fabrica de ulei de masline Sotirelis satul Panagia Thassos vizita

Pro si contra concediu in insula Thassos: o idee bună sau nu?

Grecia Thassos

Am vizitat insula Thassos acum 10 ani de zile. Iar vara trecută am petrecut două luni pe insula de smarald, așa cum mai este cunoscută. Între timp am vizitat și multe alte insule și locuri din Grecia, așa că pot face o comparație. Mulți o adoră, alții găsesc că nu au mare lucru de văzut, sau că nu se compară cu faima. Asta pentru că avem și așteptări diferite, dar și pentru că vedem cu alți ochi fiecare destinație. Am făcut o analiză obiectivă, pentru a ști la ce să te aștepți acum de la o vacanță în Thassos.

Trebuie să mărturisesc că fac parte din categoria celor care sunt legați sentimental de această insulă. Asta deoarece am stata atâta timp, am legat prietenii, am cunoscut mulți oameni, dar totuși, a durat mai mult decât în alte părți din Grecia. Mi s-a părut insula Thassos mai sălbatică, localnicii mai puțini amabili decât în alte părți.  Însă asta la început. Pentru că am avut mulți termeni de comparație cu alte locuri din Grecia, desigur.

Acum mă gândesc cu mare drag la diferite locuri de pe insulă, la anumite sate (satele din interiorul insulei sunt o oaă de liniște și frumusețe), taverne frumoase, la muzică, la apusuri. Și desigur la mulți oameni, dar am spus deja lucrul acesta. Ce mai, m-am legat și de locuri și de oameni și cu siguranță așa sunt mulți. Cu toate acestea, având o fire destul de analitică, cred că pot face un articol foarte obiectiv.

La ce te poți aștepta în Thassos: turiștii

Cel puțin 50 % dintre turiștii din Thassos sunt români. Mai sunt mulți sârbi și bulgari. De când Thomas Cook a introdus destinația (sau a reintrodus destinația) în cataloage, ușor, ușor apar și ceva turiști britanici, pe lângă alți ”minoritari” precum nemții sau polonezii.

Faptul că sunt mulți români vine cu bune și rele. Pe de o parte te simți ca acasă, pe de altă parte te simți ca acasă. Depinde dacă îți place sau nu acest lucru, pentru că da, au apărut și în Thassos: cei care ascultă muzăcă tare în mașini, cei care înjură noaptea urlând și alții. Din fericire, nu sunt atât de mulți ca la noi pe litoral. Tot din fericire, sunt într-o țară străină și cumva se mai stăpânesc. Suntem însă spaima grecilor pentru stilul cu conducem. Și pentru altele, destul de evidente aici, având în vedere numărul mare de turiști români.

Citește și: 8 Comportamente tipic romanești in vacante, care nu sunt privite cu ochi buni

La ce te poți aștepta în Thassos: localnicii

Localnicii în insula Thassos sunt greci. Deci prietenoși, cunoscători în a face mușterii să se simtă bine. Au grecii un stil aparte de a trata turiștii. În Thassos, ca și în alte locuri atât de turistice nu sunt toți nemaipomeniți și poți avea și experiențe neplăcute, dar în general o să fii plăcut impresionat de serviciu și de ospitalitate.

Și mai ales dacă vei deveni mușteriu fidel, cu siguranță vei fi cu atât mai bine tratat. Și cu amabilitate și cu altele din partea casei, în funcție de ce are casa respectivă. Asta pe lângă râs, o glumă, zâmbete, mulțumiri că le-ai călcat pragul.

Citește și: 26 de lucruri despre greci învățate în cinci luni în Grecia

Motive pentru care o vacanță în Thassos este o idee bună

În Thassos ajungi foarte repede din România

Thassos este o destinație foarte la îndemână. Cu noua autostradă din Bulgaria (da, din Bulgaria), poți ajunge în 9 ore, chiar mai puțin din București. Sunt și autocare charter, de la multe companii, precum Europa Travel.

În Thassos sunt multe plaje frumoase

În insula Thassos sunt plaje de tot felul. Amenajate, neamenajate, mai mari, mai mici, cu nisip fin sau pietriș din marmură. Acum știu care sunt plajele mele preferate și acestea sunt cele la care poți ajunge cu vasele de croazieră de o zi. Sau cu ambarcațiuni private.

Îmi place și plaja din Golden Beach, ideală pentru familiile cu copii. Skala Potamia are o plajă la fel de frumoasă. De fapt ambele sunt în același golf și nu este nicio delimitare, unde se termină una și unde începe cealaltă.

Totodată, în Thassos apa este curată, sunt multe locuri foarte diferite, poți schimba zilnic peisajul. Atenție mare la aricii de mare! Aceștia sunt în general pe lângă pietre. Poți purta cipici speciali (dar uneori te poți înțepa și prin ei) sau poți să fii cu băgare de seamă. Dacă sunt probleme, o vizită la medic este recomandată, pentru a scăpa de toate acele. Mai bine decât să încerci să scoți singur, mai ales dacă nu te pricepi. Asigurarea acoperă acest cost pe insulă.

PS: eu nu am purtat cipici că nu îmi plac și nu am avut până acum nicio problemă, deși m-am mai aventurat printre pietre.

Insula Thassos este foarte accesibilă din punct de vedere al prețurilor

Thassos este o destinație prietenoasă cu cei cu buget mic. Însă nu doar cei cu buget mic aleg insula! Sunt mulți care vin aici pentru că este aproape, au un loc preferat și plătesc direct la proprietarii de vile și apartamente mai luxoase de la 100 de euro în sus pe noapte. Vin aici pentru că le place insula și pentu că este aproape.

Cei pentru care bugetul nu este o problemă pot opta și pentru a sta la unul dintre resorturile foarte frumoase, cu vedere la mare și facilități excelente, precum Alexandra Beach Resort, (preferatul meu) Grand Resort Hotel sau Royal Paradis. Sunt multe facilități și singura problemă este să faceți rezervări din timp, locurile sunt destul de solicitate, mai ales Alexandra Beach, unde vin mulți britanici.

Dar: față de alte locuri, se găsesc multe apartamente cu prețuri foarte bune. Și sunt multe oferte foarte bune la agențiile de turism. De fapt, pentru un preț cât mai mic este recomandat să apelați la o agenție care are multe camere pe toată perioada sezonului. Sunt multe pachete de vacanță incredibil de ieftine. Camerele sunt frumoase, cu multe facilități, foarte multe noi, curate. Asta pentru că în ultimii ani s-a construit mult. Comparativ cu alte locuri, aici se găsesc multe locuri de cazare excelente, în ceea ce privește raportul calitate/preț.

Se pot face multe activități  

În Thassos doar să vrei te vei plictisi. Poți face scufundări, snorkeling, te poți duce în diferite croaziere și poți face tot felul de sporturi acvatice și nu numai. Poți închiria cu prețuri mici mașini, motociclete, scutere, mașini de teren, orice vrei. Insula fiind mică în câteva zile o poți vedea pe toată și ai destulă diversitate.

La fel poți opta pentru a sta la o plajă amenajată sau la o plajă mai sălbatică, după preferințe, cum spuneam și anterior.

Mâncarea este excelentă

La fel ca și în alte locuri din Grecia, în Thassos vei avea parte de un răsfăț culinar. Calamari, caracatițe, scoici, pește, carne de miel, de vită, orice dorești. Preparatele sunt delicioase, porțiile mari și nu te va păcăli nimeni.

Nu este conceptul de mâncare la gramaj, totul este cu porția și mai degrabă vei primi în plus din partea casei decât să fii păcălit cu lucruri care vor veni în plus pe notă. Cam peste tot vei primi diverse din partea casei și oamenii îți spun asta, nu vei sta să te gândești oare ce surpriză neplăcută pot avea. Sunt câteva locuri de evitat, dar în rest cam peste tot este bine.

Sunt chiar multe taverne extraordinare. Totodată, vei găsi prăvălii cu plăcinte bune, cu înghețată bună, cu de toate. Și prețurile sunt chiar mici.

Sunt multe supermarketuri și alte facilități ce înlesnesc o vacanță ieftină

Vrei să ai o vacanță mai simplă? Să cumperi lucruri de la supermarket, să faci salate, sau să gătești ușor diverse? Sunt multe studiouri cu mini bucătărie utilată complet. Totodată, sunt multe magazine de unde poți procura orice vrei. Mulți turiști aduc de acasă și cam toată mâncarea. Nu este nicio problemă, nimeni nu se uită urât, deși ar fi de preferat ca dacă poți, să lași și ceva pe insulă, dar fiecare știe cum vrea să își planifice vacanța.

Însă vei avea o vacanță frumoasă, chiar dacă ai optat pentru o vacanță de 100 și un pic de euro cazarea și transportul și te duci la plajă și te plimbi cu transportul local. Oricum te simți bine, insula aceasta este primitoare cu toți turiștii ceea ce este excelent. La fel localnicii.

Motive pentru care o vacanță în Thassos nu este cea mai bună idee

Aglomerația

Insula Thassos este foarte foarte aglomerată în lunile de vârf, dar în special în luna august. Plajele sunt pline, străzile la fel, la atracțiile principale este coadă de mașină, nu găsești decât cu greu loc de parcare etc.

Mi-a plăcut cu mult mai mult insula în septembrie, la început. Și chiar la sfârșit, deși era deja cam frig și au început și ploile. Însă în unii ani este foarte cald și în octombrie. Oricum, dacă veniți  pentru plajă, aș recomanda jumătatea lunii iunie și prima jumătate a lunii iulie.

Viața de noapte aproape inexistentă

Când am fost aici acum 10 ani, majoritatea turiștilor erau greci și nemți, britanici. După criză, grecii au început să petreacă vacanțele la bunici, sau la casele lor de vacanță (mulți au în Halkidiki sau împrejur). Sau la prieteni.

Consecința: aproape 0 viață de noapte. Cluburile au cam falimentat, sau sunt pe cale să, cei mai mulți bani i-au făcut cei cu apartamente de închiriat. Dacă înainte erau mai înstăriți cei cu baruri, în timp, cei care au câștigat au fost cei cu vile, viluțe, hoteluri. Mulți cu baruri se gândesc să se reprofileze.

Însă cred că este greșit: părerea mea este că într-un an, doi, o să se facă un club înThassos. Din România adică, sau o coproducție. Sau mai multe. Pe genul Mamaia. Fratelli Thassos de exemplu, sau Bamboo Thassos etc. ATUNCI o să fie invazia cu adevărat definitivă. Și atunci Thassos o să fi cucerit cu totul inimile (aproape) tuturor românilor.

Până la momantul x, sunt câteva baruri în Potos, unde distracția se termină la ora unu sau două noaptea. Și taverne cu muzică de bouzouki, precum taverna din Maries, care este încântătoare. Dar nu poți numi asta viață de noapte, ci distracție tradițională. Mai sunt seri grecești, sau alte serate cu muzică l diferite resorturi, dar repet: nu este clubbing. Încă.

Nu există niciun spital pe insulă

Se întâmplă multe accidente de tot felul și în vacanțe. Mai ales fracturi și alte accidente și nu se întâmplă doar tinerilor, ci și multor oameni în vârstă, care devin cumva neatenți. Au fost multe cazuri pe la Giola, de exemplu.

Există, da, Thassos Med, o rețea de clinici private și Centrul din Prinos, care este excelent. Doctorii de pe insulă sunt pricepuți și foarte implicați. Dar: sunt cazuri multe de urgențe și sunt zile în care nu există nicio posibilitate să faci o radiografie pe insulă. Dacă ți-ai fracturat piciorul, soluția este să mergi la spitalul din Kavala. Da, cu feribotul, da, pe cheltuiala fiecăruia. Credeți-mă că sunt situații.

Desigur, totul se rezolvă și având în vedere că doctorii toți din Grecia sunt implicați și își dau toată silința, nu este o experiență rea să fii tratat aici. Dimpotrivă.

Însă cred că trebuie făcut ceva în acest sens, sunt insule cu mai puțini turiști care nu au această problemă. Deci dacă nu va fi un spital de stat, măcar să se poată efectua radiografii  în orice zi din săptămână și/sau lună pe insulă. Pentru că doctorii de la Prinos știu ce au de făcut, sunt buni, sunt amabili, dar nu pot face nimic dacă nu pot vedea cu ce se confruntă. Și este cam inadmisibil cu atâția turiști pe insulă să nu existe mereu acest serviciu.

Viespile din lunile august și septembrie

Nu chiar în fiecare an, dar de multe ori în lunile august și septembrie vor fi multe viespi pe insulă. Este ceva legat de cât a plouat în luna mai, dar nu neapărat, cam în fiecare an vor fi în această perioadă. În 2017 a fost o invazie. Nu puteai să mănânci nimic din carne că veneau roiuri. La terase se punea zaț de cafea arsă și erau alungate. Nu te atacă și cumva dacă nu le iei în seamă nici ele pe tine.

Pe mine m-au înțepat de trei ori într-o săptămână, exact după ce am început să mă tem de ele fiind montată de alții care avuseseră probleme. Cât le gnorasem nu am pățit nimci, când m-am temut, pac. Înțepăturile sunt foarte dureroase și durerea nu te lasă dacă nu faci nimic. Cel mai bun remediu: crema cu cortizon. Nu fenistil, nu altceva: crema cu cortizon, aplicată din belșug, în câteva minute nu mai ai nimic.

Nu este atât de spectaculoasă precum alte insule din Grecia

Aici este vorba despre fiecare. Sunt mulți turiști care spun că insula este urâtă, că și-au luat țeapă, mai ales dintre cei care au fost și pe alte insule grecești înainte. Alții care o adoră, chiar dacă înainte au fost și prin alte locuri. Insula Thassos este mai sălbatică, are o frumusețe unic, la fel ca orice altă insulă din Grecia.
Însă nu o poți compara cu Kefalonia, cu Corfu (dacă știi unde să mergi în Corfu), cu Naxos, Santorini, Milos, Paxos. Sau Skiathos. Din punctul meu de vedere.

Îmi place Thassos și îmi este familiară, ca acasă, mă atrage, are un je ne sais quoi, dar totuși nu este cosmopolită și elegantă precum altele enumerate. Și nici plajele nu sunt atât de spectaculoase, nici apa atât de turcoaz. Nu ai viața de noapte din alte locuri și nici porturile de o frumusețe care îți taie respirația.

În concluzie:

Cauți un loc aproape de România, cu plaje frumoase, servicii bune, prețuri mici? Thassos poate fi răspunsul. Mai sunt și alte locuri pe Grecia continentală, care poate au plaje și servicii mai bune și prețuri mai mici. Tot aproape.

Totodată, poți merge în satele din Thassos, cele cocoțate, care sunt foarte foarte frumoase, simple, fermecătoare. Sunt aproape și au taverne bune, este păcat să nu te bucuri de ele.

Vrei mai mult exotism, îți plac locurile unde autenticul este mai autentic? Mergi și în alte locuri. Nu te limita la un singur loc de vacanță. Grecia are atîtea insule! Multe cu mult mai spectaculoase decât Thassos, dar nu atât de ”ușoare” precum insula de smarald, unde în curând toată lumea o să vorbească românește. Părerea mea este că abia acum începe să înflorească turismul românesc în Thassos și că va deveni banal să vii aici pentru un weekend prelungit. Chiar obligatoriu, când vor apărea primele cluburi ”trendy”.

Însă orcium ar fi, oriunde ați merge, vacanța este o stare de spirit. Poți fi în cel mai cel loc de pe planetă și să te simți groaznic. Sau să ai o vacanță ratată din multe motive. Și poți fi într-o insulă prea puțin pretențioasă, precum Thassos și să ai cea mai reușită vacanță posibilă. Totul ține de oamenii cu care ești, de cei pe care îi întâlnești și mai ales de dispoziția ta.

Pont: Cum economisești când îți organizezi singur vacanța

Citește și:

M-am îndrăgostit de satele din Thassos: Kallirachi, Sotiros, Rachoni, Maries, Kazaviti

Satul Theologos Thassos Ghid de călătorie

8 Motive grozave să vizitezi satul Panagia insula Thassos

Jeep Safari Thassos varful Ypsarion – un peisaj care îți taie respirația

Taverna Koykoytsis Limenaria Thassos sau La Sotiros – cea mai plăcută atmosferă

Vacanțe frumoase!

2 thoughts on “Pro si contra concediu in insula Thassos: o idee bună sau nu?

  1. Nu ai nevoie de spital atat timp cat exista medici in Thassos. Acestia sunt:
    In Nord: MEDICAL CENTER THASION IASIS in Dimitriadou, Limenas Thassos
    si Prinos Health Center in Prinos,
    iar in sud: Thassos Med in Limenaria si Chrisi Akti

    1. Stiu centrele, există și le menționasem în articol, nu despre ele este vorba. Problema este că am mers cu o doamnă la centrul mare, cel din Prinos, deoarece aveam mașină și se accidentase la Giola, culmea, călcând greșit și i-a ieșit osul la gleznă, a fost urât și au trimis-o în Kavala. Se pare că în ziua respectivă nu era deschis laboratorul de radiologie. Desigur ajunsesem acolo pentru că în celelalte (s-a luat legătura și cu ambulanța din Limenas, deci nu era altă soluție decât la Prinos, de unde s-a trimis spre Kavala. Deci în Prinos i-au bandajat provizoriu și au trimis-o la spital în Kavala. Și mai știu cazuri. Deci da, se întâmplă. Și nu în fiecre zi poți face o radiografie pe insulă. Având în vedere câte accidente de scuter există, pe lângă alte accidente, cred că nu se poate să fie zile în care să nu se poată face o radiografie pe insulă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.