomand călduros experiența, a fost nemaipomenit, ne-am relaxat, am avut o masă pe cinste și am învățat lucruri noi. Data viitoare când merg în Thailanda am de gând să cumpăr ingrediente și să gătesc și eu acasă diverse mâncăruri. Mă dau în vânt după toate preparatele și cu siguranță o experiență de o zi este chiar și mai plăcută.
Pentru mai multe informații, rețete, întrebări și răspunsuri, consultați websiteul Thai Farm Cooking aici.
Qatar Airways are zboruri directe către Chiang Mai. În mai puțin de șase ore, ajungeți din Doha în Chiang Mai.
Video curs de gătit:
După o carieră de 8 ani ca Head of Media în cadrul uneia dintre cele mai mari companii de retail din România, Mirela și-a luat lumea în cap. La propriu. Ulterior s-a dedicat freelancingului, călătoriilor și scrisului pe blogurile personale. Cu scopul declarat de a vizita toată lumea, dar încet, de patru ani de zile îi inspiră și pe alții să își urmeze visurile și totodată să se bucure de călătorii, aducând ponturi și sfaturi practice din toate destinațiile.
Mmmm arată bine de tot preparatele acelea! Te cred că erau și gustoase!
Chiar au fost extraordinare! Ce inseamna o metoda buna de predare 🙂
Vaai, ce pofta mi-ai facut!!! Arata delicios mancarurile tale! Chiar la scoala aceea am fost si eu acum 4 ani, am gatit si am mancat de m-am lins pe degete. https://photocory.com/2013/12/30/cooking-school-in-chiang-mai-thailand/
🙂 da, deci asa simt si eu acum, imi este dor de supa mea de cocos <3 Pare atat de simplu acolo cu organizarea impecabila, ca in rest... De fapt ai nevoie de ingredientele potrivite 🙂
Ce experienta frumoasa! Arata totul foarte apetisant zici ca le-a gatit un masterchef 😉
Ha, ha, da, o clasa intreaga de Master Chef-i :)))