produce cosmetics vacanta 1

Cinci produse cosmetice indispensabile în vacanta si cateva optionale: Dosarele Frumuseții Extravita

Cosmetice Dosarele frumusetii

Inițiez un nou capitol Extravita, alături de cele dedicate călătoriilor solitare, sau al celor dedicate motivației de a ne trăi visurile. De data acesta, o alt fel de motivație, o pledoarie pentru frumusețe: Dosarele Frumuseții. Am scris de-a lungul timpului diferite articole despre cosmetice, despre frumusețea în vacanță, despre tratamente fantastice care se pot face în anumite destinații. Însă a venit timpul să le adun pe toate într-o categorie dedicată, deoarece doresc să vă încurajez să acordați cât mai multă atenție prevenției, pentru ca momentul acela în care ne gândim la botox să vină târziu, cât mai târziu. Și totul începe cu rutina zilnică de îngrijire.

Am călătorit aproape încontinuu în ultimul an de zile. Am ajuns din Sri Lanka în București și după în Iordania și Italia, Grecia și iar Iordania într-o singură lună, de exemplu. Și tot așa. Am schimbat continente, climate, temperaturi, de la o extremă la alta în termen de câteva zile. După care am luat-o de la capăt. Iar acum sunt în Sicilia.

Peste tot pe unde am fost am încercat tratamente locale, produse cosmetice locale, vitamine cumpărate local. Alături de cosmetice cumpărate online, din diferite surse. Sau din Duty-Free. Am testat și retestat și am ajuns azi la combinația ideală, la acea rutină pe care o voi folosi pe termen foarte lung. Cu foarte foarte mici adaptări. Însă produsele de bază vor fi aceleași. În articolul de azi voi vorbi despre cele cinci produse de bază în călătorii, sau în rutina zilnică obișnuită.

Și am adunat în categoria ”Dosarele Frumuseții” de pe blog toate articolele scrise despre cosmetice și tratamente, acasă sau în vacanțe.

Regula de bază: încerc produse cât mai simple, cu cât mai puține ingrediente, cât mai naturale

Acolo unde se poate, desigur

produce cosmetics vacanta

Demachierea: nenegociabilă

Orice îngrijire începe cu demachierea. Folosesc diferite produse. Spumă, geluri, ulei demachiant (am unul excelent din gama GREEN de la Marionnaud, dar este cam mare și nu îl iau mereu cu mine în bagaj), ulei de cocos, apă micelară, orice am la îndemână. Un produs de demachiat trebuie să curețe bine și să nu usuce tenul. Când nu am nimic la îndemână, folosesc un săpun facial cu minerale de la Marea Moartă, sau cu ulei de măsline, sau cu apă de orez (din Thailanda) și mă spăl de câteva ori cu el. Am încercat tot felul de săpunuri, acum am din Iordania mai multe cu minerale de la Marea Moartă. Unele produse de demachiere fac și un mini peeling, la fel ca unele măști faciale, așa că nu mai fac peeling/gomaj separat. Nu pun demachierea în produsele indispensabile pentru că demachierea nu este negociabilă. Nu există îngrijire de niciun fel fără demachiere.

1. Apă tonică

Nu pot sta fără apă tonică. Fața mea are nevoie de hidratare, mai ales după curățare, deoarece din exces de zel simt uneori că mă strânge (când folosesc săpun). Sau că este prea grasă (când folosesc ulei). De aproape un an de zile folosesc produsele tonice de la Sabio: apă de aloe vera, apă de trandafiri, iar chiar acum folosesc Apa de mușețel. Este un produs 100% natural, de care sunt foarte mulțumită. Mi-a plăcut enorm apa cu aloe vera, dar nu am mai găsit ultima oară, însă sunt încântată și de apa de mușețel. Mi-a mai plăcut mult de tot un tonic, de la d’Adine, tot realizat numai cu ingrediente naturale. Când voi rămâne cu produsele pe terminate, o să fac încă o comandă mai mare la d’Adine, că îmi plac toate produsele lor.

2. Hidratarea: cremă hidratantă ușoară, naturală

Am folosit tot felul de creme hidratante. Însă deoarece folosesc mai multe produse cosmetice zilnic, am început să caut să am cât mai multe naturale, pentru că oricum folosesc cremă cu factor de protecție, primer, fond de ten. Zilnic. Și acestea au diferiți ingredienți de tot felul. Din acest motiv încerc ca tonicul și crema hidratantă să fie cât mai simple, cu ingrediente naturale.

Momentan, folosesc o cremă cu unt de migdale dulci, din gama Green de la Marionnaud. Îmi plac mult produsele, le-am descoperit la un eveniment Beauty Barometer și deși aveam mai multe creme hidratante începute, o folosesc acum numai pe aceasta. Deși mă așteptam să fie o cremă pentru seară, o folosesc de aproape o lună dimineța și intră în piele imediat. Este densă, dar foarte fină și nu este nevoie decât de o cantitate mică de produs. Momentan o folosesc și în zona ochilor, pentru că nu am o cremă de ochi care să îmi placă. Am încercat (desigilat) câteva, de la branduri bune, dar le-am dat. Vreau ca și crema de ochi să fie tot naturală.

produce cosmetics vacanta 2
Produse cosmetics vacanta: crema hidratante de zi

3. Cremă cu factor 50 de protecție solară

De peste doi ani de zile folosesc zilnic indiferent de anotimp cremă cu factor de protecție solară 50. Am încercat multe produse și am fost mulțumită de ele: Korres, Apivita, iar momentan folosesc de la Uriage. Am încercat mai multe produse de la Uriage, acum am crema minerală bariesun spf 50+, dar am făcut din nou comandă pentru crema cu SPF 50+ Bariederm Cica, deoarece mi-a plăcut foarte foarte mult.

Însă pe piață sunt foarte multe produse cosmetice cu factor de protecție 50, important este că nu trebuie să renunțăm la acest produs, sub nicio formă. De bronzat ne bronzăm oricum, dar am urmărit de ceva timp mulți oameni mai în vârstă (stalkerul din mine). Pe plajă de exemplu. Mulți au pielea frumoasă și tânără pe corp, iar gâtul și fața foarte ridate. La fel mâinile. Este o diferență uriașă între pielea de pe corp și cea de pe zonele expuse, se observă cel mai bine la persoanele în jur de 60 de ani.

De ce această diferență? Mi-a dat de gândit. Pentru că acestea sunt expuse zilnic la soare, iarna și vara. Știm asta, dar nu asimilăm neapărat 100% . De când am realizat cât de importantă este protecția, nu am mai ieșit din casă fără cremă cu factor de protecție 50. Ba o aplic și când stau în casă, ziua. Cred că acest produs este chiar mai important decât crema hidratantă. Adică între o cremă hidratantă și o cremă cu factor de protecție, aș alege-o pe cea de-a doua fără să stau pe gânduri. Dar ideal este să le folosim pe amândouă.

produce cosmetics vacanta 1
Crema cu factor de protectie 50: indispensabila

4. Serum

De ceva timp folosesc diferite serumuri. Sunt atât de multe opțiuni pe piață, încât nici nu știu cu care să încep, dar ideea este că trebuie să îl găsiți pe acela care vi se potrivește cel mai bine. Am folosit (și am fost mulțumită) de serumuri cu vitamina C, sau cu acid hialuronic, cu colagen sau cu diferite combinații. Acum folosesc retinol în squalane de la The Ordinary. Am două produse: cu 0,5% concentrație și cu 1% concentrație. Pe cel cu 1% nu l-am folosit decât o dată, mi-a cam uscat fața, se pare că este normal atunci când tenul nu este obișnuit. Dar cu cel de 0,5% mă înțeleg extraordinar.

Când îl folosesc? Acum numai seara. După demachiere și tonifiere. Nu mai adaug nimic altceva. Îl folosesc de câteva ori pe săptămână, în restul timpului folosesc unt de shea sau alte produse naturale. Fără multe ingrediente. Uneori am stors suc de lămâie și l-am pus pe față. Și am dormit așa. Este extraordinar.

Atenție: dacă folosiți serumuri cu retinol sau cu vitamina C (inclusiv suc de lămâie), pielea va fi mai sensibilă la soare. Adică puteți face pete, așa că se recomandă neapărat să folosiți cremă cu factor de protecție solară 50. Și chiar așa este posibil să faceți pete, dacă stați cu fața în soare, sau dacă nu reaplicați crema des. Dacă vă duceți undeva cu mult soare, trebuie să folosiți o pălărie, șapcă etc. Puteți folosi aceste produse iarna, dacă nu vă împăcați cu ideea că puteți face pete. Însă produsele cu concentrație mare de retinol ajută și la eliminarea petelor. Eu m-am ales acum ceva timp cu niște pete, uneori se estompează, uneori iar apar, nu am observat o înrăutățire a situației de când am început să folosesc retinol. Dar mă feresc cât pot de soare și oricum, am un fond de ten cu acoperire foarte mare. Pete, care pete?

produce cosmetics vacanta 3
Produse cosmetics vacanta: serumuri si creme de seara

5. Mască facială

Masca ajută tenul să se regenereze, îl hrănește. Așa că este indispensabilă în călătorii, mai ales că schimbarea regimului alimentar, oboseala, epuizează nu numai organismul, dar și tenul. Ador măștile cu nămol de la Marea Moartă și cum am fost de mai multe ori în Iordania, mi-am făcut un mini stoc. Desigur există multe produse pe piață, unele cu acțiune rapidă, pentru tot felul de tipuri de ten. Însă m-am îndrăgostit de măștile cu nămol de la Marea Moartă, le folosesc aproape exclusiv de vreo 8 luni de zile. Cred că măștile sunt cel mai eficient produs care conține minerale de la Marea Moartă. Asta pentru că în timp ce altele sunt pe bază de apă, sau silicon, glicerină etc și cu un procent variabil de alte ingrediente (inclusiv minerale de la marea moartă), măștile sunt formate numai din ingrediente active. Le ador!

Opțional

Gomaj/peeling

De mute timp nu mai fac gomaj sau peeling separat. Asta pentru că folosesc măști cu minerale de la Marea Moartă (care fac un peeling ușor), la fel unele produse de curățare. În plus, periodic merg la cosmeticiană și fac tratament facial complet, gomajul fiind parte din el. La fel, retinolul face un mini peeling. Adică cumva scap de celulele moarte. Și oricum, nu cred în gomajul sau peelingul excesiv. Rareori, mai fac un periaj cu o perie cosmetică din silicon, de la Ebeline, Drogerie Markt, sau DM cum mai este cunoscut acest magazin.  Însă nu o folosesc decât foarte, foarte rar.

produce cosmetics vacanta 5
Perie cosmetica cu silicon pentru fata

Rolă cu jad

Am de mulți ani de zile o rolă cu jad. De câțiva ani de zile există un adevărat trend, toate modelele internaționale recomandă aceste role, sau pe cele cu cristal roz, cuarț. Miranda Kerr este o adeptă înfocată de exemplu. Am și eu de mult timp o rolă cu jad, așa cum vă spuneam, dar nu o folosesc atât de des pe cât îmi propun, dar fac progrese. Folosită dimineața, pentru un masaj ușor, calmează frumos tenul, scăpați de ”puffiness” de fața umflată, de pungile de sub ochi, are un efect foarte calmant. O țin pe a mea acum la vedere, să îmi amintesc să o folosesc cât mai des. Este însă mereu în bagaj, de vreun an de zile.

produce cosmetics vacanta 4
Rola cu jad

Folosesc aproape zilnic și alte produse: primer, fond de ten etc, dar pe acestea le trec la capitolul ”trusa de cosmetice”, despre care voi vorbi într-un articol separat.

2 thoughts on “Cinci produse cosmetice indispensabile în vacanta si cateva optionale: Dosarele Frumuseții Extravita

  1. Și la mine crema cu SPF 50 e sfântă, mai ales de când m-am mutat în Bangkok. La fel și mersul la un masaj facial care, între noi fie vorba, nu-i chiar ieftin, ba adunat cât dau pe așa ceva într-un an îmi iese de o vacanță faină. Dar am senzația că nimic din ce aș putea face eu acasă nu mă ajută așa cum mă ajută mersul frecvent la cosmetică. Până la urmă e și despre ceea ce ne face pe noi fericite și de ceea ce ne face să ne simțim bine în propria piele. Pentru că eu nicicând nu voi avea un ten de porțelan sau mai știu eu ce, dar asta e mai puțin important. Senzația aceea de bine după ce ies de la spa nu e egalată de nimic :))

    Cât despre rutina zilnică, după ani de căutari și produse care mai de care mai scumpe, am rămas la un ritual simplu, natural și cel mai eficient de până acum: demachiat (de obicei apă micelară), câteva fâsuri de apă termală (de obicei La Roche-Posay) urmate de câteva picături de ulei de sâmburi de măceșe și apoi masat. Asta și dimineața și seara. Niciodată nu mi-aș fi imaginat că uleiul e cel mai bun produs pentru hidratare pentru mine, care am tenul gras. Se pare că e, trebuie numai găsit uleiul potrivit.

    1. Da, car, uleiul potrivit este fantastic. Vreau și eu să mai încerc câteva. În Bangkok este și umezeală, este bună pentru ten, dar dezastruoasă pentru pete, că trebuie aplicată crema des, cu umezeala de acolo.
      Cat despre tratamente cosmetice, am Observatory vorbind și urmărind doamne trecute de o vârstă că cele care se îngrijesc constant au cel mai frumos ten. Nu sunt atât de ridate ca și celelalte, au alt tonus, personal prefer să cheltuiesc mai puțini bani pe haine și pe alte lucruri neesențiale (mașină de exemplu, că oricum mereu călătoresc) dar să investesc banii în mine, în starea de bine și în felul cum arăt, dar nu neapărat machiaje, ci îngrijire. Contează mult. Mai iau și multe vitamine, încerc să mănânc sănătos, mă hidratez etc. Plus răsfățul: starea aceea de bine, relaxarea totală pe care o ai după un tratament facial (sau un masaj corporal) este neprețuită!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.