Sigiriya Sri Lanka 19

Pinnawala, Sigiriya și Sungreen Resort Sri Lanka: ziua a doua din circuit

Sri Lanka

În cea de-a doua zi din Sri Lanka, am admirat frumusețea insulei în drumul spre două dintre atracțiile turistice majore ale țării. Este vorba despre orfelinatul pentru elefanți Pinnawela și despre una dintre minunile lumii: misterioasa stâncă-cetate Sigiriya, care inspiră atâtea teorii. Seara am ajuns în Habarana, lângă Sigiriya, la hotelul  de 4* Sungreen Resort. Am fost surprinși de câte egrete erau printre noi și de toată frumsețea dimprejur. Și nu am ratat un masaj excepțional la un centru tradițional, o adevărată experiență pe care cu siguranță o vom ține minte mult timp de acum încolo.

După un mic dejun sănătos și delicios la Hotelul Pegasus Reef din Wattala, am pornit la drum spre mijlocul Sri Lankăi. Primul loc vizitat a fost adăportul pentru elefanți Pinnawela. Transferul a durat cam două ore și jumătate, petrecute admirând frumusețea peisajului, în timp ce am aflat o mulțime de lucruri despre ce vom vizita, dar și despre Sri Lanka.

De exemplu, pe primul loc în PIB-ul țării se află veniturile cetățenilor care lucrează în străinătate și aduc bani acasă. După alte industrii, un loc de seamă avându-l mineritul.

Pinnawala, Sigiriya și Sungreen Resort Sri Lanka: ziua a doua din circuit

Sri Lanka are o energie deosebită. Peisajele sunt similare cu altele pe care le-am văzut în Asia de Sud-Est: de multe ori aveam impresia că sunt în Thailanda sau în Kerala, India. Dar totuși este ceva deosebit: datorită amestecului de civilizații, a regatelor budiste care au rezistat aproape două milenii! Sau al trecutului colonial, care nu a adus neapărat lucruri bune, ci multă durere, mai ales stăpânirea britanică. O iau iar înaintea poveștii, dar nu pot să nu menționez aici despre odiosul maior Thomas William Rogers care a împușcat peste 1400 de elefanți.

El a decedat lovit de un fulger! Dacă nu este asta dreptate divină, efectiv nu l-a mai suportat Pâmântul, pentru că și piatra sa funerară a fost lovită de trei ori de fulgere, se văd fisurile destul de bine. Nu am vizitat locul, însă am văzut poze cu piatra sa funerară. Ghidul nostru se cutremura tot, avea lacrimi în ochi când mi-a confirmat ceea ce citisem despe acest monstru.

Acestea fiind spuse, Sri Lanka iubește pachidermele! În această țară comerțul cu fildeș este interzis! Comerțul cu fildeș este dușmanul principal al elefanților, pentru că sunt uciși prin braconaj anual mai mult de 20 000 de elefanți în special în Africa. Fildeșul ”negru” este amestecat cu cel legal (puțin, provenit de la elefanții care decedează din cauze naturale) și spălat pe metoda spălării de bani. Tocmai de aceea este important să nu cumpărăm obiecte din fildeș, oricât ar fi de tentant. Sau dacă o facem, să ne asigurăm intens înainte că este produs legal, deși nu prea poți fi sigur de acest lucru.

Orfelinatul pentru elefanți Pinnawala 

Adăpostul Pinnawala a fost înființat în 1975, aici fiind aduși pui abandonați de mămicile lor. Acum sunt aici și mamifere victime ale războiului civil (mulți și-au pierdut câte un picior călcând pe mine) sau chinuiți în diferite locuri, ținuți în condiții improprii și exploatați. Din 1982 orfelinatul derulează un program de succes pentru înmulțirea elefanților în captivitate, astfel încât deseori poți întâlni pui, sau femele însărcinate.

Pinnawela este un loc unde se fac multe eforturi pentru elefanți. Desigur situația nu este ideală, ar fi nevoie de mai mult spațiu, de mai multe fonduri, însă pachidermele sunt fericite și îngrijite bine. Există și un loc unde sunt hrăniți bebelușii. Când am ajuns noi nu am văzut elefănței, pentru că erau deja mari. Însă am văzut o elefănțică însărcinată.

Știați că gestația durează doi ani de zile la elefanți?

Pinnawala Sri Lanka 8
Elefanțică însărcinată la Pinnawala, venea fericita spre el:
Pinnawala Sri Lanka 7
It must be love … în sanctuarul Pinnawala,

La Pinnawala elefanții merg de două ori pe zi la scăldat în râu

La Pinnawela turiștii pot vedea elefanții în două locuri: la râu, unde merg la baie de două ori pe zi și în sanctuar efectiv. Noi am mers prima oară la râu, deoarece era ora la care se scăldau și ulterior am mers în sanctuar.

Elefanții sunt liberi, însă sunt câțiva care au lanțuri puse uneori. De obicei masculii, atunci când sunt în perioada de împerechere. Se face lucrul acesta pentru a se evita accidentele, chiar și cu turiștii, deoarece vin mulți și este ușor să se producă un accident. Mai jos vedeți poze, cât de aproape vin turiștii de aceste animale uriașe.

Pinnawala Sri Lanka 6

Lângă râu este și o cafenea unde puteți servi diferite preparate dar și smoothie-uri sau sucuri proaspete din fructe, care sunt delicioase

Pinnawala Sri Lanka 15
Pinnawala, Sigiriya și Sungreen Resort Sri Lanka suc proaspat de ananas: cereti apasat fara zahar, nu inteleg de ce dar prin toata Asia pun zahar in sucurile si smoothiurile de fructe

Contra unei sume suplimetare, puteți spăla un elefant. Nu că elefanții mor după lucrul acesta și să știți că fiecare elefant care acceptă interacțiunea cu oamenii a fost dresat. Procesul de dresaj este același, fie că elefanții sunt călăriți sau spălați, pictați etc. Unii stăpâni o fac mai cu blândețe, alții într-un mod horror. Aici însă elefanții sunt fericiți și bine îngrijiți.

Lângă râu sunt diferite magazine și am schimbat bani la unul ditnre ele, cu ajutorul lui Ranil, ghidul nostru. Am avut un curs foarte bun, cel mai bun! Eu primisem cu 6000 de rupee mai mult. Nu înțelegeam, i-am atras atenția domnului de la schimb, mi-a mulțumit. Noroc că mi-am învățat lecția: mereu să număr banii și dacă este în minus să nu presupun din start că cineva a dorit să mă păcălească. Se întâmplă și în plus, mi s-a întâmplat de mai multe ori. Chiar mi-ar fi părut rău să nu mă uit și să îi fac pagubă omului, că mi s-a întâmplat des să cheltuiesc și să nu mai știu exact ce și cum. Pe loc trebuie rezolvate toate.

Cei din grup și-au luat cămăși, tricouri, genți din piele, o mulțime de lucruri și prețurile erau super ok. Știu că ne gândim că lângă una dintre atracțiile principale dintr-o țară nu sunt cele mai bune prețuri, însă din experiența proprie în Asia de Sud-Est, mi s-au cerut prețuri mult mai mari în locurile pentru localncii decât în cele turistice. Rar a fost vreo excepție și asta mai mult la mâncare, dar nu la lucruri cumpărate. Am mers singură des în locuri mai nebătătorite de turiști din Asia de Sud Est (am stat câteva luni singură pe aici) și ori nu am găsit nimic frumos de cumpărat, ori mi se cereau prețuri mai mari decât în locurile turistice.

Pinnawala Sri Lanka 5
Lene maxima la Pinnawala
Pinnawala Sri Lanka 9
Pozele de la Pinnawala pot arata asa… sau ca mai jos

Sanctuarul Pinnawala

Sanctuarul efectiv, casa elefanților ocupă o suprafață de 10 hectare, într-o plantație de palmieri.

Au fost oameni care au scris că elefanții de aici nu sut chiar atât de bine tratați, că sunt în lanțuri etc. Nu sunt mereu în lanțuri și altfel nu se poate. Nu se poate ca elefanții domesticiți să fie eliberați pe străzi. Iar în natură sunt două probleme: pe de o parte că aceștia sunt elefanți domestici nu sălbatici și pe de altă parte că nu este loc.

Înmulțirea populației în ritm alert duce la defrișarea pădurilor, la construirea caselor, la pierderea habitatului. Este un fenomen care nu se poate opri. Elefanții domestici nu au altă soluție decât să fie într-un loc unde sunt îngrijiți bine și au și oarece libertate: spațiu, drumeții zilnice la scăldat, hrană. Elefanții mănâncă încontinuu! Este nevoie de foarte mulți bani pentru a întreține un elefant, pentru a fi sănătos.

Și Pinnawela asta se face. Mai mult, aici nu poți interacționa cu toți elefanții, doar cu cei care au fost dresați înainte și salvați. Cei născuți aici NU au fost dresați, tocmai de aceea uneori au puse lanțuri. Atunci când elefanții sunt stresați devin infertili. Acolo unde sunt elefănței înseamnă că sunt bine tratați. Există și locuri unde se fac înseminări artificiale, dar asta la Zoo, nu în aceste locuri. Aici chiar am văzut elefanți fericiți. Nu au nimic de-a face cu elefanții stresați pe care i-am văzut în câteva locuri în India, sau în locuri ținuți în spații mici, încătușați și foarte foarte stresați.

Vizitați Pinnawala pentru a susține acest sanctuar, unde sunt cei mai mulți elefanți captivi din lume și pentru a susține și familiile celor 48 de mahout (îngrijitori).

Biletul de intrare pentru turișii străini este de de 3000 rupee, 42 de dolari.

Pinnawala Sri Lanka 2

Pinnawala Sri Lanka 14

Prânz la restaurantul Saruketha – Kurunegala 

După atâta tevatură și cumpărături am ajuns la masă, în sfârșit! Nu este ușor să găsești locuri bune pentru prânz în afara orașelor mari, dar noi am ajuns la un restaurant local foarte frumos, cu foișoare din lemn și multă verdeață. Masa a fost bună, de tip bufet, nu erau foarte multe preparate dar a fost bun. Și mai mult decât suficient. Și mai ales, nimeni nu a avut nicio problemă, pe tot parcursul excursiei, am mers numai în locuri frumoase, igienice și cu toalete curate!

Pe drum spre Sirgiriya

Vizitând Sigiriya

Sirgiriya, sau Stânca Leului, înaltă de 200 de metri este probabil cel mai cunoscut și mai fascinant obiectiv turistic din Sri Lanka. În patrimoniul UNESCO din 1892, fascinează istoricii și amatorii de teorii privind prezența extratereștrilor pe Pământ. Stânca a fost locuită încă de acum 5000 de ani, iar în secolul 3 ÎC aici s-au stabilit și călugări budiști.

Însă în secolul 5, regele patricid Kasyapa (477 – 495 DC) a ales roca pentru a-și construi aici capitala, în locul Anuradhapurei, care a fost capitală vreme de 1500 de ani. Temându-se de răzbunarea fratelui său, a construit un loc de necucerit. Cetatea este înconjurată de grădini și de piscine, mărginite de canale.

Sigiriya Sri Lanka 19

Grădina care înconjoară stânca este superbă!

Piscine sunt și sus, bazine mari și toate acestea comunică cu cele de jos și cu canalele care înconjoară toată proprietatea. Era foarte ușor ca prin câteva manevre să fie inundată grădina de la poalele stâncii, locul devenind periculos. De ce? Păi canalele erau pline de crocodili.

Crocodili sunt și acum în zonă, nu în sit propriu-zis inclusiv grădini, ci în împrejurimi, astfel încât turiștilor li se recomandă prudență. În vremurile de demult erau și alte inginerii menite să ajute la apărarea acestui loc: stânci amenințătoare plasate astfel încât să poată fi dizlocate cu ușurință spre a zdrobi invadatorii și multe altele. Am văzut un documentar foarte interesant despre sistemul de apărare de la Sirgiriya, îl puteți urmări pe YouTube aici. 

Se spune că de ce ți-e frică nu scapi: în loc să stea în cetate și să se apere, regele Kasyapa a ieșit în întâmpinarea fratelui, întâlnind oștirile în câmp deschis. Se spune că de fapt generalii lui nu au înțeles o manevră și l-au lăsat în mijlocul inamicilor, ceea ce l-a făcut să se sinucidă, pentru a nu fi capturat.

Ce vedem la Sirgiriya?

Grădinile în primul rând, după care începem ascensiunea. Sunt 1200 de trepte până sus, însă sunt multe locuri cu vedere frumoasă unde te poți opri. Nu este un urcuș continuu și nici foarte dificil.

Sigiriya Sri Lanka 16

Sigiriya Sri Lanka 6

Sigiriya Sri Lanka 7
Ghidul nostru, Ranil, mereu la datorie

Frescele de la Sigiriya

Se crede că în trecut picturile murale se întindeau pe o suprafață nu mai mică de 140 de metri lungime și 40 înălțime. Erau reprezentate în picturi 500 de doamne. Însă majoritatea frescelor s-au pierdut azi. Vizitatorii pot vedea o mică parte în Peștera Cobrei. Aici ajungi pe traseul care duce sus, nu poți ajunge sus dacă nu treci pe aici, dar se face un mic ocol.

Stilul în care au fost realizate aceste picturi este considerat unic, nu seamănă cu cele din perioada Anuradhapura. Au un efect 3D. Sunt frumoase, culorile încă sunt foarte vii însă este interzisă fotografierea lor. Se crede că doamnele pictate făceau parte din haremul împăratului, cetatea fiind conform unor teorii și palat de plăceri. Sunt voci care chiar susțin că Domanele făceau servicii religioase, un fel de vestale ale vremurilor acelora.

Sigiriya Sri Lanka 13
Urcam, urcam

Sigiriya Sri Lanka 14

Peretele oglindă

În trecut acest zid era atît de bine lustruit încât regele se putea privi în el, întocmai ca într-o oglindă. Azi însă este un zid acoperit cu diverite inscripții și versete de la vizitatori,din secolulele 8-11.  Acum nu se mai permite accesul vizitatorilor la perete. Se trece pe lângă, coridorul dintre traseu și perete fiind păzit strașnic.

Sigiriya Sri Lanka 12

Intrarea Leului Sirgiriya

După ce trecem și de Peretele Oglindă din Sirgiriya ajungem la un platou de unde putem admira intrarea leului. Nu se mai văd decât labele, însă la origine toată această fațadă, până sus, era acoperită de o sculptură în lemn, reprezentând, exact, un leu. Odată ajuns sus de tot poți să te plimbă în liniște printre ruinele cetății, admirând piscinele uriașe și priveliștea de sus.

Liniștea este relativă, deoarece sunt mute maimuțe simpatice și mulți alți vizitatori. Cum privești de sus ai impresia că ești în mijlocul junglei, însă aceasta este o altă ”inginerie”. În multe zone din Sri Lanka este itnerzis prin lege să se construiască orice clădire indiferent de destinația ei mai înaltă decât palmierii. Așa că jos este plin de viață și de sate, de străzi, de forfotă, iar de sus ai impresia că te afli în sălbăticie. Așa cum era odată. Este un efect extraordinar.

Sigiriya Sri Lanka 18

Sigiriya Sri Lanka 11Sigiriya Sri Lanka 8

Sigiriya Sri Lanka 9

Sigiriya Sri Lanka 2
Piscine de supra la la Sigiriya

Sigiriya Sri Lanka 4

Sigiriya Sri Lanka 3

Sigiriya Sri Lanka 20

Lângă Sirgiriya este și stânca Pidurangala

Mulți vizitatori se suie pe stânca Pidurangala, sau aici și pe Sirgiriya. Unii pentru a face fotografii cu Stânca Leului în depărtare, alții pentru aventură și alții în loc de Sirgiriya, pentru a evita plata intrării. Din punctul meu de vedere, este mare păcat să ajungi până aici și să nu intri la Srigiriya pentru a face o economie de 30 de dolari americani, însă fiecare știe ce i se potrivește mai bine.

Sigiriya Sri Lanka 10
Vedere de pe Sirgiriya

Preț intrare Sirgiriya

Pentru turiști străini (localnicii au alte prețuri): 30 dolari

Program: 7:00 – 17:30, ultima intrare la ora 17:00.

De cat timp aveți nevoie pentru a vizita Sirgiriya?

Cu urcare cu tot și admirarea peisajelor, calculați cel puțin două ore și jumătate.

Sigiriya Sri Lanka
Pinnawala, Sigiriya și Sungreen Resort Sri Lanka: bilet intrare Sigiriya

 Masaj la Habarana Ayurvedic Center

După ce am vizitat Sirgiriya am ajuns la hotel, am lăsat bagajele și am plecat la masaj. Cina am luat-o la întoarcere.

Am mers la un centru Hamman/SPA, Habarana Ayurvedic Center pe Anuradhapura road. Este la numai 5 minute de mers cu autocarul de hotel. Un tratament complet aici (masaj cu ulei, saună cu plante individuală și saună colectivă) costă 30 de dolari.

Noi am plătit mai puțin pentru că am fost grup mare. De notat că trebuie dat bacșiș fiecărui maseur, cam 3-5 dolari de persoană. Fiecare am fost luați în primire de câte un maseur sau maseuză. Totul a fost minunat, chiar este recomandat să fie încercat. Sunt mai multe astfel de centre în această regiune. Ghidul nostru a făcut rezervarea la acest centru, care ne-a plăcut, unde am fost așteptați și preluați de cum am ajuns.

Deoarece este un centru mare, am făcut masaj toți în același timp, desigur în saloane separate femeile de bărbați. Am stat o oră și ceva acolo și nimeni nu a făcut febră musculară după tot urcușul de la Sirgiriya.

asaj la Habarana Ayurvedic Center
Nu qm putut lua nimic cu noi: aparate foto, telefoane nimic. Am lasat totul in seifurile de la intrare, asa ca poze nu am facut decat la plecare

Hotelul Sungreen Resort 4*

Seara am petrecut-o la un hotel foarte plăcut, din Habarana, aflat în mijlocul naturii. În Habarana sunt multe hoteluri frumoase, am revenit și am schimbat locația, dar a fost la fel de minunat.

De la primirea călduroasă, cu prosoape umede și parfumate și băuturi naturale, la personalul foarte amabil, la cina delicioasă și la mărimea și facilitățile camerelor, la piscină, am fost impresionată. Singurul lucru care nu a fost de nota 20 a fost WiFi-ul. Exista, dar mergea încet și nu peste tot, în recepție da. Am scris în formularul de ”feedback” și am menționat în discuția cu managerul.

Ce să-i fac dacă m-a întrebat de sănătate? Am spus, cu multe detalii despre importanța Wi-Fi-ului în ziua de azi și menționând desigur că știu că nu este vina personalului, care a fost excepțional. Însă cred că vor îmbunătăți acest aspect, mai ales că sunt foarte dornici să își mulțumească turiștii. Dar a fost o plăcere să stăm aici, mi-a plăcut enrom acest loc.

Dimineață a fost o încântare să beau cafeaua pe terasă, auzind zeci de păsărele. Și niște cocoși. Ulterior, am făcut baie în piscină, apa nu era foarte rece și am admirat grădina plină de egrete. Am luat micul dejun și ne-am urcat iar în autocar, pentru o nouă aventură.

Ca peste tot în această excursie, bagajele au fost luate din autocar și lăsate la cameră și invers, astfel încât nu am tras de ele, stresați.

Urmează partea a treia…

Citește și:

Circuit Sri Lanka: zborul București-Colombo, Hotelul Pegasus Reef, ziua 1

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *