Nuwara Eliya, cascada Ravana Parcul Național Yala Hotel EKHO Safari 4

Nuwara Eliya, cascada Ravana Parcul Național Yala Hotel EKHO Safari 4* ziua 5 din Sri Lanka

Sri Lanka

Fiecare zi din Sri Lanka a fost magică, în felul ei. Pe cea de-a cincea am început-o vizitând Nuwara Eliya, Mica Anglie din Sri Lanka. Și am continuat drumul spre sudul insulei, trecând prin Munții de Catifea. Am admirat valea Ella, lanțul muntos Kataragama, ne-am oprit în diferite locuri cu vedere frumoasă și la cascada Ravana.

Am ajuns la Hotelul EKHO Safari, ne-am schimbat și am mers în safari în Parcul Național Yala. Seara am petrecut-o la acest hotel superb, cu piscină infinită cu vedere spre lacul Tissa și la savană. Natura este fabuloasă în Sri Lanka și mă bucur că scriu despre aceste locuri, deoarece este ca și cum aș trăi momentele acelea încă o dată.

Precum vă spuneam în episodul trecut, am petrecut o noapte în Nuwara Eliya, la Hotelul Araliya Green Hills. După un mic dejun mult prea bogat, am plecat iar la drum, spre Parcul Național Yala. Am admirat stațiunea preferată a coloniștilor britanici, dar și a localnicilor, în zilele noastre.

Din Nuwara Eliya, Mica Anglie spre Parcul Național Yala 

Nuwara Eliya este cel mai răcoros loc din Sri Lanka, fiind la o altitudine de peste 1800 de metri. Orașul este situat chiar lângă Pidurutalagala, cel mai înalt multe din Sri Lanka: are 2524 de metri. Însă dacă doriți să faceți drumeții, să știți că accesul pe Pidurutalagala nu este deschis publicului, muntele fiind protejat de o mare bază militară. În schimb în zonă se pot face  excursii la altitudine, pe alte vârfuri semețe.

Fondat de către Samuel Baker, cel care a descoperit și lacul Albert din Uganda și care a explorat Nilul în 1864, Nuwara Eliya a devenit refugiul coloniștilor britanici, în principal datorită climei, asemănătoare cu cea de acasă. Tot din acest motiv în regiune se cultivă și multe fructe, legume și flori care se regăsesc și în Europa.

Aerul este mereu proaspăt, este multă vegetație (deloc neobișnuit pentru Sri Lanka) și mulți turiști. Singhalezii adoră să vină aici, să experimenteze un pic de răcoare, în orice anotimp. Așa că stațiunea este în plin avânt, se construiesc o mulțime de pensiuni, deoarece cererea este foarte mare. În afară de casele de vacanță preferate de localnici, există desigur și multe hoteluri, restaurante, un Club de Golf și frumosul Parc Victoria. Aici se desfășoară și multe curse de motociclete și de cai.

Frumosul lac Gregory întregește peisajul idilic, dar și posibilitățile de petrecere a timpului, deoarece se pot face foarte multe sporturi acvatice. Și se pot închiria bărci, hidrobiciclete, se poate sta la soare.

Tot în Nuwara Eliya este și mormântul odiosului maior britanic Thomas William Rogers, care a împușcat peste 1400 de elefanți. În timp ce maiorul a murit trăznit de fulger. Mai mult, piatra sa funerară este și ea lovită anual de fulgere, Universul îl detestă din cauza păcatelor sale. 

Ieșind din Nuwara Elyia, am trecut prin micul sat Seetha Eliya, unde am admirat (din autocar) frumosul templu Seetha Kovil. Din păcate, am făcut poze în mișcare și nu sunt deloc reușite, dar templul este într-adevăr superb.

Nuwara Eliya, cascada Ravana Parcul Național Yala Hotel EKHO Safari 4 4

Parcul Național Yala 2

Nuwara Eliya, cascada Ravana Parcul Național Yala Hotel EKHO Safari 4 26

Nuwara Eliya, cascada Ravana Parcul Național Yala Hotel EKHO Safari 4 25

Nuwara Eliya, cascada Ravana Parcul Național Yala Hotel EKHO Safari 43

Nuwara Eliya, cascada Ravana Parcul Național Yala Hotel EKHO Safari 4 5

Kataragama, munții de catifea

Drumul din Nuwara Eliya spre Parcul Național Yala este absolut magnific. Depresiuni adânci, munți parcă desenați, vegetație luxuriantă, multe cascade: nu ai cum să te plictisești, în fiecare moment vezi ceva frumos. Am făcut o pauză înr-un loc de vis, unde mi-ar fi plăcut să stau măcar o zi, dacă periplul prin Sri Lanka ar fi fost de o lună de zile. Știu, știu că vreau prea mult, dar locul acesta te îmbie spre relaxare. Parcă te vrea aici, iar toată ființa ta simte că dorește să stea mai mult pe aici. Să zăbovești pe termen lung pe aceste meleaguri binecuvântate.

Nuwara Eliya, cascada Ravana Parcul Național Yala Hotel EKHO Safari 4 2

Nuwara Eliya, cascada Ravana Parcul Național Yala Hotel EKHO Safari 4 28

Nuwara Eliya, cascada Ravana Parcul Național Yala Hotel EKHO Safari 4 27

Restaurantul Mount Heaven – munții raiului

Nuwara Eliya, cascada Ravana Parcul Național Yala Hotel EKHO Safari 4

Nuwara Eliya, cascada Ravana Parcul Național Yala Hotel EKHO Safari 4 6

Nuwara Eliya, cascada Ravana Parcul Național Yala Hotel EKHO Safari 4 7

Nuwara Eliya, cascada Ravana Parcul Național Yala Hotel EKHO Safari 4 8

Nuwara Eliya, cascada Ravana Parcul Național Yala Hotel EKHO Safari 4 9

Nuwara Eliya, cascada Ravana Parcul Național Yala Hotel EKHO Safari 4 10

Parcul Național Yala 16

Cascada Ravana

Cascada Ravana este un punct obligatoriu de oprire dacă treceți pe acest drum, mai ales că se vede din stradă! Cu o lungime de peste 25 de metri, este una dintre cele mai largi cascade din Sri Lanka. Lărgimea cascadei depinde însă de câtă ploaie a fost în regiune într-o anumită perioadă. La fel claritatea apei.

Cascada a fosa denumită după regele Ravana, din epopeea indiană Ramayana. Conform legendelor antice, regele Ravana a răpit-o pe prințesa Seeta și a ascuns-o într-o peșteră din spatele cascadei. Peștera Ravana Ella este situată pe o stâncă la o înălțime de 1370 de metri deasupra nivelului mării. Conform descoperirilor făcute în timpul săpăturilor arheologice, peștera a fost locuită de oameni acum 25 000 de ani.

Tot aici puteți cumpăra rambutan, nucă de cocos și tot felul de cristale, la prețuri incredibil de mici!

Nuwara Eliya, cascada Ravana Parcul Național Yala Hotel EKHO Safari 4 17

Nuwara Eliya, cascada Ravana Parcul Național Yala Hotel EKHO Safari 4 18

Nuwara Eliya, cascada Ravana Parcul Național Yala Hotel EKHO Safari 4 16

Nuwara Eliya, cascada Ravana Parcul Național Yala Hotel EKHO Safari 4 15

Nuwara Eliya, cascada Ravana Parcul Național Yala Hotel EKHO Safari 4 13

Nuwara Eliya, cascada Ravana Parcul Național Yala Hotel EKHO Safari 4 12

Nuwara Eliya, cascada Ravana Parcul Național Yala Hotel EKHO Safari 4 11
Am cumpărat peste două kilograme de cristale din Sri Lanka numai la cascada Ravana!

Am ajuns la Hotelul Ekho Safari Tisa, am luat masa de pranz, ne-am cazat și am pornit la drum, unde altundeva, ci spre Parcul Național Yala! Despre hotel scriu mai jos, având în vedere că motivul principal pentru care am venit în acest loc a fost desigur parcul în sine.

Nuwara Eliya, cascada Ravana Parcul Național Yala Hotel EKHO Safari 4 14

hotel parcul national yala 6

Parcul Național Yala

Parcul Național Yala este cel mai vizitat parc din Sri Lanka și al doilea după mărime. Cu o suprafață totală de 979 de kilometri pătrați, este împărțit în cinci zone, două fiind deschise pentru public. Varietatea speciilor de aici este cea care atrage turiștii. Alături de cadrul natural spectaculos: savane, delte, mangrove, păduri, lagune, plaje întinse și multe lacuri, la malul Oceanului Indian, toate formează un peisaj idilic și foarte diversificat.

În Parcul Național Yala sunt peste 300 de specii de flori și 215 specii de păsări, printre care rândunica, cocoşul de Ceylon, omidarul, tucanul uriaș, pasărea-rinocer, cocorul, flamingo, vulturul, păunul. Totodată, sunt 44 specii de mamifere, leopardul fiind cel mai faimos, aici fiind cea mai mare densitate din lume. Alături de leoparzi, mai sunt mulți elefanți, bivoli sălbatici, urși, căprioare pestrițe, șacali, mistreți, lorisul ”red slender”, maimuțe Toque. Reptile: mulți crocodili! 47 de specii, mai exact, dintre care 6 endemice! Pe lângă această avalanșă de crocodili, putem întâlni: cobra indiana, vipera Russell, șarpele zburător din Sri Lanka, țestoase, 18 specii de amfibieni! Și mulți, mulți fluturi. Ce mai, Parcul Yala este un adevărat paradis.

Din nefericire, sunt probleme cu braconajul în acest Parc Național, la fel ca peste tot pe Pământ, dar nu atât de mari ca în parcurile africane, de exemplu.

Că tot vorbeam spree leoparzi, nu i-am văzut. Fiind nocturni și solitari, nu le place popularitatea, astfel încât rar apuci să vezi vreunul. Adică  dacă vezi în treacăt o coadă de leopard poți să te consideri norocos. Sunt și foarte rapizi, pot alerga cu o viteză de 58 de km/oră așa că dispar repede din peisaj.

În schimb am văzut mulți elefanți (sunt peste 300 în parc), foarte mulți crocodili, porci sălbatici, bivoli, păuni, maimuțe, flamingo, tucani uriași (mulți și foarte, foarte frumoși), tot felul de reptile, ce mai, a fost o zi reușită! Plus că peisajul nu seamănă cu niciun altul din Sri Lanka, a fost ca și cum am experimentat Africa în această micuță insulă din Oceanul Indian. A fost minunat!

Parcul Național Yala 18

Parcul Național Yala 19

Parcul Național Yala 17

Parcul Național Yala 15

Parcul Național Yala 14

Parcul Național Yala 12

Parcul Național Yala 11

Parcul Național Yala 10

Parcul Național Yala 9

Parcul Național Yala 8

Parcul Național Yala 7

Parcul Național Yala 6

Parcul Național Yala 5

Parcul Național Yala 4

Parcul Național Yala 3

Parcul Național Yala 1

Nuwara Eliya, cascada Ravana Parcul Național Yala Hotel EKHO Safari 4 31
O baie în acest lac…. mai gândiță-vă, este plin ochi de crocodili

Nuwara Eliya, cascada Ravana Parcul Național Yala Hotel EKHO Safari 4 30

Nuwara Eliya, cascada Ravana Parcul Național Yala Hotel EKHO Safari 4 29

Nuwara Eliya, cascada Ravana Parcul Național Yala Hotel EKHO Safari 4 24

Nuwara Eliya, cascada Ravana Parcul Național Yala Hotel EKHO Safari 4 23

Nuwara Eliya, cascada Ravana Parcul Național Yala Hotel EKHO Safari 4 22

Nuwara Eliya, cascada Ravana Parcul Național Yala Hotel EKHO Safari 4 21

Nuwara Eliya, cascada Ravana Parcul Național Yala Hotel EKHO Safari 4 20

Nuwara Eliya, cascada Ravana Parcul Național Yala Hotel EKHO Safari 4 19
Apus de soare în Sri Lanka

Tsunamiul din 2004 în Parcul Național Yala

Find chiar în sudul insulei, Parcul Național Yala a fost afectat puternic de tsunamiul din 2004. O mare parte din teritoriu a fost ”măturat” de valurile ucigașe (în special al doilea val), inundațiile ajungând de la 392 până la 1490 de metri în teritoriu. 250 de oameni au decedat, 5000 de hectare fiind afectate.

Dar animăluțele și păsările au scăpat. Mititeii (sau mai măricei) plecaseră din zonele periculoase. S-a vorbit mult despre cel de-al șaselea simț al animalelor, mai ales după acest tsunami devastator. Asta pentru că peste tot, animăluțele ori au salvat stăpânii (au fost cazuri de oameni salvați de faptul că patrupezii lor nu au dorit să iasă la plimbare în ziua respectivă), ori au salvat turiștii (cazul unui elefant călărit de o fetiță într-un resort, care efectiv a luat-o la fugă cu tot cu copilă, salvând-o pe aceasta), ori dacă erau în zoo au refuzat să iasă din cuști. Și multe alte exemple, dar clar, toate animalele domestice și sălbatice au simțit ceea ce urma să vină. Iar în Parcul Național Yala animalele au fugit din locurile afectate, s-au retras în teritoriu. Și totuși nu dorim să învățăm de la ele. Nu pot să îmi imaginez cum de oamenii nu și-au dat seama că ceva nu este în regulă, având în vedere că dispăruseră animalele. Sper ca pe viitor să învățăm mai mult de la ele și mai ales să avem un mai mare respect pentru toate vietățile.

Parcul Yala a fost redeschis după câțiva ani, iar acum nu se mai văd urmele lăsate de catastrofă. Există doar un memorial al victimelor (umane) și cam atât. În rest parcul este absolut încântător.

Hotel Ekho Safari Tissa

Hotel Ekho Safari Tisa , situat în Tissamaharama, este încă un loc în care mi-ar fi plăcut să zăbovesc mai mult. Nu este somptuos, însă este genul meu de hotel: minimalist, în mijlocul naturii, cu care se contopește parcă. Nu este nicio notă discordantă aici. Cu mult mobilier din bambus, palmieri, trestii, verdeață și o piscină infinită cu vedere la lacul Tissa. Absolut superb! Și mai ales, cu o energie aparte. Un loc în care te simți ușor!

Hotelul este situat la numai 20 de minute de mers cu mașina de intrarea din Parcul Național Yala.

Camerele

Moderne, simple, dar minunate, cu vedere la lac! Și la piscină. Curate, dotate cu aer condiționat, televizor cu ecran plat, cu programe diverse, seif, minibar. Însă am fost încântată că Wi-Fi-ul mergea excelent în tot hotelul!

Facilități și mese

Pe lângă pisicina infinită unde se poate face plajă, pe malul lacului, hotelul are un SPA unde se pot face masaje, saună, un bar în lobby și o grădină frumoasă.

Toate mesele au fost excelente, cu preparate diverse și deosebit de gustoase. Pe toate gusturile. Desigur, uitându-mă pe comentariile de pe booking unii s-au plâns că mesele sunt prea scumpe. Prea scumpe în comparație cu ce? Nu cred că se poate compara prețul de la un hotel de 4 stele superb cu cele de la restaurantele locale, dar nici calitatea. Și nu este ca și cum în pustietatea de aici sunt prea multe opțiuni. Desigur că și costurile pentru cei care administrează hotelul sunt mai mari decât în alte locuri. Însă noi am avut toate mesele incluse în program, așa că nu ne-am făcut sânge rău din cauza prețurilor, mai ales că circuitul a fost excelent cu totul și mai ales prețul foarte bun pentru tot ce a fost inclus.

hotel parcul national yala 1
Vedere spre lacul Tissa

hotel parcul national yala

hotel parcul national yala 2

hotel parcul national yala 3

hotel parcul national yala 4

hotel parcul national yala 5

hotel parcul national yala 7

hotel parcul national yala 8

hotel parcul national yala 9

hotel parcul national yala 10

hotel parcul national yala 11

hotel parcul national yala 12

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.