Cum luăm viza atunci când mergem în Egipt? Am ajuns anul acesta de două ori, odată direct în Peninsula Sinai și odată în Cairo. De fiecare dată am luat viza la sosire, odată cu bani, odată gratuit. Însă vizele se pot lua și online, înainte. Despre cum se ia viza pentru Egipt, sfaturi și ponturi, în articolul de față.
În Egipt se poate intra atât cu pașaportul simplu, cât și cu cel temporar
În Egipt se poate călători atât cu pașaportul simplu, cât și cu cel temporar. Atenție: pașaportul trebuie să aibă o valabilitate de minim 6 luni de la data intrării în Egipt. Deși în Egipt se poate intra și cu pașaport temporar, recomand ca aceasta să fie numai o soluție de urgență. Nu recomand deloc pașapoartele temporare, de multe ori sunt de unică folosință și plătim practic de două ori pentru același lucru.
Soluția ideală este să avem mereu pașaportul simplu, să îi verificăm din când în când perioada de valabilitate și să fim mereu ”gata de plecare”. Altfel la un moment dat vom avea inconveniente, alergătură pe ultima sută de metri, emoții. Plus că din ce în ce mai multe țări nu mai primesc călătorii cu pașaport temporar. Și oricum, atunci când călătorim cu pașaport temporar, ofițerii de frontieră sunt mai suspicioși.
Viza Egipt
Călătorii români care doresc să vizitezze Egiptul au nevoie de viză. Aceasta se poate obține fie direct la punctele de frontieră, la sosire, sau înainte, la ambasadă sau prin portalul online: visa2egypt.gov.eg. În cazul în care solicitați în avans, faceți lucrul acesta cu cel puțin șapte zile lucrătoare înainte de efectuarea călătoriei.
Viza turistică pentru Egipt este valabilă 90 de zile și se poate sta efectiv pe teritoriul Egiptului 30 de zile în acest interval. În cazul în care se depășește intervalul de ședere, sunt penalități, începând de la 59 de dolari americani, pentru 1-3 luni.
Atenție: pentru viza online nu puteți aplica dacă aveți pașaport temporar. În acest caz puteți lua viza numai la sosire sau prin Ambasadă.
Pentru șederi care depășesc 30 de zile, trebuie să vă înregistrați la Ministerul de Interne, iar cererea trebuie făcută înainte de expirarea perioadei de 30 de zile.

e-viza
Viza electronică, e-visa pentru Egipt se obține aici, ÎNAINTE de sosirea în țară. Viza va fi primită pe mail, va fi un document pdf. Viza va fi aplicată în pașaport la intrarea în Egipt. Trebuie să aplicați cu minim 7 zile lucrătoare.
Există și un portal, i-visa, care nu aparține de niciun guvern, deci este o companie independentă, care în schimbul unei taxe de 25 de dolari (suplimentară față de prețul vizei) va obține viza în locul vostru. Nu cred că este necesar însă, se obține la fel de simplu și direct pe portalul e-visa.
În ambele situații trebuie să aveți o copie electronică a pașaportului (poză), un card sau cont paypal și destinația: adresa unde veți sta în Egipt, sau primul loc unde veți sta în Egipt.


Prețul vizei turistice pentru Egipt
25 de dolari americani. Atât costă viza turistică, cu care puteți sta 30 de zile pe teritoriul țării, indiferent că o plătiți la sosirea în Egipt sau înainte, la Ambasadă sau prin portalul online.
Viza turistică de 25 de dolari este valabilă pentru o intrare. Dacă doriți să primiți viza cu mai multe intrări, aceasta costă 60 de dolari. Trebuie însă să o solicitați înainte, la Ambasadă sau pe portalul online, din câte știu nu se poate lua la sosire direct.
Totodată, în cazul în care vi se refuză intrarea în Egipt, prețul vizei nu va fi returnat. La fel ca peste tot, dealtfel. Însă probleme nu au turiștii, ci cei suspecți de terorism. Situația este valabilă încă din 1981, nu am auzit vreodată ca vreunui român să îi fie refuzată intrarea, cum se întâmplă în Mexic, de exemplu. Sau în alte țări.
Viza la sosire în Aeroportul internațional din Cairo
După ce ieșiți din avion și înainte să treceți de punctul de frontieră, trebuie să cumpărați viza, abțibildul. Sunt două oficii, în partea dreaptă pe direcția de mers spre control pașapoarte.
Atenție: unele granițe se pot închide în anumite perioade, confirmați înainte că puteți primi viza la sosire dacă intrați prin anumite puncte de frontieră. Nu în cazul aeroporturilor mari, deși nici aici nu strică, dar mai ales a punctelor mai puțin turistice.

În ce valută cumpărăm viza de Egipt?
În Aeroportul din Cairo se poate plăti viza atât cu cash, în dolari, euro sau lire egiptene, cât și cu cardul. Înainte nu se putea face lucrul acesta cu cardul, dar acum da. La coadă cu mine erau mai mulți turiști români (venisem cu același avion) și au plătit foarte lejer cu cardul. Însă acest lucru poate să nu fie valabil la toate punctele de frontieră, așa că, fiți pregătiți cu cash, cash-ul rules!
Recomandat este să aveți suma fixă în dolari. Eu am avut 50 de dolari, am primit restul, însă dacă nu au, vă pot da banii în altă monedă și cursul nu va fi bun. Un australian pe care l-am întâlnit la pensiunea din Giza unde stăteam, a plătit în euro și a luat o mini țeapă. I-au spus: 25 de dolari. El a spus: se poate și în euro? Da. 25 de dolari, adică 35 de euro. Punct. În loc de 25 de dolari, a plătit 35 de euro, așa s-a făcut echivalarea pe repede înainte.
Deci este recomandat să aveți suma fixă în dolari. Așa nu veți da greș, indiferent de punctul de frontieră, este cel mai simplu. 25 de $.
Trebuie să completați și o foaie cu câteva detalii: nume/prenume/adresă/număr pașaport/zbor/adresa din Egipt. Veți vedea formularele pe o masă suspendată, înainte de control pașapoarte, în dreptul oficiilor de unde se cumpără viza.

Atenție: NU LIPIȚI VOI ABȚIBILDUL ÎN PAȘAPORT!
Nu mai țin minte pe ce blog din afară am citit că îți lipești viza în pașaport. Este total greșit! Viza o pune în pașaport ofițerul de frontieră. Pentru a primi ștampila, mergeți cu pașaportul, abțibildul viză și foaia de emigrare completată la control pașapoarte. Aici totul merge rapid, nu am fost întrebată nimic, am primit viza și ștampilele în mai puțin de 1 minut.
Viza gratuită în Egipt pentru Peninsula Sinai

Turiștii care ajung în Egipt direct în Peninsula SInai, fie că o fac prin Israel, prin Iordania (din Aqaba, cu feribotul Aqaba-Taba am călătorit pe această rută) sau direct pe unul dintre aeroporturi și car călătoresc în orașele Taba, Dahab, Nuweiba sau Sharm El Sheikh și nu le părăsesc (nu se duc în alte părți din Egipt sau în alte locuri din Peninsula Sinai) pot primi viza gratuită (de fapt ștampila în pașaport). Pot sta în Pensinula SInai maxim 14 zile.
Am obținut viza gratuită la sosirea în Taba, cu un feribot din Aqaba, Iordania. Am scris aici despre experiență, inclusiv despre viză:
Transport Iordania Egipt: din Aqaba în Taba și retur, traversarea durează 40 de minute pe sens
Notă: informațiile din acest articol sunt valabile la data publicării, iunie 2019. Oricând călătoriți într-o nouă destinație, verificați informațiile la zi de pe siteul Miisterului de Interne. Sunt multe ponturi și lucruri utile.
Atenție la lucrurile de valoare: portofel de talie RFID
În ultimele călătorii nu mă mai dezlipesc de un accesoriu foarte util, portofelul de talie RFID Stop în călătorii. Nu îl port mereu în talie, ci îl țin de cele mai multe ori în rucsac. Pentru că nu poate ”citi” nimeni câți bani am la mine, sau carduri, acte. Cred că furturile nu sunt întâmplătoare, pe nicăieri în lume. Sunt oameni care ”ochesc” turiștii cu mult cash la ei. Devin ținte. Sau aceasta este părerea mea după ce am pus cap la cap informații aflate de la mai mulți ”pățiți” incusiv prin destinații considerate foarte sigure, ca Malta.
Asigurarea de călătorie
Cea mai bună asigurare de călătorie din lume, pentru călătorii independenți și pentru cei care fac sporturi extreme (aici sunt incluse și scufundările, raftingul etc) este cea de la World Nomads, concepută de călători independenți pentru călători independenți. Nu este cea mai ieftină asigurare, dar în caz de nevoie vă scutește de multe belele. Am scris detalii despre această asigurare în articolul dedicat, știți cum se spune: dacă nu îți permiți asigurarea, nu îți permiți să călătorești.
World Nomads cea mai buna asigurare pentru calatorii independenti si aventurosi
Călătorii frumoase și în siguranță!
Citește și:
Zbor Bucuresti Cairo Tarom: impresii

După o carieră de 8 ani ca Head of Media în cadrul uneia dintre cele mai mari companii de retail din România, Mirela și-a luat lumea în cap. La propriu. Ulterior s-a dedicat freelancingului, călătoriilor și scrisului pe blogurile personale. Cu scopul declarat de a vizita toată lumea, dar încet, de patru ani de zile îi inspiră și pe alții să își urmeze visurile și totodată să se bucure de călătorii, aducând ponturi și sfaturi practice din toate destinațiile.
Foarte frumos articolul. Recunosc, ca asta este prima oara cand, imi asum curajul de a scrie ceva la un articol de-al tau. Insa de data aceasta nu ma pot opri. Trebuie sa-ti fac felicitarile de rigoare. Sper sa nu te deranjeze.
Nu, chiar ma bucura foarte mult! Multumesc mult!
Foarte utile pentru altii experientele dvs. Unde recomandati sa facem schimbul valutar in lire? E bine sa avem la noi mai multa modeda locala sau valuta?
Multumesc!
O combinație de valută, carduri și de schi,bat și în aeroportși când găsiți case de schimb. În aeroport cursul era la fel ca în oraș, nu ca la noi. Eu nu schimb mult o dată. Și clar în locurile turistice sunt mai multe case de schimb și bancomate decât în zonele tradiționale.
Buna ziua, in cazul in care alegem eVisa, mai este necesar statul la coada si completatul de formulare la sosirea in Egipt ? Se mai aplica sticker pe pasaport sau poti merge direct spre politia de frontiera ?
Cred ca acum se poate circula fara viza daca nu ma insel?. Foarte informativ articolul
Cu criza asta nu as mai merge in egipt dar poate daca lucrurile se vor imbunatatii voi face si eu o vacanta acolo