Cred că bacșișul trebuie bugetat în cheltuielile de vacanță, la fel ca suma rezervată pentru cadouri, sau pentru alte cheltuieli fixe. Sunt multe destinatii unde bacsisul face parte din cultura locală și Egiptul este una dintre ele. Am făcut un calcul, cât bacșișam dat în total, călătorind singură și independent 17 zile în Egipt, timp în care am vizitat Cairo, Dahab (unde mi-am luat și certificatul PADI Advanced Open Waters Diver), Alexandria, Marsa Matruh, Siwa (o oaza splendidă din apropierea graniței cu Libia), Alexandria și Cairo din nou. Calculul mi-a ieșit un pic peste 1000 de lire egiptene. Deci în jur de 60 de euro sau un pic mai mult. De fapt cred că un pic mai mult, 70 poate. Și nu am luat tururi organizate (unde este necesar un bacșiș bun pentru ghizi, șoferi), ci doar transport local și taxiuri. Dar am mers la cafenele, baruri, restaurante și am stat în 5 hoteluri și pensiuni (în Alexandria m-am întors în același hotel). Am observat ce și cum dau localnicii și totodată am deschis subiectul cu unii proprietari de hoteluri, alți egipteni cu care am mai discutat în autocar etc. Am făcut o listă cu ce bacșiș și cât se obișnuiește să se dea în Egipt la ora actuală.
Nu cel mai mare bacșiș, să ne înțelegem, ci unul ”decent”. În unele recomandări online am găsit sume mai mari în dolari, dar de multe ori și cei direct interesați scriu pe forumuri). Este absurd să se dea un bacșiș adunat de 3000 de LE unui ghid local într-o zi de exemplu, 1000 LE este o sumă foarte mare pentru majoritatea egiptenilor.
Totodată, având în vedere că față de acum câțiva ani lira egipteană s-a depreciat mult, sfaturile pe care le găsim de acum câțiva ani nu mai sunt valabile, înseamnă mult prea puțin dacă sunt exprimate în moneda locală.
Bacșișul este omniprezent în Egipt. Însă în ultimii ani am văzut că și în țări europene unde înainte nu se cerea bacșiș iar oamenii care lucrează în turism au salarii bune au început să îl sugereze, într-un mod mai mult sau mai puțin subtil. Cultura bacșișului se împrăștie ușor, ușor peste tot. Revenind la Egipt, am dat destul de mult bacșiș, deoarece consider că așa este corect, că dacă așa este cutuma într-o țară și oamenii depind de acest venit, nu trebuie eu să pretind să schimb lucrurile. Am fost tratată foarte bine peste tot, cu multă grijă. De multe ori mi s-a spus: nu trebuie. Ba chiar în diferite ocazii am fost refuzată. Pentru că nu trebuia dat bacșiș în situația respectivă.
Mă enervează atunci când citesc comentarii de la unii americani*, că pot scăpa fără să lase bacșiș în Egipt, că în Egipt nu este ca în America, unde ies după tine să îl dai. Mi se pare urât și meschin, mai ales că bacșișul în Egipt este infim față de cât este în Statele Unite. Și oamenii din Egipt chiar au nevoie de acești bani. La cei care nu dau la ei acasă, nu face parte din cultura lor, nu mi se pare atât de urât, deși orice călător trebuie să se adapteze la cultura locală. Așa cum citim despre cum să evităm anumite lucruri, ce putem vedea într-o destinație etc, putem să luăm în considerație și acest element important în țara pe care o vizităm.
- Notă: este vorba despre călătorii independență, nu despre grupuri. În general americanii sunt printre cei mai ”buni turiști”, dau bacșiș destul de mare, însă călătorii independenți de multe ori încearcă să ”se scoată”. Ceea ce nu pot face nicicum acasă la ei.
Mă bucura atunci când vedeam cum se ”luminează” fața cuiva atunci când îi dădeam bacșișul. Desigur, unii sunt neimpresionați, sau vor mai mult, asta este o altă poveste.
Oricum, cred că depinde de fiecare dacă dorește să dea sau nu. Dacă își permite sau nu. Dar nu este corect să lăsăm la noi la restaurante și mult, ca să ”facem impresie” și atunci când vizităm o țară să nu ne pese. În Egipt nu te obligă nimeni să lași bacșiș, însă ești cu mult mai bine tratat și respectat atunci când dai. Acestea fiind spuse, uitați un ghid orientativ.
Bacsisul in Egipt: ce cum si cui ii dai
Oamenii care te ajută cu bagajul (îl pun în autocar) – 5 LE
Am primit rest de la oamenii care puneau bagajele în autocar, atunci când am dat bancnote mai mari. Iar dacă am încercat să dau bacșișul acesta șoferului (care uneori a ajutat și cu bagajele) am fost refuzată. Sunt oameni care în terminalele de autobuz pun bagajele în autocar, acesta este ”jobul” lor, lor trebuie să le dăm acest bacșiș.
Toalete: 1-2 LE
La fiecare toaletă cu foarte puține excepții este cineva care înmânează hârtia, face curat sau chiar stă la intrare la un mini birou. În aeroport, la baruri, pe drumuri, peste tot. Cei de la aeroport nu îți condiționează intrarea, dar uneori o să îți ceară bacșișul. Nu toate doamnele din aceste locuri vor cere, dar se vor bucura atunci când le vei da. Majoritatea vor cere 2 LE. În unele locuri este 1 LE, dar prea puține, pea izolate.
Am întâlnit și o sugestie foarte ”amuzantă” – 1 euro. 1 euro înseamnă 18 LE: Am dat peste tot 2 LE, sau am pus pe masă chiar dacă nu era nimeni acolo, să solicite. Însă oamenii din locul respectiv văd/știu. Cei din același autocar / minibus, egiptenii alături de care călătorești pe distanțe lungi, unde ai câteva opriri pe traseu vor vedea că ești corect și se vor purta mai frumos cu tine. Nu încerca să nu lași acești bani, sunt puțini și nu te vei îmbogăți făcând o economie aici.
Bacșiș hoteluri Egipt
Recepție: 20 LE la cazare, mai mult când ai diferite cereri speciale.
Omul care duce bagajul: 5-10 LE
Personalul de la micul dejun: 20 LE/persaonă/zi
Om de la curățenie: 10-20 LE/zi
În Dahab m-am încuiat pe afară la un moment dat, cheia fiind în ușă înăuntru. Nu știu cum am fost atât de căscată, oboseala probabil, dar terasa era la piscină, afară și ieșeam des. Ei bine, un angajat a deschis prin spate fereastra cu un fel de tijă metalică, a sărit pe geam și a deschis ușa. A fost foarte fericit când i-am dat 100 LE, cred că era mulțumit și cu mai puțin, dar m-am bucurat că a fost mulțumit. Mă și vedeam plătind ușa sau yala dacă trebuia forțată, că ușa era zdravănă rău. În Europa dacă faci asta te taxează mult mai mult, că pretind că trebuie să schimbe ușa etc. Domnul în cauză mi-a spus că este oricând acolo, dacă mai am nevoie de ceva. Cred că ar fi fericit să se blocheze câțiva turiști pe zi :).
Bacșiș baruri/restaurante Egipt: 10%
La restaurante și baruri, clasicul este perfect. 10% din totalul consumației. Însă de multe ori la barurile moderne au fost uimiți și bucuroși într-un mod care denota surpriza când le-am lăsat bacșișul.
O să vedeți că este adăugată aproape mereu o ”taxă de serviciu”. Însă banii aceștia merg la proprietarii restaurantului sau al barului, nu la ospătari.
Șofer taxi
Nu este nevoie, dar se va bucura dacă îi lași 5-10 LE. Am auzit că uneori pretind, dar mie nu mi s-a întâmplat. Dimpotrivă, șoferii cu care am mers o zi întreagă mi-au făcut și cinste cu cappuccino, desigur, după ce am făcut eu la un moment dat pe traseu. Dar nu au dorit să ia mai mult, dimpotrivă, mi-au mai oferit ”bonus” o atracție care nu era în program. A fost însă vorba de sume ”frumușele” stabilite de la început. În unele locuri nu poți ajunge cu transportul public, la unele plaje izolate de exemplu. Este mult mai avantajos și frumos să iei un taxi și să vezi totul fără stres, în ritmul tău. Acestea fiind spuse, am călătorit cu multe autobuze și microbuze locale, de multe ori cu transportul în comun, dar în unele locuri izolate nu aveam cum.
Bacșișuri pentru tururile cu agenții locale
Croaziere: 50-100 LE /zi/persoană pentru tot
Tur leader: 50 LE/ zi
Ghid – 50 LE/zi
Șoferul de autocar/microbuz din tur: 50/zi. În timp ce șoferii de autobuze care fac transport de persoane între diferite destinații din Egipt nu primesc bacșiș, șoferii care fac circuite cu turiști da. Și cei care fac circuite cu turiști egipteni, nu doar cu cei de alte naționalități. Așa este cutuma locală.
Desigur, dacă cineva v-a ajutat cu ceva este frumos să îi lăsați mai mult. În Egipt, ca în alte locuri, ești întrebat la tot pasul ce naționalitate ești. Și în funcție de ce spui, ești tratat mai bine sau ai parte de păcăleli mai mari. Normal că fiecare persoană are experiențele proprii, dar în Egipt românii sunt primiți cu bucurie. Fiți siguri că turiștii din țările care nu dau bacșiș din principiu, au parte de cele mai mari prețuri peste tot. Se ”scot” ei cumva.
Se poate ca uneori, foarte rar să vi se întâmple să vi se ceară bacșișul destul de insistent. Sau ca cei cărora le-ați dat să se arate nemulțumiți. Mie nu mi s-a întâmplat, dar am auzit că unor călători da. În acest caz efectiv treceți mai departe. Sunt mulți ghizi în diferite țări care chiar dacă câștigă foarte mult, sunt manipulatori și vor să ”stoarcă” chiar mai mult. Au tot felul de tactici, dar nu vă lăsați intimidați. Bacșișul nu este o obligație, nu este o amendă, trebuie să înțeleagă și oamenii că este o limită.

După o carieră de 8 ani ca Head of Media în cadrul uneia dintre cele mai mari companii de retail din România, Mirela și-a luat lumea în cap. La propriu. Ulterior s-a dedicat freelancingului, călătoriilor și scrisului pe blogurile personale. Cu scopul declarat de a vizita toată lumea, dar încet, de patru ani de zile îi inspiră și pe alții să își urmeze visurile și totodată să se bucure de călătorii, aducând ponturi și sfaturi practice din toate destinațiile.
Multumim, Mirela !
Desi am ” locuit ” 6 luni in Alexandria, in perioada sept. 1983 – mar. 1984, nu stiam aceste lucruri. Acum, impreuna cu sotia, vom sta 8 zile in Hurgada si Cairo, cu o excursie de 1 zi in Alexandria. Ne va fi de mare ajutor in scurta noastra excursie in tara faraonilor. Multumim.
Cu drag si vacanta frumoasa! 6 luni este ceva… mi-a placut mult Alexandria <3
Am susținut-o de multe ori prin articolele mele: Cuvânul magic în Egipt este bacșiș. E normal să lași o atentie oriunde ți se face un serviciu. Mă rog, nu las la bancă, dar prin tot felul de locuri de au legătură cu turismul e de bun simț. Face parte din cultura locului. Și zău, așa cum ai spus și tu, bacșișul în Egipt este atât de nesemnificativ… Am văzut și eu multe cazuri prin excursii când la sfârșit se trecea pe la fiecare cu colecta, nemți sau englezi comentând: dar ce, am plătit!!!! sau chiar în restaurante, unde ospătarul a făcut kilometri la masa unora, iar la final n-au lăsat nimic, ba chiar au luat și ultimii mărunțiși ce-i adusese rest.
Ce urat si meschin din partea celor care au sa nu lase cativa banuti, invocand faptul ca vezi Doamne, ei sunt obisnuiti altfel. Fiecare ara are obiceiurile ei si daca la ei trebuie sa le respecti pe ale lor, la fel in orice loc. Nu inteleg bucuria unora sa faca pe principialii si pe cum este la ei cu oqameni care au nevoie, sa schimbe ei lucrurile. Nu este vorba de obiceiuri, este vorba de faptul ca efectiv nu au chef sa dea, nu sunt generosi si cauta scuze, desi cheltuiesc mult pe bautura, pe ei, dar sunt zgarciti. Repet, cand cineva nu are este altceva, dar multi care nu au dau si altii care da nu, ca sunt zgarciti,
Lucrez intr-un restaurant si sunt obisnuit cu refuzul multora de a lasa bacsis, pe principiul „sunt platiti pentru asta”. Putini stiu insa cat de mici sunt salariile si ca multi angajati se bazeaza tocmai pe bacsis pentru a compensa veniturile. Unii angajatori chiar mentioneaza asta din start. Se intampla la fel in multe domenii unde se lucreaza cu oameni. Inteleg totusi ca fiecare tara are practicile ei. Tocmai de asta caut de fiecare data informatii referitoare la bacsis inainte sa merg undeva. Foarte util articolul 🙂
Multumesc mult! Da, te duci la restaurant, iti asumi ca trebuie sa lasi ceva. Nu in Germania, Japonia (in Japonia nu vor primi), sau in tari unde nu se practica, dar in rest da. In Santorini, multi ospatari le spun din start clientilor ca bacsisul este 10% si ca nu este inclus!!! Pentru ca…
great topic to think about