orasul biblic al Regelui David Tel Eton 1

A fost găsit un oraș biblic al Regelui David în Tel Eton Hebron Ierusalim?

Israel Noutăți

Recent, arheologii au descoperit ruinele unei așezări care datează din secolul 10 ÎC. Părerile sunt împărțite, însă sunt voci care susțin că descoperirile arată că Regele David poate fi considerat personaj istoric și că orașul a făcut parte din regatul său. În spijinul acestei ipoteze considerată ”plauzibilă” de către unii experți stă faptul că datarea cu radiocarbon arată că orașul este din perioada în care conform Bibliei a trăit Regele David. În Hebron, lângă Ierusalim.

Arheologii au găsit lângă Ierusalim ruine care pot fi cele ale unui oraș biblic al Regelui David

orasul biblic al Regelui David Tel Eton 1
Sursa foto

Conform Vechiului Testament, Regele David a fost primul rege care a unit Israelul și fondatorul unei dinastii, conform Vechiului Testament, Cărțile lui Samuel. În tinerețea sa l-a ucis cu o piatră pe uriașul Goliat și se mai spune că a compus 73 din cei 150 de psalmi din Cartea Psalmilor.

Precum se știe, existența Regelui David este contestată de unii, în timp ce alții susțin că faptele relatate în Biblie sunt reale. Descoperirea a fost făcută de către porofesorul Avraham Faust de la Universitatea Bar-Ilan din Israel. 

Faptele sunt: a fost desccoperit un oraș pierdut, care este posibil să fie orașul Regelui David din Vechiul Testament, strămoșul lui Isus, care a condus Iudeea în jurul anului 1000 ÎC. Ruinele descoperite sunt exact din acea perioadă.

Situl Tel Eton

Săpăturile au avut loc în regiunea Judean Shephelah, situată la est de dealurile Hebron. Echipa a fost condusă de profesorul Avraham Faust.

Tel Eton este o movilă artificială, formată din ruine ale diferitelor civilizații care au populat acest loc timp de milenii.

Unii cărturari susțin că acesta este orașul Eglon din Canaan, care a fost menționat în Biblie ca parte a tribului lui Iuda, al cărui fondator este Regele David.

Eșantioanele analizate au fost prelevate de la etajele și fundațiile unor locuințe, care până de curând erau îngropate adânc în movilă. Acestea datează din timpul Regelui David.

Unii experți nu sunt de acord. Francesca Stavrakopoulou, profesoară de Religii Antice la Universitatea din Exter susține: ”Așa cum mărturisesc și cei care au săpat, nu există nicio evidență a existenței lui David. Biblia îi numește pe David și pe Solomon întemeitorii regatului lui Canaan, nu arheologia.”

Profesorul Faust a găsit totuși și o schimbare socială care a survenit în regiune în secolul 10 ÎC.

Această schimbare include un anume tip de casă cu patru etaje, sau casa israelită, care era obișnuită în Israelul antic dar foarte rară în alte părți. Ceea ce sugerează influența regatului lui David, după spusele experților.

”Până acum 25 de ani, nimeni nu se îndoia că Regele David a fost o figură istorică. În ultimii 25 de ani, totuși, existența lui David ca personaj istoric și în special mărimea regatului său este îndelung dezbătută.” ”Noua descoperire de la Tel Eton pare să sugereze că regatul muntos condus de David era mai întins decât credeau unii cărturari. Acesta arată perioada de timp în care a evoluat societatea în Iudeea” a declarat profesorul pentru Breaking Israel News.

Alte dovezi ale existenței Regelui David

Cea mai tipurie dovadă a Regelui David este în stela Tel Dan, o piatră inscripționată care datează din secolul 9 târziu-mijlocul secolului 8 ÎC.
Pe stelă scrie că David a fost fondatorul legendar al dinastiei cunoscută sub numele de ”Casa lui David”, sau ”Casa Adoratului” – care se crede că era mai mult un nume religios.

Inscripția nu este o dovadă directă a existenței lui David, dar este dovada că unele persoane credeau în existența dinastiei fondate de David.

 

”Cu excepția cazului în care găsim inscripții cu referințe la David din din secolelul 10 ÎC, acesta rămâne un personal legendar, nu o figură istorică.” susține Francesca Stavrakopoulou.

Mai multe detalii despre lespede și despre toată descoperirea de la Tel Dan citiți aici pe websiteul creștin-ortodox, nu am găsit în altă parte în limba română.

Iar profesorul Avraham Faust continuă: ”Dacă cineva nu crede în existența lui David, acea persoană ar trebui să vină cu un alt nume pentru regele care a unit aceste ținuturi. Excavațiile arheologice din Ierusalim și din Shephelah ne pot spune doar ceea ce știm – regiunea a fost în acel moment amestecată: erau multe orașe mici, unele vechi, unele relativ noi – care au controlat rețelele locale de comunități agrare”.

Profesorul Faust însuși admite că asocierea cu David nu se bazează pe dovezi arheologice, ci pe motive circumstanțiale.

Cu toate acestea, deoarece sursa schimbărilor sociale din regiune din regiune este se pare regatul din perioada în care se presupune că a trăit Regele David, legătura este „plauzibilă”.

El a adăugat: „Desigur, noi nu am găsit niciun fel de artefacte care să spună” Regele David „sau” Regele Solomon „, dar am descoperit că regiunea a suferit modificări sociale și se pare că sursa lor este regatul lui David.

Întreg studiul despre descoperirea de la Tel Elton (în limba engleză) este aici.

Mai multe informații și declarații pe siteul Breaking Israel News aici (în limba engleză).

Vedeți aici situl arheologic:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *