Zbor București Chiang Mai Qatar Airways Business Class mancare 8

Ce mâncăm în avion

Mâncare în jurul globului Utile

Lasă că nu mâncăm acum, că oricum mâncăm în avion. De câte ori nu am auzit asta? Dar ne întrebăm ce mâncăm în avion? Dacă ne place? Cât de sănătoasă sau de gustoasă este masa servită la bord? Cât de proaspătă? Sau cu ce apă se face cafeaua sau ceaiul din avion? Desigur, mâncarea din avion nu a omorât pe nimeni. Mai mult, cazurile de ”otrăvire alimentară” sunt foarte rare, deci da, mâncarea este comestibilă. Mai mult, contează ce mâncăm 80% din timp, nu doar rareori. Deci nu îmi propun cu acest articol să vă încurajez să refuzați mâncarea din avion, ci doar să vă gândiți mai mult la acest aspect al călătoriei și să planificați un pic. Și să faceți câteva mici schimbări, cu rezultate foarte bune.

Mai aels dacă aveți anumite afecțiuni, este bine să știți câteva lucruri despre cateringul din avioane. Am observat că atunci când mă pregătesc înainte cu diferite gustări și cu multă apă, ajung la destinație mult mai ”fresh”. Mă odihnesc mai bine încă din prima noapte, mă ajustez mai bine la noul fus orar. Este foarte improtant să bem multă apă și să limităm numărul de toxine pe care le introducem în organism, mai ales că acumulăm și oboseală și organismul nostru nu funcționează la cote maxime, dimpotrivă.

Cum se pregătește mâncarea din avioane?

Mâncarea servită la bordul avioanelor în se gătește la sol. După ce este gătită, mâncarea este pusă în recipiente de plastic, aluminiu sau direct pe platouri (first class, business class, mâncarea este mai atent preparată) și răcită imediat în frigidere, la 5 grade C. Când ajunge în avion pot trece de la 10 ore la 5 zile. Deci nimic nu este 100% proaspăt. Aici este o listă cu cele mai bune companii din lume, în ceea ce privește cateringul la bord.

La altitudine și cu umiditatea foarte scăzută din avioane, percepția gustului alimentelor se schimbă foarte mult. Totodată, alimentele se usucă mult mai tare, de aceea mâncărurile cu mult sos sunt cele mai gustoase. Însă pentru a avea acest gust la înălțime, este adăugată mai multă sare, mai multe condimente, diferite mixuri sau sosuri.

Știm cu toții că efectiv ne este poftă de suc de roșii la bord, ceea ce nu se întâmplă prea des la sol. S-a descoperit chiar că dacă avem căști care izolează fonic, o să percepem mâncarea ca mult mai gustoasă, este ceva cu urechea internă și cu zgomotul. Aici mai multe detalii despre motivele pentru care mâncarea de la bordul avioanelor nu este atât de gustoasă.

Și aici mai multe despre cum arată o fabrică de mâncare pentru companii aeriene.

Mâncarea din avioane este de multe ori gătită de companii specializate de catering

Meniurile sunt stabilite de către companii, dar gătite de multe ori externalizat, la firme mari de catering din apropierea aeroporturilor. Gate Gourmet de exemplu, face mâncare pentru 33 de companii. Dar sunt multe altele: DO & CO Restaurants & Catering AG, Flying Food Group, LLC, Journey Group plc, Air Fayre CA Inc., LSG Lufthansa Service Holding AG, LSG Sky Chefs, Newrest Group International S.A.S, SATS Limited, TajSATS Air Catering Limited, Servair SA, The Emirates Group, Alpha Flight Group Limited, Emirates Flight Catering Co. etc.

Ca și alte companii și cele care se ocupă de cateringul pentru avioane au uneori probleme. Aceeași companie Gate Gourmet a primit anul trecut de la autorități o scrisoare de avertizare, cu solicitarea de a face îmbunătățiri pentru a nu pierde licența. Aici sunt mai multe detalii despre trecutul ”necorespunzător’‘ și inspecțiile din luna noiembrie a anului trecut, pe linkul precedent este efectiv documentul de avertizare.

Dacă ceva pare suspect, nu vă atingeți de respectivul produs

Studiați un pic mâncarea. Dacă ceva vi se pare dubios, nu mâncați!

Am primit la un moment dat o omletă care arăta superb. Cu legume lângă. Trebuie să știți că nu sunt numai ouă, ci și alte mixuri, în toate omletele servite în avion. Dar nu asta era deranjant, ci că pe spate era verde. Efectiv putrezită. Nu este de mirare, având în evdere că se răcește rapid, fierbinte fiind și se reîncălzește.
Se pot întâmpla lucruri care să afecteze lanțul de frig, ca mâncarea să nu fie comestibilă. Efectiv mirosiți un pic mâncarea, bazați-vă pe fler. Dacă ceva nu vă ”miroase” bine, nu insistați.

Carnea, de evitat în avion

Este mai bine ca în avion să alegem varianta vegetariană de meniu. De ce? Carnea se gătește în proporție de 30 sau de 60% la sol. Se sigilează în recipiente din plastic, sau din aluminiu care se încălzesc/gătesc complet la bord. Alături de carbohidrați și dulciuri, atunci când mănânci carne la bord organismul va lupta mult mai tare să digere, să se elibereze de toxine.

Carnea reîncălzită, gătită în recipiente din aluminiu sau plastic are multe toxine. Desigur și carnea prăjită acasă, sau mezelurile. Însă atunci când combini zborul cu toxine și puțină apă (scriu mai jos despre apă), efectiv nu este combinația ideală pentru a te simți ”ușor” și bine.

Iar dacă aveți diferite afecțiuni (bilă mai leneșă, altele) efectiv o să vi se facă rău. Gândiți-vă că organismul este oricum solicitat. Nu vă mișcați, presiunea vă afectează, la fel umiditatea scăzută din cabine. Dacă mai și suplimentați cu toxine, fără să vă hidratați, nu o să ajungeți prea ”fresh” la destinație. Sau uneori ne ies coșuri, sau alte semne că organismul este suprasolicitat.

Știm că ceea ce mâncăm, ceea ce bem ne influențează mult tonusul. Uneori ajungem foarte obosiți la destinație și poate nici nu ne dăm seama că alegând să mâncăm bucățelele acelea de carne înrăutățim situația. 

Ce putem face, să nu mai mâncăm în avion?

Nu, mai ales că de multe ori și mâncarea din zonele de Duty Free este la fel. Adică pregătită de firme de catering, nefiind proaspătă. Și foarte scumpă. Mai mult este nevoie să mâncăm și să bem lichide când suntem la altitudine, dar să nu exagerăm. Și să facem mici modificări, pentru a ne simți energici când ajungem la destinație. Sau să nu ne simțim total epuizați.

Cele mai proaspete alimente? pâinea, chiflele, untul

Însă nu este chiar cea mai bună idee să mâncăm mulți carbohidrați deodată la înălțime, mai ales dacă zborul este lung. Asta pentru că din cauza sării adăugate, a lipsei mișcării duce la retenția de fluide și chiar la adăugarea de kilograme. Desigur, vom depozita cam tot ce mâncăm, traficul intestinal este redus pe zbor, mai ales dacă nu ne hidratăm, că de mișcat nu prea ne mișcăm și acum serios: nu este nici politicos să te apuci să țopăi prin avion. Îi deranjezi pe ceilalți.

Câteva alimente nu sunt afectate atât de mult de condițiile din avion (presiune, altitudine, umiditate scăzută)

Știați despre UMAMI? Este al cincilea gust, după dulce, amar, acru și sărat. Se traduce prin ”gust savuros” și în general roșiile au acest gust. Dar și alte alimente: sardinele, scoicile, ciupercile, sfecla, algele, peștele, anumite brânzeturi, saosul de soia.  De aceea vedem și atâtea feluri de mâncare care conțin aceste ingrediente, mai ales roșiile și ciupercile  în meniul servit la bord.

În general aceste alimente au mai multă savoare, mai ales anumite combinații realizate cu ele de fapt și nu mai este nevoie să adăgăm multă sare, sau piper, sau alți potențatori de gust (asta de către cei care prepară produsele). Anumite companii chiar fac acum diferite combinații și chiar meniuri întregi UMAMI.

Apă, multă apă!

Cel mai important lucru atunci când suntem în avion este să bem foarte foarte multă apă. Cât mai multă apă. Umiditatea în cabine este extrem de scăzută, între 10 și 25 (numai la anumite avioane, mai noi) astfel încât ne deshidratăm vrem nu vrem. Iar un organism deshidratat nu se poate elibera de toxine. Le acumulăm. Iar dacă mai și suplimentăm cantitatea de toxine cu mâncarea pe care o cunsumăm.. nu trebuie să ne mai mirăm că ajungem frânți la destinație.

Hidratarea ajută și circulația, ajută la prevenirea trombozei, plus că drumurile dese la toaletă vă vor face să vă mai mișcați un pic, ceea ce ajută iar la prevenirea accdentelor vasculare. Fără apă, sângele devine vâscos, mediul ideal pentru tromboză. Și varice. Și riduri. Și multe altele.

Beți apă multă. Nu vă bazați pe apa pe care o aduc însoțitorii de bord. Înainte de a trece de controlul de securitate beți multă apă. Și imediat după ce treceți de controlul de securitate, cumpărați o sticlă mare de apă, o puteți aduce la bord. Sau puteți avea recipiente reciclabile și un aparat care să filtreze apa. Sunt călători care au sticle ”pliabile” pe care le umplu după ce trec de securitate. Însă nu sunt fan al apei de la robinet. Rar beau apă de la robinet acolo unde este foarte pură, foarte puține cazuri.

Câtă apă să beau în avion?

Specialiștii recomandă să bem 250 de ml de apă în fiecare oră (8 uncii) pentru a preveni deshidratarea. Însoțitoarele de bord beau cam 4 litri de apă pe zi. Eu beau cam doi litri și jumătate într-un zbor scurt (înainte de zbor și în timpul lui) și 3 sau mai mult pentru zborurile mai lungi.

Limitați consumul de alcool 

Alcoolul ne deshidratează. Este bine să bem cât mai puțin alcool la bord iar dacă bem să mai adăugăm un pahar de apă pentru fiecare pahar de alcool băute.

Ei bine, îmi place să beau câte un pahar de vin, sau un cognac la bord. Sau șampanie, prosecco. Nu contează la ce clasă zbor, chiar și când merg cu low-costul iau prosecco când doresc. În general am aceleași tabieturi indiferent cu ce zbor. Dar beau foarte multă apă!

Când nu am băut mult alcool, sau deloc și am băut multă apă, am remarcat că am un tonus cu mult mai bun la destinație. Fără discuții este ideal să evităm alcoolul. Sau să nu bem foarte mult și mai ales să suplimentăm cu multă apă. 

Mai bine vă abțineți de la cafea și ceai 

Pe lângă faptul că atât ceaiul cât și cafeaua deshidratează, apa din care se fac cafelele și ceaiurile este de rgulă aceeași care se folosește la toaletă. Este apă potabilă, proaspătă, care se aduce la bord regulat, se depozitează în rezervoare și se folosește pentru toaletă și bături.

Însă problema este că multe companii nu curăță rezervoarele de apă decât o dată la 6 luni!  Poate sunt companii care folosesc apă plată, dar mă îndoiesc că dacă sunt, acestea sunt foarte multe, sau folosesc și la clasa economică. Și apa nu este fiartă, când se aduce ceaiul sau cafeaua (de multe ori cafea instant) apa nu este niciodată aproape de punctul de fierbere, ca să se ducă microbii.

Clar nu murim dacă bem ceai sau cafea la bord. Însă mulți oameni se îmbolnăvesc, sau răcesc, sau dezvoltă anumite afecțiuni și nici nu știu de unde. Apa aceasta din avioane de multe ori este contaminată cu diferite bacteri. Ei, mici obiceiuri toxice, unul câte unul, încarcă organismul. Personal nu mai beau ceai sau cafea în avioane de foarte, foarte mult timp. De prima oară de când am citit un articol de acest tip și am studiat mai bine problema, convingându-mă că este adevărată. Mai bine beau un prosecco sau vin!

Singura excepție am făcut-o când am mers la Business Class și le-am cerut să folosească apă plată. Mi-au spus că desigur așa fac mereu, am avut impresia că așa fac mereu acolo. Dar la BC îți aduc multă apă, Evian sau Vittel, să ai lângă tine în afară de ce aduc la mese, au șampanie, nu spumant și multe altele. Dar ca regulă generală, cafeaua și ceaiul în avion sunt făcute cu apa din rezervoarele pentru apă de la bord, care se folosește în mai multe scopuri.

Ce alimente putem aduce la bord în avion

În primul rând alimente care sunt legale. Și alimente care nu te-ar deranja să le mănânce vecinul de lângă tine. Putem aduce tot ce este considerat ”uscat” inclusiv parmezan de exemplu. Și chiar și pliculețe de muștar sau de ketchup, sau altele lichide, dar trebuie să le împachetați la lichide pentru a trece de controlul de securitate.

Care sunt gustările mele preferate pe care le aduc în avion

Fructe ( bananele, avocado-ul – îl mănânc gol, simplu – mandarinele)

Fructe uscate, nuci

Role de orez expandat

Carne uscată (biltong de exemplu)

Batoane proteice

Însă puteți aduce sandwichuri, biscuiți, covrigei, multe alimente.

Atenție: deși putem aduce cu noi la bord aproape orice aliment, pe unele trebuie să le consumăm în avin, sau să le lăsăm acolo. Nu putem să intrăm cu orice aliment în unele țări. Desigur, mulți scapă, dar sunt și călători care au primit amenzi uriașe. Unde? În SUA, Hawaii, Australia. Aici sunt cele mai multe controale, chiar la întâmplare.

În interiorul Uniunii Europene, dar și în state precum Elveția, Andora, putem aduce orice produse, inclusiv fructe, legume și produse de origine animală, se consideră că standardele sunt aceleași.  Însă nu putem intra cu orice dacă venim din afara Uniunii Europene.

Ce putem aduce peste tot? 

Chiar și în Australia, este admis să aduceți multe alimente, vedeți aici lista. Pâine, cereale, bomboane, cafea, covrigei, pizza, fructe uscate, checuri, cipsuri, alune, nuci. Și multe altele. În general alimente ambalate, care nu necesită temperaturi controlate. Și desigur mâncare pentru bebeluși.

Care sunt cele mai ”periculoase” alimente?

Fructele, legumele, produsele de origine animală. Puteți lua și amenzi în unele țări. Însă atenție: putem aduce produsele în avion, dacă le consumăm în avion, nu este voie să intrăm cu orice aliment în orice țară. Nici în bagajul de cală nu putem aduce alimentele interzise (fructe, legume și produse de origine animală în principal) în anumite țări. Uneori și ”cheeesecake-ul” este interzis, datorită conținutului de brânză și pentru că este produs proaspăt.

Pont: înainte de un zbor puteți mânca bine și săntos acasă sau în oraș

Este mai bine să nu pornim înfometați la drum. Ci să ne facem plinul înainte. Iar pe avion să luăm câteva gustări. Mâncând bine înainte nu mai ești tentat să sari pe tot ce primești în avion, altfel este prăpăd pentru că altitudinea parcă ascute foamea. Rar am simțit o foame atât de mare ca uneori în avion. Și culmea, nu eram chiar nemâncată. De aceea este bine să ne pregătim. Dacă nu o facem, nu vom rezista să nu radem tot, sau aproape tot din ce ne aduc însoțitoarele de bord.

Nu uitați șervețele antibacteriene. Ștergeți bine măsuțele din avion, sunt pline de microbi. Oamenii țin și picioarele pe ele, sau schimbă bebelușii, lasă mâncare. Un pachet de șervețele antibacteriene nu trebuie să ne lipsească în călătorii.

Chiar dacă simțim că asta ne mai lipsește, să ne gândim ce mâncăm sau ce bem în avion, însă vă garantez că dacă dați atenție acestui aspect, o să vă simțiți cu mult mai bine la destinație. Și mai ales, să beți multă, multă apă. Chiar dacă de multe ori face algeri nesănătoase, atunci când o facem la altitudine, nu vom începe vacanța în cea mai bună formă.

2 thoughts on “Ce mâncăm în avion

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.