Cât de tare ești hărțuit la Piramide dacă mergi singur și fără ghid? Unde sunt intrările? Cum te orientezi în situl Giza Necropolis? De unde începi vizita, cum, de unde le apuc? Erau întrebări pe care mi le puneam înainte de a ajunge la Piramide. Apropos: știați că este și un show de lumini la Piramide? După lăsarea întunericului, desigur! Sau că de fapt sunt două intrări de unde se pot cumpăra bilete la Piramide, nu doar una?
Este simplu să vizitezi un loc dacă iei un tur. Dar cum este fără? Și mai ales singur, prima oară în Egipt (sau pe aproape, câteva nopți la un resort aproape de Iordania nu se pun). Un ghid complet de orientare, ponturi plus experiența mea la Piramide, pe o temperatură de peste 37 de grade și un soare orbitor (nu recomand perioada, o să fie mai frumos într-o lună ”decentă”) în articolul de față.
De ce am dorit să merg singură la Piramide
Nu neg utilitatea unui tur ghidat. Sau experiența frumoasă pe care o poți avea cu explicații. Sau mai confortabilă, am văzut autocare care au ajuns chiar lângă Piramida cea Mare din Giza. Adică, este altceva decât să mergi pe jos atât, mai ales atunci când este foarte cald. Dar de ce să se poată numai așa? Nu am voie să aleg singură?
Norocul meu a fost că știam că Marian Marcel, care scrie pe blogul personal, a vizitat singur Piramidele de vreo 12 ori. Și în mare măsură lui i se datorează faptul că m-am înhămat la asta. Stăteam pe gânduri, și l-am întrebat prin mesaj pe FB: ce spui, aș putea să merg singură, toată lumea mă presează pe aici să iau tur, ghid, nu găsesc informații despre unde este intrarea etc pe net, ce părere ai tu? Și mi-a spus: fără probleme, du-te singură, mergi pe jos până la Poartă și gata. ZIs și făcut. Mulțumesc de încurajare, Marcel!
Cât durează vizita la Piramide?
3 ore! Atât am stat eu în sit și am mers pe jos peste tot (ba chiar și la punctul de vedere frumoasă, pe deal) și am mai și zăbovit la umbra unor Piramide. Însă desigur că vizita poate fi mult mai lungă, dacă doriți să asimilați cât mai multe.
Este interzis să vă urcați pe Piramide, dar mulți vizitatori o fac. Nu recomand, dar fiecare hotărăște pentru el. Se dau amenzi dacă sunteți prinși. Au fost turiști care au făcut lucrul acesta și s-au filmat, iar ulterior au fost amendați ei și cei care i-au ajutat.
Am mers la Piramide pe o căldură infernală, în luna iunie, erau peste 37 de grade și un soare orbitor. Nu a fost foarte greu, însă mai bine alegeți o perioadă mai potrivită: adică să ocoliți perioada sfârșit de mai, început de septembrie și desigur lunile iunie, iulie și august.


Cât de hărțuit ești dacă vizitezi singur/ă și independent Piramidele?
Scriu singur/ă și independent, pentru că sunt două lucruri diferite: singur poate însemna și cu ghid, tur așa cum spuneam. Independent poate însemna și în cuplu, sau cu un grup de prieteni.
Personal cred că indiferent dacă mergi singur sau cu un grup de prieteni să vizitezi Piramidele, gradul de hărțuire poate fi același. Diferența atunci când ești singur/ă constă în faptul că poți percepe hărțuiala mai puternic, neavând cu cine să discuți. Dar tactica de evitare este aceeași:
Nu doresc. No, thank you. Sau La, Sukran La însemană ”nu ” în limba arabă. Și mergi mai departe.

Cine te hărțuiește?
Păi ghizii locali, cei care oferă plimbări cu cămilele, sau cai, trăsuri cu cai. Mulți se vor oferi să te ajute să faci poze la Sfinx, cele în care pupi Sfinxul etc. Ți le poți face și singur, sau cu ajutor de la prieteni, sau alți turiști. Dacă te tentează însă orice dintre cele menționate mai sus, negociază un preț și gata. Desigur, toți îți vor spune: este ieftin, dar știi cât costă? Numai 50 de lre. Și altele. Ghizii care se oferă să îți facă poze pot spune inclusiv că este gratis. Nu este. După ”serviciu” începe hărțuiala. Cerutul banilor. Și dacă nu dai cât vor atunci începe adevărata hărțuială.
Problema mare la Piramide nu este că sunt oameni care se oferă să ”te ajute” în fel și chip (inclusiv plimbările cu animale). Nu. Problema este că spun un preț și după cer mult mai mult. Se știe lucrul acesta, am văzut la fața locului mai multe certuri între turiști și localnici pe acest subiect. Cred că oamenii de acolo pierd mult cu tactica aceasta. Am citit lucruri foarte urâte, inclusiv experiența unei profesoare venite cu un grup de elevi, care au fost ”căutați de bani”, să vadă dacă într-adevăr nu au banii solicitați la ei.
Nu m-am simțit hărțuită la Piramide, sau nici pe departe așa cum mă așteptam
Nu m-am simțit foarte hărțuită la Piramide. Nici nu am fost, de fapt. Da, au fost câțiva oameni care mi-au oferit plimbări cu cămila, căruța, s-au oferit să îmi facă poze. Unii au fost mai perseverenți, adică nu se lăsau cu una, cu două. Însă nimeni nu a fost agresiv și nici nu m-am confruntat cu roiuri de oameni de care să nu mai scap. Chiar am fost cu mult mai liniștită decât mă așteptam și am avut lungi perioade de timp în care nu m-a abordat nimeni. Totodată, de câteva ori ofițeri egipteni prezenți la Giza au intervenit pentru a mă scăpa de cei care nu se dădeau duși, care totuși nu au fost mulți!
Da, desigur, faptul că din când în când te abordează câte cineva să îți vândă chestii poate fi neplăcut pentru unii turiști. Însă lucrul acesta se întâmplă aproape peste tot. Cred că s-au calmat mult lucrurile la Piramide în ultimul timp, că autoritățile au luat măsuri să reducă stresul turiștilor. Ba mai mult, am auzit că la un moment dat situl va avea administrație privată, ceea ce va însemna că nu vor mai fi ”țepe” pe la Piramide. Va fi mai mult control și numai cei autorizați vor avea voie să lucreze acolo, iar prețurile vor fi fixe.

Ghid la Piramide – te ferește de hărțuială?
Dacă aveți ghid local probabil că nu vă vor aborda prea mulți oameni, sau ghidul va fi cel care le va spune că nu doriți, în locul vostru. Însă scapi de oamenii care vin din când în când să ofere ceva și ai ghidul pe cap toată vizita. Poate îți surâde ideea, poate nu.
Cred că a fost mult mai liniștitor pentru mine să mă plimb în voie, să descopăr singură situl, decât să am pe cineva care mă duce de colo-colo și care oricum vorbește mult (și de obicei nu numai despre loc ci și despre ale lui, unii încercând să te convingă să le dai mai mulți bani, sau așa fac mulți pe la Piramide). Sau să înceapă să te întrebe despre tine, despre familie, despre copii, dacă ești căsătorită, lucruri din astea, că așa fac mulți! Și nu că am o problemă cu discuțiile astea, dar nu când vizitez un asemenea obiectiv, mai ales dacă timpul meu acolo este limitat. Și mai ales pentru faptul că am călătorit singură de atâtea ori și am auzit prea des aceleași întrebări, la o primă interacțiune este altfel.
Iar dacă ghidul local nu vorbește bine engleza, este un stres în plus să te înțelegi cu el, efectiv la un moment dat este obositor. Sunt o mulțime de documentare online despre Pramide, nu cred că un ghid povestește mai multe, dacă nu este istoric, sau egiptolog.

Tur la Piramide
Dacă însă doriți să vizitați ghidat Piramidele, sunt trei soluții, toate bune: să luați un tur de la pensiunea/hotelul unde stați, dacă sunt recenzii bune, să luați turul de la agenția cu care ați venit în Egipt (pentru grupurile venite cu agenție este cea mai bună soluție) sau să cumpărați un tur online, înainte, citind recenziile.
Citește și:
Tepe la Piramide: cum le eviți, cu sau fără ghid
Iar dacă vă încumetați să vizitați singuri și vă deranjează cei care vă întreabă diverse, ascultați muzică (egipteană) în căști și luați situl la picior, uitați aici toate informațiile pentru a avea o vizită ușoară:
Intrarea la Piramide
La Piramidele din Giza sunt mai multe intrări. Găsisem informația că se poate intra și cumpăra bilet numai de la Intrarea principală. Fals. Am cumpărat bilet ușor fără să stau la nicio coadă de la intrarea aflată la 5 minute de Pensiunea unde stăteam. Se pot cumpăra, desigur bilete și de la Intarea din fața Marii Piramide, dar nu numai de acolo. Vedeți pe harta de mai jos cele două intrări.
Și am aflat informația acesta pe care foarte mulți nu o află pentru că am mers singură în Egipt și am discutat mereu cu alți călători, sau cu localnicii.

De unde se cumpără bilete la Piramide?
De la una dintre cele două intrări. La ambele o să ai bagajele scanate.
Atenție: se poate intra cu trepiedul! La Cairo Tower mi-au oprit trepiedul la intrare (că erau fotografi ai locului care făceau ”poza clasică” cu turnul, nu din alt motiv). Dar la Muzeul din Cairo nu. Și l-am putut folosi în interior. de ce menționez acest aspect?
Păi când am scos trepiedul în fața Sfinxului să îmi fac poze, s-a apropiat de mine un ghid sau ce o fi fost, avea un ecuson dar nu era de la securitatea sitului, nici de la Poliția Turistică și m-a întrebat dacă am cumpărat bilet pentru trepied. I-am spus că da. M-a întrebat: Sigur? Eu de colo: da! El: bine, bine, te cred pe cuvânt. Ei bine, omul ăsta dorea să mă escrocheze de niște bani. Cu o minciună. I-am spus că am bilet, deși evident nu aveam pentru că cel puțin acum nu se plătește taxă de trepied la intrare. Știam că acolo unde nu se poate folosi, se vede la scanatul bagajelor. Și mi-am dat seama imediat de ”schemă”.



Cât costă biletul de intrare în Giza Necropolis?
Biletul de intrare în situl Giza Necropolis costă 160 de EGP (lire egiptene) ceea ce înseamnă aproximativ 9 euro. Pentru a intra efectiv în Piramide, trebuie să plătești un bilet suplimentar, de 200 EGP. Vei plăti direct la intrarea în Piramida pe care o vei vizita.
Cum te orientezi la Piramide
În interiorul sitului arheologic Giza Necropolis, așa cum se numește obiectivul turistic în sine, nu există deloc semne de orientare. Spre ieșire, spre una, spre alta. Pe websiteul oficial al Piramidelor din Giza la fel, sunt mult prea puține informații și deloc revelatoare. Însă: Google Maps merge PERFECT așa cum menționam anterior! Cu ajutorul aplicației poți să te orientezi foarte ușor. Are trasele, drumurile printre Piramide spre orice alt loc dinăuntru: intrări, Sfinx, alte Piramide.

Ce vizitezi în situl Giza?
Pe lângă Piramide și Sfinx, poți ajunge într-un loc cu vedere frumoasă, unde se văd toate Piramidele aliniate. Desigur, ți se va spune că nu se poate să ajungi acolo singur, că este greu etc. Ei bine, de la ultima Piramidă din partea stângă, cum stai cu fața spre Sfinx, ai de mers fix 15 minute (maxim) până la locul cu vedere frumoasă. Doar 15 minute! La întoarcere am făcut 12, pe ceas, în papuci și pe temperatura aceea ridicată de 37 de grade! Vezi mai jos schema, este foarte simplu!
Vezi aici și aici, pe Facebook, două mini clipuri făcute de mine pe traseu, unde arăt calitatea drumului și cum arată locul efectiv.



Situl Giza Necropolis și cum ajungi la Piramide
Toate monumentele pe care le vedem azi vizitând Giza Necropolis au fost construite în timpul celei de-a patra dinastii din Regatul Vechi al Egiptului Antic. Dinastia a patra, 2613-2494 Î.C. este considerată perioada epoca de aur a Regatului vechi.
Majoritatea piramidelor descoperite în Egipt datează din perioada piramidelor, adică Regatul Vechi (2686-2181 Î.C). Citiți mai multe despre Regatul Vechi pe Wikipedia,aici.
Situl Giza Necropolis se află în orașul Giza (o suburbie a orașului Cairo), la 9 kilometri de râul Nil, la marginea deșertului de vest. Din centrul orașului Cairo până aici sunt 13 kilometri.
Dacă stați în Cairo puteți ajunge la Giza cu taxiul, cu UBER, Careem sau cu transportul în comun. Metroul numărul 2 până la stația Giza (din Piața Tahrir sau din alte stații de pe traseu). De la stația de metrou Giza luați un taxi până la Piramide. Taxiul sau UBER-ul din centrul orașului Cairo până la Piramide costă numai 80-90 EGP (mai puțin de 5 dolari) așa că vă recomand această soluție. Dacă alegeți metrou + taxi nu veți face o economie mai mare de 2,3 dolari și cred că nu merită efortul.
Știu prețul pentru că am stat în Giza, la 5 minute de mers pe jos de intrarea la Piramide și am mers de câteva ori în centrul orașului Cairo cu taxiul. Și cu UBER-ul.
Câte Piramide sunt la Giza?
Multe. Însă marcate ca piramide acum apar 9. De ce spun multe? Pentru că încă sunt multe mistere la Giza și desigur multe piramide care poate la un moment dat vor fi descoperite. Care sunt cele 9?
Marea Piramidă, sau Piramida lui Keops (Cheops) sau Khufu – construită între anii 2580 – 2560 Î.C.
Piramida lui Khafre
Piramida lui Khafre face parte din complexul lui Khafre, care conține, pe lângă piramidă și o vale a templelor, Sfinxul, un drum pietruit și un templu mortuar.
Complexul de piramide a lui Menkaure: o piramidă mai mare și trei piramide mai mici, Piramidele Reginelor

Piramida lui Hetepheres I.
Piramida Reginei Meritetis I.
Piramida Reginei Henutsen.
Alte construcții în Giza
Monumentul funerar al Reginei Meresankh a III-a
Sfinxul (care face parte din complexul lui Khafre)
Mormântul Reginei Khentkaus I
Sfinxul din Giza

Știați că:
Piramida lui Cheops (Khufu), Marea Piramidă din Giza are 8 fațete, nu 4?
Da, nu este vizibil cu ochiul liber acest efect din toate unghiurile, dar Piramida lui Khufu (Cheops sau Keops cum am tradus noi) are de fapt 8 laturi. Cele 4 laturi sunt concave, astfel că fiecare dintre ele are de fapt două laturi, astfel încât Marea Piramidă are în total 8 laturi. Vedeți aici un video foarte interesant despre cele 8 fațete.
Piramida lui Cheops aste cea mai veche dintre Minunile lumii antice (2560 ÎC) și singura care s- păstrat aproape intactă.
Se crede că a fost construită într-o perioadă de 10-20 de ani și că peste 100 000 de muncitori au lucrat la ea. Asta înseamnă că în fiecare zi au fost montate peste 800 de tone de piatră. CUm sunt aproximativ 2,3 milioane de blocuri de piatră, asta presupune că în fiecare oră au fost montate 12 blocuri de piatră, zi și noapte. Dacă într-adevăr Piramida a fost construită în 20 de ani.
Inițial Piramida avea 146,5 metri, iar azi din cauza eroziunii și a absenței vârfului, are 138,8 metri înălțime.
A fost cea mai înaltă construcție din lume pe o perioadă de 3800 de ani (Marea Piramidă se presupune că a fost finalizată în anul 2560 ÎC), până în anul 1311 D.C., atunci când a fost finalizată Catedrala Lincoln. În anul 1548 o parte din Catedrală a fost distrusă, Marea Piramidă redevenind cea mai mare clădire din lume până în 1889, când a fost construit Turnul Eiffel.
Piramida lui Cheops este singurul monument de pe platoul Giza care face parte din obiectivele UNESCO.
În Marea Piramidă ”încap” împreună: Abația Westminster, Bazilica Sfântul Petru din Vatican, Catedrala Sfântul Paul din Londra, Domul din Florența, Domul din Milano. Este atât de mare!
Muzeul bărcii solare din Giza
Construit în anul 1985, în acest muzeu puteți vedea barca lui Khufu, reasamblată din cele peste 1200 de piese găsite, dar și o machetă a bărcii solare a lui Khufu (Cheops). Se presupune că această barcă a purtat trupul faraonului Cheops înainte de a fi depus în Piramidă. Muzeul se află lângă latura de sud a Piramidei lui Cheops și intrarea costă 50 EGP. Aici mai multe detalii despre program.
Nu uitați să aveți la voi:
Încălțăminte comodă! Eu am mers în papuci, se poate, însă sunt foarte obișnuită să merg zeci de kilometri pe jos în papuci. Dacă nu obișnuiți să faceți asta, mai bine alegeți ceva în care vă simțiți confortabil să mergeți mult.
Apă: am avut o sticlă de un litru și jumătate de apă. Am mai cumpărat apă din sit, sunt localnici care vând suc și apă rece, îi găsiți în general lângă piramidele mari. Sunt și terase lângă intrarea de lângă Sfinx, însă erau închise când am vizitat eu Piramidele. Însă erau diferite tarabe unde localnicii vindeau suveniruri dar și băuturi diverse, fără alcool. Așteptați-vă să plătiți 20 EGP pe o apă mică în sit. În rest costă 3,50-5, dacă nu vi se cere un preț de turist pe la chioșcurile din afara sitului. Oricum, luați apă la voi, o să simțiți nevoia să beți încontinuu, mai ales dacă este foarte cald. Și dacă cei care vând vă văd disperați pot să vă ceară oricât de mult!
Pălărie, șal să vă acoperiți capul și umerii.
Loțiune cu factor de protecție solară.
Aparatul foto.
Telefon și cartelă de internet local pentru a folosi Google Maps. Vodafone are cea mai bună acoperire în Egipt și indicat este să cumpărați cartela chiar când ajungeți în aeroport.
Ceva de ”ronțăit” – eu am luat un shake din pudră proteică și iarbă de grâu – praful l-am pus în shaker și am pus apă la un moment dat. Aveam nevoie de energie pe căldurile acelea, dar nu doream ceva ”greu”.
Voie bună: vizitați singura minune a lumii antice care încă s-a păstrat până în zilele noastre!
Spectacolul de lumini de la Piramide
În fiecare seară sunt două spectacole de lumini la Piramidele din Giza. Unul la 19:30 și unul la 20:30. Uneori când nu este sezon (Ramadan de exemplu) este un singur spectacol. Puteți cumpăra biletul când vizitați Piramidele sau mai bine înainte, online, pentru a fi siguri că aveți loc. Este un site oficial, acesta.

Unii spectatori s-au declarat absolut încântați de spectacol (se stă chiar lângă Piramide), alții au spus că nu este chiar cine știe ce. Eu cred că este o experiență frumoasă, dacă aveți timp puteți să o încercați.
Eu am stat la o pensiune foarte frumoasă și am avut vedere la spectacolul de lumini și la Piramide, de altfel. Revin cu detalii despre pensiune. Dar până atunci, vedeți spectacolul (o parte) în fotografii:
Mini gelerie foto Piramide
Vacanțe frumoase!

După o carieră de 8 ani ca Head of Media în cadrul uneia dintre cele mai mari companii de retail din România, Mirela și-a luat lumea în cap. La propriu. Ulterior s-a dedicat freelancingului, călătoriilor și scrisului pe blogurile personale. Cu scopul declarat de a vizita toată lumea, dar încet, de patru ani de zile îi inspiră și pe alții să își urmeze visurile și totodată să se bucure de călătorii, aducând ponturi și sfaturi practice din toate destinațiile.
Excelent articol. Eu nu-s fan tururi în general, deși a avea ghid îmi place că-mi mai spune una-alta. Dar tururile nu-mi plac pentru că ești cu tot felul de oameni cu care poți să n-ai nimic în comun cum mi s-a întâmplat la My Son Sanctuary în Vietnam, am luat un tur de dimineață pentru că eram cazată în Hoi An și cu turul scăpam și de grija transportului. Însă oamenii au fost nașpa, care mai de care să se laude pe unde au fost, unii complet dezinteresați, doar să bifeze locul, iar o adolescentă americană chiar a avut o reacție ”I thought it would be cooler than this”. Păi ar fi fost „cooler” dacă n-ar fi bombardat chiar americanii situl. În schimb, am mai luat un tur cu bicicleta pe la țară prin câmpuri de orez, tot în Hoi An și acolo a fost foarte fain, mai ține și de noroc 🙂
Voiam să întreb altceva: la Piramide nu se poate să vii singură și să-ți iei ghid de acolo de la intrare? Cum e la Complexul Angkor Wat, vii tu cu bicicleta, cu tuk-tuk, cu ce vrei, dar dacă vrei un ghid pentru templul Angkor Wat poți lua unul când cumperi biletele. Asta ar fi o soluție dacă prețul este stabilit de cei de la sit și nu mai pot cere ghizii alt preț la final.
Mulțumesc mult! Da, cu tururile așa este când bine când rău. În Armenia și Georgia am luat tururi pentru că transportul local este deficitar și să ajungi într-o zi să vezi mai multe obiective nu se poate. În general am avut noroc, o să scriu despre ele, dar în Georgia tururile mai lungi au tăiat mult din timpul de la câte un obiectiv că nu se pricep cu timingul, o să scriu ce și cum.
Revenind la Piramide, da, poți merge șinsur și lua de acolo, din sit ghid. Însă nu sunt ghizi autorizați, te ”înțelegi” cu unul, este la noroc. Lucrul acesta se poate schimba în viitor, pentru că se va schimba administrația, dar ce și când nu s-a anunțat încă.
Însă trebuie să ne luăm și după fler: ”ochim” un om care pare ok, negociem cu el un preț și gata. Posibil să ne ceară mai mult la final și posibil să nu fie un foarte bun ghid, ghizii buni nu prea stau pe acolo la intrare să ”agațe” turiști. Dar oricare o să știe să facă poze, să te ducă ici-colo. Poți căuta și online ”good local guide Pyramids” să vezi dacă găsești recomandări. Poți da peste cineva super ok sau nu. Personal nu aș lua acum un ghid de acolo, aș merge singură și m-aș uita la documentare înainte 🙂