Top atractii turistice Santorini

Top 15 atractii turistice Santorini

Grecia Santorini

Auzim atâtea despre Santorini, vedem atâtea fotografii spectaculoase, ne imaginăm că toată insula este așa. Ceea ce nu poate fi mai departe de adevăr. Majoritatea turiștilor care vin în Santorini stau trei sau patru nopți, pentru că în două zile vezi (aproape) tot. Sau tot ceea ce face insula atât de specială. Cu siguranță poți avea o vacanță superbă de o săptămână în Santorini, ai timp să te bucuri la maxim de locurile frumoase – să vizitezi Oia de câteva ori de exemplu, dar și să descoperi insula de-a fir a păr, plus alte insulițe apropiate. Un TOP al atracțiilor turistice din Santorini în articolul de față.

Santorini este o insulă vulcanică. Acum 3600 de ani avea o formă rotundă și avea un vulcan la mijloc. Marea erupție minoică (una dintre cele mai mari erupții ale antichității) a creat forma actuală a insulei și a dus la dispariția uneia dintre cele mai avansate civilizații de la vremea respectivă.

Thira are numai 73 de kim pătrați, partea vestică este toată o faleză înaltă de 220-250 de metri deasupra nivelului mării, iar partea estică este la nivelul mării, acolo sunt majoritatea plajelor. Santorini este astfel o insulă situată în pantă, de la vest la est. De fapt partea vestică s-a ridicat la marele cutremur, când s-a format un val tsunami care a ajuns până în Creta.

Insula Santorini o să vă șocheze un pic: este uscată, fără vegetație, deloc spectaculoasă. Nu, nu este toată așa cum o vedem în pozele de promovare. Însă locurile acelea sunt reale, toate în jurul Calderei!

1. Caldera

Top atractii turistice Santorini 4
Top atractii turistice Santorini: Caldera

Atracția principală este uriașa lagună circulară, Caldera. Santorini (numele oficial Thira) este un arhipelag de 5 insule: numai două locuite: Thira, cea principală (cu minunatele Oia și Fira) și Thirassia.

Thirassia, sau micul Santorini, are o comunitate de 300 de pescari, un port frumos și câteva sate, cel mai faimos fiind Manolas, satul capitală. Acesta este cocoțat pe stânci la fel ca faimoasele Fira și Oia, iar insula toată are o atmosferă apropiată de ce era Santorini înainte de a deveni o insulă atât de turistică.

În afară de Thirassia mai sunt:

Insula Nea Kameni – sau insula vulcan, cu nouă vulcani submarini care sunt încă activi.

Insula Palea Kameni – un vulcan adormit, cu ape termale. Aici puteți face baie în apa roșie, care își ia culoarea de la concentrația mare de fier din apă. Aceasta este mai caldă cu 5,6 grade Celsius decât apa Mării Egee.

Aspronisi – sau insula Albă, o stâncă frumoasă, dar ce este mai interesant este sub apă: ruinele unui oraș antic, care a fost scufundat în timpul marii erupții de acum 3500 de ani, care a creat forma actuală a insulei Santorini.

Pentru a vă bucura de Caldera, trebuie să vă plimbați efectiv pe partea de faleză a insulei Santorini și să faceți o croazieră, sau mai multe. Am scris aici care sunt croazierele cele mai frumoase pe care le puteți face în Santorini:

Croaziere în Santorini: de jumătate de zi sau de o zi întreagă

2. Oia

Oia Santorini obiective 22

Am stat să mă gândesc dacă nu trebuia să încep cu Oia. Însă și acest sat mirific face parte tot din Calderă. Este cocoțat sus pe stânci în nordul insulei Santorini și nu cred că am văzut vreodată un sat atât de frumos. Este spectaculos din fiecare unghi cu vedere la mare.

Nu cred că m-aș putea vreodată sătura să admir Oia. Dacă ați ajuns în Santorini și nu ați văzut acest sat ați venit degeaba, aproape orice altceva vedem în Santorini găsim și în altă parte (mai puțin Akrotiri și Caldera, dar Caldera o vezi din multe părți), însă Oia ba.

Sunt multe locuri de unde poți admira apusul, însă nu de peste tot din Oia se vede cum intră soarele în mare. Cele mai bune imagini sunt din Castel (foarte aglomerat) sau de pe lângă, alături de Morile de Vânt. Sau superbele vile din această regiune. Despre Oia puteți citi pe îndelete în articolul dedicat:

Top 8 lucruri de făcut în Oia, Santorini

3. Portul Amoudi

Feribot Pireus SAntorini 22
Oia vazuta din feribot, jos, Amoudi

Micuțul port Amoudi de lângă Oia este o mini bijuterie, puteți face și baie (nu plajă, faceți baie de pe stânci), zăbovi la terase, admira bărcile. Puteți ajunge aici cu picioarele, pe scări, sau cu un taxi.

4. Fira, Firostefani, Imerovigli

atractii santorini
O parte din Fira, Firostefani și Imerovigli
Top atractii turistice Santorini 5
Fira, Santorini

Fira este capitala insulei Santorini, cel mai animat sat. Este conectată de Firostefani (coroana Firei) și Imerovilgi printr-un traseu pietonal superb. Acesta se poate parcurge în 30 de minute, dacă nu v-ați opri să admirați priveliștile și să faceți poze la fiecare câteva minute. Toate trei, Fira, Firostefani și Imerovigli sunt foarte fotogenice, au multe locuri de unde puteți admira un apus de soare superb, iar Fira este plină de baruri, restaurante, magazine și fast food-uri, varianta locală (pita gyros, pita kalamaki, pita falafel etc).

În Fira se află și două Catedrale, Catedrala Ortodoxă și cea Catolică, două Muzee interesante: Muzeul de Arheologie și Muzeul Thirei Preistorice.

5. Portul vechi din Fira

Top atractii turistice Santorini 3
Atractii turistice Santorini: Portul vechi din Fira

Top atractii turistice Santorini 2

Dacă ajungeți în Santorini, faceți o ”coborâre” cu telecabina și până în micuțul port care se flă sub orașul-capitală, Fira. O călătorie cu funicularul costă 6 euro pe sens. Jos puteți admira un apus de soare superb, vedea un mini port foarte frumos și zăbovi pe una dintre terasele cu vedere la mare.

Se poate ajunge jos și pe scări, nu este greu, dar pe acolo trec și măgărușii și miroase îngrozitor. Mai mult, când trec cu măgărușii vin spre tine și te lipești de stânci, este neplăcut. Eu am călcat în ceva proaspăt la un moment dat, sper că a fost cu noroc, eram în papuci!

6. Plaja roșie

Top atractii turistice Santorini 8
Atractii turistice Santorini: Plaja Rosie
Top atractii turistice Santorini 9
Catamarane la Plaja Rosie din Santorini

Plaja roșie își datorează culoarea concentrației mari de fier din rocă. Este plaja cu cea mai limpede apă din Santorini și este într-adevăr foarte frumoasă. Însă este frumoasă mai mult de văzut, pentru că în rest este micuță, se mai întâmplă să cadă pietre, ba chiar există un mare anunț că este interzis accesul pe plajă. Nerespectat desigur. Plaja este plină mereu în sezon, deși nu este amenajată, plaja este frumoasă de văzut mai mult. Dacă doriți să faceți baie în mare aici, puteți merge într-una dintre croazierele cu catamaranul.

7. Farul din Akrotiri

Top atractii turistice Santorini 10
Atractii turistice Santorini: Farul din Akrotiri

Farul din Akrotiri, cunoscut și sub numele de ”Farul Venețian” este un far construit în 1892 de către o companie franceză. Este unul dintre cele mai vechi faruri din Grecia, iar apusul aici de soare aste spectaculos. Insula Santorini a fost și sub stăpânire venețiană vreme de aproape trei secole, dar numai până în secolul 16, când a intrat sub stăpânire otomană. Posibil ca aici să fi fost un far venețian în trecut și să fi fost păstrată legenda lui. Puteți ajunge aici cu mașina închiriată sau personală, sau cu transportul local. 

8. Plajele cu nisip negru

Top atractii turistice Santorini 13
Plaja Perissa Santorini
Top atractii turistice Santorini 14
Plaje Santorini

Santorini este o insulă vulcanică. Plajele sunt cu nisip negru și câteva sunt minunate. Cea mai renumită, mai cosmopolită și mai frumoasă este Perissa. Plaja din Perissa are o lungime de șase kilometri. Sunt de fapt  trei stațiuni Perissa, Perivolos și Agios Georgios, dar nu știi când ieși din una și intri în cealaltă, plaja este neîntreruptă și de la un capăt la altul plină de terase și baruri, de-o parte și de alta a unei faleze, în parte pietonală. Aici sunt cele mai faimoase cluburi de plajă și cele mai frumoase.

Altă plajă cunoscută este cea din Kamari, preferată de familii. Din Kamari în Perissa se poate ajunge cel mai ușor cu o barcă taxi, costul unei curse fiind de 6,7 euro (se mai schimbă). Asta pentru că este întrerupt accesul de stâncă. Varianta numărul doi este să se ocolească muntele, cu mașina, sau să se facă un traseu peste munte. Este un traseu foarte frumos, de altfel, dacă vă plac drumețiile.

Alte plaje: Monolitos, Colombo, Vourvoulos, Vlichada, Almira, Mesa Pigadia, Katharos, Baxedes, Gialos.

9. Akrotiri

Top atractii turistice Santorini
Atractii turistice Santorini: castelul din Akrotiri

Akrotiri este un sat frumos, fosta capitală a insulei. Dacă ajungeți aici cu mașina, faceți și o vizită la Balos Bay, un golf spectaculos. Și o plimbare până în castelul venețian. La ruinele lui, de fapt. Sus este și o biserică (cum altfel, în Santorini sunt peste 400, numai puține deschise). În Akrotiri sunt câteva taverne simpatice, mai multe patiserii, o mic plajă, puteți petrece lejer o zi sau jumătate de zi în zonă.

10. Situl arheologic Akrotiri

Top atractii turistice Santorini 15
Atractii turistice Santorini: excavațiile din Akrotiri

De neratat dacă sunteți pasionați de istorie, dacă nu, nu este musai. Aici sunt păstrate cel mai bine vestigiile civilizației minoice, care s-a sfârșit odată cu marea erupție care a avut loc în jurul anului 1600 ÎC. Orașul a fost acoperit cu cenușă vulcanică și astfel s-a conservat excepțional. Erau case cu mai multe etaje, cu canalizări, cu apă curentă. Aici trăiau peste 30 000 de oameni, era o civilizație foarte avansată.

Sunt ipoteze precum aceea că Atlantida este în Santorini, sub ape. Și că civilizația a pierit odată cu marea explozie a antichității. Din păcate frescele magnifice, păstrate magistral, vechi de 3600 de ani și promovate în pliante nu mai sunt aici, au fost mutate. Majoritatea sunt în Muzeul Național de Arheologie din Atena, dar puteți admira două și în Muzeul Thirei Preistorice din Fira, capitala insulei. Vedeți aici frescele și mai multe detalii despre ele.

Nu există audioghiduri, erau la un moment dat disponibile acolo, dar acum nu se mai poate descărca decât online, însă tot gratuit aici, unde aveți și informații despre acces și program!

La fața locului puteți folosi ghidul descărcat online. Sunt și ghizi autorizați, tariful lor este foarte mare: de la 150 de euro/oră!

Puteți vedea în interior și un film frumos pe un ecran în interiorul sitului. Pont: ziua este îngrozitor de aglomerat, că vin multe autobuze cu turiști, inclusiv cei de ne pavele de croazieră, dar după ora 16 este aproape gol. În plin sezon situl este deschis până la ora 20:00 iar intrarea pentru adulți costă 12 euro. Sunt și abonamente de 14 euro care includ și accesul la vechea Thera.

11. Vechea Thera 

santorini
Am ajuns la vechea Thera pe traseul de drumetie din Perissa, de aici se vede minunat si Kamari, jos si insula Anafi, in fata
Vechea Thera este un sit arheologic situat pe muntele Messavouno, la o altitudine de 360 de metri deasupra nivelului mării. Puteți urca până aici, din Kamari sau din Perissa, sau ajunge cu mașina, sau cu autocarul din Kamari. Există și un shuttle pus la dispoziție de muzeu. Sus veți vedea și un teatru, orașul a fost locuit între secolul 9 ÎC-726 DC. Orașul a fost construit de coloniștii dorici din Sparta, care au venit pe insulă la câteva secole după marea explozie minoică.

12. Muzeul Vinului Koutsoyannopoulos și alte degustări

Top atractii turistice Santorini 11
Atractii turistice Santorini: Muzeul vinului

Top atractii turistice Santorini 12

Muzeul vinului Koutsoyannopoulos din Santorini este situat în mijlocul insulei, lângă satul Messaria. Nu este singurul muzeu al vinului din Santorini, dar este cel mai frumos! Aici veți intra în grote și veți afla foarte mule informații despre cum se cultiva vinul în trecut aici.

Viile din Santorini sunt unice: au o formă rotundă, nu cresc sus pe araci, strugurii sunt acoperiți ca o umbrelă de frunze. Astfel strugurii sunt protejați de vânturile puternice și de soare. Tot solul insulei fiind vulcanic (cu excepția muntelui Profias Ilias), vinul de pe insulă are o savoare deosebită, dată de minerale. Cel mai bun vin este Vinsanto, care este produs de toate cramele de pe insulă. Este un vin dulce licoros, cu o concentrație mare de alcool, foarte, foarte bun.

La Muzeul Vinului Koutsoyannopoulos este și cramă: la sfârșitul turului (audioghid inclus în preț) este și o degustare. Intrarea de 10 euro include o degustare de 4 vinuri, degustare asistată de un somelier. La fața locului erau disponibile și alte pachete, cu mai multe vinuri de degustat. Mi-a plăcut mult vizita aici, muzeul este foarte, foarte interesant! Mai multe detalii pe siteul lor aici. 

13. Pyrgos și Megalochori

Top atractii turistice Santorini 6

Cele mai frumoase sate tradiționale (dar devenite desigur foarte turistice) sunt Pyrgos și Megalochori. Pyrgos este și cel mai înalt sat de pe insulă, situat pe o colină. Este foarte fotogenic și are câteva taverne colorate și un castel. Megalochori înseamnă ”sat mare” dar este de fapt cel mai mic sat de pe insulă, datează din secolul 17. Are case străvechi, străduțe pavate și o mică tavernă, este foarte pitoresc. Și vedere la mare!

14. Profias Ilias

Top atractii turistice Santorini 7

Profias Ilias este cel mai înalt vârf din Santorini: 567 metri deasupra nivelului mării, între Kamari și Pyrgos. În vârf sunt mai multe antele, o bază militară și o mănăstire veche de 300 de ani, dedicată Profetului Ilie. Drumul până sus este spectaculos și de aici puteți admira toată insula Santorini, dar și insulițele dimprejur.

15. Fortăreața Skaros

Skaros Santorini 29

Pe stânca Skaros era în trecut o fortăreață semeață, cea mai impunătoare fortăreață venețiană construită în Santorini. Azi nu s-au păstrat prea multe din ceea ce a fost, dar făcând acest traseu veți vedea cele mai frumoase imagini cu Caldera din Santorini. Citiți mai multe detalii în articolul dedicat:

Drumetie la Skaros fortareata din Santorini: cel mai frumos balcon din Thira 

Alte articole despre Santorini:

Fira-Oia – cel mai spectaculos traseu de drumeție din Santorini

Pentozali, o tavernă grecească 100% tradițională in Santorini

Croaziera cu catamaranul in Santorini, la apus

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *