Etiopia îi solicită Marii Britanii să îi înapoieze artefactele din Muzeul Victoria și Albert

Noutăți

O știre de mare interes face valuri pe internet: Etiopia solicită returnarea permanentă a artefactelor jefuite de către britanici în 1868. De ce este foarte interesantă știrea? Pentru că s-ar crea acest precedent, fiind știut că Marea Britanie refuză să înapoieze multe artefacte. Și dacă ar începe să dea comorile înapoi, cam cu ce ar rămâne muzeele din Marea Britanie? Alte scandaluri pe rol sunt legate de alte comori răpite de trupele britanice, precum marmura Elgin de la Parthenon, pentru care militează Amal Clooney, piatra Rosetta, aparținând Egiptului, veche de 2200 de ani cu care se pot traduce hieroglifele antice și multe altele.

Etiopia dorește recuperarea artefactelor de la muzeul Victoria și Albert

Agenția de presă Reuters relatează din Addis Ababa: Marea Britanie trebuie să returneze permanent toate artefactele etiopiene deținute de muzeul Victoria și Alber și Addis Ababa nu va accepta să le primescă cu titlul de împrumut.

Declarația vine după ce muzeul Victoria și Albert a expus recent comorile luate de soldații britanici în 1868. ”Ar fi extraordinar dacă obiectele deținute de V&A ar putea face parte dintr-un împrumut pe termen lung către o instituție culturală din Etiopia” a declarat directorul muzeului, Tristram Hunt. ”Aceste obiecte nu au fost împrumutate niciodată în Etiopia, dar în viitor suntem interesați de un parteneriat cu instituțiile etiopiene”.

Oferta de împrumut nu a fost agreată în Etiopia. ‘‘Ceea ce am cerut a fost restituirea moștenirii noastre, moștenirea noastră Maqdala, care a fost jefuită de la Maqdala acum 150 de ani. Am prezentat cererea noastră în 2007 și o așteptăm „, a declarat ministrul Hirut Woldemariam.

Ephrem Amare, directorul muzeului național etiopian, a adăugat: „Se știe în mod clar de unde provin aceste comori și cui aparțin. Cererea noastră nu a fost niciodată să le împrumutăm. Cererea Etiopiei a fost întotdeauna restaurarea acestor comori ilegale. Nu să le împrumutăm.”

La începutul lunii aprilie a.c. a fost lansată expoziția Maqdala 1866

Colecția Maqdala 1868 poate fi vizitată gratuit la Muzeul Victoria și Albert, obiectele fiind expuse până pe data de 30 iunie 2019.

Printre obiecte se numără manuscrise sacre și obiecte din aur luate în bătălia Maqdala acum 150 de ani.

Cu această ocazie, V & A a declarat că a apărut ideea unui împrumut pe termen lung, în cadrul căreia a fost discutată expoziția Maqdala cu autoritățile etiopiene. „V & A se angajează să continue acest dialog important și amplu cu colegii de la Ambasada Etiopiei din Londra”, a adăugat într-o declarație.

La lansarea expoziției, domnul Hunt a numit exponatele „piese uimitoare cu o istorie complexă”, afirmând că expoziția a fost organizată cu consultarea cu comunității etiopiene din Londra.

„În calitate de custozi ai acestor comori etiopiene, avem responsabilitatea de a sărbători frumusețea măiestriei lor, de a lumina semnificația lor culturală și religioasă și de a reflecta asupra semnificației lor vii, fiind în același timp deschiși despre cum au ajuns acestea în Marea Britanie”, a spus el un blog de pe site-ul muzeului.

Aici, pe blogul muzeului V&A sunt specificate mai multe detalii despre obiecte dar și despre cum au intrat în posesia britanicilor.Totodată, apare și faptul că în calitatea sa de prim-ministru, William Gladstone a condamnat luarea comorilor de la Maqdala, în special coroana de aur și potirul. „El a cerut ca acestea să fie ținute doar până când acestea ar putea fi restaurate.”

Mulți jurnaliști britanici sunt de acord că Marea Britanie trebuie să termine ”colonialismul cultural” și să înapoieze artefactele țărilor cărora le aparțin.

În 2005, un obelisc uriaș din granit, vechi de 1700 de ani, a fost restituit Etiopiei de către Italia. Acesta fusese luat de către soldații lui Benito Mussolini în 1937. Obeliscul Axum este una dintre cele mai mari comori etiopiene, fiind primit cu mult entuziasm de către etiopieni la momentul returnării sale.

 

2 thoughts on “Etiopia îi solicită Marii Britanii să îi înapoieze artefactele din Muzeul Victoria și Albert

    1. Da, nu prea se sinchisesc pentru ca ar trebui sa dea inapoi cam multe, ar batea vantul prin muzee, dar cred ca la un moment dat nu vor mai avea de ales. SA vedem cand va veni momentul: peste 1 an, cinci sau 20 🙂 Astept cu nerabdare momentul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *