cumparaturi in Thailanda suveniruri Chiang Mai ceramica

La cumparaturi in Thailanda: 10 suveniruri din Chiang Mai

Chiang Mai Cumpărături și Suveniruri Thailanda

Thailanda este un rai al cumpărăturilor. Lăsând la o parte Mall-urile foarte moderne, rămân acele lucruri specifice. Uneori găsim și în magazine luxoase de acasă ce găsim în Asia de Sud-Est la tarabe la un preț mic. Deci raportul calitate/preț acasă va fi îngrozitor, comparând cu ce găsim la ”sursă”. Însă sunt lucruri pe care nu le găsim la noi oricât ne-am da peste cap. Uitați câteva lucruri pe care meritp să le aduceți din Chiang Mai, pentru voi sau pentru prieteni, rude etc.

Regulă generală: la magazinele atelierelor sau ale fabricilor, produsele sunt mai scumpe. Sunt și de calitate foarte bună, desigur. Cam orice se găsește și în bazaruri sau în piețe, cu prețuri mult mai mici, chiar și de 20 de ori mai mici.

În principiu calitatea nu este similară. Dar uneori veți găsi aceleași produse și în magazine și în bazaruri, cu diferențe uriașe de preț. Desigur când este un mic atelier care produce ceva în serie limitată, va fi scump și bun.

În Chiang Mai există multe piețe, atât cele deschise zi de zi, cât și piața de noapte, sau piața săptămânală cu de toate. Toate sunt de vizitat. Ieșiți dintr-o piață și cu cumpărăturile efectuate și sătui pentru că sunt zeci de tentații gustoase.

Cât despre ce aducem acasă, pe lângă ceai, mirodenii de tot felul, magneți, pantaloni cu elefanți și pălării thailandeze, uitați alte 10 idei, sper eu bune:

cumparaturi in Thailanda suveniruri Chiang Mai ceauiri
Cafea, ceai

La cumparaturi in Thailanda: 10 suveniruri din Chiang Mai

Săpun din lapte de orez și cuib de pasăre

Este cel mai bun săpun posibil! Emolient, curăță și exfoliază delicat și eliberează porii. Lasă pielea foarte catifelată și cauciucată cumva. Nu te ”strânge” fața după utilizare. Nu știam că acest produs este atât de minunat, că luam mai multe săpunuri, dar data viitoare…

În Chiang Mai acest produs se găsește peste tot (inclusiv la marketurile 7/11) și costă echivalentul a 2 euro. Sau mai puțin, pentru un săpun de 150 de grame. Online, am văzut de la 7 euro la 22. Plus transport. Merită și așa, dar dacă tot sunteți în Thailanda, cred că prietenele voastre preocupate de frumusețe o să îl aprecieze.

Erau multe alte creme, poțiuni și loțiuni tot din cuib de pasăre. Le voi încerca la următoarea vizită, acum mi-au scăpat. Aceste produse nu mi-au sărit în ochi în alte locuri din Thailanda.

Atenție: în timp ce unele produse au numai ingrediente naturale, altele au și agenți de albire a tenului. Pentru că asiaticii doresc să aibă fața cât mai deschisă la culoare.

cumparaturi in Thailanda suveniruri Chiang Mai
Cumparaturi in Thailanda suveniruri Chiang Mai: o parte din ce am luat eu

Obiecte din mătase: eșarfe, bluze, rochii 

Se știe că în Thailanda se fabrică mătase de calitate superioară. Fie că mergeți direct la o fabrică (noi am fost în San Kampaeng) fie că veți face cumpărături din bazaruri, veți face o afacere foarte bună.

La fabrici, prețurile sunt chiar și de mii de Baht pentru o eșarfă. Însă merită toți banii: modelele sunt superbe și la fel calitatea.

Pe stradă, o eșarfă este 100 baht = mai puțin de 3 euro. Și sunt foarte foarte frumoase. Dacă aveți timp puteți găsi adevărate comori, pentru că sunt și mici ateliere meșteșugărești, cu prețuri cu mult mai mici decât marile fabrici.

cumparaturi in Thailanda suveniruri Chiang Mai idei 1
Matase thailandeza de calitate
cumparaturi in Thailanda suveniruri Chiang Mai idei 2
Cumparaturi in Thailanda suveniruri Chiang Mai: matase

Red Bull 

Știați că… Red Bull-ul este original din Thailanda? Aici a fost creată binecunoscuta băutură. Marca a fost cumpărată de către o companie austriacă, care acum poartă numele de Red Bull GmbH. Însă concesia a fost că în Thailanda numai, din toată lumea, se poate continua fabricarea acestei băuturi cu rețeta originală și ambalajul propriu. Mulțumesc, Cezar (Imperator Travel) pentru informație.

Umbrele de hârtie, hârtie impermeabilă, material

În Chiang Mai există și fabrici de umbrele. Noi am vizitat Fabrica Rom Tawil din satul Bo Sang, o suburbie a Chiang Mai-ului. Aici am urmărit etapele realizării umbrelelor multicolore pe care le admirăm atât de tare. Cu bambus, hărtie, acuarele și materiale, se realizează adevărate minunății.

Prețurile variază, am văzut și umbrele de 2000 de Baht. Însă pentru o umbrelă de dimensiune normală din hărtie impermeabilă, pictată, veți plăti 350 Baht. Adică 11 eruo aproximativ.

În piața mare, erau umbrele și cu 150 Baht. Tot colorate, tot foarte frumoase. Și din material și din hârtie. Prețurile erau negociabile, desigur.

cumparaturi in Thailanda suveniruri Chiang Mai umbrele hartie
Magazinul de umbrele din Chiang Mai
cumparaturi in Thailanda suveniruri Chiang Mai umbrele 1
Umbrele din piață

Parfum de orhidee

Unde? La ferma de orhidee. Am vizitat ferma de orhidee Sainamphung, unde sunt 100 de tipuri diferite. Din cele 1000 câte se regăsesc în Thailanda. Unele au un miros îmbătător. Din acestea se produc diferite parfumuri.

Mi-a părut rău că nu am luat niciunul, dar le-am testat și pe lângă că mirosul era divin, sunt și foarte rezistente. Au persistat și după ce am făcut duș (unul rapid, de după-amiază).

Prețurile sunt foarte bune, de la 12 euro/sticluța de parfum. Având în vedere că atât am plătit și pe un spray nazal, zic că merită. Da, luați spray nazal de acasă, nu din farmacii acolo, sunt foarte scumpe. O variantă ar fi batoanele naturale de tot felul.

cumparaturi in Thailanda suveniruri Chiang Mai parfum orhidee
Parfum d orhidee suvenir din Chiang Mai
cumparaturi in Thailanda suveniruri Chiang Mai brose orhidee
Cumparaturi in Thailanda suveniruri Chiang Mai: broșe din ohidee

Un bol de bambus pentru orez lipicios

Dacă vă place orezul lipicios cu mango, puteți aduce acasă un bol special de bambus, în care puteți face orez lipicios.

cumparaturi in Thailanda suveniruri Chiang Mai bambus
Bol de orez: am urmat un curs de gatit mancare thailandeza

Loțiune împotriva țânțarilor

Nu plec din Asia fără să cumpăr câteva loțiuni împotriva pișcăturilor de țânțari. Sunt foarte eficiente și la noi și nu au DDT. Unele sunt realizate numai din roduse naturale. Cred că nu este cazul să vă mai spun că ce cumpărăm de la noi nu funcționează acolo, nu? Am testat nu numai eu dar mi s-a tot confirmat acest fapt de căte toți călătorii.

Fructe

Ei da, fructele în Thailanda sunt nemaipomenite. O să reziste cu siguranță în bagajul de cală, ultima oară am adus 12 kilograme, ups. Nu recomand durianul, deși sunt soluții și pentru el. În rest, liber la fructe. Durianul miroase îngrozitor, în multe hoteluri este interzis să îl aduceți și dacă vreți totuși să vă încumetați luați un fruct întreg și înfășurați-l în zeci de hârtii, pungi, plase, poate chiar și gentuțe termoizolante și tot nu pot garanta că nu o să vă miroasă hainele. Dar dacă vă plac senzațiile tari…

O variantă mai simplă este să luați fructe uscate! Sunt chiar delicioase și puteți lua și durian.

cumparaturi in Thailanda suveniruri Chiang Mai fructe
In bagaj, multe multe fructe
cumparaturi in Thailanda suveniruri Chiang Mai cipsuri
Cipsuri de fructe cumparaturi din Thailanda

Argintărie, ceramică, lampioane

Sunt multe magazine și ateliere de prelucrare a argintului. Și multe bijuterii de tot felul, din argint. Unele foarte foarte frumoase. La fel, există câteva ateliere de ceramică. Am vizitat atelierul …. Produsele nu erau ieftine, dar clar de senzație!

cumparaturi in Thailanda suveniruri Chiang Mai ceramica 1
Ceramică de Chiang Mai

Produse de îngrijire și cosmetice

Gelurile cu aloe vera sunt extraordinare. La fel tușurile de ochi, sau pudrele și fondurile de ten cu factor de protecție 50. Mai sut măști de tot felul, dar de tot felul și extraordinar de bune. Puteți lua din cele prosop pentru a folosi pe avion, să ajungeți la destinație cu fața foarte hidratată.

Cireașa de pe tort:

Un tricou cu maroul este noul negru, sau I love Poo și alte mesaje simpatice de la magazinul fabricii de reciclare a fecalelor de elefant. Aici se transformă în hărtie de fapt, dar deoarece s-a scos aur din piatră seacă, există multe suveniruri de tot felul, amuzante, care scot bani din buzunarele turiștilor.

De unde? de la Poo Poo Paper Park din Mae Rim.

cumparaturi in Thailanda suveniruri Chiang Mai idei
Poo de elefantei

Nu uitați: un troller bun, de preferat scoică, din policarbonat. 

Qatar Airways are zboruri directe din Doha către Chiang Mai dar și către alte patru destinații din Thailanda, printre care Bangkok, Krabi, Phuket. Puteți zbura undeva și înapoi din alt loc.

Cumpărături fericite!

cumparaturi in Thailanda suveniruri Chiang Mai ceramica
La cumparaturi in Thailanda suveniruri Chiang Mai

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *