Kandy Templu Dintelui 3

Kandy Templul Dintelui, Grădina Botanică Peradeniya, Hotelul Araliya Green Hills ziua a patra Sri Lanka

Sri Lanka

În Sri Lanka este păstrată o relicvă foarte venerată în lumea budistă: dintele lui Buddha. În cea de-a patra zi de vacanță am vizitat Templul Dintelui din Kandy, am fost la o fabrică de pietre prețioase, ne-am plimbat prin minunata Grădină Botanică Peradeniya și am ajuns în Mica Anglie, Nwara Eliya. Am parcurs un drum lung dar foarte frumos, printre dealuri acoperite cu plantații de ceai. Pe drum ne-a prins și ploaia, din fericire eram în autocar. Am băut ceaiul de la ora 5 cu prăjituri la o plantație pe care am și vizitat-o și am petrecut seara la un hotel foarte frumos, Araliya Green Hills. Între timp am învățat mai multe lucruri despre Perla Oceanului Indian, despre oameni, istorie si bogățiile naturale. 

Kandy Templul Dintelui, Grădina Botanică Peradeniya: drumurile sunt pline de culoare

Kandy Templu Dintelui Gradina Botanica Peradeniya 5

Kandy Templu Dintelui Gradina Botanica Peradeniya 4

Kandy Templu Dintelui Gradina Botanica Peradeniya 9

Kandy și scurtă istorie a capitalelor budiste din Sri Lanka

Kandy a fost ultima capitală a Regatelor singhaleze budiste. Cucerirea ei de către englezi a fost sfârșitul unei perioade de peste 2000 de ani, înfloritoare pentru locuitori. Intre secolele 7-5 ÎC au sosit în Sri Lanka indieni din nord, singhalezii, care astăzi formează două treimi din populația insulei. Tot în perioada respectivă au ajuns și indieni din sudul insulei, tamil, care sunt hiduși. Aceștia împreună (singhalezi și tamili) au asimilat populația locală.

 Anuradhapura – în patrimoniul UNESCO 

În anul 380 ÎC a fost întemeiat primul regat singhalez, cu capitala la Anuradhapura. Singhalezii au adoptat budismul în jurul anului 250 ÎC. Anuradhapura a fost capitală a regatului devenit budist vreme de peste 1400 de ani. Remarcabil este că Sri Lanka a fost primul stat asiatic care a avut și o femeie conducător: Anula din Anuradhapura (47-42 ÎC). Vedem cum țara își păstrează tradiția de deschizător de drumuri și în perioada modernă: în anul 1960 Sirimavo Bandaranaike a devenit prima femeie Prim Ministru din lume și totodată prima femeie conducător de stat care a fost aleasă, nu care a obținut puterea prin ereditate. Fantastic, nu-i așa?

Sigiriya (UNESCO) și Polonnaruwa (UNESCO)

În secolul 5 DC Sigiriya a devenit pentru o scurtă perioadă de timp capitală, însă Anuradhapura și-a redobândit statutul de capitală budhistă și l-a menținut multe secole după. Între anii 1056 și 1236 Polonnaruwa a devenit capitala unui nou stat budist, fiind schimbate dinastiile ereditare.

Portughezii au ajuns în insulă în 1505. Au ocupat o parte din coastă. După multe lupte cu portughezii, capitala regatului a devenit Kandy, în 1592, în inima țării, mai ușor de apărat. Ulterior regii budiști au semnat un tratat cu olandezii, pentru a-i scăpa de portughezi. Aceșia au cucerit Colombo în 1656.

Kandy, ultimul refugiu

Însă în timpul Războaielor Napoleoniene, britanicii au pus mâna pe Sri Lanka printr-un șiretlic. Chipurile au ajuns pe insulă să o protejeze de francezi (Olanda fiind ocupată) și au rămas acolo. Nu și-au respectat nicio promisiune făcută localnicilor, dimpotrivă. După multe lupte sângeroase, au invadat și Kandy în 1815. Acesta este considerat momentul sfârșitului regatelor budiste din Sri Lanka. Lanka a devenit colonia britanică Ceilon.

Britanicii au defrișat masiv țara pentru a face loc plantațiilor de cafea și de ceai. Sri Lanka este acum al doilea cel mai mare exportator de ceai din lume, după China. Însă totul a venit cu un cost: distrugerea junglei, jefuirea bogățiilor insulei, uciderea  multor animale pentru distracție și asuprirea populației locale, care a fost adusă la sapă de lemn. Țineți minte că v-am povestit în episodul 2 din Sri Lanka despre infamul maior britanic Thomas William Rogers, care a împușcat peste 1400 de elefanți și a fost fulgerat, omorât de divinitate cum s-ar spune? Reamintesc că și piatra lui funerară a fost lovită în trei rânduri de fulgere, deci nu este chiar o coincidență.

Britanicii au ucis toți nobilii, au confiscat pământurile localnicilor, i-au redus de la proprietari la simpli slujbași cu salarii mizere. Deprimați, foarte mulți singhalezi au refuzat să lucreze pentru britanici, moment în care au fost aduși alți indieni tamil din sudul Indiei (ocupată de britanici) pentru a lucra. A fost o perioadă neagră pentru locuitori, dar din fericire nu a durat sute de ani, deoarece în 1948 și-au obținut independența.

Acum că am făcut o mică introducere, cred că vă dați seama de ce Kandy este un oraș atât de iubit. Este orașul culturii în Sri Lanka și în această mică țărișoară toate drumurile duc la Kandy. Toate trec pe aici. Tot aici este păstrată și mult venerata relicvă, Dintele Sfânt.

După un mic dejun săntos și gustos, într-un loc de vis (am scris în episodul trecut despre Hotelul Randholee și poziția lui minunată, pe un deal cu vedere la toată regiunea), am plecat la drum pentru a vizita Templul Dintelui. Desigur cu bagaje cu tot, deoarece seara am ajuns în țara ceaiului, în orașul cel mai răcoros din Sri Lanka,  Nwuara Eliya.

la templul dintelui

Templul Dintelui Kandy

Templul Dintelui Sfânt, sau Sri Dalada Maligawa este cel mai vizitat și mai venerat templu din Sri Lanka. Acesta face parte din Palatul Regal din Kandy, deoarece Familia Regală era prin tradiție custodele acestei relicve sfinte. Totodată, în trecut exista superstiția că acela care deține relicva va deține și puterea.

După ce ne-am lăsat încălțămintea afară (contra cost, cu număr, la garderoba de încălțăminte) am intrat în Palatul Regal, care este uriaș. În interior este templul original, restaurat.

Am admirat intrarea în templu și am mers prima oară în sala de audiențe a Regilor din Kandy. Este sala tronului regilor singhalezi și sala unde a fost semnat odiosul tratat din 10 martie 1815 între conducătorii britanici și conducătorii regatului Kandy. Atenție, nu a Regelui, care fusese capturat și ținut prizonier, ci a unor membri ai curții sale, tamili. Chiar și așa, originalitatea semnăturilor este pusă la îndoială acum. A fost oarecum o lovitură de stat, o trădare către britanici. Deci tratatul nu a fost semnat de către regii singhalezi și ulterior au fost multe revolte, înecate în sânge de către britanici, așa cum le era obiceiul.

Acum sala este plină de statui ale lui Buddha, în partea unde era tronul, donate toate, iar pe pereți sunt inscripții care povestesc istoria Dintelui Sfânt, cum a ajuns în Sri Lanka și cum a reintrat în posesia singhalezilor după ce fusese înstrăinat.

Templul este din lemn

Templul Dintelui Sfânt a fost construit inițial de către Regii budiști din Kandy între anii 1687-1707. Tempul a fost grav avariat în timpul războaielor pentru independență și a revoltelor singhlaeze, fiind reconstruit. Deși templul a fost atacat de mai multe ori de către tamili, Dintele a rămas intact de fiecare dată. În 1987 templul a fost mărit, adăugându-se acoperișul de aur.

Templul are două etaje, „Palle malaya” – etajul de jos și „Udu malaya” – etajul de sus. Camera în care ste ținută relicva se numește „Handun kunama” și este situată la etajul superior.

Dintele Sfânt a lui Buddha este ținut în șapte cutii din aur, încrustate cu pietre prețioase. Toate cutiile au formă de stupă. Nu am apucat să vedem stupa, pentru că trebuie să stai la cozi uriașe să faci lucrul acesta, dar oricum o vezi de la depărtare. Însă am văzut intrarea în camera unde este ținut Dintele Sfânt și am coborât să vedem o ceremonie cu ofrande. De trei ori pe zi se ține acest ceremonial: la răsărit, la amiază și la apus.

Era o aglomerație teribilă. Multe pregătiri, călugări mergeau de colo, colo. Ofranda propriu-zisă s-a făcut repede, în sunet de trompete și de tobe. După ce călugării au intrat în templu cu ofrandele am plecat repede, dar greu ne-am făcut loc prin mulțimea de adoratori.

Cine vrea în Sri Lanka când este cel mai mare Festival?

Esala Perahera este unul dintre cele mai faimoase festivaluri budiste din lume. Se desfășoară anual în Kandy, vreme de 10 zile. În fiecare seară are loc câte o procesiune. Cu o sută de elefanți, muzicieni, acrobați, dansatori, jongleuri, aruncători de flăcări, sunet de tobe și de trompete. Este fantastic. Am asistat la un mare festival budist în Kerala, India. Însă ce este aici depășește orice imaginație. Un elefant poartă relicva Dintelul Sfânt. Mi-aș dori să revin în Sri Lanka să văd acest festival.

Intrarea: 1500 de rupee (7,50 euro). 

Kandy Templu Dintelui 10

Kandy Templu Dintelui 2
Sala de audiente

Kandy Templu Dintelui 1

Kandy Templu Dintelui 3
In spatele acestor usi se afla stupa din aur care contine Dintele Sfant

Kandy Templu Dintelui 4

Kandy Templu Dintelui 5

Kandy Templu Dintelui 6

Kandy Templu Dintelui 7

Kandy Templu Dintelui 8
Deoarece Templul Dintelui Sfant este din lemn, inauntru nu se ard lumanari, ofrande. Totul ce se arde se arde afara

Kandy Templu Dintelui 12

Kandy Templu Dintelui 9

Raja, tusker-ul Maligawa, comoară națională

Elefantul Raja a fost capturat în jungla Eravur în anul 1925. A fost cumpărat în 1937 de către un om foarte bogat și donat Templului Sri Dalada Maligawa. Elefantul a participat la 50 de ediții ale festivalului Esala Perahera, iar vreme de 37 de ani el a fost cel care purta Relicva Dintelui Sfânt.

A fost un elefant deosebit de docil și se pare că îi plăcea să se afle în incinta Palatului Regal. Era adorat și numit ”elefantul nobil”. În 1986 Președintele Sri Lankăi de la acea vreme l-a declarat ”Comoară națională”. Iar când a decedat, în 2002 la vârsta de 78 de ani din cauza unei boli, Guvernul a Declarat o Zi de Doliu Național în memoria lui.

Raja era deci un elefant nobil. Se spune că el știa, simțea onoarea și rolul pe care îl are. În timpul procesiunii, se întindea un covor roșu în fața lui. Dacă nu era întins până ajungea, se oprea din mers. Aștepta până ce oamenii își terminau în grabă treaba și abia poi pășea mai departe. Avea o ținută regală. Și nu făcea nimic tot anul, decât să participe la Festival, să poarte Dintele Sfânt în timpul procesiunilor. În restul timpului nu era deloc muncit în niciun fel, era doar îngrijit foarte bine.

Elefantul a fost împăiat și are propriul muzeu în interiorul Palatului Regal din Kandy. Asta deși Templul a primit o ofertă de 120 000 de dolari pentru trupul său de la un industriaș japonez bogat. După ce ieșiți din Templul Dintelui, o luați în partea dreaptă pentru a vizita Muzeul dedicat lui Raja. 

Elefantul Raja, Templul Dintelui Sri Lanka
Raja

Fabrică de pietre prețioase

Sri Lanka este faimoasă pentru solul bogat în pietre prețioase. În afară de diamant și de opal, Sri Lanaka are toate pietrele prețioase existente. Și multe semiprețioase. Trebuie să vizitați o fabrică pentru a vedea pietrele care există pe teritoriul Sri Lankăi și pentru a înțelege mai multe despre această țară. Chiar și în ziua de azi, sri lankezii preferă să extragă pietrele cu metode rudimentare, procesul fiind istovitor, ajungând doar la 15 metri adâncime, maxim 20. Deși cu tehnologia modernă se poate săpa ușor la 100 de metri sau mai mult.

Însă dacă s-ar face lucrul acesta, în maxim 100 de ani totul ar fi exploatat. Și atunci ce vor face generațiile viitoare? M-am îndrăgositi de Sri Lanka și datorită acestei atenții pentru viitor care există în multe domenii. Oamenii doresc să conserve natura, animalele, tot. Cetățenii se revoltă imediat dacă sunt tăiați copaci sau dacă apar măsuri ale guvernatorilor care pun viitorul țării în pericol. Este ceva…

În Sri Lanka există un munte din curaț roz, piatra inimii

La fabrica de pietre prețioase am văzut un film în care este explicat tot procesul de extragere. Și am văzut pe o hartă zonele unde sunt pietre prețioase sau semiprețioase. Sri Lanka stă pe un munte de cristale! Poate de aici energia aceasta pozitivă pe care o simți când ești aici? Ba există și un munte de cuarț roz! Din fericire, așa cum se bucură localnicii, britanicii nu la-u găsit că l-ar fi luat cu totul!

În Sri Lanka poți deci cumpăra pietre semiprețioase mari (am luat și eu vreo două kilograme de cristale, povestesc în episodul viitor ce și cum: iubesc pietrele). Dar și bijuterii. După ce am ieșit din muzeul fabricii, am văzut cum se șlefuiește o piatră și ulterior am vizitat magazinul. Am intrat și într-o fostă mină, deoarece fabrica este construită acolo unde a fost în trecut o mină.

Desigur magazinele acestea de fabrică au prețuri mari. Însă se pot negocia. Iar produsele sunt de calitate. Oricum, chit că veți cumpăra ceva sau nu, de vizitat o astfel de fabrică trebuie să vizitați, pentru că în altă parte nu aflați atâtea lucruri și nici nu vedeți acel muzeu. Câțiva din grupul nostru au cumpărat doar pietre șlefuite. Pentru a face montura în țară. Erau diferite forme și diferite karate. De toate felurile de pietre.

Putem cumpăra însă obiecte din diferite pietre prețioase sau semiprețioase și de la noi. Cuarțul roz trebuie să fie nelipsit din nicio casă! Aduce armonie, bucurie, dragoste.

Dulciuri cineva?

Am ieșit mai devreme din magazin și până ce a ieșit toată lumea am mers până vizavi și am cumpărat câteva delicii. Dulciuri locale. Au fost prea bune, le-am împărțit și mi-a părut rău că nu am luat mai multe, să avem și în alte zile, dar cine să știe că batonașele cu susan și smochine sunt atât de delicioase? Știam că mergem la prânz dar sunt foarte curioasă să gust bunătățile locale. Chiar nu mă dau în vânt după dulciuri, dar nu mă pot abține să nu încerc tot ce văd. După ce mănânc o dată, în general mă potolesc.

Kandy Templu Dintelui Gradina Botanica Peradeniya 2

Kandy Templu Dintelui Gradina Botanica Peradeniya 1

Kandy Templu Dintelui Gradina Botanica Peradeniya 6

Restaurant Aloy prânz

Între timp a început ploaia. Din fericire mergeam spre restaurant și până ce am terminat prânzul s-a oprit și ploaia. Am ajuns la un restaurant cu un bufet mare, erau multe lucruri foarte bune. Prea multe alegeri de fapt. Și toate proaspete. Este un loc mai mult pentru turiști, dar au vad mare și totul este bun. Restaurantul este la etajul 2 al unei clădiri iar la etajul 1… este un magazin cu eșarfe din mătase și șaluri din cașmir!

Prima m-am dus eu pe șest, am luat două eșarfe de mătase cu 3000 rupee fiecare (le-am spus din start că mai am și că numai cu prețul acesta mai iau). Am ajuns sus, am spus ce și cum – s-a prins toată lumea unde fusesem și… toate fetele au mers la shopping! Însă deși le-au cerut 6000 pentru eșarfe, știau că luasem cu 3000, așa că a luat toată lumea cu 3000 și au negociat în grup de data asta, la 55 dolari șalul de cașmir. A fost prăpăd, s-au cumpărat foarte multe.

Am rezistat să mai iau un șal din cașmir, dar am stat mult pe gânduri, iar când să ies din magazin am văzut o eșarfă mare din mătase, superbă. Bleu cu alb și fluturi portocalii. M-am îndrăgostit. Am simțit că trebuie să fie a mea într-o secundă. Nu mai aveam rupee, am alergat după ghid, am luat de la el bani împrumut și am dat tot 3000, deși aceasta doreau să o dea mai scump, este mai mare. A rămas așa însă, pe fugă. Este singura eșarfă pe care am păstrat-o, celelalte două le-am dat cadou. Îmi pare rău acum că nu am luat mai multe, dar așa prețuiesc mai mult pe această eșarfă și o port de atunci aproape mereu, oriunde. Ca eșarfă, ca pareo, ca fustă, oricum! O să mă vedeți des cu ea.

Kandy Templu Dintelui Gradina Botanica Peradeniya 9
Vedere de la terasa restaurantului

Grădina Botanică Peradeniya Kandy

După prânz am vizitat Grădina Botanică Peradeniya, situată la 5 kilometri vest de Kandy. Este cea mai mare grădină botanică din Sri Lanka și puteți petrece aici lejer jumătate de zi. Înăuntru este și o terasă cu vedere magnifică, unde puteți sta la un ceai, cafea, bere sau chiar lua o gustare. Nu am avut timp, dar mi-ar fi plăcut să stau mai mult aici.

Grădina Botanică Peradeniya are 147 de acri (0,59 km pătrați) și peste 5000 de specii de plante și arbori, multe endemice. Faimoasă este grodina VIP, cu arbori plantați de diferiți demintari sau conducători de stat care au vizitat Sri Lanka. Și aleea palmierilor. Și grădina cu orhidee. Și lacul în forma insulei Sri Lanka. Și florile. Este magnifică grădina, nu o ratați în periplul prin Sri Lanka! Este un loc care se simte, nu se povestește, trebuie să ajungeți aici să vedeți de ce.

La drum spre Mica Anglie, Nuwara Eliya

Am avut un drum lung de parcurs până în Nuwara Eliya. Multe serpentine, dealuri, munți. Însă un drum fantastic de frumos. Mai ales atunci când am intrat pe tărâmul plantațiilor de ceai. Însă ne-a prins și ploaia, a plouat aproape tot drumul de când am iești din Grădina Botanică. Am fost foarte norocoși că exact când am ieșit din grădină și așteptam autocarul, a început o ploaie torențială. Au ieșit cu umbrele să ne aducă în autocar, dar și așa ne-am udat un pic. Însă ajutorul de șofer a muncit mult, era leoarcă, a făcut multe drumuri cu umbrele până ne-a adus pe toți la bord.

Nuwara Eliya este locul cel mai răcoros din Sri Lanka, preferat al coloniștilor britanici, iar acum o stațiune de vacanță care a păstrat arhitectura britanică. Mai multe despre Nuwara Elia povestesc în articolul viitor, deoarece azi am ajuns noaptea și nu am văzut mare lucru.

Dar până am ajuns în Nuwara Eliya ne-am oprit la o ceainărie pentru pauza de toalete, ceai și fotografie de la mijlocul drumului, iar ulterior am vizitat fabrica de ceai Damro.

Pantatii ceai Sri Lanka 1

Pantatii ceai Sri Lanka 2

Pantatii ceai Sri Lanka 3

Kandy Templu Dintelui Gradina Botanica Peradeniya 10
AM facut pauza de ceai si de fotografii aici

Fabrica de ceai Damro Tea

Am ajuns pe înserat la Damro tea Factory (sau Macwood Tea Factory). Am făcut un tur de fabrică, învățând despre cum se face ceaiul verde și cel negru aici. Și am învățat despre diferitele tipuri de ceai negru, ce le deosebește, dar și cum este făcut ceaiul alb. Iar ulterior, am fost invitați la ceai și la prăjituri. Delicioase toate. Și așa s-au terminat vizitele noastre din această zi plină, ultima oprire a fost la hotelul din Nuwara Eliya, unde am petrecut… da, exact, o noapte.

Pantatii ceai Sri Lanka

ceai sri lanka

  Hotelul Araliya Green Hills 4* 

Și hotelul Araliya Green Hills ne-a plăcut foarte mult. Camerele sunt mari, frumoase, are un lobby uriaș și multe alte facilități. După cină am mers la piscină, iar până târziu am stat la unul dintre barurile din hotel. S-a jucat biliar, am luat bere, vin, diverse. A fost foarte frumos, eram relaxați, veseli cu toții. Personalul foarte amabil, iar WiFi-ul excelent. Si florile, bughete uriase de orhidee din lobby, încântătoare.

Hotel Nuwara Eliya Araliya Green Hills 4
Daca va intrebati la fel ca si mine cine cumpara statuile de lemn cu elefanti, ecco Hotelul Araliya Green Hills si poate multe altele dar si particulari
hotel Hotel Nuwara Eliya Araliya Green Hills
Nu am apucat sa fotografiez camera seara. dar sa stiti ca stau singura si cand sunt pe fuga arunc tot in toate partile. Îmi place să fac dezordine, recunosc!

Cina și micul dejun de la Araliya Green Hills

Trebuie să spun că la acest capitol, masă, hotelul a excelat. Efectiv bufetul era uriaș și cu nenumărate opțiuni. Totodată, erau multe specialități pregătite proaspăt pe loc. De la pizza, paste, burgheri, clătite, la tot felul de mâncăruri tradiționale. Iar dimineața erau la fel de toate. Salate cât cuprinde, ouă pregătite în toate felurile (inclusiv oua benedict), la prâjituri, checuri, mezeluri, bufeturi numai cu brânzeturi, efectiv tot ce îți poți imagina. Totul foarte proaspăt și gustos.

Hotel Nuwara Eliya Araliya Green Hills

Pentru cei care nu știți, am fost într-o excursie circuit în Sri Lanka, cu Paralela 45. Am călătorit singură în multe țări din Asia, încă atunci când dorești să vezi multe lucruri în puțin timp, un circuit organizat este cea mai bună soluție. Mi-a plăcut această excursie mult, mai ales că a fost un grup efectiv minunat. Și un ghid foarte bun, totul a fost frumos și impecabil organizat.

Citește și:

Circuit Sri Lanka: zborul București-Colombo, Hotelul Pegasus Reef, ziua 1

Pinnawala, Sigiriya și Sungreen Resort Sri Lanka: ziua a doua din circuit

Templul Dambulla, Matale, Kandy Sri Lanka și Hotel Randholee Resort and SPA ziua a treia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *